Ihanan kaunis ja monipuolinen Hangon seutu

Suomen paras kesäkaupunki on Hanko, jos minulta kysytään. Hangon seudulla on tullut pyörittyä paljon, niin lapsena kuin aikuisenakin. Itseasiassa se on varmasti pohjoisen lisäksi yksi lempialueistani Suomessa. Se on niin kaunista seutua ja luonto erilaista, siellä tuoksuu kuiva mänty ja havuneulamatot. Joka kerta kun tänne tulen, totean että kunpa olisin jäänyt pidemmäksi aikaa. Niin kävi myös tänä kesänä, kun lähdin sisaruksia tapaamaan. Hangon pystyy helposti kokemaan päiväseltään, mutta itsellä on tunneside paikkaan, joten viihdyn siellä mielellään pidempään. Jos eteläsuomeen pitäisi jostain syystä muuttaa, niin muuttaisin juuri tälle seudulle. Tässä sekoitus tämän kesän matkaa ja menneiden vuosien kokemuksia.

Hangosta tekee Hangon; bulevardi, kalliot, pitsihuvilat, merenranta, neljän tuulen tupa, casino ja männyt. Bulevardi ja ranta on pakko kiertää joka kerta, vaikka ne olisi nähnyt vaikka kuinka monta kertaa aiemmin. Rannan kalliot ja tykit niiden päällä muistuttavat lapsuuden kesistä. Rannan tuntumassa olevassa leikkipuistossa vierähtäisi helposti puoli päivää ja voisin lähteä Hankoon pelkästään tämän leikkipuiston takia. Pienvenesataman ravintolan terassilla on kiva kuunnella veneilijöiden kuulumisia ja katsella kun purjeita laitetaan kuntoon Hangon regattaa varten, samalla kun vahdin etteivät lokit vie ruokaani.

Asumme täällä ollessa aina Lappohjassa, joka on 20 km Hangon ulkopuolella. Hiekkadyynejä on rannikolla Oulun Hailuodossa, Kalajoella, Pohjanmaalla Storsandissa, Porin Yyterissä mutta Lappohjassakin on pitkät hiekkarannat. Tällä rannalla ei yleensä ole juuri ketään muita ja se onkin paikan salainen helmi. Rannan läheisyydessä näkyy maastossa sodan aikaisia juoksuhautoja ja Lappohjassa voikin käydä rintamamuseossa valtatien varrella. Olen usein lomaillut Hangossa nimenomaan koirien kanssa, tänä kesänä jäi koirat valitettavasti kotiin.

Vaihtoehtoinen kiva reitti kääntyy Lappohjasta puolustusvoimien ampuma-alueen, Tvärminnen ja Täktomin kautta kohti Hankoa. Reitin varrelle jää pari houkuttelevan näköistä retkeilypaikkaa, jotka on vielä tutkimatta. Jos haluaa seikkailla lisää ja välttää valtateitä, niin itse ihastuin tänä kesänä reittiin joka lähti Lappohjasta kohti Tenholaa. Tuntui siltä, kuin olisin ollut patikoimassa autolla, niin läsnä oli luonto, metsä ja vesistö ympärillä. Olin aivan haltioissani kun ajoin sitä pientä, kapeaa, mutkikasta hiekkatietä pitkin. Reitillä bongaa helposti jonkun eläimen, tällä kertaa nähtiin kettu, kurkia ja jäniksiä, aiemmin aamulla siellä oli ollut hirvi. Tenhola on muutenkin aika kaunista seutua ja siellä on myös hieno vanha kivikirkko 1400-luvulta. Matkan varrella on myös tosi nätti Prästkulla, joka loksautti leuat auki kun en osannut sellaista paikkaa odottaa.

Fiskarsissa kävin viimeksi koirieni kanssa, nyt taaperon kanssa. Fiskarsin ruukkikylässä kävelytahti hidastuu kun ihastelee tätä pientä kylää. Täällä näkyy selvästi muotoilijoiden kädenjälki, puistonpenkitkin ovat kaikki erilaisia. Matkalla Fiskarsiin tervehdin kauriita tien varsilla, näin elämäni ensimmäisen oikean ”bambin”, niin söpö pieni. Välillä tuli olo, että ajelin keskellä Italian viiniviljelmiä, melkein sellaisia maisemia olin matkalla näkevinäni tai vähintään kuvittelevani.

Fiskarsin lähellä on myös Billnäsin ruukkikylä. Snappertunassa puolestaan Raaseporin linna. Ja itse Raasepori, eli vanha Tammisaari on toinen ihana kaupunki, jossa vanhoja puutaloja, kivikirkko ja meri myös niin läsnä. Onpas kaikki nyt ihania, mutta tämä seutu on kyllä niin kivaa, että! Pidän himppuisen verran kuitenkin enemmän Hangosta, se on niin kotoisa. Tällä seudulla riittää paljon nähtävää, joten on aika suositella seutua teillekin 🙂 Kannattaa tilata risteily myös Bengtskäriin, tällä kertaa veneretki peruuntui neljänä päivänä peräkkäin kovan tuulen vuoksi, mutta on sellainen paikka missä on ehdottomasti käytävä, eli ensi kerralla uusi yritys! Ps. Hangosta saa edullista polttoainetta.

Teijon kansallispuisto on noin tunnin ajomatkan päässä Hangosta ja kävinkin veljen kanssa kiertämässä Matildajärven n. 5 km pituisen ympyrälenkin, kaunista havumetsää ja mukavan pituinen reitti vaihtelevassa maastossa. Patikoinnin jälkeen maistui pizza ja paikallinen olut Mathildedalin kyläpanimossa. Hyvää oli!

Palasin paluumatkalla tuttuihin maisemiin parin vuoden takaa Teijoon, Matildedahlin ruukkikylään. Kävin moikkaamassa vanhoja tuttuja alpakoitakin. Viimeksi kun taapero nämä samaiset alpakat näki, oli hän ihan vastasyntynyt vauva. Pari kesää sitten toivoin joskus tulevani tänne uudestaan, mutten arvannut että näin pian pääsisin takaisin.

Nähdään ehkä ensi kesänä taas, Hanko ja lähiseutu. Täällä on paljon nähtävää!

0 kommenttia

 • Mari Jalava

  Hauskaa, nimittäin eilen juuri kävimme Hangossa ja Tammisaaressa. Itse pidin huomattavasti enemmän Tammisaaren rauhallisuudesta. Mutta onhan se totta, että tuolla seudulla on paljon kivaa katseltavaa.

 • Paula - Viinilaakson viemää

  Jostakin syystä itselläni on jäänyt kokonaan Hanko näkemättä, mikä tuntuu ihan uskomattomalta. En ainakaan muista koskaan käyneeni siellä. Näyttää todella kauniilta kaupungilta, jossa on paljon historiaa ja ihania rakennuksia. Ja merenrantakaupungithan on aina upeita!

 • Sonja | FIFTYFIFTY

  Hangossa en ole vielä koskaan käynyt, mutta juuri pari viikkoa sitten vietettiin ihana viikonloppu Raaseporissa Fiskarsissa, Tammisaaressa ja käväistiinpä Lohjankin puolella katsomassa Paavolan tammi. Länsi- ja Etelä-Uusimaa on kyllä tosi kaunista seutua. Ehkä korkkaan Hangon ensi kesänä, olisi jo aikakin. 🙂

 • Elina

  Se on sitä, kaunis ja upea! 🙂 Ehkä Hanko on hieman sivussa (ja kaukana muualta kuin Etelä-Suomesta päin katsottuna), että siksi jäänyt monelta käymättä 🙂

 • Elina

  Ei ole kyllä liikaa tullut kierrettyä Suomea, täällä on vaikka mitä kaunista 🙂 Porvoo on kyllä tosi tunnelmallinen kaupunki, se olis kiva kokea myös joskus joulun aikoihin.

 • Elina

  Oi! Lähellä ootte liikkuneet, se on toden totta tosi kaunista seutua, varsinkin Salo-Raasepori reitti on myös tosi kaunis.

 • Elina

  Mitä! Niin lähellä oot asunut, ompa hassua. Toisaalta kun miettii, omalla asuinalueella on myös lähikaupunkeja joissa en ole itsekään käynyt 😀 Helpompi se on aina lähteä hieman kauemmaksi 😀

 • Elina

  Oi! Siitä oon kuullut hyvää mutten oo ite käynyt, sieltä kylpylästä on kyllä aika mahtavat maisemat! 🙂 Kannatan!

 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

  Ihanalta ja juuri niin suomalaisen kesäiseltä vaikuttaa kyllä tuo Hanko. 🙂 En ole koskaan vielä käynyt, mutta ehkäpä ensi kesänä voisi sinne suunnata! Toiveena ollut jo pitkään kyllä. Kaunista luontomaisemaa ja virkistävää kesätunnelmaa vaikuttaa olevan! 🙂

 • Elina

  Sitä se on, ihana ja niin kaunis kesäkaupunki! 🙂 Hämmentävän moni ei ole käynyt siellä, joten kannattaa käydä! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *