Skotlannin linnat matkamme varrella

Kesän Skotlannin matkalla emme voineet välttyä linnoilta, niitä on Skotlannissa kiitettävä määrä. Linnat olivatkin yksi vetonaula tähän karuun, mutta todella kesäisen vehreään maahan. Linnat matkamme varrella olivat kaikki hieman eri tyylisiä keskenään, joten meille jokaiselle osui oma suosikki linnamme ja taaperolle kelpasi kaikki joissa oli rappusia. 

1. Edinburgh Castle

Matkan ensimmäinen linna, Edinburghin linna on väistämätön nähtävyys Edinburghissa. Se on toiminut linnoituksena, kuninkaallisten kotina sekä sotavankilana. Se on iso ja meillä vierähtikin linnalla noin parisen tuntia. Kukkulan päältä on hyvät näkymät koko Edinburghin ylle. Mieleenpainuvinta linnassa oli (sota)koirien hautausmaa, ritarisali ja näyttely sotavankilasta, pitkien jonojen takia emme menneet linnan kaikkiin osiin. Linnasta sai ostaa myös linnan omaa viskiä. Tänne maksoi sisälle 19 puntaa ja jonottaa sai noin puolisen tuntia, liput voi ostaa muutamaa puntaa halvemmalla netistä ja siten välttyy jonottamiselta. Tämä linna olikin yhden meidän reissujäsenen suosikkilinna.

2. Stirling Castle

Edinburgista on tänne matkaa vajaa tunti. Itse linnaan emme menneet, mutta ajoimme sen ohi kun pitkitimme taaperon päikkäreitä poikkeamalla Stirlingissä. 1500-luvulla rakennettu linna sijaitsee kukkulan päällä ja linnan alue vaikutti laajalta. Arvelimme siellä vierähtävän useamman tunnin, joten jatkoimme matkaa seuraavaan linnaan.

3. Doune Castle

Seuraava linna olikin Dounen linna. Aavistin, että tästä linnasta puolisoni tykkäisi ja hän tykästyikin tähän reissun linnoista kaikista eniten. Täällä on kuvattu Monthy Python, Outlander sarjoja ja Game of Thronesin 1 tuotantokautta. En ole itse yhtäkään näistä sarjoista seurannut, mutten yhtään ihmettele, miksi tämä paikka on valikoitunut niin monen sarjan kuvauspaikaksi. Pidin itsekin tästä karusta linnasta, tämä oli kyllä oikein linnojen linna! Sisäänpääsymaksu oli 9 puntaa.

4. Inverlochy Castle

Puolen tunnin ajomatkan päässä Glen Coesta, Fort Williamin kyljessä sijaitsevasta linnasta oli enimmäkseen rauniot enää jäljellä, linnassa on ollut 4 tornia, joista yhteenkään ei ollut enää pääsyä. Linna on rakennettu 1280 ja täällä on taisteltu 3 kertaa. Tämä paikka toi hassulla tavalla itselleni mieleen Vanhan Vaasan kirkon rauniot.

5. Eilean Donan Castle

Tämä taas oli ehdottomasti oma suosikkini. Eilean Donanin linna oli todella hienolla paikalla ja se onkin Skotlannin ehkä yksi tunnetuimmista linnoista. Ihastuin linnan kauneuteen. Tästä linnasta on eniten jäänyt mieleen keittiö osa, mikä oli tehty niin aidon näköiseksi, oli tarjoilijoita, lukuisia ruokia, täytekakkuja, pyydystettyjä jäniksiä ja jopa kissoja ja hiiriä pöydän alla. Linnan sisätiloissa ei saanut kuvata, mutta siellä oli eri makuusaleja, ruokasaleja, perus linna huoneita. Tämäkin linna on ollut yli 30 eri elokuvassa, mm. James Bondissa. Linnassa oli paljon henkilökuntaa ohjaamassa oikeaan suuntaan. Lipunmyynnin rakennuksessa oli mielestäni aika kiva matkamuistomyymäläkin, sieltä ostettiin viskitoffeeta ja skottikuvioiset hiuspinnit tytölle.

Yövyimme kävelyetäisyydellä linnasta, joten päivällä kävimme linnassa sisällä ja illalla kävin ihastelemassa linnaa auringonlaskun aikaan ja miehet pimeän tultua. Illalla linnalla tapasin erään Intialaisen miehen joka oli matkustanut Skotlantiin vain nähdäkseen tämän linnan, linna oli näyttäytynyt eräässä hänen lapsuudessaan esitetyssä elokuvassa. Eilean Donanin linna oli todella hyvässä kunnossa (kunnostettu) ja yllätyin, että sisäänpääsymaksu oli vain 10 puntaa näin upeaan linnaan ja audiokin sisältyi lipun hintaan. Todellakin käymisen arvoinen! Huomaa vuorovesi päivällä vrs. illalla.

6. Castle Menzies

Aberfeldyssä sijaitseva linna oli reissumme viimeinen linna. Sisäänpääsymaksu olisi ollut muistaakseni 10 puntaa mutta kävimme vain linnan pihassa pyörimässä kun kenelläkään meistä ei ollut tarvetta käydä linnan sisäosissa. Hieno linna ulkoapäin katsottuna ja linnan pihapiiristä meni myös patikkapolku kukkulan päälle, mistä olisi varmasti ollut hienot näkymät linnan yli.

Hienoja linnoja kaikki ja Skotlannista löytyy varmasti todella paljon lisää hienoja linnoja, mutta se vaatisi toisen reissun! 🙂 Voisin ihan hyvin palata joskus takaisin Skotlantiin ja koitan kirjoitella pian matkakertomuksen meidän reissusta, sillä moni on toivonut kuulevansa tästä reissusta enemmän.

2 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *