Hailuoto ja Luotsihotelli, ihana irtiotto Suomen kansallismaisemassa

Jätimme lapset hoitoon ja lähdimme viikonlopuksi Hailuotoon viettämään kahdestaan laatuaikaa. Saavuimme Hailuotoon perjantai-iltana ja viivyimme siellä sunnuntaihin asti. Majoituimme Hailuodossa Luotsihotellissa, joka sijaitsee Marjaniemessä aivan majakan vieressä. Viikonloppu Hailuodossa oli aivan ihana.

Kaupallinen yhteistyö Luotsihotelli kanssa

Lauttamatkalla Hailuotoon irti arjesta

Hailuotoon on valmistumassa kiinteä maantieyhteys aikaisintaan loppuvuodesta 2026 tai viimeistään vuonna 2028. Uusi maantieyhteys tulee olemaan 8,5 km pitkä, josta meriosuutta tulee olemaan n. 7,7 km. Nykyisin reitillä kulkee ilmainen lautta, jonka matka-aika yhteen suuntaan on 25 min.

Hailuodossa asuu n. 1000 asukasta ja uusi yhteys jakaa mielipiteitä. Osan mielestä yhteys helpottaa kulkemista ja osan mielestä Hailuodon oma rauha, Perämeren suurimpana saarena rikkoontuu.

Lautta Oulunsalosta Hailuotoon kulkee aamuisin ja iltaisin kerran tunnissa ja päivällä joko puolen tunnin, tunnin tai 1,5 tunnin välein (lautta-aikataulut löydät täältä). Kannattaa hyödyntää vielä tämä lauttamatka, sillä se on osa Hailuodon elämystä, lauttamatkan aikana pääsee irti mantereesta ja arjesta. Meri ja Hailuoto täältä tullaan!

Marjaniemi vanha kalastajakylä

Hailuodon läpi kulkeva tie päättyy Marjaniemeen, joka sijaitsee saaren länsipuolella. Marjaniemeen ajaa lauttarannasta puolessa tunnissa (n. 30 km). Marjaniemi on vanha kalastajakylä, joka on toiminut satojen vuosien ajan myös satamana. Marjaniemessä kalastetaan tänä päivänä edelleen aktiivisesti, merestä nousee niin ahventa, siikaa, silakkaa ja lohta.

Marjaniemen satamassa näkyy edelleen luotsiveneitä ja täällä on ollut luotsaustoimintaa 1700-luvulta lähtien. Marjaniemessä sijaitseva majakka on 25 metriä korkea ja on valmistunut vuonna 1871. Koko Hailuoto on Suomen kansallismaisemaa ja luokiteltu kulttuuriympäristöksi ja Hailuodon rannat ja dyynit on luonnonsuojelualuetta.

Luotsihotelli

Hailuodon Luotsihotelli sijaitsee Marjaniemessä historiallisessa paikassa Marjaniemen majakan vieressä. Luotsihotelli sopii kauniisti maisemaan ja paikassa huokuu meren läheisyys ja Marjaniemen luotsitoiminnan historia.

Illan suussa saavuimme työpäivän, pitkän ajomatkan, lauttamatkan jälkeen Luotsihotelliin ja meidät otti vastaan ystävällinen henkilökunta. Aurinko paistoi, oli lämmin kesäilta kun istahdimme Ravintola Hailiin nauttimaan maisemaa suurista ikkunoista.

Tilasimme ravintola Hailin menusta paikalliset ahvenfileet jotka paikallinen kalastaja on kalastanut, myös siikaa on tänä kesänä Hailissa tarjolla. Nautimme paikalliset Hailuodon panimon kepeät vaaleat lagerit, jotka sopivat täydellisesti lämpimään kesäiltaan. Ruoan kanssa nautin lasin ranskalaista valkoviiniä joka sopi kalan kanssa. Olipa ihanaa olla perillä, olipa ihanaa olla täällä. Hieno viikonloppu edessä!

Ruokailun jälkeen pääsimme saunaan, täällä majoittujille on tarjolla yleiset saunavuoret (naisille ja miehille erikseen). Saunassa on vilvoitustila, pukuhuone, suihkutila ja iso sauna. Vilvoitustilassa oli tarjolla erilaisia voiteita joita sai vapaasti käyttää, myös suihkutilassa oli shampoota ja hoitoainetta.

Luotsihotelli huoneet

Luotsihotelli on pieni, paikallinen ja yksityisen omistama hotelli. Hotellissa on tarjolla 6 eri huoneluokkaa: compact, compact osittaisella merinäköalalla, standard, standard plus, family ja superior. Huonekuvauksissa on kerrottu erikseen, mihin huoneisiin saa tuoda lemmikkejä.

Huoneet ovat eri hintaisia ja kesä ja talvisesongille on oma hinnastonsa. Hailuoto on nimittäin oikein oiva kohde vuodenympäri, vaikka hiekkarannat ja kauniit kesäpäivät tuovat Hailuodosta parhaat puolet esille, on saarella oma tunnelmansa myös esimerkiksi kauniina tai myrskyisenä syyspäivänä ja rauhallisena talvipäivänä.

Me majoituimme standard plus huoneessa, jossa on sängyt kahdelle (lisävuodemahdollisuus saatavuuden mukaan), kylpyhuone, kirjoituspöytä ja oma parveke. Huone oli kotoisa ja viihtyisä ja sieltä aukesi kauniit maisemat.

Huoneesta on näkymät läntiselle merelle ja iltaisin sieltä voi ihailla auringonlaskua, aivan ikkunan vieressä on Marjaniemen majakka. Hailuodossa ja etenkin Marjaniemessä on paljon tiiroja ja parvekkeellamme oli linnunpesä. Mielestäni on arvokasta, että sitä ei ole otettu pois, sillä se on lintujen koti ja me olemme vain hotellissa vieraina.

Maisemat hotellihuoneesta on aivan ihanat! En edes muista missä ja milloin olisin majoittunut niin, että parvekkeelta olisi auennut näin kaunis merimaisema. Majakka, vanha kalastajakylä, meri, dyynit ja ilta-aurinko, kaikki yhdeltä parvekkeelta.

Nukuimme huoneessa erinomaisesti ja olisimme varmasti porskuttaneet pidempäänkin kun lapset eivät olleet herättämässä, mutta aamiainen päättyy 9.30, joten laitoimme aamulla herätyskellot soimaan.

Luotsihotellin ravintola

Luotsihotellissa on ravintola Haili, jossa kävimme tulopäivänä syömässä herkulliset ahvenfileet. Hailissa on tarjolla hotellin asiakkaille (ja muille erikseen tilatessa 15 eur) aamiainen.

Aamiainen koostuu paikallisista raaka-aineista ja tarjolla on perinteiset leipävärkit, kaviaaria, pasteijoita, lättyjä, munakasta, nakkia ja lihapullia, paikallista puuroa. Oma suosikkini oli hyviltä maistuvat jogurtit ja myslit ja pähkinät, sekä leivät. Tulin aamiaisesta helposti täyteen ja jaksoin niillä koko päivän.

Mielestäni oli ihanaa, kun paikallisuus ja alueen historia näkyi hotellissa. Pienenä yksityiskohtana tarjolla oli ”kahavia” ja ”poppa vettä”.

Kävimme seuraavana päivänä syömässä Hailissa vielä pitkän kaavan mukaan: alkupalaksi friteerattuja maissisnackseja (nam!), pääruoaksi kanan rintafilee aurajuustokastikkeella ja mies otti paikallisen Kujalan tilan grillipihvin ja jälkiruoaksi otin suklaakakkua jäätelöllä. Kaikki ruoat maistui todella hyviltä ja nautimme, kun saimme rauhassa syödä ja nauttia lämpimästä kesäillasta ja ruoasta Hailin terassilla.

Luotsihotellin vieressä on myös ravintola Frans, joka sijaitsee entisellä luotsiasemalla. Fransissa on tarjolla salaattia, kalaa, pihvejä, pastaa, vegeruokaa ja lasten annoksia sekä pizzaa. Vierasvenesataman vieressä sijaitsee Cafe Kaija, josta saa grilliruokaa, kalaa ja burgereita ja jäätelöä.

Haili ravintolan vieressä sijaitsee myös ravintola Frans

Luotsihotellin ympäristö Marjaniemessä

Marjaniemen ympäristö on ihana, siellä on vanha kalastajakylä, esteettömät polut (1,9 km) hiekkadyynien keskellä Sumppuun asti, Marjaniemestä voi kiertää Hannuksenlammin laavun reitin (5,2 km). Marjaniemen hiekkarannoilla on matala vesi, joten se soveltuu hyvin myös lapsiperheille. Majakassakin voi käydä, se on rajoitetusti auki.

Me fiilistelimme molempina iltoina kesäiltaa Marjaniemen dyyneillä, ihastellen kaunista auringonlaskua. Koko seuraavan päivän vietimme sähkömaastopyörän selässä tutustuen Hailuodon saareen, siitä lisää omassa postauksessa. Marjaniemen aallonmurtajalta voi ihastella aluetta kauempaa käsin.

Nähtävää ja kiertämistä on Hailuodossa oikein sopivasti viikonlopuksi. Me nautimme olostamme Hailuodossa oikein kovasti ja vaikutti siltä, että moni muukin pariskunta oli tullut Hailuotoon lomalle. Kannattaa muuten pakata illaksi mukaan hyttysmyrkkyä.

Me pääsimme todella hyvin irtaantumaan arjesta ja nauttimaan Hailuodosta Luotsihotellista käsin. Luotsihotelli sijaitsee Hailuodon parhaimmalla paikalla ja sieltä saimme hyvää ja ystävällistä palvelua.

Viikonloppumme Hailuodossa ja Luotsihotellissa koostui rentoutumisesta, hyvästä ruoasta ja juomasta, erinomaisesta palvelusta, hyvistä yöunista, rentouttavasta saunasta, kauniista merimaisemista ja auringonlaskuista sekä aurinkoisista ja lämpimistä kesäpäivistä.

Oletko sinä käynyt Hailuodossa tai mahdollisesti yöpynyt Luotsihotellissa? Hailuoto on ihana paikka irtiotolle <3 Tämän postauksen jatkeeksi kannattaa ehdottomasti käydä ihastelemassa tästä postauksesta lisää kuvia idyllisestä ja kuvauksellisesta Marjaniemestä ja myös lähteä itsekin Hailuotoon?

14 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Hailuoto kuulostaa todella kivalta paikalta. Itselläni on ollut muutaman vuoden mielessä, että olisi mukava lähteä käymään siellä. Etäisyys vain on hieman pitkä, niin siksi ei oikein ole tuo matka sopinut aikatauluihin. Mutta todella kivalta paikkahan tämänkin jutun perusteella näyttää, mielelläni viettäisin siellä myös koko viikonlopun.

  • Elina

   Hailuoto kannattaa ehdottomasti yhdistää sellaiseen reissuun, kun on muutenkin matkalla pohjoiseen, etenkin jos sinne on kotoa pitkä matka! 🙂

 • Cilla Maria Travel

  Ei ole tullut tuolla käytyä eikä yövyttyä myöskään luotsihotelleissa. Aivan ihastuttavaahan tuolla kyllä olisi viettää yö jos toinenkin. Jäin muuten miettimään, että taitaa olla melko harvinaista, että meillä Suomessa pääsee lautoilla ja losseilla liikkumaan ilmaiseksi. Kaikkialla muualla maailmassa siitä on joutunut maksamaan.

  • Elina

   Totta! Maailmalla tuntuu kaikkien laiva ja lauttamatkojen aina maksavan jotakin. Tuo maksuttomuus johtuu varmasti siitä, kun siellä asuu niin paljon paikallisia. Heille on oma etuajo-oikeus ajokaista ja turistit ohjataan omalle kaistalle 🙂

 • Pirkko / Meriharakka

  Hailuoto on kyllä ihana! Kävimme siellä päiväseltään, mutta mielelläni – jos vaan Oulu ei olisi niin kaukana Etelä-Suomesta, niin kävisin toisenkin kerran. Jotenkin tuolla saarella, erityisesti juuri tuon majakan ympäristössä, on juuri niin satumainen tunnelma kuin monessa kuvassasi.

  • Elina

   Kiitos Pirkko! Ehkä kaukana, mutta toisaalta se luo sellaisen tunnelman, että pääsee irtaantumaan mantereesta. Ihanaa, että ootte päässeet siellä joskus käymään! Siellä voi hyvin piipahtaa päiväseltäänkin, jolloin saa ihasteltua näitä samoja maisemia, mutta oli oma tunnelmansa ihastella kaunista kesäiltaa ja auringonlaskua <3

 • Paula

  Olen tainnut joskus lapsena käydä mutta olisi varmaan kyllä aika päivitellä niitä muistoja. Vaikka silta on sieltä suunnalta kyllä tuttu. Näyttää kyllä varsin ihanalle paikalle varsinkin kun on tällainen rannikon kasvatti itsekin. Ja tuo ahvenannos… nampsis!

  • Elina

   Ahvenanannos maistui ihanan kesäiseltä ja saaristomaiselta, sopi oikein hyvin noihin maisemiin! 🙂 Ahvenin kannattaa tuolla siis syödä. Aika kultaa muistot, kiva tuolla on käydä näin aikuisenakin 🙂

 • Taina

  Oooh, Hailuoto! Pari vuotta sitten pyöräilin lånsirannikkoa pitkin Ouluun ja vieläkin harmittaa, että aika loppui kesken juuri Hailuodon kohdalla. Vaikuttaa niin ihanalta paikalta! Jonain päivänä kyllä vielä sinnekin pääsen!

  • Elina

   Voi höh, mutta ihan kaikkialle ei harmittavasti aina ehdi vaikka niiiiiin moneen paikkaan haluaisi kyllä aina suunnata! 😀 Ensi kerralla sitten! 🙂

 • Ne Tammelat

  Tuolla olisi ihana päästä käymään. Me ollaan vaan oltu niin laiskoja Suomen matkaajia viime vuosina. Edes korona ei saanut meitä liikkeelle kovin pitkälle. Täytyy repäistä jossain vaiheessa 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *