Sähkömaastopyörä alle ja koe kaunis Hailuoto pyöräillen

Hailuodossa hyppäsimme sähkömaastopyörien selkään ja lähdimme koko päiväksi pyöräilemään. Perämeren suurin saari Hailuoto sijaitsee Oulun edustalla ja saari on ihana nimenomaan pyöräilyyn, sillä siellä on paljon pieniä sivuteitä, metsäpolkuja ja kaunista luontoa mitä kokea pyöräillen. Minkälaista sähkömaastopyöräily oli ja mitä Hailuoto tarjosi pyörän selästä?

Kaupallinen yhteistyö LuotoRent

LuotoRent – Pyörän vuokraus Hailuodossa

LuotoRent vuokraa sähkömaastopyöriä Hailuodossa. LuotoRentin Sakari kurvasi Luotsihotellin pihaan ja toimitti pyörät perille.

Heidän toimipiste sijaitsee Hailuodon saaren keskellä, tarkalleen ottaen täällä, joten pyöräretkelle voi lähteä joko sieltä tai sopia erikseen pyörien toimittamisesta Luotsihotellille. LuotoRent järjestää myös ohjattuja pyöräretkiä.

Saimme hyvän ja selkeän ohjeistuksen miten sähkömaastopyörät toimivat ja kuinka niiden kanssa tulee toimia missäkin maastossa.

Olin kokeillut aiemmin vain kerran sähköpyöräilyä fatbikella, mutta en ollut pyöräillyt sähkömaastopyörällä aiemmin. Tämä oli puolisolle kokonaan ensimmäinen kerta sähköpyörän päällä.

Kun tiedustelimme vinkkejä reiteistä minne mennä, saimme hyvät reittisuositukset. Sakari suositteli avaamaan maastokartat sovelluksen ja tiputin leukani kun huomasin kuinka paljon polkuja Hailuodossa oli.

Reittejä meni aivan ristiin rastiin, valinnanvaraa oli. Saimme päivän aikana tarkistella useita kertoja sijaintia maastokartat sovelluksesta. Ilman sitä, olisi suunnistaminen ollut haastavampaa etenkin pienemmillä poluilla.

Välillä sai pysähtyä katsomaan maastokarttaa

Hailuoto pyöräillen

Meille osui upea ja aurinkoinen sää, kun lähdimme Luotsihotellista matkaan. Suuntasimme kohti dyynejä ja hiekkarantoja ensin mäntymetsän läpi Virpiniemeen ja sitten Mäntyniemeen. Pääsimme ajelemaan kapeilla metsäpoluilla, sora- ja hiekkateillä ja hiekassa.

Pyöräily sujui ällistyttävän huolettomasti ja helposti, puolisokin oli aivan ihmeissään että voiko pyöräily olla näin helppoa, eihän tässä edes hengästy eikä tässä tarvitse tehdä mitään muuta kuin vähän liikuttaa jalkoja.

Saavuimme dyyneille ja siirryimme pyöräilemään märälle rantahiekalle. Pohdin, onko Hailuodossa vuorovettä vai miksi osa rannoista on märkiä mutta tämä johtuu tuulen suunnasta. Mikäli tuulee pohjoisesta, vesi pakenee ja jos etelästä tuulee, niin vesi on korkealla.

Pyöräilimme rauhallisessa tahdissa, mihinkään ei ollut kiire. Ihailin Perämeren maisemia rannalta käsin, täällä oli kauniit dyynit ja kaunis ranta, kyllä täällä kelpasi pyöräillä.

Siinä pyörän selässä mietin, etten kyllä ole koskaan aiemmin pyöräillyt rannalla, tämä oli aivan omanlaisensa elämyksensä. Sähköavusteisesta pyörästä oli päivän aikana paljon apua vaihtelevassa maastossa.

Keskiniemen Pooki ja Iso Sunijärvi

Keskiniemen Pooki sijaitsee Hailuodon pohjoispuolella ja se on rakennettu vuonna 1858 varoittamaan hiekkasärkistä. Keskiniemen Pooki on saaren vanhin säilynyt merimerkki ja se on 18,9 metriä korkea.

Hailuodon saari on kulttuuriympäristöllisesti merkittävä paikka ja Keskiniemen Pooki kulttuurihistoriallisesti arvokas.

Perille Keskiniemen Pookiin ei pääse autolla, joten siinä mielessä pyörällä on kätevää käydä katsomassa tämä Hailuodon nähtävyys joka on mielestäni tosi kaunis ja kauniilla paikalla.

Pyöräilimme jonkin matkaa hiekkaisessa maastossa. Hiekka tuo omat haasteensa pyöräilyyn, mutta saimme siihen hyvät ja tarkat tekniset ohjeet.

Puoliso pärjäsi hiekalla ajaen mallikkaasti, itse tiesin teoriassa kuinka toimia mutta silti vauhti tyssäsi hiekassa.

Saavuimme Iso Sunijärvelle ja yllätyin, että Hailuodosta löytyy jopa järviä. Iso Sunijärvi oli ihana paikka, tosi kaunis erämaajärvi. Pihapiiristä löytyy tupa, nuotiopaikka ja puucee. Iso Sunijärvi sijaitsee vanhan retkeilyreitin varrella.

Retkeilyreittejä ollaan parhaillaan uusimassa tämän vuoden aikana, joten opastukset voivat olla vielä puutteellisia. Vieressä on suo joten täällä oli ihan valtavasti hyttysiä. Pidimme täällä pienen tauon ennen kuin jatkoimme taas matkaa. Hyttysmyrkky kannattaa muistaa pyöräretkellä.

Hailuodon poikki pyöräillen Hailuodon panimoon

Saaren pohjoispäästä pyöräilimme saaren poikki kohti sen keskustaa. Pyöräilimme sora ja metsäteillä, jäkälien ja mäntymetsien keskellä kunnes saavuimme 3 tunnin pyöräilemisen jälkeen Hailuodon panimon pihaan.

Meillä oli vettä ja urheilujuomaa mukana, mutta tässä vaiheessa pyöräilyä kylmä paikallinen olut maistui. Puolen kilometrin päästä olisi saanut myös ruokaa ravintola LOMAsta, mutta jämähdimme Hailuodon panimon pihaterassille huilaamaan. Vaikka sähköpyörällä ajaminen on helppoa, teki tauko tässä vaiheessa päivää hyvää.

Hailuodon panimon vieressä on myös käsityömyymälä Luovun Puoji, joka on tunnettu etenkin sen villatuotteistaan.

Hailuodon panimosta saa Hailuotolaista paikallista luomuolutta, joka on saksalaistyylistä. Oluet ovat kepeitä ja vaihtoehtoja on 14. Meidän suosikki oli Hailuodon amber ale olut. Kun olimme saaneet kylmät oluet janojuomaksi, jatkoimme matkaa.

Meillä oli yhtenä vaihtoehtona ajaa tietä pitkin takaisin Marjaniemeen, mutta päätimme vielä jatkaa matkaa kohti saaren eteläosaa, sillä vielä ei tehnyt mieli palata suorinta tietä takaisin.

Pyöräily oli leppoista, hauskaa ja mikä parhain tapa viettää Hailuodossa aikaa ja kierrellä siellä paikkoja.

Hailuodon Pöllä reitti

Lähellä Hailuodon keskustaa on muutamia lintutorneja joissa voi käydä. Me suuntasimme Pöllään, missä sijaitsee pieni lentokenttä. Matkalla maisema muuttuu maalaismaisemaksi.

Pöllän reitti (reilu 14 km) on merkitty keltaiseksi ja se johtaa Marjaniemeen asti, reitti kulkee suurimmaksi osaksi soratietä pitkin, mutta matkan varrelle jää Sunikarin ranta, Matikanniemen kota ja Pajuperän vanha kalastajakylä.

Lopuksi saavuimme Sumppuun pitkospuita pitkin ja suosittelen taluttamaan pyörää, mikäli yhtään tuntuu pyöräily pitkospuilla vaikealta. Pitkospuut liittyvät punaiseen retkeilyreittiin, joka lähtee Marjaniemestä, punaisen reitin varrelle jää mm. Hannuksenlampi.

Sunikarin hiekkaranta

Taukoineen kuuden tunnin pyöräilyretken jälkeen saavuimme takaisin Marjaniemeen. Takana oli reilu 40 km pyöräilyä, en ole aiemmin pyöräillyt näin pitkää matkaa mutta sähköpyörällä se oli äärimmäisen helppoa.

Meillä oli takana aivan mahtava pyöräilypäivä, saimme päämme täysin nollattua, oli ihana nauttia hyvästä säästä ja kauniista luonnosta ympärillä. Näimme sellaisia paikkoja, mihin ei Hailuodossa autolla pääse. Oli ihanaa myös pyöräillessä tuoksutella kuivaa mäntymetsää.

Tässä vielä lyhyesti nähtävyyksistä Hailuodossa, joissa voi sähkömaastopyörällä käydä:

 • Marjaniemen majakka
 • Hailuodon rannat ja dyynit
 • Hailuodon panimo
 • Keskiniemen pooki
 • Hailuodon Organum
 • Paikallinen käsityömyymälä Luovon Puoji
 • Sunikarin ranta
 • Pajuperän vanha kalastajakylä
 • Matikanniemen kota
 • Kotiseutumuseo
 • Lintutornit
 • Hyypänmäen retkeilyreitti
 • Hannuksenlampi

LuotoRentillä on neljää eri koko vaihtoehtoja eri ikäisille ja kokoisille pyöräilijöille, myös lapsikärryjä on vuokrattavissa jolloin Hailuotoa voi kiertää myös pienten lasten kanssa.

Vaikka olimme käyttäneet sähköpyörän akkua lähes 5 tuntia saavuttuamme takaisin hotellille, oli pyörän akusta edelleen jäljellä puolet. Sähkömaastopyörän akku riittää siis hienosti koko päiväksi vaikka mekin vaihdeltiin paljon eri ajotehojen välillä.

Puoli saarta jäi vielä kokematta, mutta päivän perusteella saaren pohjoispää oli päivän reiteistä oma suosikkini. Päivän aikana ehtii hyvin pyöräillä saaren päästä päähän. Hailuodosta kannattaa nauttia nimenomaan saaren polkuja ristiin rastiin pyöräillen.

Iso ja lämmin kiitos LuotoRentille tästä elämyksestä!

3 kommenttia

 • Taina

  Ooh, siis en tiennyt, että Hailuodolla on dyynejäkin! Sähköavustus muutaman kokeilun perusteella kyllä kiva lisä maastopyöräillessä ja auttaa vaikeissa kohdissa. Hieno reissu teillä ollut! 😊

  • Elina

   Joo on! 🙂 Sähköavusteisesta oli kyllä paljon apua tuolla, etenkin hiekalla kun ajoi niin antoi hyvin buustia! Turbo vaan päälle ja sitten lujaa eteenpäin 😀 Keula lähti kyllä herkästi vetämään sivuun ja siihen mun vauhti aina tyssäsi, mutta puoliso onnistui pitämään linjan suht suorana 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *