Visby on ruusuisen ihana kesäkaupunki

Gotlannissa sijaitseva keskiaikainen Visby on ihastuttavan kaunis kesäkaupunki ja lisäksi Unescon maailmanperintökohde, jonka vanhimmat rakennukset ovat jopa 1100-luvulta. Olimme Gotlannissa neljä päivää, joista ensimmäisen vietimme vuokra-autolla ajaen ja toisena päivänä olimme Pepin Huvikummussa Kneippbyssä. Loput ajasta pyhitimme pelkästään kiireettömään fiilistelyyn Visbyssä. Visby yllätti ja ihastutti, niin kaunis ja tunnelmallinen vanhakaupunki, joka oli heinäkuussa täynnä kukkivia ruusuja. Visby on sopivan kokoinen kaupunki, missä päivässäkin ehtii nähdä ja kokea paljon. Tässä postauksessa omat kokemukset ja parhaat palat runsain kuvin ihastuttavasta Visbystä.

Vanhakaupunki

Vanhankaupungin tuoksu on ihana, sen vanhat puutalot tuoksui paikoitellen aidolta vanhaltakaupungilta, siihen tuoksuun harvemmin enää törmää. Tätä Visbyn vanhaakaupunkia ympäröi kehämuuri, joka on 3,5 km pitkä. Siinä on ollut 29 tornia, joista 27 on edelleen jäljellä, muuri on tuttu myös Peppi Pitkätossusta, missä Peppi ratsastaa muurin portin läpi. Paikoitellen muurin päälle pääsee myös kävelemään, mutta emme itse muurilla/torneissa käyneet kävelemässä. Vanhakaupunki on todella kaunis, mukulakivikatuja, ihania hiljaisia kujia, runsaasti keskiaikaisia punakattoisia taloja, jotka ovat mielestäni joka paikassa aina yhtä kauniita. Kaupungissa on myös historiallisia kirkkoja ja useita raunioita. Parasta on kiireetön tunnelmointi katuja hissukseen eteenpäin laahustaen, kerrankin meillä ei ollut mihinkään kiire.

Peppi Pitkätossun jäljillä

Kerroin Kneippby postauksessa, kuinka koko matkalle lähdettiin puhtaasti Peppi Pitkätossun perässä. Peppi sarjan jaksoja on kuvattu ympäri Gotlannin saarta ja useita kohtauksia nimenomaan Visbyssä. Olin jostain löytänyt listan, missä oli lueteltuna kaikki kadut Visbyssä, missä mitäkin Peppi kohtausta on kuvattu.
Nyt tätä postausta varten en kyseistä listaa enää löytänyt, joten lisään sen tähän mikäli sen myöhemmin vielä jostain löydän. Kiersimme siis yhden päivän ajan hissukseen ristiin rastiin kävellen näitä Peppi-sarjan kuvauksista tuttuja paikkoja läpi. Samalla tuli kaupunki muutenkin tutuksi, kun poikkesi vähän sivummalle. Pepin karkkikauppa jota ei enää ole, on sijainnut Fiskargrändillä.
Visbyn keskustassa on kuitenkin Peppi-henkinen karkkikauppa, joka muistuttaa tyyliltään alkuperäistä karkkikauppaa vaikka sijaitseekin eri paikassa. Pepin vaatekauppa sijaitsi St Hansgatanilla, Tommy ja Annika taas ovat laulaneet säkkivaatteissa Hästgatanilla. Myös Nygatanilla on kuvattu kohtauksia sekä useissa muissa paikoissa.
Vaikka olimme katsoneet Peppi jaksoja lukuisia kertoja, en siltikään ihan kaikkia kuvauspaikkoja oikein paikan päällä tunnistanut, enkä aina osannut yhdistää kyseistä katua johonkin kohtaukseen. Riitti kuitenkin kun pääsi fiilistelemään ja näkemään kuvauspaikat livenä.

Almdalenin puisto

Almdalenin puistossa sijaitsee iso leikkipuisto, missä taaperomme viihtyi hyvin. Puisto on muutenkin tosi iso ja kaunis ja sieltä aukeaa kaunis näkymä kohti vanhaakaupunkia. Lähellä Almdalenin puistoa sijaitsee yleinen vessa ja turisti-info. Kaunis paikka vaikka piknikille. Kaupungissa oli paljon ruotsalaisia ja lapsiperheitä, suomea emme kuulleet kertaakaan koko aikana. Kaupungissa on myös suuri kasvitieteellinen puutarha, joka on nätti!
Kasvitieteellinen puutarha
Almdalen

Pyöräilijän kaupunki

Koska me liikuimme paikasta toiseen lasten matkarattaita työntäen, emme vuokranneet Visbyssä polkupyörää, vaikka se olisi todella kätevä menopeli ollutkin. Kaupungissa näki runsaasti pyöräilijöitä ja sillä voi liikkua rantatietä pitkin joka on myös tosi kaunis, tai vaikka pyöräillä muurin ympäri. Itse vuokraisin ehdottomasti pyörän seuraavalla kerralla.
Nyt kun vietimme 2 kokonaista päivää Visbyn keskustassa, olisin toisen päivän pyhittänyt vanhaankaupunkiin ja toisen päivän lähiympäristössä pyöräillen. Kaupunkia voi kiertää myös kaupunkijunalla, se maksoi tuolloin (vuonna 2019) 80 kr.
Kaupungissa on hauskat betoniporsaat, jotka esittävät pukkeja ja toimivat samalla penkkeinä. Saimme tällaisen samanlaisen betoniporsas koristeen kiitokseksi eräältä ruotsalaiselta perheeltä jonka tapasimme leirintäalueella, kun toimme heidän unohtuneet uimavaatteet vesipuistosta. He olivat aivan ihmeissään, kuinka minä osasin puhua ruotsia. Ruotsalaiset ovat muutenkin paljon sosiaalisempia ja ottavat herkemmin kontaktia ventovieraisiin.
Tällaisia kauniita tuulimyllyjä näkyi ympäri saarta
Rantatie Visbyn keskustan ja leirintäalueen väliltä

Auringonlasku

Majoituimme Visbyssä Strandby leirintäalueella, josta keskustaan oli n. 20 min kävelymatka. Leirintäalueen tien toisella puolella on merenranta, josta aukesi iltaisin todella kaunis auringonlasku! Olin tottunut vastaaviin auringonlaskuihin joissain etelän maissa, mutta täällä se oli hämmästyttävän kaunis! Tuntui muutenkin, että Visbyssä aurinko tarttui iholle ihan eri tavalla kuin kotona, aurinko lämmitti aika vahvasti täällä Itämeren keskellä.

Visbyn ruusut

Koko kaupunki on kesällä täynnä ruusupuskia ja joka paikassa tuoksuu ruusut. Pysähdyin koko ajan ottamaan kuvia ruusuista jotka kasvoivat vanhojen puutalojen seinää vasten. Kuinka pelkillä kukilla voikaan saada aikaiseksi näin mielettömän ihanan tunnelman! Lisää kukkia joka paikkaan kiitos! Niin kaunista ja ehdottomasti yksi Visbyn parhaita puolia.
Kaupungissa turisti-infon edessä oli myös kukkia täynnä oleva kottikärry, jolla oli toivomus päästä näkemään Visbytä niin paljon kuin mahdollista. Kuka tahansa saa napata kärryn mukaansa ja kierrättää sitä ympäri kaupunkia. Mikäli kukkakärry joutuu jonkun kodin oven eteen, on kärryssä ohjeet antaa kukille vähän vettä ja huolehtia niistä ennenkuin kärry jatkaa matkaansa eteenpäin. Kukkakärryn on tarkoitus inspiroida ihmisiä kasvattamaan kasveja kaupunkiolosuhteissa.
Tätä kukkakärryä on vapaata kuljettaa ympäri kaupunkia ja ilahduttaa muita!

Kallis

Nyt en puhu hintatasosta, vaan Kallis ulkoilma bilepaikasta meren rannalla. Emme itse täällä käyneet, mutta kävelimme ohi. Täällä oli päivisinkin kunnon vaahtobileitä ja viereinen ranta oli koristeltu aidoilla palmupuilla, samassa yhteydessä on hiekkaranta. Paikka pisti siis silmään hienolla sijainnilla, mutta tämä lapsiperhe ei taida kyllä jaksaa enää bilettää.
Visbyssä on runsaasti ravintolatarjontaa, mutta me teimme aika paljon ruokaa leirintäalueella, joten emme kovin monessa ravintolassa edes käyneet. Viimeisenä päivänä kun olimme vieneet rinkkamme laivaterminaaliin säilöön, pysähdyimme syömään sataman edessä olevaan ravintolaan Joda bari & kökiin. Täällä maistoimme Wisby lageria, joka oli hyvää. Vieressä istuva ruotsalaismies kysyi mitä olutta juodaan ja haki itsellensä samanlaisen ihasteltuaan meidän oluita, näytti niin hyvältä, oli hyvän värinen kuulemma. Ja kyllähän se hyvältä maistui lämpimänä kesäpäivänä, Visbyssä oli parhaimmillaan +27 astetta lämmintä heinäkuussa.

Euroopan suurin jäätelöbaari – Glassmagasinet

Nyt tulin taivaaseen! Glassmagasinetissä on eri jäätelömakuja yli 300 ja tämä Ruotsin ja Euroopan suurin jäätelöbaari sijaitsee lähellä satamaa. Mikäli saapuu Visbyhyn laivalla, niin tämä jäätelöbaari löytyy satamakadun varrelta. Makuja oli todellakin paljon, taisin ensimmäisellä kierroksella ostaa 3 eri makua ja sen jälkeen hain vielä 2 uutta makua, oli niin hyvää.
Harmi kun löysin tämän paikan vasta viimeisenä päivinä, muuten olisin suunnannut tänne  kieli pitkällä jokaisena päivänä. Mukana ollut taaperokin sanoi Visbyn kotimatkalla – Hejdå glassarna, hejdå äventyr! Visbyn glassmagasinet on takuuvarma merkki siitä, että tänne on palattava!
Unohdimme hämmästyttävän ja epätavallisen paljon asioita tällä reissulla: Miehen aurinkolasit unohtui autoon, passi turvatarkastukseen, lentoliput lentokoneeseen, ostetut postikortit kioskille, tabletin vuokra-autoon (tai sitten se varastettiin teltasta, asia ei koskaan selvinnyt). Ihan ihmeellistä, kuinka tällainen unohduksen aalto iski meihin molempiin, poikkeuksellisen hajamielistä. Palasimme lentokentälle lentokenttäbussin kyydissä (maksoi 60 kr hlö), mennessä tulimme leirintäalueelle taksilla.

Lopuksi totean, että pidin Gotlannista ja Visbystä todella paljon! Tosi kaunis kohde joka on jäänyt erittäin positiivisesti mieleen. Gotlanti on monipuolinen kohde, missä on lapsiperheille paljon koettavaa, on myös historiaa, luontoa, kaupunkia, kulttuuria, merta. Suosittelen!

PS. Tässä postauksessa tuli enemmän kuvia kuin tekstejä, mutta Visby oli vain niin kaunis että tuli otettua sieltä ihan valtavan paljon kuvia. Lisään enemmän kuvia IG-tilille Visby-kohokohtiin, käy kurkkaamassa jos haluat ihastella vielä lisää Visbyn kauneutta.

4 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Kieltämättä todella kaunis tuo auringonlasku! Vaikka en ole erityisesti ruusujen ystävä, niin kieltämttä itsellenikin tulisi tuollaisesta kukkamäärästä oikein hyvä fiilis. Ja ei yhtään hassummalta näytä tuo jäätelöbaarikaan 😛

 • Elina

  Jep, en mäkään mikään kukkafani oo, ennemmin tapan ne kuin pidän niitä itse hengissä 😀 mutta hyvä fiilis niistä tulee, ihanaa kun saa ihastella! Ja paljon mieluummin suuntaan jäätelöbaariin kuin oikeaan baariin 😀

  • Elina

   Meillä on kotona tuollainen koristeena ja se on selvästi lammas, nuo kuvassa olevat näyttää sarvineen pukilta 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *