Päiväretkikohteita Kilpisjärvellä: Tsahkaljärvi ja Salmivaara

Postaus sisältää mainoslinkin, joka on merkitty *merkillä

Kilpisjärvellä on monen pituista patikointireittiä, on pitkiä päivävaelluksia muutamaa mainitakseni; Mallan luonnonpuisto, päiväretki Saanan huipulle, Saanan ympyräreitti ja Saanan luontopolku (lue lisää muista reiteistä tästä postauksesta). Jos kaipaa lyhyempiä reittejä joita tehdä esimerkiksi pienten lasten kanssa tai happihyppelyllä matkalla Norjaan, on tässä pari hyvää reittivalintaa.

Tsahkaljärvi

Tsahkaljärvi sijaitsee Kilpisjärven keskustan tuntumassa hienolla paikalla tuntureiden ympäröimänä. Reitille voi lähteä Kilpisjärven luontokeskuksesta (vaihtoehtoisesti tehdä sitä kautta ympärysreitin) tai sitten lähteä Kilpishallilta, mistä lähdetään polulle tankkauspisteen takaa loivasti oikealle. Patikoimme Tshakaljärvellä talvella, joten seurasimme tovin moottorikelkkareittiä. Matkaa molemmista lähtöpaikoista on 1,2 km suunta.

Ehkä puoli kilometriä käveltyämme huomasimme oikealle kääntyvän kapean polun, mutta päätimme seurata moottorikelkan jälkiä vielä eteenpäin. Muutamia mäennyppylöitä oli matkanvarrella, eli hieman nousua on. Pian olimme jo järven jäällä, mistä kelkkaurat jatkoivat eteenpäin. Me kävelimme taas oikealle, kunnes pian näkyi rannalla puolikota.

Asteita oli -27, meillä oli lounas mukana ruokatermoksessa, joten saimme syötyä nopeasti ettemme kylmettyisi liikaa. Puolikodalla oli nuotiopaikka ja pihapiirissä varauskota, varaustupa ja puucee. Järven vastarannalla on aivan avarat, upeat ja niin levolliset tunturit! Tsahkaljärveltä näkyy Saanakin hienosti!

Saana näkyy Tsahkaljärveltä hyvin
Tsahkaljärvi

Tsahkaljärven putous

Takaisinpäin pääsee ainakin kahta reittiä pitkin, suoraan lähtevä 1,2 km reitti päätyy luontokeskuksen pihaan ja oikealle lähtevä reitti ohittaa näkemisen arvoisen Tshakalputouksen. Vaikka oli tammikuu ja sydäntalvi, solisi vesi Tsahkalputouksessa, osittain se oli lumen peittämä. Näky oli vaikuttava!

Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, ilmassa oli raikas pakkanen ja maisemat Saanalle ja Ruotsin ja Norjan tuntureille tai lähinnä vuorille on upeat! Aivan henkeäsalpaavan kauniit maisemat! Tulimme sitä polkua pitkin pois, jonka ohitimme menomatkalla – se on siis se oikea reitti Tsahkaljärvelle. Alamäet laskimme tytön kanssa pulkalla alas, polku oli hyvin kuljettavissa kengillä.

Tsahkalputous talvella
Tsahkalputous
Takaisinpäin kävellessä on maisemat upeat

Salmivaara talvella

Salmivaaran olemme huiputtaneet syksyllä ja reitistä kerroin tarkemmin Kilpisjärvi ruska-aikaan postauksessa. Nyt huiputimme sen talvella ja kävelimme Salmivaaran juurelle suoraan *mökiltämme, joka sijaitsi Salmivaaran välittömässä läheisyydessä. Salmivaara on kuljettavissa myös talvella, mutta huomasi kyllä reitistä, ettei sitä oltu kovin paljoa kävelty. Se on kuljettavissa myös lumikengillä, paikka paikoin on jyrkempiä nousuja.

Salmivaara
Reitti Salmivaaralle on kuljettavissa myös talvella, mutta reitti ei ole kovin paljoa kuljettu
Reitti on paikka paikoin jyrkkää

Salmivaaran huippu on käymisen arvoinen paikka. Sieltä aukeaa niin upeat maisemat myös Ruotsiin ja Norjaan, itseasiassa Ruotsi on aivan Salmivaaran toisella puolen. Saanatunturi näyttäytyi yhtä jalat maassa ja kauniina niinkuin aina. Salmivaaralle kannattaa kiivetä maisemien vuoksi ja täältä näet Saanan tosi hienosti. Huipulle on sen juurelta matkaa vain 400 metriä, joten kyseessä on helppo päiväretkikohde jonka laelle jaksoi meidän 4-vuotiaskin omin avuin kiivetä. Kokonaispituus parkkipaikalta huipulle on 1,2 km.

Kaakao tauko

Kannattaa Kilpisjärvellä patikoida muuallakin kuin Saanalle ja Kilpisjärvellä riittää edelleen paljon koluttavaa seuraaville kerroille! Onko Tsahkaljärvi ja Salmivaara tuttuja paikkoja Kilpisjärvellä?

4 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Onpa upeita talvimaisemia ja Saana tosiaan näyttää todella kauniilta! Erityisesti Tsahkaljärvi on itselleni tuttu paikka, siellä kävimme ihailemassa Saanaa syksyllä, hienolta se näytti myös silloin. Tsahkaljärvi on itse asiassa omasta mielestäni yksi parhaista paikoista Kilpisjärvellä ihailla Saanaa.

  • Elina

   Tsahkaljärvi oli kyllä positiivinen yllätys ja niin helposti saavutettavissa. Niin upeat maisemat sieltä aukeaa Saanalle ja joka suuntaan! 🙂

 • Sari / matkalla lähelle tai kauas

  Ihan varmasti olisi melkoisen mielenkiintoista matkata tuonne talvella. Kauniin näköistä on ainakin ja se aurinkokin hiukan pilkottaa noin kaamosaikaankin. Melkoisen kylmää on ollut. Miten ylipäätään olette pysyneet lämpimänä.

  • Elina

   Tammikuussa oli yllättävän valoisaa, ehkä se täys kaamos on sitten marras-joulukuussa? Meille sattui kyllä hyvä sää. Kasvoissa tuntui kylmyys, mutta ei se pohjoisessa oo yhtä paha ku mitä esim täällä kotona rannikolla missä ilma on kosteampaa. Hyvin pysyi lämpimänä kerrospukeutumalla ja kun pysyy liikkeessä, niin ei tullu kylmä 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *