Pari rengasreittiä Leivonmäen kansallispuistossa

Jyväskylän eteläpuolella sijaitseva Leivonmäki on siitä tosi kiva kansallispuisto, että siellä on monta eri pituista rengasreittiä joista valita itselle sopivimman. Patikoinnin voi aloittaa puiston pohjoispäästä tai sen eteläpäästä, näiden välissä on järvi. Jätimme auton kansallispuiston eteläpäähän, Kirveslammen parkkipaikalle, josta lähtee 2 lyhyttä rengasreittiä Kirveslammen kierrokselle ja Luupään lenkille, kiersimme kesällä molemmat.

Kirveslammen kierros 1,7 km

Patikkapolut lähtevät parkkipaikan välittömästä läheisyydestä, Kirveslammen kierros alkaa pienellä harjupätkällä josta aukeaa näkymät lähimmälle lammelle. Alkumatka kuljetaan mäntymetsässä kunnes alkaa pitkospuut. Mieleeni nousee Pohjanmaan suoalueet kuten Paukaneva ja Levaneva, kuinka yllättävän paljon soista pidänkin, se tuoksu on niin kutkuttavan erämaista.

Pitkospuut ovat tällä pätkällä (kesällä 2021) huonossa kunnossa, tyttökin toteaa edessäni että ”nämä pitkospuut eivät voi hyvin” ja varomme askeleitamme hieman tarkemmin. Pian edessä näkyy jo lintutorni. Lintutornin edessä on pieni suolampi ja tornista aukeaa kivat maisemat soiden yli. Täällä on niin rauhallista, aurinko paistaa, ruuhkaa ei ole. Toinen koiranpentu tulee tekemään tuttavuutta meidän koiranpennun kanssa, ovat viikkoa vaille samanikäisiä. Inga yrittää paniikissa pakoon, ei ole tottunut vielä vieraisiin koiriin.

Matkaa parkkipaikalle ei ole pitkästi jäljellä ja polun varrelta poimimme runsaasti mustikoita. Tosi lyhyt ja leppoisa reitti tehdä lastenkin kanssa.

Päätämme jäädä Leivonmäelle ja samaiselle parkkipaikalle yöksi, joten illemmalla kierrämme vuorotellen vielä Luupään lenkin, sillä aikaa kun toinen jää lasten ja koiran kanssa asuntoautolle. Nämä reitit lähtevät ihan vierekkäin, eikä kumpikaan ole kovinkaan pitkiä, joten kannattaa patikoida molemmat kun täällä päin on, ne ovat keskenään erilaisia. Mielessäni on aiemmin kesällä tekemäni pikku lenkki Pyhällä, kun aristelin lähtemistä yksin illalla patikkapolulle. Tällä kertaa mieleni ei valtaa mielikuvitus, vaan rentous ja nautinto kävellä yksin.

Luupään lenkki 2,2 km

Reitti alkaa tosi kivassa mäntymetsässä, on harjuja ja jääkauden muodostamia suppia ja jäälohkareita. Mielestäni reitti on heti tosi mielenkiintoinen ja vaihteleva, tosi hieno myös. Leveää neulasmattopolkua on kiva kävellä.

Oi, pitkospuut! Pienen pätkän saan kävellä uuden näköisiä pitkospuita pitkin pienelle metsälammelle, jonka penkille istahdan (ehkä Kirveslammen pitkospuut uusitaan/on jo uusittu). Lampi on rauhoittava, ihana kesäilta ja Itä-Suomen roadtripin ensimmäinen ilta. Nautin ja toivon, että saisin istua siinä hetken yksin ja kuunnella vain hiljaisuutta ja kesän ääniä. Ehdin istua korkeintaan minuutin, kun kuulen metsästä naisten ääniä. Pompsahdan ylös ja jatkan matkaa leveää, 0,7 km pituista esteetöntä polkua pitkin. Reitti kulkee Harjunjärven reunaa pitkin Harjujärven puolikodalle ja rannalle. Tästä on enää 0,4 km takaisin parkkipaikalle.

Tykkäsimme molemmat tästä reitistä enemmän kuin Kirveslammin reitistä, vaikka sekin oli kiva. Parkkipaikalta pääsee patikoiden myös Harjunlahteen, jonka parkkipaikalla on kuivakäymälä, toisin kuin Kirveslammin parkkipaikalla.

Leivonmäki on tosi kaunis kansallispuisto, jossa olisi kiva kiertää vielä muitakin rengasreittejä. Jatkamme seuraavana aamuna matkaa parkkipaikalta vasemmalle, josta alkaa hieno ja pitkä harjureitti kansallispuiston rajalle saakka. Loppumatka ajetaan soratietä ja jatkamme siitä kohti Korpilahtea, Sysmää ja Päijännettä, missä kierrämme Päijänteen kansallispuistossa Päijänne luontopolun.

2 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *