
Slovakian Tatra vuoristolla patikointi Zelenom Plese järvelle
Tatra vuoristot oli meidän Slovakian matkan määränpää. Reissun parasta antia tarjosi matkan toinen reissupäivä, kun kävin vuoren huipulla ja tämän jälkeen jatkoimme patikointia Zelenom Plese järvelle. Tällainen patikkareitti Zelenom Plese järvelle on.
Lähdimme matkaan Tatranská Lomnican kylästä ensin tuoli- ja gondolihisseillä kohti Skalnaté pleso järveä (1751 m). Kävin yksin Lomnický štít vuoren huipulla, jonka jälkeen jatkoimme matkaa kohti Zelenom Pleseä.
Skalnaté pleson järvellä on ravintola/kahvila, matkamuistomyymälä ja observatorio. Skalnaté pleson järvi on pieni ja sen ympäri voi patikoida. Elokuun lopulla sen vesi oli melko vähissä, eikä sen smaragdinvihreästä vedestä ollut kovin paljoa jäljellä. Skalnaté plesolta voi ottaa myös tuolihissin Lomnické sedlo huipulle.

Reitti Zelenom Pleselle (ympyräreitti)
Patikointiaika: n. 5-6 tuntia
Reitin pituus: Skalnaté pleso-Biela voda parkkipaikka 13 km
Reitin vaativuus: Vaativa
Oli kuuma päivä, selkää lämmitti repussa turhana mukana ollut kevytuntuvatatakki (Lomnický štít huiputusta varten), asteita oli lähemmäs +30. Olimme tutustuneet Zelenom Plese reittiin etukäteen ja saaneet sen käsityksen, että reitti on melko pitkä ja rankka.
Se on parempi lähteä sillä asenteella, että odottaa pahinta ja yllättyy positiivisesti kuin se, että lähtee kepeällä asenteella ja reitti osoittautuukin paljon rankemmaksi. Tiedän, että joskus pidempi vaellus voi olla henkisesti raskaampi kuin fyysisesti – juuri tästä asenteesta johtuen.
Omasta mielestä reitin alkupätkä oli pahin, ainakin itselle. Ensimmäisen 600 metrin patikoimiseen meni 20 minuuttia, kun oli pelkkää nousua. Mies paineli reippaasti edellä ja minä pysähdyin ja ohittelin toisen pariskunnan, saksalais-itävaltaisen kanssa vuoronperään ottamaan happea. Oli lohduttavaa huomata, ettei alkumatka ollut muillekaan kovin helppoa.
Kun nousu oli takana, lähti reitti kulkemaan aika pitkän matkan poikittain vuorenrinnettä. Se oli helppoa, toki suuria kiviä oli reitillä mutta nousua ei ollut lähes tuntiin. Maisemat reitiltä oli avarat.



Veľká Svišťovka huippu ja vaativa lasku kohti Zelenom Pleseä
Mies lähti edeltä huiputtamaan Veľká Svišťovka huipun, josta moni kääntyy takaisin kohti Skalnaté plesoa. Veľká Svišťovka huipulta näkee Zelenom Plesen ja sen kauniit vuoristomaisemat. Itse laahustin nousun ylös hissukseen (40 min) ja ylhäällä pidimme 10 min tauon, ennen kuin lähdimme laskeutumaan alas kohti Zelenom Pleseä.
Zelenom Plesellä voi yöpyä ja osa jääkin sinne yötä ja jatkaa patikointia sieltä vielä eteenpäin muille reiteille tai sitten palaa tätä vuorenrinnettä ylöspäin. Vastaan tuli tyttöporukka, jolta tiedustelin kauanko heiltä kesti tulla kyseistä reittiä ylös ja he vastasivat, että kolme tuntia.
Oli kaksi vaihtoehtoa, joko patikoida tätä samaa vuorenrinnettä takaisin ylös ja tulla hisseillä takaisin autolle, tai patikoida suorempaa reittiä kohti bussipysäkkiä ja sieltä siirtyä bussilla takaisin kylään. Tiesin jo heti alkumetreillä, että en todellakaan aio kiivetä tätä rinnettä takaisin ylöspäin.





Reitti oli pelkkää laskeutumista, välillä oli haastavia kohtia kun oli paljon kiviä ja etenkin irtokiviä ja hiekkaa, joten paikoitellen sai varovasti kävellä. Ei se kuitenkaan rankkaa ollut missään vaiheessa. Reitin puolivaiheessa tai enemmän loppupuolella tulee muutaman sadan metrin lasku kettinkien varassa.
Sekin sujuu hyvin, kun hissukseen laskeutuu. Mies laskeutui selkä edeltä ja itse tulin alas jalat edellä, en tiedä kumpi on helpompi tapa laskeutua. Odotin jopa tätä laskeutumista innolla ja koin, ettei se olisi vaikeaa, mutta oli siinä kuitenkin ihan sopivasti haastetta. Kettinkien varassa laskeutuminen alkaa melko pian sen jälkeen, kun kuulee vesiputouksen äänet sillä vesiputous on sen vieressä.
Vesiputouksesta saa tarvittaessa vettä, kuin myös periltä Zelenom Pleseltä. Loppuvaihe kuljetaan matalassa mäntymetsässä ja ohitetaan kaunis pieni järvi.


Perillä Zelenom Plesellä
Skalnaté plesolla on patikka-aika Zelenom Pleselle 2 tuntia ja 45 min, meillä meni tähän enemmän aikaa ja 3 ½ tunnin jälkeen olimme viimein perillä Zelenom Plesellä.
Zelenom Plesellä kuuli elämisen ääniä, lasten ääniä, naurua, ihmisten jutusteltua. Osa oli tulossa, osa lähdössä, osa lepäsi seuraavaa päivää varten. Paikka on suosittu ja osa jättää vuorenhuiputuksen kokonaan välistä ja saapuu järvelle helpompaa ja tasaisempaa reittiä (kuljimme sitä takaisin päin).
Täällä voi yöpyä etukäteisvarauksella, syödä ja juoda, käydä vessassa ja täyttää vesipullot. Meillä oli runsaasti omia eväitä mukana eikä patikoinnin aikana juurikaan ehtinyt tulla edes nälkä. Söimme kuitenkin perillä lämpimän aterian, joimme kylmät oluet ja nautin paikallisen kuuman vadelmajuoman ja kahvia. Tänne kannattaa varata käteistä mukaan.
Pidimme järvellä 1½ tunnin tauon, söimme ja nautimme, mihinkään ei ollut kiire. Järvi on kaunis, se on turkoosinvihreä ja vuoret ympäröi paikkaa. Oli niin onnellinen olo siitä, että olimme siellä.










Zelenom Plese paluureitti
Mikäli ei patikoi vuorenrinnettä ylös, kulkee toinen paluureitti leveää ja helppokulkuista, joskin välillä hieman kivistä reittiä pitkin. Maastopyöräilyyn se sopii paremmin talvella, kun suurimmat kivet jäävät lumen alle.
Ohitimme puron ja kuljimme metsässä, mieleeni tuli vahvasti samat maisemat kuin 10-vuotta sitten Zakopanen puolella Tatran metsissä patikoidessa. Vasemmalla puolella näkyi jonkin luonnonmullistuksen kokeneen metsän.
Puut eivät näyttäneet palaneilta, koska eivät olleet tummuneet, mutta kaikki puut olivat lehdettömiä ja pystyyn kuolleita.
Oletin, että reitti Zelenom Pleseltä bussipysäkiltä kestäisi patikoida n. 3 tuntia ja Zelenom Plesellä luki kyltissä 2½ tuntia bussille. Kävelimme reipasta vauhtia ja yllätyin positiivisesti, kun kyltti yllättäen kertoikin edessä olevan ainoastaan 1 tunti ja 5 min. patikointia. Mikäli tätä reittiä kulkee Zelenom Plesen järven suuntaan, on matka-aika hieman pidempi koska koko ajan kuljetaan loivasti ylämäkeen.
Pieneltä taukopaikalta (n. 1 tunnin patikan päässä) voi patikoida myös takaisin kohti hiihtokeskusta, jolloin pääsee kätevämmin takaisin kohti autoa mutta reitti on hiukan pidempi.
Puoliso oli valmis valitsemaan kyseisen reitin, mutta arvelin reitillä olevan nousua ja olin asennoitunut helppoon paluumatkaan, joten mikään nousureitti ei enää houkutellut joten jatkoimme helppoa ja tasaista reittiä takaisin.




Aika kului nopeasti rupatellen ja maisemista nauttien ja lopulta olimme jo 1 tunnin ja 45 min jälkeen takaisin bussipysäkillä. Bussit kohti Tatranska Lomnican kylää lähtee tienvarresta, parkkipaikan vierestä sesongista riippuen puolen tunnin välein.
Meillä kävi tuuri ja bussi saapuikin minuutin päästä siitä, kun olimme bussipysäkille tulleet. Siitä oli n. 5 min siirtymä kylään, matka maksoi 1,5 euroa.
Olin aika naatti kun pääsimme takaisin autolle. Reitti oli juuri sopivalla tavalla haastava, ei aivan liian rankka mutta ei helppokaan. Tykättiin kumpikin tosi paljon, oli mielettömän ihana elämys ja lopuksi oli ”väsynyt, mutta onnellinen” olo. Zelenom plese patikointi oli upea!
Olen vuosikausia haaveillut siitä, että pääsisin patikoimaan oikeaan vuoristoon ja tämä oli kyllä yksi unelmien täyttymys. Asennoiduin siihen, että patikkapäivä tulee olemaan pitkä ja haastava ja päivä patikoiden sujui lopulta oikein hyvin. Aikaa patikoimiseen meillä kului lopulta n. 5 tuntia + 1½ tunnin tauko päälle.
Bussi jätti kylän keskustaan, josta oli n. 700 metrin kävelymatka takaisin hiihtokeskuksen parkkipaikalle.


5 kommenttia
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Voi että, näyttääpä nämäkin maisemat todella hienoilta. Tykkään patikoinnista todella paljon. Toki luonnossa oleminen on jo sinällään on kivaa, mutta itselleni tärkeintä on ne uskomattoman hienot maisemat, joita patikointiretket usein tarjoavat.
Elina
Niin on, mahtavat maisemat kruunaa kyllä patikan kuin patikan! 🙂
Taru Sundström
Oltiin syyskuussa Zakopanen puolella patikoimassa ja yli kymmenen vuotta sitten tuolla Slovakian puolella.
Ja kyllä tuolla Slovakian puolella on mielestämme paremmat reitit ja helpompi päästä vuorille. Eli sinne lähivuosina uudestaan, on upea paikka.
Elina
Kiitos kommentista! Ihana kuulla molemmilta puolilta kokemuksia! 🙂
Paluuviite: