Strömforsin Ruukki ja erilaisia elämyksiä ja saunoja Itärannikolla
PR-matka Visit Kotka-Hamina
Strömforsin Ruukki sijaitsee Ruotsinpyhtäällä, vajaa parikymmentä kilometriä Loviisasta. 1600-luvulta peräisin oleva Ruukkikylä on yksi parhaiten säilyneitä Suomessa. Kauniit, vanhat punaiset rakennukset huokuu ruukkikylän tunnelmaa. Strömforsin ruukilta jäi mieleeni erityisesti Kymijoen melontamahdollisuudet ja alueen ympäröivä luonto, kauniita ruukkitaloja unohtamatta. Nyt sain kokea Strömforsin Ruukissa muitakin elämyksiä, joista kerron tässä postauksessa. Lopuksi käymme vielä Loviisassa.
Ilmajoogaa Strömforsin Ruukilla
Wellsters – luonto voittaa aina tarjoaa monipuolisia elämyksiä Strömforsin Ruukin alueella. He tarjoaa välinevuokrausta (kajakkeja, kanootteja, sup-lautoja, fatbikeja ja soutuveneitä). Heillä on tarjolla elämyksellinen majoitus melontareitin varrella sekä majatalomajoitusta Strömfors Ruukin alueella. Lisäksi Wellsters tarjoaa jokiretkiä Kymijoella ja pidempiä melontaretkiä myös merellä.
Tällä kertaa emme ole lähdössä vesille vaan kokemaan ilmajoogaa Wellstersin jooga ja kuntostudiolle. Todella suureksi harmikseni olen järjestänyt itselleni vapaata vain puolikkaan päivän verran, jonka seurauksena jouduin tehdä töitä koko aamupäivän. Onneksi Wellstersistä järjestyi minulle rauhallinen työpiste sitä varten, suur kiitos asian järjestämisestä!
Muut pääsivät sillä aikaa kokeilemaan ilmajoogaa ja voi vitsit kuinka ihana tuoksu joogasalista kantautuikaan! Olisin vain voinut mennä sinne makoilemaan lattialle ja nuuskuttelemaan, keskellä joogasalia komeili takka, jonka puut tuoksuivat koko huoneessa. Aivan mieletön tunnelma ja tuoksu!
Toiset kokivat ilmajoogan ihanana ja toisille se oli hieman kankeaa. Luulen, että se oli itselleni ollut kömpelö kokemus mutta siitä huolimatta haluaisin päästä sitä vielä kokemaan, harmi että nyt meni tilaisuus ohi.
Jurttasaunan löylyihin
Ilmajoogan jälkeen oli vuorossa jurttasauna Strömfors Hyvinvointi Wellnessissä. Wellnessissä voi yhdistää luonnon ja hyvinvoinnin ja siellä on tarjolla mm. majoituselämyksiä (mm. glamping majoitusta), erilaisia aktiviteetteja ja teemapaketteja ryhmille tai kaveriporukoille.
Olen itse ollut omassa työpaikassa monta vuotta mukana virkistymispäivien järjestelyissä, joten erilaisiin vaihtoehtoihin on aina mielenkiintoista tutustua. Usein myös järjestetyn ryhmän mukana (esim. juuri tyhy-päivät), pääsee kokemaan jotain sellaista, mitä ei välttämättä yksin tulisi lähdettyä kokeilemaan.
Jurtta on alkujaan paimentolaismaja, joka on koottu puuseipäistä ja katto on tehty huovasta. Jurtassa paimentolaiset tekivät ruokaa ja majoittuivat, sillä se oli helppo purkaa ja kasata ja vaihtaa taas paikkaa. Nykyisin sen käyttötarkoitus on varsin monipuolinen ja nyt saimme kokea jurttasaunan. Joku osasi kertoa, että jurttasaunan katto on lampaanvillaa.
Jurttasauna on kehänmuotoinen, jonka reunoilla saunanlauteet ovat, toisella seinänreunalla on puusauna joka antaa pehmeän kosteat löylyt. Tykkään saunomisesta, mutta kotona en viihdy saunassa kovin kauaa, sillä puoliso tykkää ottaa kovempia löylyjä ja itse nautin huomattavasti lempeämmistä löylyistä.
Jurttasaunassa oli juuri sopivan lempeät löylyt ja jäimme yhdessä Lähtöselvitty-blogin Katjan, Nattura-blogin Outin ja Toisiinmaisemiin-blogin Hannelin kanssa nauttimaan löylyistä hyvän tovin, kunnes oli aika jatkaa taas matkaa. Outi löysi saunasta jopa äänimaljat, joita lähti spontaanisti soittelemaan. Saunomisen päätteeksi saimme kokeilla perinnesaunahoitoja ja koivuvihtakin oli saunassa ilahduttamassa.
Jurttasaunan yhteyteen on mahdollista räätälöidä oman näköinen ohjelma laajasta tarjonnasta, kaikkea hieronnasta, kehonhuoltoon ja rentoutukseen ja metsämindfullnessia ja luontoilua ym. Jurttasaunan yhteydessä on vilpola, missä moni nautti ensi kertaa kevään lämmöstä.
Strömfors Bed & Bistro
Pääsimme syömään maukasta kotiruokaa Bed & Bistroon, Strömfors Ruukin ytimeen. Bed & Bistron vuonna 1892 rakennettua päärakennusta kutsutaan kartanoksi. Bed & Bistrossa on vaihtuneet yrittäjät alkuvuodesta 2023 ja he kehittävät nyt toimintaa monipuolisesti eteenpäin. Bed & Bistrossa voi järjestää kokouksia ja juhlia ja sen yläkerta on kokonaan majoituskäytössä.
Bed & Bistrossa on kesällä ruokaa tarjolla päivittäin, talvisin tilauksesta. Bed & Bistrossa keskitytään yksinkertaiseen lähiruokaan joihin käytetään mm. karitsaa, yrttejä, paikallisia marjoja ja sieniä. Kartanon rakennuksen alakerrassa on majoittujilla käytettävissä myös kirjasto, sauna ja vilpola. Koko rakennus huokuu rauhallista tunnelmaa.
Bed & Bistron tien toisella puolella sijaitsee pieni käsityöläispuoti, missä myydään paljon marjoista tehtyjyä tuotteita, käsitöitä, ekologisia tuotteita ja peltisepän töitä. Itse ostin täältä paikallisen rouvan käsintehdyt nukkekodin kalusteet tyttärelle kotiin tuliaiseksi.
Loviisan valosauna
Loviisan uuden asuntomessualueen lähellä, vain n. 2 km päässä Loviisan keskustasta sijaitsee Aludden tila. Aludden tila on Loviisanlahdella, Haruddenin luonnonsuojelualueen vieressä ja tila koostuu päärakennuksesta, vierasmökistä, saunasta, kelluvasta AuroraHut majoituksesta ja kelluvasta valosaunasta.
AuroraHut on tuttu näky, mutta valosaunaan en ole aiemmin missään törmännyt. Nautimme keväisessä auringonpaisteessa ensin terassilla lämpimät kaakaot, ennen kuin lähdemme kurkistamaan valosaunaan sisälle. Valosaunan keskellä on puukiuas ja saunan laitamilla lauteet joille mahtuu isompikin porukka istumaan. Valosaunan terassilta pääsee pulahtamaan suoraan mereen ja talvisin avantoon.
Valosaunaan pääsee valo kokonaisuudessaan sisälle ja voisin kuvitella kuinka tunnelmallista täälläkin (Santalahden lasikattoisen sauna lisäksi), on ihastella tähtitaivasta vaikka saunanlauteilla maaten. Onpa kyllä kerrassaan kaunis sauna ja tämän reissun jälkeen herää aivan uusi innostus erilaisia saunoja kohtaan. Muistelen joskus katsoneeni Haapasalon ohjelman Suomen oudoimmista saunoista. Onneksi mikään näistä kokemistamme saunoista ei mene siihen kategoriaan, vaan ovat kaikki osoittautuneet elämyksiksi.
Ennenkuin kotimatka alkaa, käymme vielä rapsuttamassa Aluddenin lähes satakiloisia lampaita. Jo pelkästään ne ovat jo näkemisen arvoisia. Aivan ihania! Täältä voit lukea lisää Itärannikon saunaelämyksistä.
Kerroin edellisessä postauksessa, että tämä oli ensimmäinen kerta kun matkustin Suomessa Itärannikolle. Täällä sain kokea monenlaisia erilaisia saunaelämyksiä ja tämä reissu tuli kuin taivaalta tiputettuna. Olin jo jonkin aikaa kaivannut rauhoittumista ja etenkin rentoutumisen opettelua. Tuntui, että täällä koko muu maailma katosi ja pääsi heittäytymään rauhassa löylyihin ja viimein rentoutumaan.
Onko sinulla jokin sauna, joka on jäänyt parhaiten mieleen? Minkälainen ja missä se oli?
6 kommenttia
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Ruukkikylät ovat mukavia vierailukohteita. Pääsääntöisesti niissä tulee vierailtua vain kesäaikaan, mutta näköjään näin kevättalvellakin voisi olla hyvä aika vierailulle. Strömforsissakin ollaan käyty vain kesällä, aika eriltä näyttää tähän aikaan vuodesta. Ja tuo jurttasauna olisi muuten hauska kokea!
Elina
Strömforsin Ruukkiin olisi ihana palata just kesällä, vaikka näin talvellakin se oli tunnelmallinen! 🙂 Ruukkikylät on ihania, ite oon käynyt aiemmin vaan Mathildedalenissa ja Kimon ruukissa, muita en sitten tunne / muistakaan!
Pirkko / Meriharakka
Strömfors on ollut ”listallani” jo jonkin aikaa, mutta pidin sitä puhtaasti kesäkohteena. Pitääkin tutkia, että olisiko järkeä käydä siellä jo nyt keväällä, vaikka yhdistäen Loviisaan ja saunomiseen!
Elina
Joo miksei! 🙂 Kesäkohteisiin kannattaa suunnata kyllä muinakin vuodenaikoina, usein ne yllättää positiivisesti 🙂
Aila ja Juha
Lähdin lukemaan tekstiäsi, koska olen parikin kertaa käynyt ihailemassa Ruotsinpyhtään maisemia ja Loviisaa vielä useammin, mutta sainkin tekstistäsi aivan uutta elämyksellistä tietoa paikoista. Oli tosi mielenkiintoista kuulla tällaisesta. Erityisesti ilmajooga houkutti.
Elina
Kiva kuulla, että opit paljon uutta, niin minäkin ! 😀