Kokemuksia viikko-osakkeista

Katkaistaan rantalomaputki ja ihmetellään tällä kertaa viikko-osakkeita. En ole viikko-osaketta hankkimassa enkä siitä haaveilemassa, mutta koska niistäkin on hieman kokemusta, niin ihmetellään yhdessä tämäkin aihe. Viikko-osake ei nyt suoranaisesti ole matkustusmuoto vaan lomamuoto. Itse näen viikko-osakkeissa kuitenkin hyviä ja huonoja puolia. Tässä niistä hieman lisää: 

Mikä?


Viikko-osake on yhden viikon omistus (voi ostaa usemman viikon), jostakin kiinteistöosakeyhtiöstä. Jos omistaa viikko-osakkeen, on joka vuosi oikeutettu käyttämään sillä viikolla kyseistä osaketta. Viikko-osakkeiden hinnat vaihtelevat erittäin paljon (muutamasta satasesta moneen kymmeneen tuhanteen) ja ne luokitellaan korkeasesonkiin, välisesonkiin ja matalasesonkiin. Hinta on näissä eri sekä myös näiden osakkeiden vaihtoarvo.

Vaihtojärjestelmä
 

Osakkeita voi siis vaihtaa toisiin osakkeisiin, jos kuuluu vaihtojärjestelmään, esim. RCI:hin. Näitä osakkeita on yli sadassa maassa. Tämä mahdollistaa kohteen vaihtamista, jos esimerkiksi kyllästyy omaan osakkeeseen ja haluaa vaihtelua. Jos päättää liittyä vaihtojärjestelmään, se mahdollistaa lomailemisen eri puolilla maailmaa, mitä suurempi pistearvo osakkeellasi on, sitä laajemman valikoiman saat käyttöösi. Viikko-osakkeen omistaminen ei kuitenkaan pakota liittymään tähän järjestelmään. Suosittelen harkitsemaan ja perehtymään tarkasti, jos haluaa liittyä vaihtojärjestelmään, sillä siitä tulee vastikkeen päälle vielä ylimääräisiä kuluja (”RCI:n pistevuosijäsenmaksu on 145 €. Lisäksi kustakin lomanvaihdosta veloitetaan 155–310 €”). Jos vaihtojärjestelmään ei halua liittyä, niin silloin yksinkertaisesti ei voi vaihtaa osaketta mihinkään muuhun kohteeseen. 

Miksi?
 

Mielestäni viikko-osake on hyvä muoto, jos on todella tykästynyt kohteeseen eikä ole kyllästyvää sorttia. Viikko-osake on myös vaivaton tapa lomailla. Tietää aina koska sinne saa mennä, eikä tarvitse joka kerta etsiä lomapaikkaa uudestaan. Jos esimerkiksi haaveilee omasta kelomökistä Lapista tai omasta huvilasta Ranskasta, mutta vuosilomaa on vain se määrätty määrä, niin viikko-osake on huomattavasti edullisempi vaihtoehto kokonaisen kiinteistön oston sijaan. 

 

Jos vaikka joka vuosi tykkää käydä Lapissa, niin kyllä se muutaman vuoden käytön jälkeen on maksanut itsensä takaisin. Jos ajattelee, että yhden viikon mökin vuokra maksaa keskimäärin 500 euroa sesongista riippuen. Suosituimmat viikot on sitten toki kalliimpia. 

Ruka-Kuusamossa on kelomökki, joka on tällä hetkellä myynnissä ruska-aikaan hintaan 3200,- (ihanaa). Sesongin ulkopuolelta saattaa tehdä löytöjä. Esimerkiksi Kuusamossa on toinen 12 hengen mökki viikolla 4 hintaan 4800,00 € tämmöisen vaihtoehdon voisi jokin porukka ostaa kimpassa ja jakaa kustannukset. (12 henkeä jakaa ostohinnan = 400 euroa / per henkilö ja joka vuosi pääsee lähes ilmaiseksi laskettelemaan) tai samaiselta viikolta Leviltä 6 hengen huoneisto, hintaan 2000,00 euroa.

 

Viikko-osake on myös sijoitusmuoto. Jos ostat viikko-osakkeen esimerkiksi 2000,00 eurolla, niin sitten kun haluat päästä siitä eroon, saat markkinahintaisen summan käteen (jos myyt itse suoraan ilman välikäsiä!), toisin kuin normi lomaviikolta.

 

Jos viikko-osakkeen hankit, olet lähtökohtaisesti sidottu joka vuosi juuri sille viikolle jonka olet ostanut. Joka vuosi sitä viikko-osaketta ei kuitenkaan tarvitse käyttää, vaan sen voi lahjoittaa eteenpäin tutuille tai vuokrata eteenpäin, jolloin siitä saa hieman tuloja. 

Tällä hetkellä on myynnissä Espanjan osake viikolla 9, hintaan 1690,-. Olimme tämän keväisellä Espanjan reissulla nimenomaan ”viikko-osake lomalla”. Me maksoimme lentolipuistamme 200,00 euroa per henkilö, joten siitäkään lomasta ei tullut kallis kun majoitus oli jo odottamassa. Tosin vastike tulee lisäksi maksaa.

 

Kenelle?
 

Ihan ensimmäiseksi, ennenkuin viikko-osaketta lähtee edes harkitsemaan, on kohteen oltava sen verran mieluisa, että sinne tahtoo joka vuosi uudestaan ja on riittävän monipuolinen. Onko kohde niin kiinnostava, että sinne haluaa joka vuosi uudestaan? Monesti viikko-osake sijaitsee lomakylässä, jossa on paljon aktiviteetteja. Viikko-osake voi joillekkin olla oman mökin korvike.

Itse pidän enemmän ”vapaasta matkustamisesta”, jolloin ei ole riippuvainen tietystä viikosta ja kohteesta vaan kohdetta voi vaihtaa joka kerta. Saan joka vuosi päättää, mihin tänä vuonna haluan suunnata. Siksi tällä hetkellä loma-osake ei sopisi itselleni. Tämä on hyvin ristiriitaista mökkikuumeeni kanssa, koska silloinhan nimenomaan menee joka kerta useamman kerran vuodessa samaan paikkaan, mutta sitähän ei tietenkään lasketa 😉

Minulla on kuitenkin ollut mahdollisuus käyttää erinäisiä viikko-osakkeita jo hyvin monta vuotta (en itse omista niitä), muun muassa Espanjassa, Vuokatissa ja Ylläksellä. Olen kuitenkin käyttänyt näitä mahdollisuuksia hyvin vähän. 

Viikko-osakkeita on ympäri Suomea. Mutta itse mieltäisin viikko-osakkeen kotimaasta nimenomaan pohjois-suomesta, koska se alue miellyttää itseäni henkilökohtaisesti kaikkein eniten. Oikeastaan se on ainut kohde, jossa tulee lomailtua yleensä viikon kotimaassa.

Koen, että itselläni ei ole tarvetta käyttää/ostaa viikko-osaketta ainakaan ulkomailta, koska haluan joka kerta vaihtaa kohdetta. Mutta koska me mieheni kanssa tykätään kovasti lasketella ja moottorikelkkailla, koen kotimaan pohjoisen kohteiden viikko-osakkeet hyväksi vaihtoehdoksi.

Kun on mahdollisuus käyttää loma-osaketta Ylläksellä yhdellä viikolla keskitalvella, ei silloin tarvitse fundeerata joka talvi mökin vuokrausta, vaan tiedetään että sinä ajankohtana sinne pääsee ja jos menemme, se on vaivatonta. Takaraivossa on tieto siitä, että joka vuosi on mahdollista lähteä vaan ajamaan sinne, ilman mitään etukäteisvarauksia.

Kuitenkin tänä vuonna ja viime vuonna, olemme olleet talvilomalla mieheni kanssa ulkomailla ja näin ollen on tämäkin vaihtoehto jäänyt käyttämättä. Sitkeästi yritämme päästä ensi talvena käymään, mutta koko ajan tulee uusia ideoita mihin voisi mennä, joten pakko vaan todeta, että ei sitä ihminen moneen paikkaan yksinkertaisesti voi vaan revetä.

Mistä?


Suomessa ehkä tunnetuin viikko-osakkeen myyjä on Holiday Club. Holiday Clubin osakkeet kuuluvut RCI-järjestelmään, eli voi liittyä heidän pistejärjestelmään. Toisin sanoen, Suomessa olevan osakkeen voi vaihtaa esimerkiksi Mexicoon riippuen siitä, minkä arvoinen oma viikko-osake on.


Koska mielestäni Holiday Clubin osakkeet ovat aika arvokkaita, on muitakin jotka myyvät viikko-osakkeita, edullisemmin. Esimerkiksi Suomenlomaviikot ja Omaloma sivustoilla vuokrataan, myydään tai ostetaan viikko-osakkeita. Käykää kurkkaamassa.

 Kulut

 

Edullisia löytöjä voi tehdä muutamalla tonnilla, eikä siis maksa maltaita. Ostohintaan lisätään 2 % varainsiirtovero. Viikko-osakkeen kuluihin kuuluu vain viikko-osakkeen ostohinta sekä vuosittainen vastike joka on kohteesta riippuen keskimäärin 200-300 euroa. Tämä tietenkin vaihtelee kohteittain, voi olla huomattavasti halvempikin. Vastikkeeseen sisältyy kaikki osakkeeseen liittyvät kulut, kuten vesi, sähkö, polttopuut, vakuutus, siivous, vuosikorjaukset, lakanat jne. Joten saa vaan astua ovesta sisään ja alkaa lomailemaan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *