Hyvä tietää matkustaessa Omaniin, tässä 12 x käytännön huomiota
Tässä postauksessa jaan käytännönläheisiä kokemuksia Omanista. Omia havaintoja, kantapään kautta opittuja asioita ja vinkkejä. Matkustin Omanissa Muscatissa ja Salalahissa, tässä 12 käytännön huomiota ja kokemusta jotka on hyvä tietää matkustaessa Omaniin.
1. Miten Omaniin pääsee?
Omaniin on Suomesta välilaskullisia lentoja Turkish Airlinesin, Pegasus ja Qatar Airwaysin kautta. Halvimmat lennot maksavat n. 450 eurosta ylöspäin, mutta tällöin lentoyhtiö ja lentoajat ovat usein huonoja.
Me lensimme yhdellä vaihdolla Qatar Airawaysin kautta, lennot maksoivat n. 850 euroa meno-paluu (Helsinki-Doha-Muscat + Salalah-Doha-Helsinki). Muscat ja Salalah välisen lennon ostimme erikseen (n. 100 euroa).
Lentoaika Dohaan on vajaa 7 tuntia, lento Dohasta Muscatiin reilu 1½ tuntia. Omaniin ei tarvitse hankkia erikseen viisumia (jos on maassa alle 14 vrk), me saimme automaattisesti oman viisumimme lentokentän passintarkastuksessa (käytännössä leima passiin). Viisumi on ilmainen alle 14 vrk maassaololle.
Omanilaisista sai heti hyvän ensivaikutelman, kun passintarkistaja hauskuutti passintarkastuksessa. Leppoisa ja vitsikäs passintarkastaja kysyi olenko minä todella minä, olenko ihan varma?
2. Aikaero Omaniin
Talvella aikaero Suomeen on +2 tuntia. Aikaero on sama sekä Muscatissa että Salalahissa.
Pidimme välilaskun Dohassa, jossa aikaeroa Suomeen on +1 tunti. Qatarin ja Omanin välillä on +1 tunti, eli Suomeen yhteensä sen +2 tuntia.
3. Adapterit
Omanissa pistokkeet ovat erilaisia kuin Suomessa ja niihin käyvät UK-adapterit. Sain kuitenkin Instan puolelta muutamalta viestiä, että ovat käyttäneet näissä siitä huolimatta ihan suomalaista pistoketta.
Kokeilin ja kyllähän nekin toimi kun vaan tukki reikään. Tosi monessa paikassa oli myös ihan pelkkiä USB-latureita, joilla saa helposti ladattua.
4. Käteinen vai kortti?
Omaniin kannattaa varata mukaan käteistä, sillä sitä siellä edelleen käytetään. Kaupoissa ja ravintoloissa käy hyvin kortti, mutta esimerkiksi taksikuskit ottavat pelkästään vastaan käteistä.
Osa retkenjärjestäjistä ottaa myös vastaan pelkkää käteistä, ellei retkeä ole esimerkiksi maksettu etukäteen netissä. Souqissa sai kuitenkin maksettua joissakin paikoissa myös kortilla, mutta se voi vaihdella enkä souqissa jättäisi maksua pelkän kortin varaan.
5. Hintataso
Kansainväliset/turistiravintolat ovat hinnaltaan lähempänä Suomen tasoa, mutta paikalliset ravintolat sen sijaan ovat edelleen edullisia. Halvin ruoka jonka itse söin, maksoi n. 0,700 OMR ja souqin katukioskista ruoka maksoi n. 0,200-0,300 OMR. Pääasiassa ruoat ovat hinnaltaan 1-2 OMR, mutta tosiaan turistipaikoissa sai ruoka-annoksesta maksaa jopa 4-6 OMR.
Täällä erehtyi helposti ajattelemaan OMR euroina, mikä voi äkkiseltään kuulostaa edulliselta, mutta kun katsoo oikeaa valuuttakurssia on 6 OMR kuitenkin jo 14 euroa.
Talabat sivuston kautta voi tilata omaan majapaikkaan edullisesti ruokaa lukuisista eri ravintoloista. Sieltä saa myös katsottua eri ravintoloiden hinnastoa. Sivusto toimii myös muissa lähi-idän maissa.
Valmiit retket ovat Omanissa yllättävän kalliita ja paikalliselta taksikuskilta kuulimme, ettei retkenjärjestäjiltä kannata retkiä ostaa, vaan kannattaa hankkia paikan päältä kuljettaja. Minulla pitäisi olla yhden taksikuskin käyntikortti tallessa ja esim. hän kuljettaa retkenjärjestäjiä edullisemmin lähialueen nähtävyyksillä.
Esimerkkinä, netin kautta varaamaamme retki Nizvaan ja vuoristoon olisi meiltä kahdelta maksanut n. 360 euroa kun hän tarjosi samaa retkeä 100 eurolla (en tosin kysynyt tarkemmin, oliko hinta per koko retki vai hlö, halvempi joka tapauksessa). Retket ei kuitenkaan lopulta toteutuneet…
Ravintoloiden laskuissa on mukana palvelumaksu ja verot ja usein ne on valmiiksi eritelty, eli ei tarvitse erikseen jättää tippiä.
Souqeissa tulee tiputtaa myyjän hinnasta ainakin 50 % pois.
6. Takseista
Muscatin lentokentällä on Otaxi pömpeli tax-freen vieressä lähellä ulosmenoaulaa, mistä saa tilattua taksin sekä arvion taksinhinnasta paikasta A paikkaan B. Meillä ei tullessa toiminut wifi kentällä, joten emme koskaan saaneet yhteyttä kuljettajaan joka pömpelin kautta tilattiin. Saatiin kuitenkin hinta-arvio ja 5 OMR saatiin taksi kentältä hotellille. Paluumatkalla taksi kentälle maksoi 3 OMR.
Toinen taksikuljettaja suositteli lataamaan Tasleem taxisovelluksen, sitä kautta kyydit ovat paljon halvempia kuin mitä kadulta tilattaessa. Hotellin edestä taksit ovat muutenkin kalliimpia kuin kadulta. Tasleem sovelluskaan ei meillä jostain syystä toiminut, kun meiltä puuttui paikallinen puhelinnumero. Ehkä paikallisella prepaid liittymällä toimii paremmin.
Taksin hinnat vaihtelivat paljon. Olisimme saaneet kyydin 0,500 OMR, kun toinen kuski otti samasta matkasta 2-3 OMR, toiset taas ottivat 4-6 OMR.
Taksikyydistä tulee aina neuvotella ennen kyytiin hyppäämistä ja sopia hinta etukäteen. Kannattaa aloittaa hintaneuvottelut mahdollisimman alhaisesta hinnasta, sillä kuskit takuulla testaavat kuinka hyvä tietämys on paikallisesta hintatasosta. Paikallinen voi saada saman matkan 0,5-2,5 OMR jonka turisti neuvottelee 4 OMR ylöspäin.
Me käytimme Muscatissa taksia todella paljon ja täytyy sanoa, että mukana ollut 100 euron käteiskassa hupeni suurimmaksi osaksi taksimatkoihin, joten niihin uppoaa Muscatissa (turhan) paljon rahaa. Kaikissa takseissa ei toiminut takapenkeillä turvavyöt…
7. Aurinkorasva
Ota aurinkorasva mukaan Suomesta, oma aurinkorasvani loppui matkan päällä ja ajattelin, että saahan sieltä ostettua uutta… Aurinkorasvaa löytyi yllättävän huonosti, ehkei paikalliset sitä tarvitse ja sen verran vähän turisteja, ettei sitä myydä joka pikku kaupassa?
Aurinkorasvat joita löysin, oli alkaen 60 kerrointa ja löytyi jopa 90 kerrointa. Salalahissa ostin 50 kerrointa ja nyt ymmärrän, miksi täällä myytiin niin voimakkaita aurinkorasvoja. Aurinko oli täällä voimakasta. Muscatissa taas ei ollut yhtä vahva aurinko kuin mitä Salalahissa oli.
8. WhatsApp videopuhelut eivät toimi
Ehkä puhelimen asetuksissa oli vikaa, mutta whatsapp videopuhelut eivät toimineet Muscatin hotellista eikä Salalahin asunnostakaan wifin päästä.
Reissukaveri ei saanut myöskään WhatsAppin äänipuheluita toimimaan. Sain videopuhelut kotisuomeen toimimaan Facebook messengerin kautta.
9. Liikenne
Jalankulkijoita huomioidaan huonosti, tuntui että joka paikassa oli aina punaiset valot jalankulkijoille ja paikalliset kävelivät (ja opettivat myös meitä) kävelemään päin punaisia. Moni juoksi teiden yli ja läheltä piti vaaratilanteita sai nähdä läheltä.
Suosittelen vuokraamaan auton Omanissa. Me ei Muscatissa autoa vuokranneet ja pitkien välimatkojen (ja kalliiden taksimatkojen) vuoksi tuntui, että olimme ”jumissa”. Olisi auennut ihan mieletön vapaus, mikäli olisi ollut auto käytössä myös Muscatissa ja lähialueilla.
Syy autonvuokrattomuudelle oli ihan puhtaasti arkuus. En ollut aiemmin ajanut autoa ulkomailla (Färsaarilla viime vuonna ensimmäistä kertaa), lisäksi tulvat, poikki menneet tiet ja tilannenopeudet mietityttivät ja ensimmäisen illan taksikuskin ajotyyli pelästytti liikenteestä.
Liikenne Muscatissa oli sopivan vilkasta. Kaupunkiliikenteessä oli lyhyet turvavälit, eikä aina käytetty vilkkua, ruuhkia oli Muscatissa myös jonkin verran. Olisin ehkä lopulta suostunut hyppäämään rattiin, mutta päätimme ensisijaisesti kokeilla valmiita retkiä.
Salalahin päässä kuitenkin vuokrattiin auto ja liikenne oli siellä rauhallista ja ajaminen helppoa. Salalahin jälkeen oli helpompi todeta, että ensi kerralla hyppäisin rattiin myös Muscatissa. Polttoaine on edullista, tankillinen bensaa maksoi Salalahissa n. 26 euroa.
10. Pukeutuminen
Paikallista kulttuuria tulee kunnioittaa ja pukeutua asianmukaisesti, naisena olkapäät ja polvet peitettynä. Itse en pakannut mitään ”normaali kesävaatteita” mukaan, vaan mukana oli pitkiä olkapäät ja polvet peittäviä mekkoja.
Salalahissa asuimme enemmän hotellialueella, joten siellä näkyi huomattavasti enemmän ihmisiä shortseissa ja topeissa. Kun Salalahissa istuimme suurimmaksi osaksi vuokra-automme kyydissä, oli meillä naftin verran lyhyemmät mekot, mutta mukana autossa kuitenkin myös leggingsit.
Paikallisiin törmäsimme sinä päivänä muutamissa paikoissa ja kaikki olivat mekoistamme huolimatta ystävällisiä, eli paheksuntaa osaksemme emme siitä saaneet. Jos aikoo mennä moskeijaan, on hyvä pakata mukaan oma huivi ja olla mukana peittävät (pitkälahkeiset ja hihaiset) vaatteet.
11. Pähkinä ja soija-allergikot huomio
Omanissa on vehnäjauho korvattu todella monessa tuotteessa soijajauholla jota käytetään yllättävän paljon. Myös pähkinää käytetään monissa ruoissa, joten jos on näitä allergioita kannattaa pakata paljon omia eväitä mukaan reissuun.
Kävimme ruokakaupoissa kiertämässä tuotehyllyjä ja lähes jokaisessa tuotteessa oli jompaa kumpaa seassa, etenkin soijaa jossain muodossa. Muuten oli tosi kivaa kiertää Omanilaisia ruokakauppoja.
12. Muita huomioita
Omanissa on monessa yleisessä vessassa reikävessa. Onneksi suurimmassa osassa paikoissa on myös tavallisia vessoja, mutta ei välttämättä ihan kaikissa.
Muihin turisteihin tuli törmättyä todella vähän. Omanissa ei ainakaan näin keskitalvella tullut turistivirtoja vastaan, vaan turistit hukkuivat hyvin paikallisten sekaan.
Muscatissa vaikutti olevan vuorovettä ja monessa paikassa, etenkin Salalahissa oli suuret kyltit, että meressä uimista ei suositella, tai että se on oikeastaan jopa kiellettyä. Tietyissä paikoissa sitten taas sai uida.
Muscatissa ei ole esimerkiksi Dohaan tai Dubaihin verrattuna pilvenpiirtäjiä. Kaupunki on varsin matala ja kuulemma Omanin sulttaani on kieltänyt rakentamasta tänne korkeita rakennuksia ja rakennusten värivaihtoehtojakin on vain valittavana 5. Siitä syystä lähes kaikki rakennukset Muscatissa ovat valkoisia tai beigejä.
Naisina saimme reissussa olla rauhassa, eli mitään ahdistelua tai huutelua emme missään lainkaan kuulleet. Päinvastoin, paikalliset olivat meitä kohtaan rauhallisia, ystävällisiä, avomielisiä ja vieraanvaraisia. Sain matkan jälkeen kuulla monesta suunnasta, miten uskalsin matkustaa Omaniin ja minkä ihmeen takia ylipäätään lähdin sinne. Koin Omanin ennen matkaa turvallisena kohteena ja sellaiseksi se osoittautui myös matkan aikana.
Oman on ihana maa, sillä siellä yhdistyy kulttuurit, vedenalainen maailma, luonto ja vuoristo, aavikot, kauniit rannat, Unescon maailmanperintökohteet, lämpö ja ystävälliset ihmiset.
Oletko käynyt Omanissa? Tuleeko sulla mieleen jotain hyviä havaintoja, jotka olisi hyvä tietää sinne matkustaessa?
22 kommenttia
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Ei ole Omanissa tullut käytyä, vielä. Kovasti olen kuitenkin maasta kuullut kehuja, niin on varmaa, että vielä joskus sinne tulee kyllä lähdettyä. Alueen vedenalainen maailma kiinnostaa kovasti.
Elina
On kohteita, jotka vaan saavat paljon kehuja kaikilta, Oman kuuluu niihin kohteisiin! Uskon, että pitäisitte Omanista myös paljon! 🙂
Eveliina / Reissukuume
Oman tuntuu olevan nyt ”se juttu” tai sitten olen muuten vaan törmännyt nyt moniin postauksiin paikasta 🙂 Tosi hyviä vinkkejä, ja tästä on kyllä jokaisen maahan matkaavan helppo katsoa, mitä on hyvä tietää/pitää mielessä!
Elina
Ehkä voi vaikuttaa, kun oltiin Cillan kanssa peräkkäin tuolla niin tuli niin paljon Oman postauksia eteen, mutta on siellä varmasti joku muukin viime aikoina ollut 😀 enkä yhtään ihmettele maan suosiota, tästä tulee vielä tosi suosittu kohde!
Mari/ Maailma kotina
Taksisovellukset kivoja, kun ne reiluja – ei tarvi neuvotella vaan näkee tilatessa jo
Elina
Niin on, tällaisia kaipaisi joka paikkaan! Ei tarvis miettiä yhtään, paljonko tulee matka maksamaan.
Hunde
Kävin Omanissa (Muscat, Nizwa ja Jabal Akhdar) vajaa kuukausi sitten. Vietin aikaa sekä hotellissa että ystävien luona. Rakastuin paikkaan ensikosketuksella. Jos yhdellä sanalla pitäisi Omania kuvailla, olisi se autenttinen. Ihmiset, rakennukset, ruokakulttuuri, elämäntapa ja oikeastaan kaikki maassa tuntuu paljon aidommalta kuin muissa Arabian niemimaan maissa. Ehdottomasti menee jatkoon, ja siellä tullaan viettämään jatkossa enemmänkin aikaa.
Stacy Siivonen
En ole käynyt Omanissa. Yleensä eteläisissä maissa olen pukeutunut pitkään mekkoon, joita on tullut hankittua, kun en halua esitellä arpisia koipiani kenellekään. Oman kuuluu niihin maihin, joissa olisi kiinnostavaa käydä pelkästään maan luonnon takia. Touhu ja tavat kuulostavat melko samalta, mitä koin Intiassa.
Elina
Juuri näin, Omanin luonto veti meitäkin maahan, tosin lopputulos oli vähän erilainen kuin mitä odotettiin mutta ymmärrän pointin, upea maa!
Sarianne / Matkalla kaikkialle
Olin Omanissa reilu kuusi vuotta sitten käymässä, ja jäi hyviä muistoja ja vaikutti turvalliselta paikalta 🙂 Mahtavinta reissussa on aina kuulla tarinoita paikallisesta elämästä esimerkiksi kuskeilta!
Elina
Ne paikalliset tarinat ja syvemmät paikalliset kokemukset on jotenkin se matkailun suola, se osa joka avartaa maailmaa parhaiten. Eihän nähtävyydet itsessään mitään välttämättä avarra, ei itteä ainakaan vaan nimenomaan se paikallinen kulttuuri.
Merja / Merjan matkassa
Hyviä käytännön vinkkejä! Tällaisia kaipaa, jos on vähänkin erikoisempaan mestaan menossa. Oman kuulostaa aika erilaiselta kuin Doha. Toki emme siellä ehtineet olla kuin yhden yön, mutta ainakin jalankulkijoille vaihtui vihreät lähes samassa tahdissa kuin Suomessa eikä muutenkaan tarvinnut pelätä jäävänsä auton alle. Mentiin Dohaan Vietnamista, joten voi olla, että senkin takia liikenne vaikutti rauhalliselta. 🙂 Ruoka oli myös yllättävän edullista. Muistaakseni käytettiin Uberia (tai Grabia) ja se toimi hyvin. Toki vaati nettiyhteyden.
Elina
Doha voi tuntua tosi rauhalliselta Vietnamin jälkeen! 😀 hyvin sitä kuitenkin lyhyenkin piipahduksen jälkeen saa hyvän ensivaikutelman! 🙂
Virpi/ Virpin Maailma matkablogi
En Omanissa ole käynyt, mutta kuulostaa paikalta jonne voisin kyllä matkustaa. Hyvät käytännön vinkit olet koonnut, joista saa myös hyvän käsityksen millainen kohde on kyseessä.
Tuosta autolla ajamisesta tuli mieleen, minähän en koskaan uskalla hypätä rattiin ulkomailla. 😀 Vaikka olisi miten simppeli kohde.
Elina
Ymmärrän arkuutesi, kuten kerroin, niin en oo tähän mennessä aiemmin itsekään ulkomailla juurikaan ajanut. Toki se on monesti johtunut siitä, että mies on ollut mukana ja vapaaehtoisena kuskina, mutta on mussa kuitenkin arkuuden vikaa. Mutta tällaiset kokemukset antaa lisää varmuutta ja ens kerralla uskallan hypätä rohkeammin rattiin, toki riippuu ihan täysin kohteesta! Ei se oo väärin, tukeutua valmiisiin retkiin, jos sellaisiakin on tarjolla.
Cilla Maria Travel
Oman on kyllä ihan huippu maa! Se eroaa tosi paljon alueen muista maista ja on mun mielestä ehdoton kokea, jos haluaa ns. helpon lähestymisen Lähi-idän maihin. Hintatason korkeus oli pienoinen yllätys. Autonvuokraajille sanoisin, että kannattaa ehdottomasti vuokrata. Vain sillä tavoin pääsee näkemään tuntemattomampia luontokohteita ja ei-turistisia wadeja. Tuo viisumisääntö on myös hyvä tietää, koska moni tuntuu ostavan turhaan kalliin eVisan.
Elina
Oho, sunkin kokemuksen mukaan Omanin hintataso oli vähän liian yläkanttiin :O Olin itekin jotenkin olettanut, että täällä päin maailmaa olisi hinnat matalampia mutta eipä ollut, bensa oli vaan halpaa 😀 Mä sanoisin samaa myös, vuokraa auto Omanissa ja lähde lähiympäristöön, se antaa niin paljon enemmän! Muistakko ku mäkin olin hilkulla ostamassa viisumia? 😀 Vai oliko Omaniin vai Qatariin, mutta se oli sitten arvokas vinkki, ettei sitä tarvi etukäteen hankkia jos on alle 14 vrk.
Aila ja Juha
Olipa hyvän tuntuisia käytännön vinkkejä. Erityisen paljon näytti olevan huomioon otettavaa sekä käytännön järjestelyissä että taloudellisissa asioissa. Hyödyllistä luettavaa sinne matkustavalle. Aila
Elina
Kiitos Aila, toivotaan että edes yhdestä vinkistä on seuraavalle matkustajalle hyötyä! 🙂
Kohteena maailma / Rami
Hyviä vinkkejä Omaniin. Mitä tulee tuohon aurinkorasvaan ja aurinkoon, niin tuolla alueella se on petollista. Pelattiin Bahrainissa pari tuntia utuisessa ilmassa, niin jokainen siinä kärähti kunnolla. Ei ollut mukava kotiintulomatka niillä, kenellä oli selkä pahiten kärähtänyt 😐
Elina
Hei, kiva kuulla että teilläkin oli näin petollisia kokemuksia tuosta auringosta. Se pääsi täysin yllättämään! Mä en käytä IKINÄ 50 aurinkorasvaa, lähinnä laitan sitä lapsille. Nyt oltiin lentokentältä tullessa eka päivä ilman rasvaa ja aurinko otti ihoon heti. Pohdin pitkään, ostanko 30, 45, 50, 60 vai 90 kerrointa (niitä oli lopullisessa kioskissa vaikka kuinka monta erilaista!), päädyin 50. Lähdettiin merelle ja käytiin rannalla, eipä riittänyt tämä 50… Lisäsin sitä päivän aikana kolmesti ja silti paloin. Silloin uskoin, että aurinko on täällä vahva!
Elina
tai siis, eihän se tietenkään kiva ole jos palaa, mutta siis lohdullista kuulla!