Interrail päivät 4,5,6: Krakovaan tutustumista


Krakovan juna-asemalla (Krakow Glownyssa) olin perillä varhain maanantaiaamuna. Kävelin taas ihan väärään suuntaan kun olin matkalla ystäväpariskunnan asunnolle, kävelin asunnon sijaan suoraan vanhankaupungin keskusaukiolle. Se oli iloinen yllätys, kun eksyin sinne ja siitä oli kuitenkin helppo suunnistaa oikeaan suuntaan. Aurinko paistoi ja hartiat sai nyt levätä useamman päivän, ihanaa! Ystäväni olivat siis Krakovassa vaihto-oppilaina ja sain asua heidän luonaan toisen ystäväni kanssa, joka oli tullut myös tapaamaan heitä.

Samana päivänä lähdimme ilmaiselle juutalaiskiertokävelylle. Siinä pääsi tutustumaan kaupunkiin hyvin, etenkin entisten juutalaisten elämään ja historiaan Krakovassa. Kierros sijoittui enimmäkseen Kazimierziin, joka on vanha juutalainen kaupunginosa ja sijaitsee vanhankaupungin vieressä. Schindlers list elokuva on kuvattu Kazimierzissä.

Kierros sisälsi mielenkiintoisia tarinoita ja paljon kävelyä. Se kesti kaikkiaan 3 tuntia, loppua kohden en oikein enää jaksanut kunnolla keskittyä kuuntelemiseen, mutta oli kiva kuulla historiasta. Kierros päättyi Oskar Schindlerin tehtaan ulkopuolelle, sisälle emme menneet. Lopuksi sai antaa tippiä mielensä mukaan.

Mieleenpainuvinta oli sankareiden aukio, jossa oli tuoleja. Aukio oli juutalaisten kokoontumispaikka ja tuolit kuvastivat juutalaisia, jotka lähtivät aukiolta mutteivät koskaan palanneet. Mikäli historia kiinnostaa kovasti, antaa tämä ilmainen kävelykierros paljon mielenkiintoista ja järkyttävää tietoa historiasta. Suuntasimme Schindlerin tehtaalta takaisin keskustaan ratikalla ja vältimme juuri ja juuri lipuntarkastajan, kun ratikassa ollut espanjalainen auttoi meitä lipunmaksun kanssa.

Kierroksen jälkeen kävimme suuressa Galeria Krakowska ostoskeskuksessa, joka sijaitsi juna-aseman vieressä. Ostin sieltä ihanan karvahupparin, jota olin jo Bremenissä ihastellut. Nautin valkosuklaa kaakaon, jota niin harvoin saan. Illalla söimme Al Capone ravintolassa hyvät pizzat taloudesta samalla keskustellen ja joimme Tyskien oluet.

Seuraavana päivänä lähdimme kohti keskustaa kauppoja kierrellen, kävimme muutamassa hääpukuliikkeessä katsomassa hääpukuja, olivat hintatasoltaan n. 500 euron luokkaa. Kävimme markkinoilla ja siellä oli kaikkea ihanaa ihasteltavaa, mm. koirien herkkuja. Ostin parit pehmeät poroleggingsit (toiset menivät rikki jo seuraavana päivänä, tuli tyyliin 10-15 reikää niihin :’D ja toiset ovat käytössä vielä tänäkin päivänä).

Kävimme keskustan lähellä olevassa isossa katolilaisessa kirkossa (St. Peter & Paul, vieressä oli St. Andrewsin kirkko), se oli kyllä mahtava! Joku 48-50 metriä korkea. Kellarissa oli jonkun hauta, mutten muista enää että kenen, tuskin olisin kuitenkaan häntä tuntenut. Kirkko oli tosi koristeellinen sisältä, tosi vaikuttava 🙂 Krakovan aukion vieressä olevassa kirkossa emme käyneet. Matkalla kirkkoon maistoimme paikallista potato pancakea, maistui röstiperunalta.

Lämmin ja kaunis aurinkoinen sää antoi tänäänkin mukavaa oloa ja energiaa. Kävelimme Wawelin eli Krakovan kuninkaanlinnaa katsomaan, kävimme vain linnan ilmaisissa osissa. Linna sijaitsi kukkulan päällä, Veiksel joen vieressä. Mieleen jäi erityisesti linnan iso ja kaunis sisäpiha.

Linnalta jatkoimme jälleen ostoskeskukseen, jossa vietimme koko loppupäivän. Siellä oli niin kivoja vaatekauppoja, mm. Berschka, C&A, New Yorker, Reserved, Terranova, Pull and Bear, Tally Wejl, Pimkie, Stradovarius, Six… Voitte arvata, että tämän jälkeen luovuin kaikista vaatteistani joita minulla oli mukana (ne huonot joista kirjoitin aiemmin).

Ystäväni houkuttelivat minut ostoskeskuksessa sushille. Olin mieltänyt sen iljettäväksi ruoaksi, mutta aloitin lohi philadelphialla ja voi että kun maistui hyvälle! Kyllä kannatti vaan maistaa! Sushiannos maksoi veden kanssa 6,5 €. Täytyihän jäätelö mahaakin hemmotella, joten ostin vielä jälkkäriksi 3 gelatojäätelöpalloa, maksoi 2,5 € (hitsi kun edullista 3 pallosta). Asematunnelista löysin myös pikkuriikkisen kenkäkaupan, josta löysin itselleni ihanat talvikengät (maksoivat 85 zlatia, n. 20 euroa) ja villasukat (20 zlatia, n. 5 euroa). Shoppailtavaa siis löytyi 🙂

Kolmantena päivänä jatkoimme enimmäkseen vanhaankaupunkiin tutustumista. Aukiolla, kirkon vieressä istui Intialaisen näköinen tyyppi, joka istui ilmassa. Ihmettelimme tätä vaikka kuinka kauan, miten ihmeessä tuo on mahdollista. Harmiksemme meille lopulta selvisi, ettei hän oikeasti istunut ilmassa. En viitsi paljastaa pähkinää, vaan saatte itse ratkoa sen, me emme olisi sitä kyllä hoksanneet.

Kävelimme kauppahallin läpi missä myytiin enimmäkseen tavaraa ja menimme kirkon vieressä/aukion laidassa olevaan Hard Rock cafehen kaakaolle, sieltä ostin myös miehelle T-paidan tuliaiseksi.

Illalla menimme Puolalaiseen perinteiseen ravintolaan, joka sijaitsi suuren portin takana sisäpihalla. En olisi löytänyt tai tiennyt koko ravintolan olemassaoloa ilman ystävieni tietämystä. Paikka oli tosi idyllinen ja helluinen. Ruokakin oli ihan mielettömän hyvää ja edullista, ravintola oli U Babci Maliny. Ruoka ja vesi maksoivat yhteensä 5 euroa.

Jälkkäriksi lähdimme käymään vielä suklaapuodissa, jossa tehtiin suklaat itse ja niitä oli vaikka minkä muotoisia. Sieltäkin ostin kotiin suklaata tuliaiseksi. Puoti sijaitsi aivan aukion kupeessa. Tämän jälkeen menimme vielä maistamaan hot beeriä, eli kuumaa olutta inkiväärillä. Hmmh! Hyvin jännän makuista. Mutta matkustamisessahan parasta antia on juuri uusien asioiden kokeminen! Illalla katsoimme ystäväni asunnolla Schindlerin listan, Krakovassa kun oltiin.

Tässä vaiheessa on mainittava, että pidin Krakovasta tosi paljon. Se on kohde, jota olen monelle suositellut. Mielikuvani Puolasta oli ennakkoluuloisesti likainen/rähjäinen, mutta Krakova oli yksi siisteimmistä kaupungeista jossa olen käynyt. Kaupunki on tosi kaunis, rauhallinen, edullinen ja leppoisa eikä kaupunki ollut täynnä turisteja (ainakaan tähän vuodenaikaan) ja siksi se on myös aito. Ruoka on hyvää, mainittakoon esim. Moaburger, josta sai isot hampparit.

Koska ystäväpariskuntani asui kaupungissa ja he olivat kaupunkiin jo tutustuneet, pääsin kaupungissa sellaisiin paikkoihin, joihin en olisi osannut yksin eksyä. Tulipahan maistettua myös shotin paikallista pähkinäkirkasta, joka maistui ihan geishasuklaalta.

Päivät kuluivat hyvin kun oli matkaseuraa ja siksi tuli matkapäiväkirjaan kirjoitettua hyvin suppeasti. Näin 4 vuoden jälkeen, en enää muista yksityiskohtia jotka jäivät kirjaamatta. Puola ja Krakova antoi todella positiivisen kuvan ja tulen taatusti palaamaan kaupunkiin vielä joskus uudestaan! Lämpötila marraskuussa oli n. +10. Vietin Puolassa tämän jälkeen vielä 2 lisäpäivää, joista toisena päivänä kävin keskitysleirillä (jota melkein ei voi missata kun tänne matkustaa) ja toisena tehtiin päiväretki ihanaan Zakopaneen! Näistä siis piakkoin lisää. Kuten aiemmin mainitsin, mikäli historia kiinnostaa, niin Krakova tarjoaa siihen hyvät puitteet ja kaupunki sopii hyvin pidennetylle viikonlopulle.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *