Miniloma Lappiin, viikonlopun määränpäänä Aavasaksa

Istun autossa, aurinko paistaa, puut ovat upeissa ruskan väreissä. Auton sivupeiliin jää pohjoisen maisemat ja taas on uusi muisto pohjoisesta. Tulimme viikonlopuksi pohjoiseen ihan varta vasten kohteena Aavasaksa. Pysähdyimme nimittäin tammikuun pohjoisen lomalla Aavasaksassa ja silloin päätin, että tänne on palattava takaisin ajan kanssa. Kun hiljattain kirjoitin kattavan postauksen Lapista, niin Lappi kuumeessa päätin että nyt tehdään se reissu Aavasaksaan.

Missä Aavasaksa sijaitsee?

Aavasaksa sijaitsee länsilapissa Tornion pohjoispuolella Ylitorniossa. Torniosta Aavasaksaan on matkaa 75 km ja noin tunnin ajomatkan verran. Se sijaitsee valtatien varrella ja jää monella matkan varrelle matkalla pohjoiseen. Aavasaksasta pääsee myös sillan yli Ruotsiin. Aavasaksaa etelänsuunnasta lähestyessä ei voi olla huomaamatta etuoikealle jäävää korkeaa vaaraa, juuri sinne olemme menossa.

Aavasaksan vaaralle on vain muutama kilometri valtatieltä ja sopii siksi erityisen hyväksi jaloittelu kohteeksi pohjoisen matkalla. Tie ylhäälle on pitkä ja jyrkähkö ja ylhäällä on laskettelukeskus, vuokramökkejä ja lupaavan näköistä maastoa.

Jätämme auton suurelle parkkipaikalle, pakkaamme lastenkantorinkan ja repun ja lähdemme tutkimaan polkuja, jotka jäivät tammikuussa kokematta.

Aavasaksalta näkee Ruotsiin

Aavasaksanvaaran reitit

Aavasaksanvaaralla on muutamia rengasreittejä, jotka sopivat helppoutensa ja lyhyisyytensä vuoksi hyvin myös lapsiperheille. Pisin rengasreitti on n. 2,6 km pituinen Kruununkierros, joka kiertää vaaran molemmat laidat, laskettelukeskuksen ja näköalapaikat. Toinen lyhyempi ja oikein kiva reitti (menimme tämän) on Keisarinkierros 1,1 km joka kattaa päänähtävyydet ja upeat maisemat niin Ruotsin puolelle, Torniojokilaakson ylle ja Lappiin.

Lyhin reitti on Aurinkokierros joka on 0,4 km pitkä ja kattaa suurimman osan mahtavista maisemista. Tammikuussa menin lumen vuoksi osittain tämän Aurinkokierroksen ja se sopii hyvin pikaiseen visiittiin. Kruunukierroksen varrella, n. 0,3 km päässä parkkipaikalta on laavu, mutta muuten reitin varrella ei ole varsinaisia taukopaikkoja, mutta levähdyspaikkoja on. Matkanvarrella on infotauluja alueen historiasta ja luonnosta.

Aavasaksan maisemareitti Keisarinkierros

Keisarin ja kruununkierrokselle mennään parkkipaikalta portin alta ja heti alkoi puulankut, maaruska oli tosi upea 38 viikon loppupuolella. Maisemaan tuli upeat kalliot ja kelopuut ja pian olimme jo ihastelemassa maisemia Ruotsin suuntaan Torniojoen yli. Henkeäsalpaavan kaunista, kun horisontissa näkyi pohjoisen vaaramaisemat.

Keisarinkierros kierretään myötäpäivään maisemia koko ajan ihastellen. Tuskastelen kamerani kanssa, miten saisinkaan tämän kauneuden ja ruskan värit oikein vangittua. Tämäkin on Lappia, mutta vähän erilaista kuin mitä vielä pohjoisempana, kaunista silti. Tornionjoki on yllättävän kaunis!

Yhdymme Aurinkokierrokselle ja näköalatasanteille ihastelemaan maisemia Lapin tuntureiden suuntaan. Pitäisi oikein istahtaa alas ja imeä itseensä näitä maisemia. Onko täältä pakko lähteä kotiin?

Maisemien jälkeen alkaa varsinainen nähtävyyskierros: Kirjailija Annikki Kariniemen patsas, kesäteatterilava, kahvila, näköalatorni, struven ketjun mittauspiste sekä keisarinmaja.

Täytyy myöntää, ettei minulla ole mitään hajua kuka hän on

Struvenketju

Aavasaksa on tunnettu Struven ketjustaan joka on liitetty Unescon maailmanperintöluetteloon kulttuurin ja luonnonperinnön suojelemiseen. Vuosina 1816-1855 määriteltiin maapallon kokoa ja muotoa mittaamalla Mustaltamereltä Ukrainasta pohjoiselle jäämerelle Hammerfestiin. Struven ketjun pituus on 2820 km ja juuri täällä Aavasaksan mittauspisteellä on vuonna 1845 suoritettu struven ketjun mittaukset. Suomessa on yhteensä 6 Struven ketjun mittauspistettä, missä ne sijaitsevat voit lukea täältä.

13 metriä korkealle näköalatornille johtaa betoniset kierreportaat ja ylhäältä avautuu 360 maisemat, tyttöä pelottaa liikaa joten kaukoputkikiikaroinnin jälkeen lähdemme alas. Näkötorni on auki ympärivuoden (oli myös tammikuussa, vaikka oli paljon lunta). Hauska fakta on myös se, että näkötornin tiilet ovat Ylitorniolla toimineen tiilitehtaan viimeiset tiilierät. Tänne kannattaa kiivetä katsomaan maisemia!

Tornin vieressä on Keisarinmaja, joka on rakennettu v. 1883 aikoinaan matkailijoita ajatellen, mutta ristittiin myöhemmin Keisarinmajaksi Venäjän keisarin vierailua silmälläpitäen. Keisari kun oli tarkoitettu tuotavan Lapin vierailullaan myös tänne Aavasaksaan. Vierailu sittemmin peruuntui eikä keisari koskaan käynyt majassa, jonka nykyään omistaa metsähallitus ja käyttöä valvoo museovirasto. Keisarinmajan tyyli on mielenkiintoinen ja sen tyyli on sekoitus karjalaista, viikinkiä, bysanttilaista ja uusklassista.

Pian yhdyimme takaisin paluumatkan maisemareitille ja sain imeä hetken näitä maisemia, muu perhe oli jo ehtinyt edellä autolle. Aavasaksa on tunnettu juhannuksen keskiyön auringostaan, mutta tällä kertaa saimme ihastella kaunista ruskaa. Täältä jatkoimme takaisin kohti etelää, mutta kannatti tänne tämän vuoksi tullakin ja sain pientä apua Lappi kaipuuseen.

Missä yövyimme?

Emme yöpyneet itse Aavasaksalla vaan mennessä yövyimme Oulussa. Oulu tai Tornio on meille aika vakituisia kohteita, missä usein yövymme matkalla pohjoiseen.

Perjantaina ajoimme työpäivän jälkeen Ouluun asti ja vaikka Ouluun on lyhyempi matka kuin Kuusamon mökille, tuntui matka tällä kertaa tosi pitkältä. Ehkä kun olin asennoitunut siihen, että Ouluun on lyhyempi matka, niin sitä odotti myös olevansa paljon aikaisemmin perillä. Kuusamoon lähtiessä asennoituu siihen, että siihen kuluu enemmän aikaa.

Oulusta ajoimme lauantaina suoraan Aavasaksaan ja Aavasaksan jälkeen ajoimme iltapäivällä Tornioon, missä yövyimme Park Hotellissa. Park Hotel sijaitsee Hotel Olofin vieressä, hotellin sijainti on hyvä. Lapsille on leikkihuone, hotellissa on myös uima-allas ja sauna maksutta käytössä. Inga koira sai viltin, herkkutikun ja koirankakkapusseja. Aamiainen oli Park Hotellissa myös monipuolinen ja hyvä, huone oli perus siisti.

Tornion kalavale

Jätimme Ingan hotellihuoneeseen odottamaan sillä välin kun kävimme Haaparannan puolella. Moni paikka meni lauantaina kiinni jo klo 16.00 (suomen aikaa klo 17:00), joten ehdimme vain käydä Haglöfsin outlet myymälässä missä haluan joka kerta käydä, vaikka en osta tai tarvitse mitään. Tällä kertaa ostin yhden retkeilykirjan lapsille ja yhden retkikohde kirjan itselleni seuraavaa matkaa silmällä pitäen.

Söimme taas perinteisesti MAXissa ja oli aina vain yhtä hyvät hampurilaiset kuin aina ennenkin. Seuraavaksi menimme Candy Worldiin, joka on todella iso karkkikauppa! Ihme ja kumma lapsi ei mennyt siellä niin sekaisin kuin mitä olin odottanut, vaan selvisimme kaupasta ulos suhteellisen kohtuullisilla ostoksilla. Haaparannassa on aina kiva käydä ja harmi, ettei nyt aikaa riittänyt oikein muualle. Haaparanta oli muutenkin koko reissun kakkoskohde.

Oli ihanaa tehdä edes pieni piipahdus pohjoiseen, vaikka Lapin ruskaloma jää meiltä tänä vuonna kokonaan välistä. Aavasaksa on kiva päiväretkikohde, missä helposti pysähtyy matkanvarrella tekemään pienen patikan. Olin niin iloinen kun näin ruskaa ja vaaroja, joita kuitenkin kuvittelin mielessäni tuntureiksi.

8 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Upeita ovat Aavasaksan maisemat, ja todella hienolta näyttää myös ruska! Reitit toden totta ovat lyhyitä ja helppokulkuisia, mutta me olimme paikalla syksyllä ja varhain aamulla pakkasyön jälkeen, niin oli todella liukasta. Silloin piti kyllä olla varovainen, pitkokset olivat äärimmäisen liukkaita.

 • Eveliina / Reissukuume

  Mielettömän kauniita ja kuvauksellisia maisemia! Aavasaksa on paikka, jossa haluaisin itsekin ehdottomasti joskus käydä 🙂 Huippua, että pääsitte nauttimaan syysmaisemista tuolla!

  • Elina

   Aavasaksa on kaunis paikka ja saavutettavissa ympäri vuoden, voisin kuvitella että kesälläkin mielettömän kaunis ! 🙂

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Ruskan värit ovat aivan upeita!

  Hyvää, että reitin varrella oli paljon nähtävää ja koettavaa, niin lapsetkin viihtyivät. Kantoreppu on mainio keksintö. Meillä oli käytössä tästä kevyempi versio, kun poika oli pieni.

  Harmi, minulle Lappi on edelleen tuntematon alue. Emme koskaan päässeet suunnitelmissamme niin pitkälle, että joku retki olisi toteutunut. Tämän harmittavan mokan pitää ehdottomasti korjata ja varmaan heti ensi kesänä 🙂

 • Elina

  Kantoreput ja rinkat helpottaa todella paljon pienten lasten kanssa liikkumista ! 🙂 Ruskan väreihin ei kyllästy koskaan, ihanaa kun kotonakin on kunnon syksyn värit nyt.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *