Palanen sydämestä jäi Sallan Iso Pyhätunturin huipulle

Salla sai oman kansallispuistonsa vuonna 2022. Sallassa käydessä olin useita kertoja ohittanut Taivaan tavoittelijan taipaleen parkkipaikan ja miettinyt ”tuonne haluan vielä joskus”, nyt viimein palasimme sinne käydäksemme Isolla Pyhätunturilla, joka sijaitsee Sallan laskettelukeskuksen vieressä ja kansallispuiston puolella.

Viime kerralla huiputimme Sallan laskettelukeskuksen löytääksemme In The Middle Of Nowhere kyltin ja muutaman kerran olemme käyneet Sallassa pyörähtämässä mökiltä käsin ihan muuten vaan. Rukalta Sallaan on nimittäin vain noin 1 tunnin ajomatka, joten tänne tekee helposti päiväretken Rukalta.

Tästä Iso Pyhätunturilla sijaitsevasta Taivaan tavoittelijan taival reitistä tai oikeastaan sen huipusta muodostui ensi kerrasta sellainen ”my happy place” paikka, mihin haluan palata vielä monen monta kertaa.

Iso Pyhätunturi Sallassa – Taivaan tavoittelijan taival reitti

Iso Pyhätunturin huippu on Sallan korkein 477 metrillään. Taivaan tavoittelijan taival reitin lähtöpaikka sijaitsee Sallan itärinteiden vieressä missä on parkkipaikka. Taivaan tavoittelijan taival reitti on 1,9 km suunta, mutta talvisin voi reitin kiertää myös ympyräreittinä.

Reitti alkaa tasaisesti leveää sorareittiä pitkin, mutta melko pian alkaa reitti nousta. Aika pian tulee eteen jo penkki jolla saa tasata ensimmäisiä sykkeen nousuja. Sää oli parkkipaikalla hieman viileä, mutta pian saan riisua vaatteita sillä reitti kulkee metsän suojassa ja noustessa tulee lämmin. Manaan, miksi en ikinä tätä muista, onneksi huipulla tulee myöhemmin lisävaatteelle käyttöä tuulen vuoksi.

Reitti Iso Pyhätunturin huipulle on mutkittelevaa nousua koko ajan, suurin piirtein reitin puolivälissä tulee uudet 3 lankun levyiset hyväkuntoiset pitkospuut.

Kesäkukkia, poroja, vanhoja kelopuita, vanhaa metsää sekä rakkaa näkyy reitin varrella. Välillä tulee metallirappuset, joissa koirien tassut on otettu ihanasti huomioon erillisillä puulankuilla. Melko lähellä huippua tulee ensimmäinen näköalapaikka, mistä avautuu jo upeat rakkamaisemat tuntureille.

Iso Pyhätunturin huippu

Maisemat ihastuttaa jo ensimmäisellä näköalapaikalla, mistä huippukin jo näkyy. Ei enää pitkästi huipulle, viimeiset rappuset niin olemme huipulla. Totta puhuakseni en tiennyt etukäteen, minkälaiset maisemat huipulta avautuukaan, joten yllätyin hyvin positiivisesti.

Kun pääsemme ylös, maisemat ihastuttavat vielä enemmän. Voiko tämä olla totta, näin upeaa! Olin keväällä paluumatkalla Korvatunturilta ihastellut äitini kanssa Venäjän puolella näkyviä entisiä Sallatuntureita ja olin suunnitellut, että olisimme vielä lähteneet ajelulle ihastelemaan niitä vielä uudestaan oman porukan kanssa. Nyt ei tarvinnut, sillä täältä samaiset tunturit ja maisemat näyttäytyvät todella upeasti.

Ylhäällä on näköalatorni, mistä näkee Sallan laskettelukeskuksen, läheiset tunturit ja pitkästi Venäjän suuntaan. Huipulta näkee hyvällä säällä myös mm. Pelkosenniemen Pyhätunturin ja Rukatunturin. Siinä missä Ruka on varsin metsäistä aluetta, näyttäytyy maisema täältä Iso Pyhätunturin päältä varsin avarana tunturimaisemana, rakastan näitä maisemia.

Syömme välipalapatukat, tai oikeastaan en ehdi kuin haukata palan kun pyörin jatkuvasti kuvaamassa näitä maisemia. Yritän samalla hillitä itseäni ja yrittää imeä maisemia myös syvälle sieluun pelkän kameran muistikortin sijaan. Sillä sydämeen nämä maisemat uppoavat, huokaisen syvään kun lähdemme takaisin alas.

Tuuli puhaltaa heinäkuisena päivänä kylmästi ja yritämme pitää lapset lämpimänä. Tekisi mieli jäädä huipulle ihastelemaan maisemia vaikka koko loppupäiväksi (loppuelämäksi), mutta alas on mentävä ettei lapset palellu. Alas kuljemme samaa reittiä, vaikka talvella huipulta lähtee myös toinen reitti alas jolloin voi tehdä ympyräreitin. Toinen lapsista nukahtaa kantorinkkaan ja toinen nauttii, kun saa retkeillä yhdessä isovanhempiensa kanssa, patikointi sujuu mukisematta ja reippaasti.

Päätän, että tänne on palattava myöhemmin useita kertoja uudestaan! Alas kuljetaan alamäkeä ja myöhemmin älykellosta saa katsoa korkeuskäyrästä, että reitti on melko nousupainotteinen koko reitiltä. Koko retkeen ilman taukoja laskettuna meni aikaa n. 1 h 20 min.

2 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *