Mitä pakata mukaan syysvaellukselle? Tässä oman rinkkani sisältö

Kolmen yön vaelluksella oli rinkka yllättävän kevyt, kotiin palatessa se painoi 10,1 kg kun ruoat ja vesipullot oli poissa, niiden kanssa oli painoa arviolta 12 kg. Mitä pakkasin mukaan syysvaellukselle? Miten sain rinkan kevyeksi? Miten pakata järkevästi? Tässä omat kokemukset ja vinkit kevyeen vaellukseen.

Postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka merkitty *merkillä

Rinkan paino

On hyvä aloittaa itse rinkan painosta, sillä rinkkoja on eri painoisia. Oma rinkkani painaa 1,7 kg ja mielestäni se on suhteellisen kevyt, kun esimerkiksi Fjällrävenin Kajka rinkat painavat lähes 3 kg ellei ylikin.

Mitä isompi rinkka on, sitä enemmän sitä pakkaa mukaan ja sitä painavampi rinkasta tulee. Oma rinkkani on 65 + 10 litraa mikä on mielestäni juuri sopiva muutaman päivän vaellukselle. Usein yli yön retkille perusvarusteet ovat samat riippumatta siitä oletko vaelluksella 1 yön vai 5 yötä, eroavaisuus on lähinnä ruoan määrässä.

Hyvät vaelluskengät

Oli hyvä että teimme kesällä 1 yön minivaelluksen Syötteelle, sillä totesin sen jälkeen tarvitsevani uudet vaelluskengät. Puoliso oli ostanut aiemmin Meindlin vaelluskengät ja kehui niitä maasta taivaaseen.

En halunnut jäykkiä ja painavia vaelluskenkiä, vaan sellaiset joilla on mukava tehdä myös kevyempiä päiväretkiä, käydä koiran kanssa lähimetsässä ilman että kengät kastuu märässä ruohikossa, mutta jotka silti kestävät kevyen rinkan painon.

Päädyin ostamaan nämä *Meindlin OHTO Light Gtx vaelluskengät, jotka tuntuivat heti todella hyviltä jalassa niin vaelluksella kuin päiväretkilläkin. Jalka muotoutuu kenkään ja niin hassulta kuin se kuulostaakin, niin tuntui siltä että jalka oli kenkään erittäin tervetullut. Kengät tuntuvat todella kotoisilta ja hyviltä jalassa ja käyttökokemuksen mukaan ovat myös ehdottomasti olleet hankinnan arvoiset.

Yhdyn siis puolison ylistyssanoihin Meindlin kengistä, mikäli olet uusia vaelluskenkiä vailla, niin lämmin suositus tälle merkille! Muista kuitenkin ostaa normaalia kenkäkokoa isommat kengät, ettei varpaat joudu kovalle koetukselle esim. alamäissä rinkka selässä. Toivon mukaan nämä ovat pitkäikäiset kaverit tuleville seikkailuille.

Leirikenkinä oli mukana crocksit, mutta toinen crockseistani lähti Nuorttijoen virran mukana heti alkumatkasta, joten esim. vessareissuihin sain lainata puolison omia, sillä aikaa kun omat vaelluskengät oli kuivumassa. Vaikka vaelluskengät on vedenpitävät, joutuivat ne kovalle koetukselle kun kävelimme tuntikausia lumihangessa ja lumi suli kenkien sisälle.

Vaellusvaatteet

Patikoidessa tulee aina lämmin, oli lämpötila mikä tahansa. Nyt patikoimme +1 – + 16 asteen välissä ja ensimmäistä kertaa tuntui, että olin pukeutunut kerrankin oikein.

Vaellushousuina minulla on *nämä Fjällrävenin Abiskon vaellustrikoot, joissa on vahvikkeet takana ja polvissa. Housut ovat kestävät, hengittävät hyvin ja ovat tosi mukavat ja ketterät päällä.

Alla pidän *lyhythihaista Devoldin merinovillapaitaa ja päällä ohutta fleecepaitaa joka imee kosteuden. Koska oma kuoritakkini hajosi Färsaarille lähtöä edeltävänä iltana, tilasin Nuorttijoelle uuden kuoritakin joka kestää vettä myös rinkanpainon kanssa.

Kuoritakkina minulla on siis nyt *28 000 mm vesipilariarvon kestävä ja kevyt Tierran kuoritakki, joka todella on ihanan kevyt päällä. Siinä on kyljissä tuuletusaukot jotka olen todennut patikoidessa hyviksi ja takki pakkautuu pieneen tilaan, käsillä on hyvä liikkuvuus eikä takki rahise.

Patikoidessa käytän *näitä Devoldin hiking boksereita, jotka hengittävät eikä liikkuessa hierrä. Sukkina käytän vaellussukkia ja kun jalkoja alkoi hiertää, lisäsin vielä ohuemmat sukat eli patikoin kaksilla sukilla.

Leirivaatteet

Ne vaatteet jotka ei ole päällä, ovat mahdollisimman kevyitä ja monikäyttöisiä ja pyrin kerrospukeutumiseen. Tauoilla tulee herkästi kylmä, joten taukotakkina käytän kevyttä untuvatakkia.

Leiriin päästyä on oltava kuivat vaihtovaatteet ja yleensä ne ovat samat joilla nukun yön. Tässä tapauksessa pitkähihainen merinovillakerrasto alle ja lämmin villapaita / sama kevyt untuvatakki päälle. Illaksi / yöksi myös uudet kuivat sukat ja villasukat (eli vähintään 3 sukat mukaan).

Kuoritakki pitää vettä, mutta sateenvaralle on kevyet sadehousut jotka toimivat leirissä myös merinovillakerraston päällä leirihousuina.

Unohtamatta pipoa, teknisiä hanskoja ja tuubihuivia. Mukana oli myös säärystimet tuomassa lisälämpöä ja lopulta käytin niitä patikoidessa jotta lumi ei kertyisi kenkien sisälle.

Ruoanlaitto

Retkikeittimenä meillä oli pieni kaasupullo ja *tämä pieni, kevyt ja tehokas RocketPocket poltin joka mahtuu vaikka taskuun.

Erillisiä lautasia emme pakanneet mukaan, vaan söimme suoraan kattilasta lusikka/haarukka yhdistelmällä. Tiskaukseen tiskisieni ja pesuaine.

Juomiseen *1 litran niin hyvät Nalgene pullot ja kahvin juontiin Kupilkan kuppi ja perkolaattorikahvinkeitin (kattilat ja kahvinkeitin kulkeutuivat puolison rinkassa).

Ostimme ruokaa valmiiksi kuivatettuna ja ensimmäistä kertaa kuivatimme ruokaa mukaan myös itse. Ruoat olivat sen vuoksi todella kevyitä kantaa mukana. Välipalana snickerspatukoita ja aamupalaksi pussipuuroa ja pähkinöitä.

Hyvä muistaa pakata mukaan myös muutama roskapussi roskia varten.

Leiriytyminen

Meillä kävi Nuorttijoella sään puolesta köpelösti, sillä tarkoitus oli nukkua kaikki 3 yötä riippumatossa, mutta koska lumi oli tullut maahan ja olin leiriin tultaessa usein niin läpikylmä, että senkään vuoksi ei riippumatossa nukkuminen oikein houkutellut joten majoituimme yöt autiotuvissa.

Mukana rinkassa oli makuupussi ja makuupussilakana, mutta esimerkiksi aluspatjaa ei ollut riippumatoista johtuen mukana lainkaan. Mikäli olisimme yöpyneet riippumatossa, oli mukaan pakattu tarppi, ticket to the moonin riippumatto erillisellä hyttysverkolla sekä *tämä DDR aluspeitto, jonka on tarkoitus antaa nukkujalle lisälämpöä ja estää maasta nousevaa kylmää ilmaa kylmettämästä kun makuupussi pakkaantuu kehon painosta.

Riippumattotarvikkeet ovat suhteellisen kevyitä ja veivät vähän tilaa rinkasta ja sillä sain jonkun kilon pois rinkan painosta. Rinkasta vei eniten tilaa makuupussi, joka olisi myös mahdollista vaihtaa vielä kevyempään.

Muut tarvikkeet

Muita pikkutarvikkeita joita oli mukana: ensiapulaukku (+rakkolaastareita!), avaruushuopa, puukko, kosteuspyyhkeet, vessapaperia, varavirtalähde, desinfiointipyyhkeet ja pieni fleecepyyhe joka oli hyvä joenylityksen jälkeen.

Pakkasimme kaikki makuupussi / vaatteet / riippumattotarvikkeet / vessapaperit yms. erillisiin kuivapusseihin ja jätimme niiden omat pakkauspussit kotiin. Näin rinkasta myös löysi helpommin ja nopeammin tavaraa, kun kaikki oli omissa ja oman värisissä kuivapusseissa.

Osa pienistä tavaroista joiden en halunnut kastuvan, pakkasin minigrip pusseihin. Puhelin oli esimerkiksi melkein koko ajan minigrip pussissa, kun oli joenylityksiä ja lumisadetta.

Autiotupiin on hyvä varata mukaan tuikkuja/pieniä kynttilöitä ja tulitikkuja, myös otsa tai leirilamppu on hyvä olla mukana.

On hyvä myös pakata sellaiset tarvikkeet helppoon paikkaan (esim. ylimmäksi), joita tarvitaan usein tai ensin vaikkapa tauoilla. Ensiaputarvikkeet ja sellaiset joita voi tarvita nopeasti oli rinkan ylimmässä taskussa. Taukotakin pakkasin myös viimeisenä rinkkaan, jotta se olisi helposti sieltä otettavissa.

Mielestäni tällä kertaa rinkka oli pakattu hyvin optimaalisesti, ei ollut mitään turhaa painoa mukana. Kun rinkka on kevyt, tuntuu askelmatkin kevyemmiltä.

8 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tuo 12 kiloa tosiaan kuulostaa varsin hyvältä 3 yön vaellukselle, ja eipä ruokaakaan ollut ylenpalttisesi mukana, jos vesien ja ruokien jälkeen lähti pari kiloo pois.. Samoin ylipäätäään sun rinkka kuulostaa varsin optimaalisen kokoiselta (ja painoiselta eli kevyt on). Muutenkin täytyy sanoa, että oli kyllä erinomainen pakkauslista.

    • Elina

      Ruoasta saatiin kyllä tosi paljon kiloja pois. Kesällä kun oltiin syötteellä, niin ei oltu kuivatettu mitään ja silloin rinkka painoi jotenkin paljon enemmän.

  • Heidi / Maailman äärellä

    Ihanan kevyeksi olit saanut rinkan pakattua. Toki auttaa, ettei ollut telttaa ja makuualustaa mukana. Mites sun makuupussi, oliko talvipussi vai kolmen vuodenajan vai kesä? Minä nimittäin olin syyslomalla yhden yön teltassa tunturissa ja erehdyin ottamaan mukaan minun kolmen vuodenajan makuupussin, ja ois pitänyt olla talvipussi, sillä palelin niin, että nukkumisesta ei tullut oikein mitään. Kesken yön tajusin sitten panna edes toppatakin lanteille, kun lantio on aina se palelevin paikka. En sitten ollut tajunnut ottaa mukaan toppahamettakaan, joka olisi ihan täydellinen tähän tarkoitukseen. Lähdin retkelle siis ihan kesämeiningillä vielä.
    Minä raahaan retkille usein mukaan lisäksi järkkäriä, objektiiveja ja kolmijalkaa, niin niistähän sitä jo painoa kertyy – vaikka viettäis sit retkellä vain sen yhden yön.

    • Elina

      Mulla on 3 vuodenajan makuupussi, muistaakseni comfort + 4. Luulen et se olis myös ollut liian kylmä tuolla, sillä palelin vielä autiotuvan sisälläkin makuupussin sisällä. Talvimakuupussi ei olis ollu kyllä yhtään liikaa! Tuota toppahametta oon itekin miettinyt, sillä se lämmittää kyllä ihanasti alakroppaa. Se on kyllä ikävää jos joutuu yöllä palelemaan. Pohjoisessakin on syksyllä jo yllättävän koleeta, mieluummin enemmän lämmintä mukaan kuin liian vähän.

  • Hannele/Hipaisuja Maapallolla

    En ole ikinä ollut vaeltamassa, mutta aina kiinnostaa, miten ihmiset pakkaa. Itselläni ihan tavallisellakin reissulla on aina kuivapusseja, sillä on kiva, että vaatteet pysyy kuivina ja toisaalta jos pyykki ei ehdi kuivua ennen seuraavaa matkapäivää, voi märät vaatteet näppärästi siirtää kuivimaan seuraavalle etapille noissa pusseissa. Kompressiopussit on vielä parempia, jos ei ole rypistyviä vaatteita ja jos tarvitaan esim iso villapaita tai toppatakki pieneen tilaan. Itselläni painaa North facen L-koon duffeli 1,9 kiloa ja koko on 95l. Tämä siis tavallisena selässä kuljetettava duffeli, ei rinkka. Sinne mahtuu ihan älyttömästi tavaraa ja usein paino on tuolloin 15-16 kg. Ihailen ihmisiä, jotka lähtee käsimatkatavaroilla reissuun, mutta en näköjään tarpeeksi, kun en siihen itse pysty:)
    Ehkä jonain päivänä minäkin vaellan ja silloin luen tämän postauksen todella huolella uudelleen:)

    • Elina

      Kiitos Hannele kommentista! Itekin itseasiassa haaveilen duffelista, mutta tosin sellaisesta jonka saisi käsimatkatavaroihin mukaan. Haluan mahdollisimman kevyesti pakata, koska lopulta sitä tarvii aina kovin vähän ja turhauttaa liika ja turha tavara joka on aina kaiken tiellä 😀

  • Melissa Laitakari

    Hyvä paketti, kiitos. Olisi kiva kuulla rinkoista enemmän. Oma rinkka hajosi kesällä reissulla ja uusi arsenaali on hankittava. Olisi siis kiva lukea postaus rinkoista.

    • Elina

      Kiitos vinkistä, pitääpä laittaa korvan taakse. Itsellä ei kovin montaa rinkkaa ole ollut, mutta miehellä on uusi rinkan hankinta edessä, joten ehkä vielä tulee jokin rinkkapostaus jossain vaiheessa 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *