Someton loma, onko sellainen enää mahdollista?

Someton loma, aihe joka on odottanut pöytälaatikossa jo useamman vuoden. Onko someton loma uhka vai mahdollisuus? Mukava iltapuuha vai enemmänkin rasite? Avaan ajatuksiani hieman lisää.

Someton loma – taustaa

Ei ole montaa vuotta siitä, kun mobiilidatan käyttö Euroopassa oli maksullista ja joutui turvautumaan lähinnä majapaikkojen, ostoskeskusten ja ravintoloiden wifiin. Ei ollut myöskään lentokoneen yläilmoissa mahdollisuutta wifiin (onneksi edes yksi harva paikka maailmassa, missä netti ei toimi).

Otin usein tästä kaiken ilon irti ja kun lähdin Suomesta ulkomaille lomalle, suljin netin ja avasin sen runsaiden piippausten ja ilmoitusten kera vasta seuraavan kerran kun olin takaisin Suomessa.

Muistan elävästi erään kerran, kun palasimme Norjasta takaisin Suomeen ja ahdisti todella paljon tulla netin päähän takaisin. Loma oli lomaa, oikeaa lomaa kun irtaannuin ulkomaailmasta, en tiennyt mitä maailmalla tai kotisuomessa tapahtui (toki en tiedä sitä vieläkään, kun lopetin uutisten lukemisen monta vuotta sitten). Sitä eli hetkessä, oli oikeasti läsnä kanssaihmisten kanssa.

Ja vaikka nettiä olisi ollut tarjolla, pidin tästä tavasta pitkään kiinni ja olin matkaa varten selvittänyt lähes kaiken ennen matkalle lähtöä. Tästä seuraava kevyempi someton loma oli sellainen, että netti oli kyllä päällä, mutta käytin sitä vain todelliseen tarpeeseen (googlettamiseen).

Someen en palannut kuin vasta loman jälkeen, tämä tarkoitti usein sitä, että kaikki reissupäivitykset hoidin kokonaan vasta kun matka oli jo takanapäin. Blogissakin kirjoitin todella pitkään todella vanhoja reissukertomuksia, mutta osittain sen vuoksi että matkapäiväkirjoja oli kertynyt jo niin monta ennen matkablogin aloittamista.

Some(ton) loma – Nykyhetki

Nykyään en enää ole somettomilla lomilla, vaan päinvastoin päivitän reissukuulumisia suoraan reissusta. Olen kokenut sen paremmaksi tavaksi, sillä saan tuoreet fiilikset ja kokemukset sekä monet asiat päivitettyä ”heti pois”.

Mutta, tässä on ollut viime vuosina jo niin monta matkaa, joilla on koettu niin paljon asioita päivän aikana, että sitä on ensinnäkin ollut päivän päätteeksi tosi väsynyt ja sitten on ”pitänyt” vielä päivittää päivän tapahtumia.

Usein olen päivittänyt niitä vasta seuraavana päivänä ”eilen tehtiin sitä ja tätä”, mutta silti se päivittäminen on sisältynyt päivään, vaikka se olisi koskenut edellistä päivää. Kuten kuulette, siitä on tullut enemmänkin rasite ja kun olen palannut lomalta kotiin, niin on tuntunut siltä ettei ole lomalla ollutkaan kun on koko ajan ollut yhteydessä muuhun maailmaan.

Kun päivittelen ainoastaan reissukuulumisia, niin en muita somejuttuja juurikaan seuraile, omat päivitykset ja somesta äkkiä pois. Nykyään saattaa mennä arjessakin huomaamatta useita viikkoja, etten käy somessa seuraamassa muiden menemisiä.

Kun lähdin keväällä Grönlantiin, meillä oli ensin varattuna majapaikka ilman wifiä. Ajattelin, että ihanaa, kerrankin pääsee taas takaisin tähän somettomaan lomaan. Kuten arvaatte, meidän majapaikka vaihtuikin majapaikkaan wifin kanssa ja illat kuluivat reissupäivityksiä tehdessä.

Lomilla kuluu iltaisin kuvien valitsemiseen, kuvateksteihin ja asioiden miettimiseen valehtelematta vähintään tunti ellei jopa pari tuntia. Se on todella paljon aikaa pois sellaisesta, kun voisi pysähtyä ja elää hetkessä toisen kanssa. Tarvitsen päivittämiseen täyden hiljaisuuden ja keskittymisen ja nostan hattua heille, jotka tekevät päivitykset lennosta ihan huomaamatta.

Kumpi parempi?

Olen siis jo pitkään miettinyt, että pitäisikö siirtyä takaisin somettomaan lomaan. En muutenkaan tapaa kertoa tarkempaa ajankohtaa milloin lähden reissuun, joten kukaan ei osaa odottaa mitään ajankohtaisia reissukuulumisia.

Ihan hyvin ehtisin päivittää kuulumisia vasta reissun jälkeen, kun kaikki kokemukset on koettu ja saan lomasta ja kohteesta kokonaiskuvan. Silti pidän siitä, kun saa jakaa tuoreita fiiliksiä, juurikin fiiliksiä.

Pidin kesä-heinäkuussa lähes kuukauden tauon Instagramista ja se teki todella hyvää. Huomasin, kuinka paljon enemmän sain aikaiseksi, arkeen tuli runsaasti aikaa (ja aikaa todella menikin paljon muuttamiseen), elin entistä enemmän läsnä läheisteni kanssa (eron huomasi selkeästi, kun ei ollut puhelinta koko ajan vieressä) ja olo oli kevyempi.

Someton kesäloma oli helppo pitää, enkä pohjoisen reissultakaan päivitellyt mitään kuin vasta elokuun puolella.

Haluaisin kuitenkin löytää jonkin tasapainon, ei välttämättä kokonaista sometonta lomaa, mutta en myöskään halua tuhlata jokaista loman iltaa päivän tapahtumien kertaamiseen.

Lomailimme juuri puolison kanssa Slovakiassa ja ennen reissua mietin, pitäisinkö nyt sen somettoman loman jota olin miettinyt pitkään vai toteuttaisinko sen vasta seuraavalla reissulla. En ollut täysin varma, sillä oli suuri kiusaus päivitellä jotain reissusta, mitä olin odottanut yli 10-vuotta.

En sitten reissussa päivitellyt somea kolmeen päivään, kunnes puhelimeni meni reissussa rikki ja kaikki ottamani kuvat hävisi puhelimen mukana. Kohtalo puuttui peliin, se oli sitten merkki siitä, että nyt on sitten se someton loma. Ei puhelinta, ei kuvia, ei kameraa, ei nettiä.

Harmitus oli todella suuri, sillä puhelimeen oli tallentunut mitä upeampia vuoristokuvia. Jälkiviisaana, olisi ehkä sittenkin kannattanut päivitellä reissukuvia jo suoraan reissusta, niin olisi edes jossain tallella kuvia reissusta. Otan siis aina todella paljon kuvia.

Mihin sometonta lomaa tarvitaan?

Se elämä mitä juuri nyt elämme, se on tässä ja nyt, ympärillämme. Ei, meidän elämä ei ole pienen puhelimen sisällä. Koen somen ”imukuppina”, joka pitää otteessaan.

Kun siitä pääsee irrottautumaan ja pään nostamaan takaisin ylös, niin elämään lisääntyy runsaasti uusia asioita, tilaa, aikaa, luovuutta, läsnäoloa, omia ajatuksia ja jopa onnellisuutta. Ei, some ei tee minua onnelliseksi vaan ihan muut asiat.

Ennen vanhaa riitti lepo ja yhdessäolo ilman virikkeitä, elämä oli hitaampaa. Yhteiskunta on muuttunut tehokkaaksi, jolloin meillä on jatkuvasti kiire, kiire elää, kiire kokea, kiire suorittaa, kiire sinne ja tänne.

Todellisuudessa kiirettä ei ole, vaan luomme sen itse. Yhteiskunnassa on krooninen kiire. Olen lukuisten ihmisten kuulleen sanovan, että he kaipaavat pysähtymistä, mutta kun on koko ajan kiire tai asioita pitää suorittaa.

Niin ja sitten sellaista mietin
Että oisko se hirveen väärin
Jos mä menisinkin järven rantaan
Ja ihan vahingossa kävisikin silleen
Että puhelin putoaisi järveen
Eikä mikkään piippais pitkään aikaan

Antti Tuisku – Ihan tavallista mulle kuuluu

Olen huomannut, että kun olen ollut pidempään offline, niin luovuus on kukkinut aivan eri tavalla. On tullut ihan hulluja ideoita, joita olen suurella innolla lähtenyt toteuttamaan. Pitkästyminen on nimittäin arvokasta ja kun ei täytä päätä jatkuvalla tietotulvalla jää tilaa paljon muulle, esimerkiksi ihan vain omille ajatuksille.

Pää tarvitsee lepoa tietotulvasta, ei sitä pieni ihminen edes ymmärrä kuinka paljon asioita puhelimen skrollaaminen imee tietoa alitajuntaan. Sitten ihmetellään, miksi ahdistaa, se voi olla ihan pienikin yksityiskohta joka on päivän tietotulvasta alitajuntaan jäänyt kummittelemaan.

Koen, että nykypäivän yhteiskunnassa todellakin tarvitaan lomaa uutisista, somesta, tietotulvasta, ulkomaailmasta ja tarvitaan lepoa, tilaa ja aikaa kokea maailma ympärillämme sellaisena kuin se on.

On yksi asia jossa olen edelleen ihan mielettömän huono. Haluaisin oppia elämään reissussa hetkessä niin, etten aina kaivaisi kameraa esille. Kun puhelimeni meni reissussa rikki, niin sain hetken aikaa kokea senkin maailman kun ei voinutkaan kaivaa kameraa esille. Siinä on vielä opettelemista.

Miten vähentää somen käyttöä?

Tämä on aihe, johon uppouduin todella intensiivisesti monta vuotta sitten juurikin yllämainitun somettoman Norjan loman jälkeen. Halusin tutkia lisää, miksi olemme niin riippuvaisia somesta ja miten siitä voisi päästää irti. Ei siitä tarvitse kokonaan irti päästä, kun se on jo vahvasti osa meidän kaikkien elämää ja nykypäivää, mutta edes hiukan hellittää otetta. Uskon, että aika moni myöntää käyttävänsä puhelinta liikaa.

Minulla on muistiinpanoja aiheesta melkein kirjan verran, mutta tässä muutamia yksinkertaisia asioita ja ajatuksia joista voi aloittaa ja jotka auttoi itseä vähentämään puhelimen käyttöä todella paljon.

  • Selvitä ensin, kuinka paljon vietät aikaa päivän aikana puhelimella. Löydät tiedon puhelimen asetuksista ja tarvittaessa siihen tarkoitetusta omasta sovelluksesta.
  • Mieti miksi käyt somessa? Mikä on se perimmäinen syy? Oletko todella sitä mieltä, että sinulla on tarve tietää jatkuvasti mitä muut tekevät tai missä menevät? Voitko elää ilman tätä tietoa? Eikö olisi vapauttavaa, kun ei tietäisi kaikesta kaikkea? Käytätkö somea vain koska ei ole muuta tekemistä?
  • Mikäli haluat olla tekemisissä läheistesi kanssa, laita heille suoraan viestiä ja sopikaa livetreffit somekuulumisten selailun sijaan.
  • Poista tai vähennä tarpeettomia uutiskirjeitä ja sovellusten ja ryhmien ilmoitukset. Kun ilmoituksia tulee puhelimeen harvemmin, vähentää se puhelimeen tarttumisen kertoja.
  • Poista tai vähennä tarpeettomien sovellusten käyttöä, kaikissa kanavissa tai ryhmissä ei tarvitse olla mukana / aktiivinen.
  • Laita puhelin äänettömälle, tai värinälle. Säilytä puhelinta yhdessä paikassa, esim. eteisen pöydällä, ei vieressä tai nenän edessä. Ei, jatkuvasti ei tarvitse olla heti tavoitettavissa.
  • Hanki oikea herätyskello ja jätä puhelin makuuhuoneen ulkopuolelle, ei puhelimen skrollaamista ennen nukahtamista tai heti herättyä.
  • Kumpi ohjaa elämääsi, sinä vai puhelin/some?

Yhteenveto – someton loma, hitti vai huti?

Voi kunpa löytäisin tähän tasapainon, kultaisen keskitien. Ehkä kuitenkin kallistun siihen, että päivitän reissuista kuulumisia myös reissun päältä, mutta vähemmissä määrin. Tai sitten päätän jäädä taas lomilla offlineen. Tämä blogi toimii kuitenkin hyvänä alustana, mihin jakaa enemmän tietoa ja ajatuksia matkan jälkeen.

Arjessa menee eniten somessa aikaa siihen, kun mietin ja päivittelen omia reissupäivityksiä, netin ja somen selailu sen sijaan on todella vähäistä. Reissuissa taas somen reissupäivityksien määrä kasvaa ja ottaa itsellä ainakin siihen paljon aikaa ja energiaa (väsyneen reissupäivän jälkeen).

Päivisin olen läsnä läheisten kanssa, mutta illat menevät pitkälti reissupäivityksiä tehdessä. En päivitä koskaan mitään reaaliajassa, vaan kaikki tulee aikaisintaan illalla. Olen saanut siitä paljon palautetta puolisolta, että kun olemme yhdessä reissussa ja lapset on saatu nukkumaan ja yhteinen aika alkaa, niin aika menee usein pelkästään somepäivityksiin ja se ei tunnu minustakaan oikealta.

En ole sinut sen kanssa, missä menee kultainen keskitie, mikä on hyvä määrä. Toinen puoli minusta haluaa päivittää reissussa paljon ja toinen puoli ei haluaisi päivittää mitään. Täytyy myöntää, että tämän postauksen kirjoittaminen hieman hävetti, mutta olen varma, että tämä herättää ajatuksia.

Minkä verran päivität somea reissun päältä, paljon, vähän vai et ollenkaan? Koetko reissupäivitykset rasitteena vai hauskana puuhana?

14 kommenttia

    • Elina

      Hei, tehän ootte just normaaleja! 😀 tuohon mäkin haluan pyrkiä, reissussa ollaan reissussa ja kokemusten jaot jälkikäteen. Vitsit.. itellä vaan tulee hinku päivittää jo reissussa jotakin, mutta ei oo kiva lomailla jos on ”painetta” päivittää jotain. Slovakiassa ei tosiaan ollut alusta alkaenkaan mitään päivityksiä ja se oli ihanaa ja vapauttavaakin kun ei menny iltaisin aikaa päivityksiin, jotka voi hyvin julkaista myös myöhemmin!

  • Henna

    Itse myös aikoinani reissasin paljon niin että Helsinki-Vantaalla netti pois päältä ja takaisin päälle kun ollaan taas Suomen kamaralla mutta nyt on bussi ja junalippujen ostamisesta lähtien kaikki siirtynyt niin paljon internettiin että tuntuu ettei ilman meinaa pärjätä. Meinasi tällä kerralla jäädä bussi seuraavaan paikkaan saamatta kun liput niin loppu ettei pelkästään bussiasemalle kävelemällä olisi se etappi jäänyt enstaille..
    Joutui myös odottelemaan majapaikan pihalla avainta kun ei ollut netin uupumisen vuoksi Whatsapp käytössä eikä ollut tekstiviesti mennyt majapaikkaan perille kun olin sovitusti tuntia etukäteen ilmoittanut saapumisesta bookingissa selkeästi olleeseen Primary puhelinnumeroon..Tuottaa EUn ulkopuolella nykyään reissaaminen hieman päänraapimista ja mahdollisesti turhia odotteluja ja ohareita kun ihmiset eivät myöskään ymmärrä sitä että kotimaan ulkopuolella ei vain nettipohjaiset kommunikointivälineet yksinkertaisesti toimi..
    Mutta reissailu avartaa 🙂

    • Elina

      Tämä on aivan totta! Kaikki liput on nykyään sähköisesti,joten on pakko olla netin päässä! Tämän takia ei kyllä voikaan enää olla täysin ilman nettiä (ellei tulosta kaikkia varausvahvistuksia ja lippuja etukäteen), googlemapsin lataan myös ennen matkaa offlineen, niin ei sitä varten tarvi hankkia erillistä nettiä tai olla netin päässä.

      Tuosta sun tarinasta tuli mieleen kun Omanissa yövyttiin majapaikassa, siellä oli WiFi ja majoittamaan piti olla yhteydessä kun ollaan perillä,jotta saadaan avainkoodi oveen.

      Tultiin perille,ei ketään vastassa, wifi löytyi verkosta mutta sen salasana oli huoneiston sisällä, ei ollut koodia sisälle eikä silloin mun mobiilinetti toiminut jostain syystä. Onneks bookingin kautta sai offline tilassa puhnro ja saatiin koodi.

      Ja nyt viimeksi kun puhelin reissussa hajosi, oli pakko hakea uusi puhelin,jotta saadaan chekattua lennolle sisään ja arvaatko muistinko gmailin salasanaa… 🙂

      • Henna Honkaniemi

        Sepä, kun ei nykyään enää voi luottaa jos on jotain sovittu useita päiviä aikaisemmin että joku olisi ovella vastassa jos ei varmistele lähempänä. Ja näköjään vaikka itse etukäteen sanoo etukäteen että nettiä ei ole. Ajattelin nytkin että kämpän vuokraaja pitää minua ihan hoopona kun kirjoitin vielä perään ettei ole nettiä niin ei whatsapp eikä booking.comin sovellus toimi niin kommunikoin tekstiviestillä. Muttei ollut mennyt perille edes näin rautalangasta vääntämälläkään joten en kai sitten loppuviimein niin hoopo ollutkaan 😂

        Mulla yleensä on just tulostettuna kotona kaikki ne mitä etukäteen tietää mut nyt edellisellä reissulla tiedettiin menolennot, 2 ensimmäisen yön hotelli ja junalippu ensimmäisestä paikasta seuraavaan ja loput päätettiin sit fiiliksen mukaan. Tosipaljon tuli otettua PrintScreen:jä niin sai ainakin bussilippujen QR koodit ja majapaikkojen osoitteen ja puhelinnumerot tallennettua puhelimeen niin että pystyi tarkistelemaan ilman nettiäkin 🙂

        Voi ei, nuo miljoonat eri salasanat! Kuinka niitä muka voi muistaa kun joka paikkaan on omat ja puhelin muistaa ne sun puolesta aina siihen asti kun ei enää muistakkaan! 😂

        • Elina

          Joo en mäkään kyllä luottaisi, että joku muistaisi tai hokaisi olla monta päivää etukäteen jossain vastassa. Se on niin jo tapana muistuttaa / varmistaa vielä lähempänä, että onhan se ok. Nuo printscreenit on kyllä hyviä, etenkin lippujen kanssa jos ei oo nettiä 🙂

  • Aila ja Juha

    Olipa paljon hyödyllistä ja monipuolista pohdintaa. Ymmärrän hyvin tuon tarpeen tehdä muutakin kuin olla somessa. Itse en kuitenkaan koe yhtään tarpeelliseksi vähentää somessa toimimista matkojen aikana. Kotona ollessa kyllä voisin vaikka vieläkin vähentää somen seuraamista. Minulla on monia perusteita, miksi koen somessa olon itselleni hyvänä. Minulla ei ole enää kotona perhettä, vain mies. Some on tapa olla vilkkaasti ja jopa päivittäin yhteydessä kavereihin ja myös lapsiin ja heidän perheisiinsä ja vaihtaa kuulumisia. Paljon kommentteja sataa Faceen varsinkin matkakokemusten jakamisesta ja kun tavataan, monenlaiset julkisemmat kuulumiset ovat jo tuttuja ja voidaan jutella heti henkilökohtaisemmista asioista. Päivän kuvien selaaminen ja käsittely vie kyllä aikaa matkoilla, mutta jos ja kun ehdin sen tehdä silloin, ajankohtaiset fiilikset ja kokemukset ovat hyvin mielessä ja niihin on tosi kiva palata myöhemmin. Ja meillä toimii jatkuvasti työnjako. Illalla istahdan heti majapaikkaan tullessa läppärin kanssa kuvien ja kirjoittelun pariin ja Juha tekee iltapalan ja muut järjestelyt. Kirjoitan todella usein blogitekstitkin saman tien. Usein olen jo valmiiksi matkaa suunnitellessa etsinyt taustatietoja paikoista ja sitten ne avautuvat itsellekin paremmin, kun ne yhdistää saman tien omiin kokemuksiin ja kirjoittaa sen. Vielä sekin, että kun tulee kotiin ja voi avata somesta oman ”matkapäiväkirjan” on tosi kiva kokemus itsellekin, kun tällaisena ”vanhuksena” ei enää samalla tavalla kaikkia yksityiskohtia muistakaan.

    Mutta sen sanoisin kirjoituksestasi, että on tosi hyvä ajatella, mikä on itselle miellyttävä tapa elää ja tehdä käytännön valinnat siihen pyrkimiseksi.

    • Elina

      Kiitos Aila sun kommentista! 🙂 Oon ihan varma, että tässä aiheessa ei ole oikeaa eikä väärää tapaa, jokaisella on se omansa, mikä sopii itselle ja omiin tarpeisiin ja aikatauluihin. Tätä tykkäisin tehdä enemmänkin, mikäli siihen jäisi loputtomasti aikaa ja omaa rauhaa, mutta aika on kortilla, joten tästä saa nyt nipistää ja priorisoida. Meillä on toki käynyt nyt niin, että puoliso on tullut näkyvämmin osaksi blogia / somea, kun aiemmin muu perhe pysytteli enemmän behind the scenes ja tämä oli mun juttu 110 %. Nyt on itsellekin kivempi jakaa, kun toinenkin on osittain tässä touhussa mukana. Teilläkin varmasti niin, kun Juha on teidän blogissa ”osallisena” 🙂

  • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

    Itse olen varmaan sen verran vanha, ettei minulle kerennyt muodostumaan mitään rakkaussuhdetta someen. Käytän instagramiin alle puoli tuntia viikossa, ja vaikka Insta inhoaa minut siitä, en meinaa juosta asiasta. Sen ajan tuskin huomaa arjessani.

    En postaa juuri koskaan reissun päältä. Se on myös turvallisuuskysymys. Ne, joiden on määrä tietää, missä olen milloinkin, sen varmuudella tietävät. Ja ne, jotka eivät, ei se niille kuulu.

    Sen sijaan ilman nettiä en lähde enää reissuun. Kuvien tallenteet, muistiinpanot sun muuta lähtevät suoraan pilveen siltä istumalta. Vaikka upotan puhelimeni jonnekin järveen, vahinko tulee olemaan suurimmalta osalta korvattavissa. Toki, kameran muistitikun ei kannata hukata ennen kuin kaikki materiaali on siirretty talteen. Seuraavaksi ostan sellaisen kameran, jossa on myös SIM-korttipaikka olemassa.

    • Elina

      Kiitos kommentista Nadine. Siis musta ei tunnu ollenkaan, että olisin riippuvainen/kiintynyt someen, enemmänkin ottamista valokuvista oon jotenkin ”riippuvainen”, tai siis niistä tulee tärkeitä. Muistan hyvin myös ajan ilman somea (voi sitä aikaa, melkein ikävä!!) ja tuntuu hurjalta niille, jotka oikeasti kasvaa siitä peruskoulusta alkaen kiinni. Reissun päältä postattaessa on todellakin myös turvallisuuskysymys, oon aivan samaa mieltä sun kanssa siitä. Turvallisuus paikan päällä ja kotona. Meillä on ollut monen reissun aikana hyvä tuuri, että joko on ollut lasten tai koiranhoitajat meillä kotona asumassa, joten harvoin on koti reissun aikana ollut tyhjillään. Pitää itsekin alkaa menemään nyt reissussa joka päivä wifiin, jotta varmuudella saa kuvat talteen! 🙂

  • Sari/ matkalla lähelle tai kauas

    Tämä on hyvä juttu! Pistää pohtimaan. Nykyään sometan reissuissa. Joskus jopa heti kun jossain ollaan mutta usein se tapahtuu illalla ennen nukkumaanmenoa. Siirrän kuvia kamerasta ja valitsen joitakin samalla kun Seuraan muiden tekemisiä. Se toimii silloin myös päiväkirjana. Mutta nyt ajattelin ottaa haasteen vastaan ja seuraavalla matkalla unohtaa sometuksen matkan aikana. Kerrotaan kaikki sitten matkan jälkeen….katsotaan kuinka tässä sit käy.

      • Elina

        Ja kyllä! Sama juttu täällä, en osaisi olla ilman kameraa vaikka toisaalta se olisi tosi vapauttavaa! mutta ei vaan osaa…

    • Elina

      Voi Sari, ihanaa kun tartut tähän vaikken missään nimessä ketään kehota / painosta näin tekemään, muuta kuin siis vain omasta tahdosta, jos siltä tuntuu (suositus omasta kokemuksesta). Tämä tosiaan herätti ajatuksia ja mielenkiinnolla odotan, minkälaisia fiiliksiä sulle omasta kokeilusta jää, onko se hitti vai huti olla somettomalla lomalla ! 🙂 Tiedän, että se on hirmuisen vaikeaa kun mieli tekisi postailla…

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *