Yön yli Abiskossa

Abisko sijaitsee Pohjois-Ruotsissa, lähellä Norjan rajaa. Abisko on pieni kylä, joka on tunnettu kansallispuistostaan ja on suosittu vaelluskohde Ruotsissa. Sieltä alkaa kenties pohjoismaiden suosituin vaellusreitti Kungsleden joka on reilu 400 km pitkä ja kulkee neljän eri kansallispuiston alueilla. Kansallispuiston lävitse kulkee myös kalottireitti joka taas on 800 km pitkä vaellusreitti. Abiskosta on esimerkiksi mahdollista vaeltaa Kebnekaiselle saakka. Abisko on siitä harvinainen kohde, että vaikka se sijaitsee hyvin syrjässä ja pohjoisessa, perille pääsee hyvin julkisella liikenteellä kuten junalla ja linja-autoilla, Kiirunan lentokenttäkään ei ole kaukana. Abiskon kansallispuisto on perustettu vuonna 1909, eli se on hyvin vanha.

Ruotsissa on yleistä, että vaellusreiteillä yövytään maksullisissa mökeissä, missä on täydet palvelut, oikeat sängyt, keittiö ja jopa elintarvikkeita on ostettavissa tunturissa. Tämä selittää sen, miksi vuosia sitten eräs ruotsalaisen leirintäalueen työntekijä oli lähes järkyttynyt kun kuuli, että aiomme nukkua yömme oikeasti teltassa. Se kuulosti meidän korvaan olevan harvinaista Ruotsissa, eipä ihme jos ovat tottuneet nukkumaan jopa vaelluksilla mökeissä. Olemme Abiskon kautta ajaneet pari kertaa pois Norjasta ja molemmilla kerroilla ihastuneet aivan täysin. Syksyllä 2019 olimme kotimatkalla viikon mittaiselta Norjan roadtripiltä Senjan saarelta, mistä oli Abiskoon 3½ tunnin ajomatka. Emme kuitenkaan tällä kertaa ehtineet lähteä patikoimaan, vaan päädyimme mukavasti hotelliin yöksi.
Abisko ruska-aikaan syksyllä 2019

Norjan ja Ruotsin rajalla sijaitseva Riksgränsen on joka kerta yhtä ihastuttava, kallioiden päällä on pieniä mökkejä siellä sun täällä, hienoa aluetta. Ennen Norjan ja Ruotsin rajan ylitystä oli uusi tunneli, jota ei ensimmäisellä kerralla vielä ollut (2015 vrs. 2019), siitä napsahti pitkän viiveen jälkeen tullimaksu kotiin. Olimme koko loman ajan yöpyneet teltassa ja kotimatka oli alkanut. Kun ajelimme kohti Abiskoa, satoi vettä ja oli koleaa. Meitä ei yhtään enää napannut yöpyä teltassa joten päätimme etsiä leirintäalueen josta voisimme vuokrata mökin. Lähdimme asiaa tiedustelemaan läheiseen hotelliin ja siellä heitettiin että heillä olisi kyllä vapaita hotellihuoneita, siihen sisältyisi aamiainen eikä meidän tarvitsisi siivota mitään lähtiessämme. Ei tarvinnut kauaa miettiä, kun varasimme Hotell Fjälletistä hotellihuoneen yhdeksi yöksi.

Norjan suunnasta kohti Abiskoa
Riksgränsen
Hotell Fjället

Se oli oikea ratkaisu loman päätteeksi, kuinka ihanaa olikin romahtaa hotellihuoneen sänkyyn monen teltassa nukutun yön jälkeen. Itse hotellihuone oli tosi perus, hotellin yleistilat oli viihtyisät ja kivat tunturihenkisyydellään. Aulabaarin kokolattiamatto oli kuvaltaan paikan maastokartta, takka toi tunnelmaa ja luonnollisesti myös porontaljat alueen pohjoista henkeä. Aulan vieressä on kiva lastenhuone, jonka välissä oli lasiseinä viemässä mahdolliset melut pois ja samalla näki koko ajan mitä lapsi touhuaa.

Tilasimme hotellin aulasta ruokaa ja viiniä ja hotellilta aukesi kyllä aivan mahtavat maisemat Abiskon ja Torniojärven ylle, täällä oli hyvä ruska, mikä teki maisemasta vielä hienomman. Ruoan kanssa juotu viini oli tilaustuote kopparbergiltä, Chardonnay É Gót. En juurikaan tunne viinejä, mutta tämä maistui tosi hyvältä ja oli helppo juoda.

Hotellihuoneen maisemat
Hotellin aulasta aukesi kauniit näkymät
Maastokarttainen tarjotin
Kokolattiamatossa oli myös maastokartta

Yöllä en saanutkaan hotellihuoneen sängystä huolimatta nukuttua, oli mukamas liian lämmin ja kaipasin raitista ilmaa, lisäksi selän alla tuntui patja. Meidän ilmatäytteisillä patjoilla oli varsin hyvä nukkua, siinä oli sopeutumista nukkua taas sisätiloissa. Aamulla pääsimme syömään maittavan aamiaisen runsaasta valikoimasta, oli kyllä niin hyvää! Aamiaisella oli mm. poron ja hirven makkaraa, kalaa, hedelmiä, pannukakkuja ja muita perus aamiaissettiä kuten munakasta, pekonia, leipävärkit, erilaisia juustoja. Hotelliyö täällä kruunasi kyllä menneen loman pohjoisessa.

Aamu valkeni aurinkoisena ja harmitti, ettei meillä ollut aikaa jäädä tänne pidemmäksi aikaa. Ennenkuin jatkoimme matkaa kohti Suomea, pistäydyimme vielä Abiskon luontokeskuksessa. Luontokeskuksen pihapiiriin voi jättää auton lähtiessä vaellusreiteille. Samassa pihapiirissä on myös Abiskon turistiasema. Luontokeskuksessa esitellään luonnollisesti alueen luontoa, siellä oli lapsillekin pieni maja sisällä. Yläkerrassa oli valokuvanäyttely ja Abiskon pienoismalli.

Lisäksi kävimme katsomassa mistä kuuluisa Kungsleden alkaa, sillä ollaan molemmilla kerroilla tästä ohi ajaessa puhuttu, että tänne on tultava vartavasten vaeltamaan ja vaellus onkin lähivuosina tarkoitus toteuttaa. Nuoljassa pääsee maisemahissillä ylös vuorelle ihastelemaan maisemia.

Abiskon pienoismalli
Näköalapaikan hissiasema
Abiskon vuoria
Kiirunaan asti on tie vielä mieluisaa, mutta heti sen jälkeen on matka todella tylsää, matkan varrella ei ole juuri mitään, joten kannattaa muistaa myös tankata sillä huoltoasemiakaan ei ole sillä suoralla kovin montaa. Abiskosta Tornioon on kuitenkin sen reilu 5 tunnin ajomatka. Seuraavalla kerralla voisi ajaa Suomesta Abiskoon, josko vuoret ja mahdollisesti jopa Norjan vuoret näkyisivät koko ajan edessäpäin.
Abisko vakuutti meidät tälläkin kerralla, voi kunpa olisimme saaneet viettää täällä enemmän aikaa. Suunnittelimme palaavamme tänne seuraavana vuonna, mutta sitten tuli korona ja Ruotsiin matkustaminen ei ollutkaan mahdollista. Kun näimme Abiskon maisemat ensimmäistä kertaa vuonna 2015 matkalla kotiin Lofooteilta, ihastui mies näihin maisemiin jopa enemmän kuin Norjan. Paikka yllätti meidät silloin aivan täysin, emmekä osanneet odottaa tämän kaltaisia maisemia. Abisko on etenkin puolisoni suuri unelma päästä täällä vielä vaeltamaan.
Kiiruna
Onko Abisko tuttu? Tai oletko ajanut tämän kautta Norjan matkalla? 
Tai jopa vaeltanut täällä?

4 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Itse en ole Abiskossa käynyt, mutta Marika on siellä vanhempiensa kanssa siellä ollut ja on kehunut paikkaa. Maisemat näyttävät todella hienoilta ja ruska on värjännyt puut kauniin värisiksi. Haluaisin kovasti itsekin päästä Abiskoon patikoimaan!

 • Eveliina / Reissukuume

  Olen ihaillut niin monia kuvia ja videoita Abiskosta! Sinne on pakko päästä ensi kesänä (luultavasti Norjan reissun yhteydessä) 🙂

  Hauska (ja uusi!) tieto tuo ruotsalaisten yöpymiskulttuuri 😀

 • Elina

  Abisko on kyllä kaunista seutua ja yllätyin kyllä puolison kommentista siitä, että piti siitä enemmän kuin Norjasta. Kannattaa kyllä ruska-aikaan vaikka lähteä, niin hienot värit ja keskikesällä voi olla enemmän ruuhkaa. Oli tuolla syksylläkin paljon lähdössä vaeltamaan, kun oli ruska huipussaan mutta ei mitenkään häiritsevän paljon.

 • Elina

  Abisko on kyllä kätevä yhdistää just matkalla Lofooteille! Se on siinä aika lähellä, suosittelen ainakin toiseen suuntaan ajamaan Norjaan vaikka Ruotsin kautta niin tulee vaihtelua reittiin! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *