Vuonna 2022 tiedossa matkasuunnitelmia vai pelkkiä haaveita?

Kolmen viikon blogitauon jälkeen olen täällä taas tekstien parissa. Pidempi tauko blogin kirjoittamisesta on tehnyt hyvää, vaikka samaan aikaan olen ollut pettynyt omiin suunnitelmiin. Olisin halunnut saada kaikki vanhat matkakertomukset ulos viime vuoden loppuun mennessä (se oli niin lähellä) ja aloittaa uusi vuosi blogin puolellakin puhtaalta pöydältä. Pikkuinen ja turhanpäiväinen murhe vain, nyt kirjoittelen alkuvuoden ajan jäljellä olevat matkakertomukset tänne blogiin ja katsotaan sitten mitä tapahtuu. Ette uskokaan, kuinka paljon odotan sitä hetkeä, kun saan kaikki vanhat (pandemiaa edeltävät) matkakertomukset viimein kirjoitettua ja saan alkaa keskittymään pelkästään tähän hetkeen. Ajattelin tässä vuoden ensimmäisessä postauksessa katsoa jo eteenpäin, mitä haluaisin tämän vuoden puolella matkarintamalla kokea ja onko meillä oikeastaan edes mitään suunnitelmia?

Olemme pian kolmesti rokotettuja ja teoriassa maailma olisi ainakin puoliksi avoinna, mutta jatkuvan epävarmuuden, huonon ja nopeasti muuttuvan pandemiatilanteen takia olemme perheenä yksinkertaisesti päättäneet luopua ulkomaanmatkoista, niin kauan kun se ei tunnu meidän näkökulmasta kovin huolettomalta. Haluaisin kovasti päästä pitkästä aikaa jo lentokoneeseen, mutta tällä hetkellä en näe sitä lasten kanssa vaihtoehtona, kun eivät käytä kasvomaskeja ja koskevat joka paikkaan 😀 Ilman lapsia matkustaessa olisi tilanne tietenkin ihan erilainen, kun tarvitsisi huolehtia vain omasta käsihygieniasta ja kasvomaskin käytöstä. Moni on kuitenkin pandemian aikana reissannut pienten lasten kanssa ja olisihan se aivan ihanaa, jos vaan itsekin uskaltaisi. Siksi oli itsestäänselvää, että tänä talvena suuntaamme vielä kotimaahan.

Puoliso pitää 3 viikkoa isyysvapaata talvella ja suuntaamme minne muuallekaan kuin Lappiin. Olemme viikon yhdessä vanhempieni kanssa Äkäslompolossa ja toivottavasti pääsisimme puolison kanssa edes muutamaksi tunniksi pitkästä aikaa mäkeen. Äkäslompolossa meidän on tarkoitus käydä samaisella Konijänkän Pop-up koiravaljakkoajelulla lasten kanssa, minkä koin esikoisen kanssa kolme vuotta sitten. Pidempi koiravaljakkoajelu tietenkin kiinnostaisi myös, mutta katsotaan mihin ratkaisuun päädymme, sillä haluaisin kovasti tukea husky-yrittäjien toimintaa.

Pakkaamme fatbiken mukaan, joten pääsemme Ylläksellä / Äkäslompolossa puolison kanssa vuorotellen maastopyöräilemään. Äkäslompolon mökki sijaitsee lähellä Äkäslompolojärveä, jossa tapaan perinteisesti käydä iltaisin katsomassa revontulia, niitä odotan näkeväni tälläkin kertaa. Äkäslompolossa ehdimme ottaa rennosti ja nauttia pohjoisesta ja pakkasesta, toivottavasti saisimme tehtyä jonkun pienen retken tuntureille.

Aloin jo kesällä haaveilemaan talvisesta Kilpisjärvestä, joten jatkamme Äkäslompolosta Kilpisjärvelle. Oli pienenä haaveena päästä talvella Norjan puolelle, mutta päädyimme nyt olla menemättä ja pysytellä tällä kertaa Suomen puolella. Kilpisjärvellä on tarkoitus myös bongailla revontulia ja käydä moottorikelkkailemassa, jossain vaiheessa reissua haluaa puoliso käydä pilkillä.

Kilpisjärven jälkeen meillä ei ole mitään varauksia tehtynä pohjoisessa, vaan lähetään valumaan alaspäin fiiliksen mukaan. Näillä näkymin jäämme vielä Muonion suunnille muutamaksi päiväksi ja muuten jatkaisimme sieltä suoraan kotiin, mutta meillä on yksi juttu Kuusamossa, joten ajattelimme hoitaa sen nyt samalla kertaa kun pohjoisessa päin muutenkin olemme. Tulee aika pitkä koukku Kilpisjärveltä Kuusamoon, mutta eiköhän sielläkin ole kiva pistäytyä kun aikaakin kerrankin on.

Tämän tarkempia suunnitelmia ei pohjoisen lomalle ole, vaan vähän fiiliksen mukaan mennään niinkuin aina. Reissu tuntuu ihan unelmalomalta jota odotan jo paljon. Yllättävän paljon odotan myös pelkkiä koiralenkkejä Ingan kanssa pohjoisen taivaan alla. Nautin niin suunnattomasti kun on kunnon pakkanen, paljon lunta, raikas ulkoilusää. Viihdyn niin hyvin ulkona sellaisessa säässä ja odotan, että pääsen tuntureita ja poroja ihastelemaan. Toki tänä talvena on kotonakin ollut ihan mielettömän paljon lunta.

Tässä jo huomaa, kuinka meidän reissut on huomattavasti vähentyneet, kun lapsikin on unohtanut lähes kaiken menneiltä matkoilta, jopa lentokoneessa matkustamisen. Nytkin hän meinasi, ettei halua reissuun lähteä vaikka on aina rakastanut matkustamista ja ollut innokas lähtemään. Eiköhän se innoksi vielä reissun päällä muutu, kun on kaikkea uutta ihmeteltävää yhdessä pikkuveljen kanssa.

Lapin reissu on itseasiassa tällä hetkellä meidän ainut varma matkasuunnitelma (ellei korona sitä jostain syystä vielä sotke) ja tämän jälkeiset ajatukset ovat lähempänä haaveita kuin suunnitelmia. Keväällä lähden ehkä taas Vuokattiin, en ole vielä päättänyt – näin ainakin ajattelin elokuisen Vuokatti reissun jälkeen. Tämän pidemmälle emme ole muita matkoja tulevalle vuodelle lyöneet lukkoon. Yksi alustava matkasuunnitelma kuitenkin on korvan takana, mikäli koronatilanne on kesällä parempi.

Puoliso pitää kesällä loput isyysvapaasta ja itsekin olen koko kesän vielä kotona lasten kanssa, joten haaveilen silloin pidemmästä roadtripistä. Mikäli koronatilanne sallii, lähtisimme autolla Tanskaa kiertämään. Tanska on jo kahdesti innostanut matkustamaan sinne jonkun rikossarjan myötä, ensin Silta ja nyt Hvide Sande. Ystäväni on muuttanut viime vuonna Tanskaan, joten haluaisin käydä häntä samalla tapaamassa. Kynnys on matala poiketa myös Saksan puolella, mistä voitaisiin tulla laivalla Suomeen (tai oikeastaan toisinpäin, niin ei tulisi kiire ehtiä paluulaivaan). Tämän tarkempia ja lukkoon lyötyjä matkasuunnitelmia ei siis vielä ole. Sen verran olen muiden matkojen peruutuksia tässä toista vuotta seurannut, ettei kovin pitkälle uskalla mitään suunnitella. Matkustaisimme maata pitkin, eikä siten tulisi ainakaan lentojen peruutuksia (rajasulkuja voi tulla) ja Inga-koira lähtisi reissulle mukaan.

Plan B. Mikäli pandemiatilanne on kesällä vieläkin ihan mahdoton ja tiedossa olisi taas kolmas kesä kotimaassa, niin sen suhteen ei olekaan mitään varasuunnitelmia. Tässä on tullut pari kesää reissattua kotimaata vähän joka suuntaan, joten juuri nyt ei ole etiäisiä mistään tietystä paikasta mihin mennä. Iso-Syöte ja Rokua ovat aika kärkisijoilla, mihin tahtoisimme kotimaassa seuraavaksi matkustaa, joten sitten pohjoisen suuntaan jälleen kerran tai kansallispuistoja kiertämään. Olen jotenkin asennoitunut siihen, että tänä vuonna yrittäisimme päästä jo Suomen rajojen ulkopuolelle, edes Ruotsiin jos ei muuta.

Tulemme tänä vuonna myös enemmän melomaan, maastopyöräilemään, retkeilemään ja toivottavasti myös vaeltamaan. Näiden harrastusten parissa saisi helposti koko kesän kulumaan. En ole vielä miettinyt niin pitkästi, että missä päin Suomea, vaan se hahmottuu lähempänä kesää. Paljastettakoot, että mikäli yksi iso haave tänä vuonna toteutuu – ratkeaa nämäkin asiat kuin itsestään. Eikä sitä ikinä tiedä, vaikka olisimme kesällä jo löytäneet meille mökin, missä haluaisimme koko kesän viettää.

Kesän jälkeen palaan töihin hoitovapaan päättymisen myötä, eikä sen jälkeen ole pitkiin aikoihin lomia odotettavissa, kun saan keskittyä täysin uusiin työtehtäviin. Ruskamatka pohjoiseen jää tänäkin vuonna siis välistä, harmi. Pieni toivonpilkahdus on, että pandemia olisi marraskuuhun mennessä hellittänyt ja silloin pääsisi vihdoin lentämään johonkin kauemmas lämpöiseen. Toivotaan nyt, että kävisi niinkuin elokuvissa ja tämä omikron ajaisi pandemian nurkkaan ja pandemia päättyisi kuin seinään. Katsotaan taas loppuvuodesta, miltä tämä vuosi lopulta näyttikään.

Minkälaisia reissusuunnitelmia siellä on tälle vuodelle? Onko esim. varattuja ulkomaanmatkoja?

4 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Kivoja suunnitelmia, Suomen luonto on kaunis. Joulukuun matkalla me vain pysähdyimme siellä syömässä, kun olimme ajamassa Ylläkseltä Norjaan. Todella hiljaiselta vaikutti verrattuna syksyn sesonkiaikaan, joten siellä voisi olla todella tunnelmallista viettää talvipäiviä. Ja niitä revontulia luulisi näkyvän, jos vain sattuu pilvettömiä öitä.

  Meillä olisi varattuna vähän pidempi matka Meksikoon, täytyy toivoo, että ei peruunnu. Myös muita suunnitelmia on, mutta varauksia ei olla tehty.Täytyy vähän seurata tämän tilanteen kehittymistä.

 • Aila ja Juha

  Toivottavasti matkanne pääsevät toteutumaan, vaikka juuri nyt päivä päivältä kaikki tuntuu epävarmemmalta. Ihan hetki sitten puhuin puhelimessa lähes 90-vuotiaan äitini kanssa ja sanoin, että en uskalla vähään aikaan lähteä edes hänen luonaan käymään, kun tilanne on niin hullun epävarma. Sekä hänellä että miehelläni ja minulla on jo kolme rokotusta, mutta kun en pysty olemaan 100% varma, että en hänelle vie tartuntaa, niin ollaan sitten taas näin. Tuntuu vaikealta uskoa, että ihan heti olisi turvallista matkustella edes kotimaassa. Me olemme siirtäneet matkahaaveemme ihan kotiseudulla retkeilyyn ja ulkoiluun, emmekä juuri nyt suunnittele mitään, haaveilemme vain siitä, että ei tarvitsisi näitä pimeitä pakkaskuukausia viettää Suomessa. Syksyllä teimme "omassa kuplassa, omalla autolla" Euroopan road tripin ja sitä emme kadu. Ymmärrän sen valossa tosi hyvin tuon huolesi matkustaa lasten kanssa. Kahden aikuisen on niin paljon helpompi kontrolloida kontaktejaan, mutta lapsi tekee ihan huomaamatta mitä tahansa. Sitä seurasimme tänään, kun vietimme kotipäivän kolmen lapsenlapsen kanssa. Ei siinä paljon liikkumisen suhteen kontrollia ollut. Mutta hauskaa senkin sijasta. Sitä hauskaa toivon teidänkin perheelle! Aila

 • Elina

  Kilpisjärvi on näin keskitalvella kaamoksen aikaan varmasti todella hiljainen! Luulen, että sitten kun mekin sinne mennään, niin ei välttämättä kovin montaa valoisaa tuntia päivän aikana vielä ole. Kyllä siellä sitten sielu lepää, keskellä tuntureita ja hiljaisuutta. Toivottavasti teidän matka Meksikoon nyt toteutuu, teilläkin takana niin monta peruttua matkasuunnitelmaa. Kauanko aiotte Meksikossa olla? Ja tekin pääsitte talvella käymään Norjassa, tosi kiva! Oliko helppo ajaa, vai oliko tiet kapeampia nyt lumen vuoksi / liukasta?

 • Elina

  Kiitos Aila! 🙂 En itseasiassa ole uskaltanut hetkeen lukea uutisia, kun niin huolestuttavalta tilanne taas näyttää, tosi pahalta. Aika kriittisiä aikoja nyt taas eletään, ihan hurjaa! Mekin yritetään välttää ylimääräisiä kontakteja niin paljon kuin mahdollista. Ymmärrän, ettei riskejä haluta nyt ottaa, toivottavasti tilanne helpottuu kevään mittaa ja kesää kohti. Olin yhtenä vaihtoehtona myös miettinyt kesälle
  roadtrippiä lähemmäs Välimerta, jos olisi sieltä vuokrannut majapaikan pidemmäksi aikaa, mutta se tuntuu kyllä nyt todella epärealistiselta ja kaukaiselta ajatukselta. Nyt saa miettiä menemisiään tosi tarkasti. Itseäkin tuo pohjoisen reissu vähän jännittää, ehkä enemmän se, että ehdimmekö saada koronan ennen reissua. Paikan päällä majoitumme sitten omissa mökeissä, otamme niin paljon ruokaa kotoa mukaan kuin mahdollista, että pärjäämme yhdellä kauppareissulla, ravintolaan emme mene (onkohan ne edes auki) ja sisätiloissa emme tule pyörimään. Ainoat ihmiskontaktit ovat siis lähinnä välinevuokraamoissa ja ruokakaupassa. Juuri näin lasten osalta, ei niitä pystyisi kontrolloida koronaturvallisesti esim lentokentillä. Mukavia lähiretkiä ja hyvää alkanutta vuotta teille, kodin ympäristössäkin on mukavaa viettää aikaa kun läheltäkin löytyy uusia paikkoja 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *