Interrail päivä 7: Auschwitz & Birkenau

Ostimme liput ennakkoon Krakovan keskustasta Auschwitz & Birkenauhun, lippuun sisältyi myös bussimatka. Bussi lähti klo 9.00 ja perillä olimme Auschwitzissä klo 10.30, sää oli puolipilvinen. Perillä saimme luurit päähän ja englanninkielinen opas selosti kaiken. Luurit olivat melkein välttämätttömät, koska ryhmä oli niin iso, ettei pahemmin olisi kuullut mitään ilman niitä. Tietoa tuli paljon!

Menimme ensin Auschwitziin, joka oli alueena laaja. Parakkeja oli lukuisia ja ne toimivat museoina, esillä oli mm. asiakirjoja, nimiä, valokuvia…

Esillä oli paljon esineitä kuten laukkuja, kenkiä, keittiövälineitä, harjoja, lasten vaatteita, silmälaseja, proteeseja yms. Oli paljon nippelitietoa ja hurjia lukuja. Tämä kierros kesti 1 h 45 min.

Näimme myös makuupaikkoja, vankisellejä, pesemistiloja, kaasukammion ja krematorion.

”The people were selected on the railway platform those to be gassed were assured that they were going to take a bath, dummy showers were fixed to the ceiling”
”In the years 1940-1945, the nazis deported at least 1,300,000 people to Auschwitz. 1,100,000 of these people died in Auschwitz. Approximately 90 % of the victims were jews. The SS murdered the majority of them in the gas chambers”  

Tämän kierroksen jälkeen oli pieni tauko, jonka jälkeen siirryimme bussilla Birkenauhun. Kannattaa varata taskunpohjalle muutama kolikko vessaan, mikäli on tarvetta käydä tauon aikana.

Birkenaussa ei ollut erikseen museota, vaan siellä pääsimme keskelle koko aluetta, joka oli ihan älyttömän iso, käsittääkseni n. 170 hehtaarin kokoinen! Parakkeja oli tai oli ollut 300 kappaletta, joista suurin osa oli palanut maan tasalle.

Täällä pääsimme vain muutamaan parakkiin sisälle. Kävimme katsomassa mm. miesten ja naisten makuusalit, joiden sängyillä nukkui kerralla monta kymmentä ihmistä sekä vessatilan, joihin pääsi vain 2 kertaa päivässä.

Birkenaussa ei jää keneltäkään näkemättä yksi päättyvä junaraide. Junalla tuotiin tänne ihmisiä, eikä paluuta enää ollut. Birkenaussa olimme 1 h.

Oli kyllä mielenkiintoinen päivä. Tosi monet olivat sanoneet, että paikka on hyvin järkyttävä. Itse selvisin paikasta ilman järkytystä, mutta luulen että se johtui ainoastaan siitä, etten englanninkielentaidoiltani ymmärtänyt ihan kaikkea mitä kuulin/luin tai sitten en oikeastaan sisäistänyt lainkaan, että se mitä kerrottiin ja mitä omin silmin näin, oli ihan oikeasti joskus tapahtunut. Sitä on niin vaikeaa ymmärtää! Ja se, kuinka paljon ihmisiä siellä oli ollut, miljoonia! Ei sellaista voi käsittää! Ja se, kuinka vähän aikaa kaikesta loppujen lopuksi on. Paikka jakaa tunteita!

Auschwitz on kyllä näkemisen arvoinen päiväkohde ja koen, että tämä visiitti oli kyllä matkani mieleenpainuvimmista paikoista. Tykkäsin siinä mielessä paikasta paljon, kun siellä oli niin paljon näkemistä: oikeita esineitä ja jäljellä olevia rakennuksia. Täällä sai konkreettisesti nähdä kaiken oikeasti omin silmin. Minulla on vielä joskus uusintakierros edessä, sillä puolisoni haluaisi myös käydä täällä.

Birkenausta lähdimme takaisin kohti Krakovaa klo 14.00. Matkan varrella oli hienoja maisemia, maalaismaisemaa, kukkuloita, hautausmaita joilla oli tosi paljon kirkkaita kukkia!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *