Kun lähdetään lomalle, yövytään aina hotellissa, eiku?

Matkaillessani pyrin säästämään paljon majoituskustannuksissa valitsemalla hinta-laatusuhteeltaan hyviä, kivoja ja edullisia majapaikkoja. Sopivan majapaikan löytäminen on usein haastavaa, varsinkin jos hyviä vaihtoehtoja on paljon eikä osaa päättää, mikä niistä olisi paras. Hotelli ei ole itsestäänselvyys johon aina päädytään, sillä tykkään matkoilla kokeilla erilaisia majoitusmuotoja. Majoitusta miettiessä punnitsen paljon sitä, paljonko majapaikassa lopulta vietän aikaa, yleensä se on vain ollut tavaroiden säilytyspaikka ja paikka missä nukkua, mutta viime vuosina olen panostanut hieman enemmän majapaikan valintaan. Tässä kokemuksia vuosien varrelta: 

Hotelli

Aloitetaanpas tästä hotelli vaihtoehdosta. Omatoiminen matkailuni on alkanut hotelleissa yöpymisellä ja yövyn niissä toki vieläkin. Hotelliin päädyn lähes aina, kun matkustan kaupunkilomille. Hotellin valinnassa määräytyy sijainti, yleinen arvosana ja hinta. Ei haittaa, vaikka majapaikka on hiukan kauempana, kunhan lähettyvillä on julkinen liikenne käytettävissä. Harvoin majoitun ydinkeskustaan ja yleensä päädyn ”perus hotelliin” eli noin 3 tähden hotelliin. Pääasia on, että on joku paikka missä nukkua. Nykyään suosin hotelleja, joihin sisältyy aamupala, hotellin aamupalalla vaan jaksaa niin pitkälle päivään, että kyllä siihen on kannattanut satsata. Hyvä hotelli tuo lomaan myös hiukan ylellisyyttä ja tunnetta siitä, että nyt ollaan lomalla. Toisinaan joistakin kohteista voi saada erittäin edullisesti myös 5 tähden hotelleja ja niissä olen pari kertaa yöpynyt. Lähtökohtaisesti ylelliset hotellit eivät ole meidän juttumme, mutta kyllä sellaisen mielellään valitsee jos sen saa samalla hinnalla kuin perushotellinkin.

”Perus hotelli”
5 tähden hotelli

Bed & Breakfast


Edesmennyt opettajani oli todella ahkera reissaaja ja puolet oppitunneista meni usein siihen, kun hän innostui kertomaan reissuistaan, hän rakasti matkustamista. Muistan päällimmäiseksi kuitenkin sen, ettei hän ikinä majoittunut ns. hyviin hotelleihin vaan valitsi aina majapaikaksi 2 tähden hotellin tai pieniä majataloja. Hän kertoi, että niistä sai aina todella hyvää palvelua ja ne olivat usein persoonallisia paikkoja toisin kuin monet ketjuhotellit. Yhdyn hänen kokemukseensa ihan täysin, sillä monet pienet majapaikat ovat usein myös edullisia ja omistajat ystävällisiä, näissä majapaikoissa kokee saavansa henkilökohtaista palvelua. Raskaana ollessani majoituimme Ljubljanassa poikkeuksellisesti ydinkeskustaan B&B paikkaan, se oli juuri kaikkea sitä mitä tarvitsemme; perus majapaikka lähellä keskustaa ja ystävällinen isäntä, joka piti huolen, että meillä oli kaikki hyvin. Voisin todella mielelläni yöpyä enemmän B&B paikoissa, B&B on hotellista halvempi vaihtoehto.

Bed & Breakfast


Hostelli


Kun matkustan yksin, yövyn lähes joka kerta hostellissa. Ihan sen vuoksi, että ne ovat edullisia enkä ole kokenut tarpeelliseksi maksaa omasta hotellihuoneesta. Kätevää yksin matkustaessa, kun sieltä löytyy tarvittaessa juttu seuraa jos olo tuntuu yksinäiseltä, mutta tähän mennessä olen viihtynyt hyvin itsekseni, eli omaakin rauhaa saa. Hostelleissa on matala kynnys tutustua muun maalaisiin ja muista matkailijoista voi helposti saada seuraa kaupungille. Hostellit jakavat paljon ennakkoluuloisia mielipiteitä eikä kaikki niistä vain pidä. Mutta, tässäkin tapauksessa olen aina valinnut siistejä ja hyviä arvosanoja saaneita hostelleja enkä ole kertaakaan ollut tyytymätön. Jos mahdollista, valitsen naisten dormin, mutta olen yöpynyt myös 12 hengen mixed dormissa ilman ongelmia. Hostelli on helppo, jos tietää olevansa paljon liikkeellä ja tulee majapaikkaan vain nukkumaan tai jos haluaa matkustaa pienellä budjetilla.

Hostelli

Airbnb


Airbnb:stä on puhuttu vuosia ja se onkin jo tänä päivänä yleinen majoitusmuoto. Floridasta ja Guadeloupelta meillä oli Airbnb:n kautta vuokrattuna majapaikat, mutta koska matkat eivät toteutuneet oli ensimmäinen Airbnb kokemus vasta tänä kesänä, kun yövyimme Skotlannissa. Ensimmäinen majapaikka oli omakotitalon yläkerrassa, missä meillä oli oma huone ja jaettu oleskelutila ja kylpyhuone käytettävissä. Saimme tutustua paikalliseen Skotlantilaiseen perheeseen ja heidän elämäntapaan, mielenkiintoista. Toinen majapaikka samalla matkalla oli kokonaan meidän käytettävissä, keittiö ja olohuone mahdollisti oman ruoan tekemisen ja oman rauhan. Toisten nurkkiin majoittuminen vaatii hieman avointa mieltä, mutta onneksi on vuokrattavana myös kokonaisia asuntoja omaan käyttöön ja pääsee lähemmäs paikallisia. Airbnb:ssä majoittuessa voi säästää pitkän pennin hotelleihin verrattuna.

Airbnb

Teltta


Teltassa olemme yöpyneet retkeillessä, mutta myös Norjan matkoilla. Kun varasin tämän kesän Visbyn matkan, oli koko Visby lähes loppuunmyyty majoitusten suhteen, joten meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin varata yksi ruumaan menevä matkalaukku, johon pakkasimme telttavarusteet. Yövyimme koko loman teltassa, leirintäalue sijaitsi rannalla kävelymatkan päässä keskustasta, joten olin enemmän kuin tyytyväinen, että päädyimme tähän ratkaisuun. Siitähän se ajatus sitten matkan päällä lähtikin, että miksei tätä voisi kokeilla muuallakin? Gotlannin matkan jälkeen uusimme telttavarusteet makuualustoja myöten sillä silmällä, että yöpyisimme enemmänkin matkoillamme teltassa, jos varusteet mahtuu kerta ruuma laukkuun noin kätevästi. Jos käytettävissä on vuokra-auto, ei leirintäalueen sijaintikaan ole ongelma. Kun olimme Skotlannissa etenkin maaseudulla, totesin että sielläkin olisimme voineet yöpyä teltassa. Nukumme kumpikin tosi hyvin teltassa, joten se on meille melkein ylellinen majoitusmuoto.

Telttamajoitus
Leirintäalue


Asuntoauto

Tämän vuoden Norjan reissulla oli mukana myös appivanhemmat vuokratulla asuntoautolla ja saimme tutustua myös sen helppouteen. Menopeli, keittiö ja nukkumatilat liikkuvat kaikki mukana, niin kätevää! Itse haaveilin koko lapsuuteni asuntoautosta ja koiran kanssa matkustamisesta, joten koirien kannalta asunto-auto on myös äärettömän helppo tavalliseen henkilöautoon verrattuna. Haaveissa on, että seuraava koiramme olisi sellainen matka koira ja mistäs sitä tietää, jos mekin hurahdamme asuntoautoilun helppouteen lähivuosina. Ollaan todettu, että liikkuva matkustusmuoto on meille muutenkin se juttu, tykätään mennä paikasta toiseen ja asuntoauto on lapsiperheen kannalta aika toimiva vaihtoehto. Ehkä tämä ajatus juurtaa juurensa myös omaan lapsuuteen, jolloin kiersimme matkoilla vanhalla bussilla ja yövyimme leirintäalueilla.


Bungalow


Sri Lankan matkaa suunnitellessa selasin monenmoisia majoitusvaihtoehtoja ja yhdeksi majapaikaksi valikoitui savinen bungalow. Se oli edullinen ja oli saanut hyvät arvostelut, omistajat olivat aivan sydämmellisen ihania. Asuimme keskellä tropiikkia keskellä liskoja, heinäsirkkoja, kanoja ja ankkoja. Pelkkiin hotelleihin tottuneelle tällainen majoitusmuoto tuntuu ehkä turhan askeettiselta, mutta kyllä tämä on ollut mieleenpainuvin majoitus, tällaisissa paikoissa yövyn jatkossakin mielelläni, jos tropiikissa ollaan. Eksoottinen kokemus, jossa parasta oli kun saimme asua keskellä luontoa.

Bungalow

Vuokrattu talo


Lapsuudessa matkustettiin usein muiden perheiden kanssa ja silloin vuokrattiin aina talo jostain. Aikuisiällä en ole yöpynyt kokonaan meille vuokratussa talossa, mutta todellakin voin suositella sitä, jos matkustaa useamman perheen kesken. Omaa tilaa, pihaa ja keittiöt ja omat kylpyhuoneet ja paikka missä kokoontua ja seurustella. Vuokrattu talo jostain maaseudulta ystävien tai perheen kesken on toivelistalla, ehkä jonain päivänä päästään reissuun jollain porukalla ja voimme harkita talon vuokraamista.

Paikallisen luona


Olen yöpynyt paikallisten luona niin Albaniassa, New Yorkissa, Krakovassa, Sarajevossa, Kuubassa ja Sri Lankassa ja paikallisessa koulussa Hongkongissa. Toisinaan majoittavat ovat olleet meille tuttuja, joita olemme lähteneet reissuun tapaamaan. Mutta esimerkiksi Havannassa on todella vähän hotelleja, joten yleisempää on asua Casa Particularissa paikallisen luona. Btw, seuraava matkakertomus joka odottaa kirjoittamista, on Kuubasta. Paikallisten luona asumalla saa niin paljon enemmän irti itse kohdemaasta, sitä pääsee myös maistamaan mitä paikalliset syövät omissa kodeissaan, nam! Ja mikä parasta, niiden luona oppii paikallisesta elämästä kaikkein eniten, ne reissut ovatkin aina olleet niitä kaikkein eniten rikastuttavia, kun pääsee mahdollisimman lähelle näkemään paikallista elämää.

Paikallinen aamupala Sri Lankassa
Paikalliset korttelit

Maatilamajoitus


Agriturismo, eli maatilamajoitus on Italiassa yleistä ja olenkin molemmilla Italian matkoilla yöpynyt näissä. Maaseudulla, paikallisella maatilalla, josta on saanut tuoretta lehmänmaitoa, kanamunia ja paikallisesti tuotettua ruokaa. Samalla olen saanut nauttia luonnosta, rauhasta ja eläimistä, on päässyt mukaan katsomaan maidon lypsämistä. Tämä on majoitusmuoto, josta olen todella paljon pitänyt! Ihana konsepti jota kannattaa kokeilla! Näissä molemmissa on myös ollut lasten leikkipaikka, joten ovat lapsen kannalta olleet myös tosi kivoja majoituksia eläinten kanssa.

Maatilamajoitusta
Maatilamajoitusta

Leirintäalueen mökki


Venetsiassa on majapaikat aika hintavia, joten päädyttiin yöpymään mantereen puolella, noin 10 minuutin matkan päässä Venetsian keskustasta leirintäalueella. Varasimme sieltä vaatimattoman parakin, joka ajoi jälleen kerran tarpeemme: paikka missä nukkua ja käydä suihkussa. Itse leirintäalue oli todella kiva ja päädyttiin siihen osaksi myös siksi, kun siellä oli taaperolle leikkipaikka. Majoitukseemme liittyykin pieni tarina:

Yhtenä yönä heräsin siihen, että sänkyni heilui, ihan oikeasti heilui. Mietin mitä ihmettä tämä on ja olin ihan viittä vaille googlettamassa ”earthquake Italy”, siinä sitten tovin ihmettelin ja herätin puolisonkin. Kävin sitten avaamassa ikkunan, jos se johtuisi esimerkiksi ilmanlämpöpumpusta, jos se tärisyttää konttia. Mutta kun avasin ikkunan, kuulin sen. Aha! Ei ollut maanjäristystä. Naapurit. Painuin takaisin peiton alle ja totesin, että on Venetsia sitten romanttinen kaupunki.
Leirintäalueen plussat ovat myös leikkipaikka lapselle ja taaperon kasvaessa mahdollisesti myös leikkikavereiden löytyminen alueelta.
 
Leirintäalueen mökki

Huoneisto


Huoneisto voi olla vaikka viikko-osakkeen muodossa tai suoraan vuokrattuna paikalliselta – tämä rinnastuu tänä päivänä lähes Airbnb toimintaan. Viikko-osakkeiden huoneistoihin sisältyy usein myös uima-altaan käyttö. Huoneisto on osoittautunut toivotuksi majoitus muodoksi vauvan kanssa matkustaessa, kun voi säilyttää, valmistaa ja lämmittää omat ruoat majapaikassa, toisin kuin hotellissa. Pidemmälle reissulle on huoneisto ehkä järkevin vaihtoehto ja jos haluaa säästää ravintola kustannuksissa, kannattaa omat ruoat tehdä majapaikassa. Lapsen myötä olemme ruvenneet tekemään ainakin toisen päivän aterioista huoneistossa, mikäli on ollut mahdollista.

Viikko-osakkeessa majoittumista Espanjassa

Liikennevälineet

 
Ehkä itsestäänselvää, mutta matkalla kohteeseen voi hoitaa yöpymis järjestelyt, niin laivan, bussin tai junan kyydissä. Interrail matkan aikana yövyin useita öitä junissa, jolloin säästin paikan päällä majoituskustannuksissa. Pietariin pääsin viikonloppumatkalle ilman yhtäkään hotelliyötä, kun yövyin molemmat yöt laivassa. Tällä haen sitä, että yöpymällä liikennevälineessä saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla: matkan kohteeseen ja yöpymispaikan. Jonain päivänä haluan toteuttaa vielä jonkun pidemmän risteilyn!
Yöjuna
Yö laivassa
Aika monipuolisissa paikoissa on siis tullut yövyttyä vuosien varrella ja olenkin majoitusten suhteen avoin ja siedän myös nuhjuisia paikkoja, kunnolla huonoa majapaikkaa ei ole onneksi kuitenkaan tullut vielä kertaakaan eteen. Majapaikan valinta riippuu jatkossakin ihan siitä, mitä se matkakohde tarjoaa ja kenen kanssa matkustan. Yksin matkustaessa valitsen vaatimattomia majapaikkoja, perheen kanssa kohteesta riippuen tänä päivänä ehkä hieman parempaa. Varmasti tulen majoittumaan yllämainituissa comboissa jatkossakin, mutta uuden teltan myötä tulemme harkitsemaan useammin myös paikallisia leirintäalueita.

Olisi mielenkiintoista kuulla, minkälaisissa majapaikoissa te tapaatte tai tykkäätte yöpyä, mikä toimii ja mikä ei? Mikä on ollut teidän mieleenpainuvin majoitusmuoto?

13 kommenttia

 • Annan matkablogi

  Hyvä kirjoitus! Olen itsekin kokeillut noita kaikkia asuntoautoa lukuunottamatta. Harvemmin hotelli on se meidän valinta. Lasten kanssa huoneisto on usein mukavin. Juuri nyt ollaan hostellissa, tosin omassa 4 hengen huoneessa. Kuubassa pitää ehdottomasti majoittua casaan! Melkein suutun jos joku kertoo varanneensa Kuubasta hotellihuoneen. ��

 • reeta

  Kylläpä onkin monenlaista mahdollisuutta tarjolla ympäri maailman. Itse olen majoittunut hotellien lisäksi lähinnä hostelleissa, mutta kokemusta myös yöjunasta. Sohvasurffausta haluaisin kokeilla kyllä!

 • Aila

  Aika monenlaisia majapaikkoja mekin olemme kokeilleet: Asuntovaunua, leirintämökkejä, B&B-paikkoja, AirBnb majapaikkoja erityisesti paikallisten luona, hostelleja ja hotelleja. Mutta vielä meillä on yksi yli muiden, jota ilmeisesti et sinä vielä ole kokeillut. Nimittäin harrastamme kodinvaihtoa. Lomailemme mielellämme vähän pitemmän ajan kerrallaan eli 2 – 4 viikkoa samalla seudulla ja olemme tehneet jo 15 tällaista vaihtoa. Ymmärrän, että moni ei halua antaa omaa kotiaan vieraille, mutta meille se ei ole ollut kynnyskysymys ollenkaan. Vaivaa tästä on, oma koti pitää jättää siivottuna ja valmisteltuna ja eikä vaihtokodistakaan ilman perusteellista siivousta lähdetä. Kielitaito on hyväksi myös, että voi vaihtokumppaneiden ja muiden paikallisten kanssa kommunikoida ja siten saada mahdollisimman paljon kivaa lomasta irti. Laitan sinulle ja muillekin mahdollisille kiinnostuneille tähän linkin, jossa tästä harrastuksestamme kerron https://www.rantapallo.fi/ailajajuha/kodinvaihto-rentoa-lomailua/

 • Tämä matka -blogi

  "B&B on hotellista halvempi vaihtoehto". Ei voi sanoa noin. B&B voi olla paljon hotellia kalliinpikin vaihtoehto. Etenkin kun nyt niistä on tullut trendi vaihtoehto monessa kaupungissa.

  "Airbnb:ssä majoittuessa voi säästää pitkän pennin hotelleihin verrattuna." Voi tai sitten ei Airbnb isännät ja emännät kun vuokraavat huoneistojaan myös esim. Booking.comin kautta jolloin hinta on ihan normi hotellien/huoneistohotelli tasoa. Joskus paljon korkeampikin.

  Eli yöpymisen nimitys ei näissä kerro hintatasoa, vaan sen säätelee aina kysynnän ja tarjonnan laki.

 • Elina

  Joo, casa kuuluu Kuubaan! Se on niin se the juttu 🙂 Skotlannissa meillä oli myös tuo 4 hengen hostellihuone, onhan sekin tosi kätevä just omalle perheelle, ei huono vaihtoehto!

 • Elina

  Kiitos vinkistä, tosi kiva kuulla!! 🙂 En oo kyllä kokeillut, mutta vastaavanlainen toiminta on kyllä tosissaan kiinnostanut, nimittäin toisten eläinten hoitaminen niiden loman aikana: https://www.trustedhousesitters.com/ eli tässäkin tapauksessa mennään toisen kotiin asumaan. Meilläkin on koiria, joten voitaisiin kokeilla myös toisin päin – saataisiin sillä tavoin hoidot järjestettyä koirille. Kiitos kun linkkasit teidän kokemuksista, täytyy käydä tutustumassa! 🙂

 • Elina

  Se on totta, että nämä majapaikat elää niin paljon riippuen kohteesta. Ja sekin, että Airbnbn hinnat on monessa kohteessa saman hintaisia ku hotellit, kun tulee juuri nuo siivous ynnä muut maksut päälle. Mutta silloin en valitse Airbnbtä. Toisissa paikoissa Airbnb on edelleen edullisempi vaihtoehto ja silloin säästän sen valitsemalla. Tää on niin mielenkiintoista, kun majapaikkojen tarjonta vaihtelee niin paljon kohteesta riippuen 🙂

 • Periaatteen Nainen

  Pitäisi varmaan itsekin löysätä pipoa siitä oman rauhan vaatimuksesta ja rohkeammin kokeilla AirBnB:tä joka sijaitsee muiden kotona (ei aina omia koko huoneistoa 🙂 ) tai muita paikallisten majoituksia. Luultavasti kokemukset olisivat ihan eri luokkaa kuin hotelli/kylpylä/vuokra-asunto-linjalla.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *