Lahjaideoita retkeilijälle

Sisältää mainoslinkkejä, postauksessa esiintyvät tuotteet merkitty *merkillä.

Isänpäivä lähestyy ja olen joka vuosi yhtä myöhässä lahjan suhteen, usein pelkästään siksi, etten ole kerta kaikkiaan keksinyt mitään sopivaa lahjaa. Viime vuonna annoin aineettoman lahjan. Annoin lahjaksi käriste paketin ja ilmoitin että lähdetään retkelle lähimetsään. Niin meillä lopulta oli aivan ihana isänpäivä, yhdessäoloa retkeillen koko perheen kanssa, mikäs sen parempaa! Yhdessä vietetty aika ja muistaminen on tärkeintä, ei se materia. Tässä lahjaideoita retkeilijälle.

Mielessä kävi viime vuoden aineeton lahja yhdessä retkeillen ja ajattelin sen ympärille antaa vinkkejä tarpeellisista retkeilyvarusteista, jotka me ollaan koettu hyviksi. Lahjaideat sopivat hyvin retkeilystä kiinnostuneille, isän- tai äitienpäivälahjaksi, syntymäpäivälahjaksi tai vaikka joululahjaksi.

Yhteistä aikaa luonnossa

Tämän tärkeämpää lahjaa ei olekaan ja lahjan sisältö on se, että se yhteinen aika on arjesta poikkeavaa. Missä muodossa ja mitä, siinä on vain mielikuvitus rajana ja tämän ympärille voi rakentaa vaikka minkälaisen lahjan. Monet pikkulapsiperheen vanhemmat arvostavat parisuhdeaikaa, kaukana asuvat isovanhemmat yhteistä aikaa lastenlasten kanssa tai sisarusten kesken joku mieleenpainuva retki vaikka jotain uutta lajia kokeillessa. Tai mikset järkkäisi treffejä ystävän kanssa? Uskon, että moni arvostaa tämänkaltaisia lahjoja enemmän kuin materiaa.

Teeman ympärille rakennettu lahja

Innostun joskus rakentamaan lahjoja jonkun tietyn teeman ympärille, jolloin lahjansaaja (näissä tapauksissa puoliso) saa päälahjan, jonka kylkeen laitan jotain teemaan sopivaa. Yhtenä jouluna puoliso sai jääkairan ja pilkkivärkit, toisella kertaa taas kevyen untuvatakin ja sen ympärille meille tarpeellisia retkeilytarvikkeita. Tässä lisää teemoja vinkeiksi:

Luonnon kolme elementtiä: Vesi, tuli, ilma

*Nalgenen juomapullot ovat meillä olleet todella paljon käytössä enkä vaihtaisi niitä pois. Nalgenen pullot on todella tykätyt, meillä on niitä jopa 4 kpl. Ne on monikäyttöiset ja käteviä 1-litran pulloja. Niillä on helppo mitata oikea määrä vettä, on niin leveä suuaukko että koirakin voisi tarvittaessa pullosta juoda. Pullo on BPA-vapaa eikä korkki tipu, se on helppo täyttää, kestää sekä kuumaa että kylmää. Enempää en osaa juomapullolta edes toivoa, mukana roikkuu joka retkellä.
 
*Kupilka tulukset on pakollinen turvavaruste ja lähtevät aina mukaan, vaikka usein yritän kevytretkeilijänä jättää ne pois. Mies aina naureskelee, että ”eihän nämä nyt mitään paina”. Se on kyllä totta, että ne on hyvä olla mukana hätävarana, jos tulitikut ovat jostain syystä kastuneet tai unohtuneet kotiin. Näillä saa tehtyä kaikissa olosuhteissa tulet ja ovat tärkeä apuväline myös hätätilanteissa. Tällainen lahja olisi kiva esimerkiksi aloittelevalle retkeilijälle, lahjaa voi täydentää esimerkiksi *muilla kupilkan tuotteilla.
 
*Lahjaksi omaa aikaa riippumatossa? Kyllä kiitos! Riippumatto on ollut todella monta vuotta haaveissa ja kun sellaisen sai, en voisi siitä enää luopua. Hyvän lahjan suhteen ajattelen, että se olisi sellainen minkä tahtoisi itsekin saada. Tässä lahjassa voi yhdistää riippumaton ja ilmatäytteisen patjan, luulen että lahjansaajalle tulisi jo kiire päästä niitä pian testaamaan.

Kirjalahja retkeilijälle

Moni retkeilykirja ei taivu ääni- eikä e-kirjoiksi niiden karttojen ja kuvien vuoksi. Siksi niitä on edelleen kiva lukea oikeista kirjoista ja retkeilykirjat ovatkin mielestäni tosi hyvin toteutettuja ja inspiroivia. Alan kirjallisuutta löytyy monipuolisesti ja tässä muutamia suosituksia:
*Tunturivaellus kirja on kattava ja monipuolinen kirja retkeilijälle, kirja löytyy meidänkin kirjahyllystä ja siinä on paljon käytännöllisiä vinkkejä, kuinka valmistella vaellukselle ja kuinka toimia poikkeavissa tilanteissa. Olen tykännyt ja suosittelen tätä myös sellaiselle, joka vähänkään haaveilee vaeltamisesta.
*Kansallispuistojen bongarin opas kirjaan voi täyttää havaintoja eri kansallispuistoista. Tämä on itsellä hankintalistalla, sillä kovasti on kansallispuistoja jo tullut koluttua ja tämän kirjan avulla saisi pidettyä muistot eri puistoista paremmin kasassa, minkä reitin on kulkenut jne.

Entä jos kirjan kylkeen antaisi vielä kartan vaikka vinkkinä seuraavasta retkikohteesta? Jos lahjan saaja saisikin jotakin vielä suurempaa, eli elämyksen?

*Calazon retkikartat ovat omia suosikkeja, kestävät vettä eivätkä repeydy. Paljon helpompaa suunnitella ennakkoon reittiä kunnon kartan kanssa eikä tarvitse murehtia, että akku loppuu tai kartta kastuu.
 

Lahjaideaa nuotion ympärille

*Ei nokipannukahvia ilman kahvipannua. Monet nuotiokahvit olemme nauttineet trangian omalla kahvipannulla, mutta jos ei omista trangiaa ja haluaa lähteä lähilaavulle retkelle, on erillinen nuotiopannu siihen hyvä. Mikäli retkeilijä on innokas tekemään ruokaa, *voi lahjaa vielä täydentää retkiruokakirjalla sekä edellä mainituilla tuluksilla.

 

Etsimme pitkään retkeilijän kahvimyllyä ja sellainen löytyi lopulta XXL:stä. Mies halusi retkillä mieluiten tehdä nokipannukahvit tuoreista kahvipavuista ja sillä saa kätevästi myllättyä pavut leirissä. Ostimme yhdeltä Lapin reissulta nahkaisen kahvipussin, joten tämä combo on ollut tosi kiva! Ja mukaan tottakai myös kahvipapuja.
 
Perinteinen kuksa on kaunis, mutta itse tykkään enemmän *kupilkasta josta löytyy kiva lahjasetti ja olen tykännyt antaa kupilkan tuotteita lahjaksi. Lahjasetti on käytännöllinen nimenomaan syvällä lautasella ja lusikka/haarukka yhdistelmällä.
Kupilkat valmistetaan luonnonkuitukomposiitista, ovat kestäviä ja kotimaisia. Olemme tykänneet Kupilkan tuotteista todella paljon, onhan ne hienojakin! Valitettavasti hukkasin oman Kupilkani, mutta ostin tilapäiseksi retkimukiksi *Muurlan luontoaiheisen emalimukin, sillä olen pitänyt sen luontoteemasta myös tosi paljon. Joten valinnanvaraa löytyy lahjansaajalle (tai itselle) sopivan retkimukin löytämiseksi!
 

Hyvät retkeilyvaatteet

Retkeilijän merinovillaiset alushousut hankin vihdoin ja viimein itselleni sekä puolisolle, ne ovat retkeillessä mukavat jalassa ja sopivat kaikkeen ulkoliikuntaan. *Pitkähihainen hiking merinovillapaita on ihan luottovaate retkeilyyn, kesähelteillä toki käytössä lyhythihainen versio paidasta. Ei tarvitse tämän hankinnan jälkeen enää miettiä, minkä paidan laittaisi retkeillessä päälle. Toimii kaikissa olosuhteissa, lämmittää kylmällä ja viilentää lämpimällä, ei kutita ja mukava pitää päällä eikä ala haisemaan.

Vaikka hankintahinta saattaa kirpaista, on se hintansa arvoinen ja tulee otettua mukaan jokaiselle retkelle. Laatuun kannattaa panostaa, ollaan tykätty. Kevyt untuvatakki on myös ollut tarpeellinen niin arjessa kuin retkillä taukotakkina. Mies ei aluksi innostunut tämänkaltaisesta takista, mutta kun sai sellaisen joululahjaksi niin on kyllä ollut kovassa käytössä.

Retkeilevälle lapsiperheelle

Ruokatermos osoittautui hiljattain etenkin lapsiperheelle todella käteväksi varusteeksi pienelle retkelle, sinne voi valmistaa vaikka riisipuuroa ja puuro jatkaa hautomista termoksessa. Lapselle voisi myös antaa lahjaksi ikioman pienen kuksan tai pienen termoksen omaa kaakaota varten. *Minikånken toimii lapselle retkireppuna niin omilla retkillä kuin päiväkodissa ja lapsen ollessa vielä vauva, oli minikånken juuri sopivan kokoinen hoitolaukku. *Itse olen äitinä tykästynyt Pienen pieni vaellusopas Karhunkierrokselle sijoittuvaan lasten luukkukirjaan, kirjan avulla saadaan lasten kanssa käydä retkeilyyn liittyviä elementtejä läpi kuten varusteita.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua lahja pohdinnoissa! En halua hankkia itselleni enkä antaa muille lahjaksi sellaista tarpeetonta, mille ei välttämättä tulisi käyttöä. Suurin osa näistä ylläolevista tuotteista on meidän retkillä olleet tykättyjä tai tarpeellisia ja siksi voin niitä omasta kokemuksesta lämpimästi suositella. Taidanpas nyt sittenkin tietää, mitä tänä isänpäivänä hankin lahjaksi.
 
PS. Voin myös kokemuksesta suositella lämpimästi esimerkiksi Erätaipaleen retkeily ja vaelluskursseja. Myös Suomen Ladun jäsenyys tuo retkeilijälle pitkäaikaista iloa, sillä sitä kautta saa neljä kertaa vuodessa Latu&Polku lehden, josta olen itse tykännyt tosi paljon. Laadukas lehti joka sisältää paljon retkeilyyn, ulkoiluun ja kuntoliikuntaan liittyvää.
 

4 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Kivoja vinkkejä!

  Olen silti sitä mieltä, että nuo "aineettomat" lahjat ovat niitä tärkeimpiä. Yhdessäolo on parasta, mitä voi tarjota. Mutta itsekin kyllä "liputan" noiden Nalgenen pullojen puolesta, ovat säännöllisessä käytössä myös meillä.

 • Elina

  Samaa mieltä! Oon vuosikausia ottanut 3-4 kertaa vuodessa kirppispöydän, koska haluan tavaroista vaan eroon. Ahdistun siitä ajatuksesta, kuinka paljon esim. joulunaikaan ostetaan hirvittävän määrän lahjoja, eikä kukaan oikeasti tarvitse mitään. Turhauttavaa! Siksi aineettomat lahjat on hyviä ja usein mieleen jääviä ja erilaisia. Koitin tähän kerätä itse hyväksi todettuja ja sellaista tarpeellista, mitä joka tapauksessa saattaa retkeilijä tarvita.

 • Sandra

  Riippumatto olisi kiva, mutta aineettomat lahjat ovat myös huippuja. Kumppanille tulee usein hankittua matkoja, niin pääsee itsekin samalla reissuun 😉

 • Elina

  Matkalahjat on aivan parhaita! Ja se on kyllä aivan totta, että antamalla toiselle lahjaksi reissun, pääsee itekin samalla 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *