Koe myös nämä Oulangan kansallispuiston reitit

Pieni karhunkierros on klassikko ja ollut suosittu jo pitkään. Voisin väittää, että lähes kaikki tietävät pienen karhunkierroksen Oulangan kansallispuistossa vähintään nimeltä. Usealle pieni karhunkierros on juuri se ensimmäinen retkikohde, mistä aloittaa patikointi harrastus, myös meille se oli ensikosketus patikointiin vuonna 2013. Aloin vasta lähes 8 vuotta oman kokemuksen jälkeen miettiä, mitä muita reittejä Oulangan kansallispuistossa edes on? Me käytiin tänä kesänä niistä kolmella, jotka esittelen tässä postauksessa.

Pieni karhunkierros on sen verran suosittu reitti, että tänä päivänä hakeudun mieluummin reiteille joilla ei ole yhtä kova ryysis. Luin hiljattain eräästä lehdestä, että viime vuoden puolella saattoi pienellä karhunkierroksella olla riippusilloille yli puolen tunnin jono, samassa lehdessä kerrottiin, että korona kesänä (2020) siellä oli 900 kävijää päivässä, aika hurja määrä. 

Oulangan leirintäalue

Mitä jos me ei mahdutakaan Oulangan leirintäalueelle, jos siellä on hirveästi väkeä nyt ennen juhannusta? Huoleni oli turha, kun majoitumme tänne 2 yöksi pitääksemme täällä tukikohtaa Oulangan kiertämiseen. Leirintäalue on kansallispuiston sydämessä, luonnontilainen ruohikko kattoineen, aivan ihana sopivassa yksinkertaisuudessaan.

Vuokrasimme juhannussaunan joen rannasta 20e / tunti, siellä oli hetivalmis kiuas. Rantasauna on vain vuokraajien käytössä ja leirintäalueen perältä löytyy toinen, yleinen uimapaikka, missä pieni laituri ja soutuvene. Paikka on todella rauhallinen ja rauhoittava.

Leirintäalueella on 20 sähköistettyä asuntoauto/vaunupaikkaa, vuokrattavana mökkejä sekä tilaa on runsaasti teltoille, lapsille löytyy leikkipaikka, vieressä on nuotiopaikka ja ulkohuussit ja suihkut. Yleisessä keittiössä oli suppea varustus, ainoastaan liesi ja tiskiallas, mutta vaatimaton varustus sopii hyvin tämän kaltaiseen paikkaan, mihin useat tulevat nimenomaan patikoimaan.

Alueella pyörii poroja, jotka ovat hyvin kesyjä tai ainakin uskaltavat liikkua todella lähellä ihmisiä, yksikin poro makasi lasten kiipeilytelineen alla. Todella symppis paikka, mistä on hyvä tehdä päiväretkiä kansallispuiston muille reiteille.

Rytisuon luontopolku

Rytisuon reitti lähtee nimenomaan Oulangan leirintäalueelta ja poluille toki pääsee, vaikkei leirintäalueella yöpyisikään, sillä reitti alkaa leirintäalueen parkkipaikalta. Täältä lähdettäessä on rengasreitti 5 km pitkä, meillä meni sen kiertämiseen 2 tuntia.

Oulangan luontokeskuksesta saisi luontovihkosen, jossa kerrottaisiin polusta enemmän, me tyydyttiin vain tuijottamaan numerokylttejä ja toteamaan, että tässä olisi jotain erikoista, mutta emme tiedä että mitä. Ensin kuljimme metsässä, välillä pitkospuita pitkin. Oli suota, juurakkoista polkua, puroja, lampia eli aika monipuolista mutta silti se tuntui melko tavalliselta ”kansallispuisto kangasmetsältä”. Sen kohokohta oli kuitenkin ehdottomasti pieni vesiputous Rytiköngäs.

Rytikönkään näkeminen osasi yllättää, oli kyllä todella piristävä näky ja todella hieno sellainen! Reitin loppupuolella saa kävellä pätkän karhunkierroksen reittiä pitkin. Juhannusviikolla oli ukkosmyrskyt nostattaneet niityllä veden niin korkeaksi, että koko polku oli veden alla ja saimme kahlata takaisin polulle. Rytisuon reitti ei sykähdyttänyt muutakuin Rytikönkään nähdessä, mutta oli helppo kiertää kun vieressä kerta oltiin. Leirintäalueen vieressä kiertää myös 1 km mittainen lasten luontopolku, sitä emme kiertäneet, vaikka lasten kanssa matkassa olimmekin.

Kanjonin kurkkaus reitti

Oulangan kanjoni sijaitsee itse asiassa Lapin maakunnassa, Sallan puolella eikä Kuusamossa. Kanjonin kurkkauksen rengasreitti on 6 km pitkä ja siihen meni 2,5 tuntia. Reitillä on aika paljon korkeuseroja ja tuntui, että vuorotellen laskettiin alas ja noustiin ylös, laskettiin alas ja noustiin taas ylös. Silti se ei tuntunut liian vaativalta tai raskaalta, vaan oli aika helppoja nousuja ja laskuja joita 4-vuotiaskin jaksoi ja tykkäsi kiivetä, ne toi kivasti vaihtelua reittiin. Hieman ennen kanjonille nousemista, ohitetaan lampi jossa on tulipaikka.

Kanjonin päällä kävely on kivaa, sillä maisemat on hienot niin pitkään! Tuntuu, että ollaan ihan hirveän korkealla, joki virtaa syvällä kanjonissa, siellä voisi jatkaa kävelyä vaikka kuinka pitkästi, miellyttävä pätkä. Reitin loppupäässä on riippusilta, jolta pääsee ihastelemaan kanjonia myös toiselta puolelta, sillan juurella on taukotupa ja nuotiopaikka. Kävelemme lammen reunaa pitkin takaisin autolle, viimeinen nousu alkaa tuntua jaloissa.

Kiutaköngäs

Oulangan luontokeskus sijaitsee lyhyen matkan päässä leirintäalueelta ja sinne johtaa oma polku. Luontokeskuksesta lähtee ainakin kolme eri reittiä, pelkkä Kiutaköngäs 1 km, Hiidenlammen luontopolku 5 km (tänne meidän piti alunperin mennä, mutta päädyttiin Rytisuohon) ja Kiutakönkään päiväreitti 8 km.

Olimme tässä vaiheessa reissua jo aika paljon patikoineet, joten päädyimme kiertämään tämän lyhyimmän reitin suoraan päänähtävyydelle Kiutakönkäälle. Ja kyllä kannatti! Reitti on helppo ja vastaan tulikin paljon muita lapsiperheitä, rappusia oli jonkin verran joten ihan rattailla ei kannata lähteä, vaikkakin Kiutakönkään on mahdollista kokea myös esteettömästi vastarannalta.

Kiutakönkään reitti lähtee luontokeskuksen nurkalta ja sitä seuraamalla pääsee näille kahdelle muullekin reitille.  Hiidenlammen ja Kiutakönkään päiväreitin kulkiessa päätyy joka tapauksessa myös Kiutakönkäälle ja reitit kulkee osittain samaa matkaa ja ne voi myös yhdistää niin, että aloittaa Hiidenlammelta mutta jatkaa Kiutakönkään päiväreittiä pitkin takaisin.

Sanoisin, että Kiutaköngäs kuuluu Oulangan kansallispuiston ehdottomiin nähtävyyksiin, upea paikka ja mikä voima vedellä! Seurasimme Kiutaköngästä kallion reunalle asti, minkä vieressä oli korkeat punaiset kallioseinämät. Kävimme kääntymässä läheisellä merenojan tulistelupaikalla, joka sijaitsee 0,1 km päässä Kiutakönkäältä.

Näistä kolmesta ehdottomasti Kiutaköngäs ja Kanjonin kurkkaus oli mielestäni upeimmat paikat ja yllätyin, että näinkin upeita paikkoja on Suomessa ja vielä Oulangan kansallispuistossa, josta suurimmaksi osaksi tunnetaan vain karhunkierrokset. Olisi näidenkin aika tehdä joku läpimurto! Ja mitä kävijämääriin tulee, niin Kiutakönkäällä oli selvästi enemmän vierailijoita, kun taas Kanjonin kurkkauksella ja Rytisuolla saimme kävellä koko reitin ihan itseksemme.

Näiden lisäksi löytyy toki vielä enemmän patikoitavaa Oulangan kansallispuistosta, oliko nämä reitit sulle ennestään tuttuja?

2 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Itse asiassa tuo Rytisuon luontopolku taitaa olla ainoa rengasreittiä, jota Oulangassa ei olla vielä kierretty kertaakaan. Tämän perusteella odotukset eivät ole kovinkaan korkealla.

    Kanjonin kurkkaus on muuten kiva, mutta kansallispuiston ulkopuolella oleva hakkuuaukean on aika masentava.

    Ollaan muuten kierretty Pieni Karhunkierros viimeisen vuoden aikana kahdesti, kesällä ja talvella. Rauhassa ollaan saatu kiertää, kun ollaan aloitettu aikaisin. Autoja parkkipaikalla aloittaessa ja lopettaessa viitisen kappaletta!

  • Elina

    Joo, nämä ruuhkahuiput on niitä ääripäitä, varmasti löytyy ajankohtia sesongin ulkopuolella kun on hiljaisempaa reitillä. Kun kierrettiin karhunkierros kesäkuussa 2013, oli jo silloin jokaisella taukopaikalla niin paljon ihmisiä, ettei juurikaan pysähdetty tauolle. Olis kyllä kiva kiertää se vielä joskus uusiksi. Oliko talvella siis ihan hyvin kierrättävissä, esim. ilman lumikenkiä? Ehkä Rytisuo on teilläkin sitten jostain syystä jäänyt viimeiseksi, mutta mielenkiintoista kuulla mitä te siitä tykkäätte, mikäli jos ja kun sen vielä kierrätte! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *