Kesä kotimaassa vol 2.

Niin se kesäkin on taas ovella, nopeasti meni talvi vaikka toivottomalta alkusyksystä tuntuikin. Enää 3 viikkoa, niin lapsellakin alkaa päiväkodista vajaan 3 kuukauden kesäloma. Tässä pitäisi varmasti jo olla kaikki kesän suunnitelmat jo valmiina, mutta ollaan oltu niin kiireisiä meidän pihan kanssa, ettei kesää ole ehtinyt juurikaan edes ajatella.

Ensin pihatyöt kotona…

Ollaan purettu vanha terassi ja pihalaatat, tehty puutöitä ja nyt on piha täynnä erilaisia kuoppia ja haketta. Ennen kesää levitetään soraa etupihalle, rakennetaan uusi terassi takapihalle ja etupihalle, pitäisi kaataa pensaita ja viedä roinaa pois tontilta. Kiirettä siis pitää, kun lapsiakin saa hoitaa. Nyt ymmärrän, kun jotkut puhuvat siitä kuinka ei halua hankkia mökkiä, koska siellä odottaisi toinen työmaa, paljon on täällä kotonakin nyt vaan hommaa.

Sitten kun terassi on saatu tehtyä, saisi seuraavaksi alkaa suunnittelemaan istutusallasta, jonka ajattelin omin pikku kätösin rakentaa vanhan terassin laudoista. Olen selannut eri puutarhasivustoja ja olen aivan pihalla kaikista puutarha jutuista, on miljoona eri vaihtoehtoa mitä laittaa pihalle.

Isot on suunnitelmat ja vähän aikaa, usein hyvä draivi loppuu siihen kun kesä alkaa, siksi kevät onkin parasta aikaa saattaa tällaiset projektit loppuun. Joka tapauksessa haluan, että meidän piha olisi tänä kesänä niin hyvässä kunnossa, että uusista terasseista ja uudistuneesta pihasta saataisiin vihdoinkin nauttia kun ollaan tänä vuonna koko kesä kotona.

Ei todellakaan haittaa, vaikka tämäkin kesä menee kokonaan kotimaassa. Rokotukset häämöttää jo nurkan takana, mutten osaa edelleenkään edes haaveilla ulkomaista. En ole muistaakseni tänne blogiin juuri kirjoittanut mitään kotimaan bucket listaa, vaan se on enemmänkin ollut vain omassa päässä ”jotain sinne päin”, eli varsinaisia yksityiskohtaisia haaveita ei ole ollut. Viime kesänä toteutin kuitenkin todella monta pitkäaikaista haavetta ja tämän kesän reissuhaaveet on jälleen pikku hiljaa kypsyneet spontaanisti. Tässä niitä tulee:

Kesälomaideoita kotimaassa

Kun viime kesänä ajoimme Itä-Lapin halki kohti Sevettijärveä, harmitti ettei meillä riittänyt aikaa pysähtyä Pyhällä, vaikka sen ohi menimme mennen tullen. Paluumatkalla siis jo totesimme, että ensi kesänä tullaan Pyhälle ja se ajatus on pysynyt läpi talven ja kevään. Tänä kesänä menemme siis Pyhälle!

Tarkoitus on yhdistää Pyhän yhteyteen pieni roadtrip, jolloin käytäisiin samalla reissulla Sallassa, Riisitunturilla ja Syötteellä. Saas nähdä riittääkö aika kaikkialle kun Lapin reissuun ajattelin varata aikaa n. 10 päivää. Toisaalta jos etenisimme joka päivä seuraavaan paikkaan, olisivat siirtymät hyvinkin lyhyitä ja lapsiystävällisiä.

Joka tapauksessa suunnataan pohjoiseen kesällä, sillä Etelä-Lappi on vielä ihan kokonaan kokematta. Tässä taannoin iski kova kaipuu pohjoiseen ja se taas vahvisti sitä, että pohjoiseen on pian taas päästävä. Kiinnostaisi myös kovasti tutkia mitä muita reittejä Oulangan kansallispuistossa on, sillä ainut minkä tiedän on karhunkierros ja pakkohan siellä on olla paljon muitakin helmiä? Joten Oulangan tungen todennäköisesti mukaan reittisuunnitelmaan kun matkan varrella on.

Koiranpentu kesällä?

Helmikuun postauksessa kirjoitin siitä, kuinka yritetään malttaa odottaa koiranpennun kanssa ja oltaisiin tämän 11-vuotiaan pappakoiran kanssa loppuun asti. Pappakoiralla on vähän väliä ongelmia terveyden kanssa ja ihan koska vain voi tulla se päivä, kun joudumme yllättäen hänestä luopumaan.

Siksi olen laittanut eri kasvattajille (meillä on seuraava rotu jo päätetty) viestiä ja tiedustellut, että olisiko heillä mahdollisesti pentusuunnitelmia aikaisintaan syksylle tai vaikka ensi talveksi. Ikäänkuin valmistelen henkisesti, että olisi joku plan B, jos yhtäkkiä jäädäänkin ilman koiraa.

Yksi kasvattaja kuitenkin ilmoitti, että heille on nyt syntynyt pentuja ja narttuja olisi vapaana. Toisin sanoen, mikäli me päädyttäisiin jo nyt ottamaan koiranpentu ja mikäli me pentu siitä pentueesta saataisiin, olisi se luovutusikäinen juuri Pyhän matkan jälkeen. Parhaimmassa tapauksessa ottaisimme matkan varrelta meille koiranpennun kotiin!

Pakko tästä on jo nyt kirjoittaa, sillä olen pakahtua innostuksesta! Vähän tulee kyllä äkkiä, kun tosiaan olin ajatellut sitä vasta myöhemmin, toisaalta täytyykö elämässä aina niin tarkkaan kaikkea suunnitella? Tarttuisi tilaisuuksiin kun niitä eteen tuodaan?

Mikäli meille koiranpentu kesällä tulisi, laittaisi se luonnollisesti matkasuunnitelmia uusiksi, tai ei oikeastaan, en ole ainakaan vielä perunut yhtäkään suunnitelmaa sillä koiranpentuhan lähtisi sitten mukaan. Todettiin jo viime kesän roadtripillä että sitten joskus kun meillä on taas koiranpentu, on se otettava mukaan tämänkaltaiselle roadtripille, mikä mainio tapa sosiaalistaa eri ihmisiin ja eri paikkoihin pienestä pitäen.

Aika näyttää, tuleeko meille ylipäätään koiranpentua vai ei, molemmissa vaihtoehdoissa on puolensa. Olisi hyvä, jos lapset olisi isompia mutta toisaalta ei tule kyllä toista mahdollisuutta saada koira nopeammin sisäsiistiksi/koulutettua kun ollaan molemmat nyt kotona.

Olen paljon myös miettinyt sitä, että kun me lähes aina päädytään lähtemään pohjoiseen (niinkuin nytkin on suunnitelmissa) miksei me voitaisi kiertää Suomea välillä jossain muualla. Siksi toivon mukaan päästäisiin myös jonnekkin muualle kuin pohjoiseen, mutta minne niin se me ratkaistaan vasta lähempänä. 

Muita kesäloma suunnitelmia

Tahtoisin ainakin päästä käymään Häähninmäellä. Suomessa on niiiiiin paljon vielä nähtävää ja upeita ulkoilureittejä, vaikkei kansallispuisto olisikaan. Toivottavasti saataisiin kokeilla appivanhempien viime kesänä hankkimaa asuntoautoa.

Miehen lomalla lähdemme Vuokattiin elokuussa. Vanhemmillani on ollut siellä osake jo lähemmäs toistakymmentä vuotta ja olen käynyt siellä ainoastaan kerran elokuussa. Nyt he harkitsevat sen myymistä ja on viimeinen mahdollisuus käyttää tilanne hyväksi ja mennä sinne. Olen Vuokatissa lomaillut useita kertoja keväisin, joten paikka on muuten tuttu. Siksi ajattelimme nyt elokuussa pitää huoneistoa tukikohtana ja kiertää sieltä käsin enemmän Kainuuta.

Kuukausi sitten palasimme Paljakasta ja silloin oli helppo todeta, että Kainuuseen tulemme uudestaan. Kainuussa on kesällä tarkoitus ainakin käydä Tiilikkajärven ja Hiidenportin kansallispuistoissa sekä toivon mukaan patikoida joko Paljakan luonnonpuiston polku (9,2 km) tai Ilveskierros (11 km).

Reitit riippuu nyt paljolti koirista, onko vanha koira mukana vai hoidossa, onko meillä koiranpentua vai ei, kummankaan kanssa ei voi tänä kesänä tuollaista reittiä tehdä, ellei pentu sitten matkusta lapsen kanssa kantorinkassa, heh. Rokua houkuttaisi myös, mutta epäilen ettemme sinne tänä kesänä ehdi, sillä haluan siellä käydä ihan ajan kanssa (2-3 päivää?).

Oikeastaan tässä on meidän tämän hetkiset kesän matkasuunnitelmat, ei kovin paljoa, pari ”pää matkaa” Lappiin ja Kainuuseen, muut vaihtoehdot on vielä avoinna. Kolmas toteutettava pikkureissu on viikonloppumatka Naantalin Muumimaailmaan. Viime kesänä kävin siellä kahdestaan tytön kanssa ja tänä kesänä lähtee koko perhe mukaan.

Matkan varrella voisi ajan kanssa pysähtyä Rauman vanhassakaupungissa, mihin tehtiin viime kesänä vain jätskin hakureissu ja Raision alppiruusupuistoon. Olisi kiva saada lisää ideoita pienten lasten kohteista, missä käydä!

Toinen mahdollinen viikonloppu tai päiväretki voisi olla Kalajoelle, joka on kyllä ennestään hyvinkin tuttu, mutta uskoisin että Kalajoki olisi tänä kesänä 4-vuotiaalle lapselle täydellinen kesäretkikohde. Kalajoella on paljon lapsiperheille sopivaa, kuten matalat rannat, vesipuistot, leikkipuistot yms. Ja koska lapsi on siinä iässä, että hän kaipaa paljon leikkikavereita ja toimintaa on pitkälle kesälomalle keksittävä paljon pientä ohjelmaa, jotta arki sujuisi hyvin.

Kotona tulee oltua varmasti paljon, etenkin kun saadaan pihaa parempaan kuntoon, nautitaan jätskistä ja käydään kylän uimarannalla ja pyöräilemässä – pieniä kesäisiä asioita. Kesä on kuitenkin aivan parasta aikaa kiertää Suomea ja hyvä aika päästä kotoa poiskin, joten mielelläni teen kotimaan matkoja sen verran mitä jaksan, sillä tällä kokoonpanolla lähteminen ei ole mikään pikku juttu (puhun siis pakkaamisesta). Pari kaveria on kutsunut Tampereella käymään, joten toivottavasti sielläkin ehtisi käydä.

Kesän kotimaan bucket list näyttää siis tältä:

 • Lappi roadtrip
  • Pyhä
  • Salla
  • Riisitunturi
  • Syöte
  • Oulanka
 • Kainuu
  • Vuokatti
  • Hiidenportin kansallispuisto
  • Tiilikkajärven kansallispuisto
  • Paljakan luonnonpuisto
  • Rokua
 • Muu Suomi
  • Häähninmäki
  • Naantali
  • Kalajoki (?)
  • Tampere
Kuulostaa aika paljolta, ottaen huomioon ettei olla oikeasti vielä edes suunniteltu mitään tarkemmin. Mutta aika paljon tulee kohteita toteutettua matkan varrella johonkin. En halua tehdä liian paljon suunnitelmia, vaan haluan jättää tilaa myös spontaaneille ideoille ja lähtökohtaisesti viettää rennon kesän. Olisi ihan kiva, jos onnistuisin pyöriä vähän täällä kotinurkilla Pohjanmaallakin!

Mitä kesälomasuunnitelmia sulla on? Mihin päin Suomea aiot tänä kesänä matkustaa? Osaatko suositella mihin noihin pohjoisen kohteisiin kannattaisi varata enemmän aikaa ja mihin riittäisi vain päiväreissu?

10 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Tuolla Sevettijärvellä olisikin mukavaa päästä käymään, varmaan upeaa seutua. Ja todella mainioilta kuulostavat nuo sinun kesälomasuunnitelmat. Itse tosin tykkään varsinkin noista luontokohteista kaikkein eniten syksyllä, mutta on ne kesälläkin upeita!

  Kesällä meillä suunnitteilla Saariston ympyräreitti, muuten lomaillaan varmaan enemmän syksymmällä!

 • Elina

  Me just tänään katsottiin youtubesta vaellus videoita ja mies totesi samaa: nuo maisemat näyttää syksyllä paljon paremmilta! Lisäks syksyllä ei oo enää itikoita. Tykätään kyllä hirmuisen paljon ruskasta ja on kyllä harmi, kun ei tänä vuonna päästä ruskailemaan! Onko teillä mitään suunnitelmia sitten syksyksi? Saariston rengasreitti on kyllä ihana! Niin idyllisiä pikku kyliä ja kaunista kesäsuomea matkan varrella! Ennen lapsia suunniteltiin et oltais menty se moottoripyörällä, mutta se sitten jäi 🙂 Ajattelin, että tämä kesä mennään vielä pohjoiseen ja sitten siihen saa ottaa kyllä tauon ja kiertää enemmän ihan muutakin Suomea!

 • reissujani

  Suunnitelmia on, mutta ei mitään konkreettista toisin kun vuosi sitten jolloin lähdettiin Lappiin kolmeksi viikoksi. (Levi-Inari-Karigasniemi-Utsjoki-Nuogram-Pyhä-Kuusamo) Mietin jo että tuleeko nyt Lappi vol. 2 matka lähinnä Enontekiöllä, mutta pitää seurata "sääskitilannetta" kun heinäkuussa olisi ehkäpä lomaa. Mutta jos ei Lappiin niin sitten ehkäpä pitäisi pyöriä jossain Savo-Karjalassa.

  Ulkomaan matkoja on ollut hieman listoilla, mutta kun ei ole rokotteita vielä ja monessa on vielä karanteenia, ja miten Suomen lainsäädäntö mahdollisesti muuttuu niin pitää nyt vaan odottaa rauhassa ja mahdollisesti sitten ottaa joku äkkilähtö vaikkapa Kreikkaan. Tai sitten vaan tikkua nenään useamman kerran — mutta maski naamalla ei oikein turistina viitsi kulkea.

 • Elina

  Jep, täälläkin odotellaan rokotteita ja sitä et matkustaminen vähän helpottuu, etenkin lasten kanssa jotka ei rokotteita saa, niin voi vähän jarruttaa ulkomaille lähtemistä. Saas nähdä – maailma odottaa kyllä 🙂 Mut joo, joku äkkilähtö olis kyllä kiva, heti kun tilanne on parempi. Toivottavasti itikkatilanne olis rauhallinen, et pääsis Enontekiölle. Pyörittiin viime kesänä sit kutakuinkin samoilla suunnilla, sillon oli heinäkuussa itikoita vaan Sevettijärvellä muttei pahemmin muualla. Itä-Suomi on kyllä Suomen kesää melkein parhaimmillaan!

 • Suvi / Suvin matkassa

  Hyvältä näyttää bucket lista ja ei haittaa vaikka kuulostaa paljolta, pääasiahan on että on valinnanvaraa! Lisäksi, koiranpentu kuulostaa myös ihanalta 🙂 Itse olen lähdössä koko kesälomaksi Espanjaan.

 • Pirkko / Meriharakka

  Minulla on ollut teoria kesämökeistä (ja niihin liittyvistä työleireistä). Joka toinen sukupolvi haluaa – ja siis ehkä hankkii sellaisen – sitten kun se tarkoittaa sitä työleiriä, myös seuraavalle sukupolvelle, niin siinä vaiheessa kun he saavat päättää asiasta, niin mökistä hankkiudutaan eroon. Ja sitten taas seuraava, joka ei ole joutunut viettämään nuoruuttaan kesämökkityömaalla sitä erityisesti haluamatta, alkaa pohtia kesänviettovaihtoehtoja, niin he saattavatkin taas mökin hankkia. Itse kuulun luopujiin, eli kesät lapsena/nuorena maalla riittivät ja sittemmin on valittu ensin purjehdus ja sitten matkailu, kesällä usein kotimaassa.

 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

  Ihanan kuuloisia kohteita olette ajatelleet kesälle kotimaassa! 🙂 Osassa olen käynyt itsekin ja voin kyllä suositella mm. Riisitunturia, Oulankaa, Raumaa, Naanatalia ja tietysti Tamperetta – joka on myös kotikaupunkini. Blogissa löytyy näistä jonkin verran juttuja myös, jos haluat käydä katsastamassa. 🙂 Kesä on Suomen parasta antia, joten nauttikaa! Ihanaa, jos saatte myös uuden koiranpennun perheeseen iloja jakamaan ja tuomaan, eläimet ovat aina niin parhaita. <3 Hyvää kesää!

 • Elina

  Voi Espanjaan! <3 Äääääh ku ihanaa! Olitko myös viime kesänä? Joo, onneksi nuo monet kohteet on yhdisteltävissä / samalla suunnalla joten tulee yhdellä reissulla todennäköisesti käytyä. Ja jos ei ehdi, saa aina jättää seuraavaan kertaan jotain! 🙂

 • Elina

  Totta, tuo voi olla hyvinkin paikkaansa pitävä teoria! Moni on ehkä nähnyt sen vanhempien työleirinä, eikä siksi halua sellaista itselleen. Mökkeily on varmasti myös asennekysymys, toiset nauttii siitä kun mökillä on jotain puuhasteltavaa, eikä voisi kuvitella vain maata ja olla. Aika näyttää, miltä meidän mökkeily näyttää kun sellaisen joskus hankitaan 🙂

 • Elina

  Kiva kuulla, et hienoja paikkoja! Pitääpäs vilkaista sun vinkkejä ennen reissua! 🙂 Joo se on kyllä jännä juttu, jos koiranpentu meille jo tänä kesänä tupsahtaa tänne keskelle vauva-arkea, mutta hän olisi kyllä hyvin tervetullut jo nyt ! 🙂 Ihanaa kesää myös sulle ! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *