Safarilla Udawalawessa, minkä safarin valita Sri Lankassa?

Sri Lankassa on lukuisia kansallispuistoja ja niiden myötä myös useita safareita, joilla suosituimmat eläimet bongaukseen ovat leopardit ja norsut. Me osallistuimme parin tunnin safarille Udawalawessa, joten tässä postauksessa tulen kertomaan meidän kokemuksista safarilta Udawalawen kansallispuistossa ja miksi päädyimme juuri Udawalaween, sillä muitakin vaihtoehtoja on.

Tässä on lyhyesti mainittu muutama Sri Lankan lukuisista kansallispuistoista, mihin järjestetään retkiä. Ihan kaikkia puistoja ja niiden eläimiä ei ole listattu, joten niihin kannattaa perehtyä tarkemmin linkeistä.

Sri Lankan kansallispuistoja

  • Wilpattu Nationalpark
    • Sri Lankan suurin kansallispuisto
    • Sijaitsee saaren länsirannikolla saaren pohjoispäässä
    • Puistossa voi nähdä mm. norsuja, leopardeja, kauriita, krokotiileja, huulikarhuja ja runsaasti lintuja ja matelijoita
    • Paras aika käydä: helmikuusta – lokakuuhun
  • Minneriya Nationalpark
    • Sijaitsee maan keski-osissa, Kandysta pohjoiseen, lähellä Sigiriyaa ja Dambullaa
    • Puistossa voi nähdä mm. Aasian norsuja, sambar- ja aksishirviä, Sri Lankan huulikarhuja, leopardeja, hoikkaloreja, pari harvinaista apinalajia
    • Paras aika käydä: toukokuusta – lokakuuhun (elo-syyskuu on suosituinta aikaa)
  • Lunugamvehera Nationalpark
    • Hyvin rauhallinen puisto Sri Lankan eteläosassa, Udawalawan ja Yalan kansallispuistojen välissä
    • Puistossa voi nähdä: Villielefantteja, leopardeja, kauriita, puhveleita, vesilintuja
    • Hyvä ympäri vuoden
  • Yala Nationalpark
    • Suosituin ja ruuhkaisin
    • Toiseksi suurin kansallispuisto, joka sijaitsee saaren eteläosassa
    • Tunnetuin leopardeistaan, elefanteista ja linnuista
    • Ympärivuotinen, korkein sesonki: joulukuusta-huhtikuuhun
  • Udawalawe Nationalpark
    • Toiseksi suosituin
    • Sijaitsee myös saaren eteläosassa
    • Ympärivuotinen, mutta paras aika käydä: tammikuusta-huhtikuuhun, heinäkuusta-syyskuuhun
    • Puistossa voi nähdä … siitä kerron lisää tässä postauksessa!
Taaperon kanssa safarilla

Udawalawe vai Yala?

Nämä kaksi ehdottomasti suosituinta kansallispuistoa sijaitsevat Sri Lankan eteläosassa ja kansallispuistot sijaitsevat samalla suunnalla. Osa käykin matkan aikana näissä molemmissa. Pohdimme ennen matkaa, kumpaan kansallispuistoon menisimme.

Tulimme kansallispuistoon suoraan Ellasta, joten meidän reitin varrelle jäi Udawalawe. Ellasta pääsee toki ”suoraan” myös Lunugamveheraan ja Yalaan.

Mikäli olisimme päätyneet Yalaan, olisimme poikenneet reitiltämme enemmän itään. Kompromissi näistä olisi Lunugamvehera, sillä kansallispuisto sijaitsee päätien varrella ja sinne suuntaa eläimiä sekä Yalasta että Udawalawesta. Lunugamvehera on myös vähemmän tunnettu, joten eläimet saavat olla enemmän rauhassa safariautoilta.

Yksi syy miksi emme Yalaan päätyneet oli se, että mielikuva ruuhkaisesta kansallispuistosta ei houkuttanut. Yalan vetonaula on leopardit, joista ei kuitenkaan anneta takuita niiden näkemisestä.

Yala on todella laaja puisto ja siellä on n. 100 leopardia. Halusin mieluummin hieman pienempään puistoon, sillä leopardin näkeminen suuressa puistossa kuulosti neulan etsimiseltä heinäsuovasta.

Mitä jos ei valitsisi kumpaakaan, vaan päätyisi johonkin muuhun kansallispuistoon?

Olin matkapäiväkirjaan pohtinut, että joskos se pienempi kansallispuisto matkanvarrella (Lunugamvahera) olisi sittenkin ollut parempi, jos pääasia oli nähdä vain norsuja. Olin ollut liian sokea miettiäkseni myös muita vaihtoehtoja Udawalawen ja Yalan lisäksi.

Itselleni tärkeintä oli päästä käymään edes jollain safarilla ja kun mietin mitä eläimiä halusin ehdottomasti nähdä, niin norsut nousi päällimäisenä mieleen. Tärkeintä minulle siis oli, että näkisin Sri Lankan matkalla norsuja.

Kansallispuistojen eläimet ei kovin paljoa poikkea toisistaan, vaan aika paljon samoja eläimiä voi nähdä useassa eri puistossa.

Täältä voit halutessasi lukea eri kansallispuistoista ja niiden eläimistä lisää. En avaa sen enempää tässä postauksessa kansallispuistojen eroavaisuuksista, hinnoista tai safarinjärjestäjistä, sillä valinnanvaraa on niin paljon. Meillä hoitui safarinjärjestelyt suoraan majapaikkamme omistajan kautta.

Mikäli pohtii safarin valintaa, voi miettiä: onko siellä joku tietty eläin, jonka haluaa ehdottomasti nähdä? Vai onko pääasia, että pääsee käymään jollain safarilla Sri Lankassa? Miltä matkareitti muuten näyttää, jääkö sinne mahdollisia safaripuistoja matkanvarrelle?

Udawalawen safari, meidän kokemukset

Päädyimme siis Udawalaween matkanvarrella olevan sijainnin vuoksi. Lähdimme majapaikastamme Ellasta ajamaan kohti Udawalawea ennen klo 8.00 aamulla.

Auton ikkunasta vilahti riisiviljelmiä, hedelmäkojuja, banaaneja, temppeleitä, tuktukeja ja mopoja. Majapaikan isäntä toimi kuskinamme ja safariauton kuljettajan pihassa olimme klo 9.15, eli n. 1½ tuntia kesti Ellasta Udawalaween.

Safari maksoi 8000 rahaa ja safarikuskille annoimme 3000 rahaa (vuonna 2018).

Saimme käydä vessassa safarikuljettajan kodissa, jonka jälkeen hyppäsimme safarijeepin kyytiin ja ajattelin, että siirtyisimme johonkin kauas, mutta lähtöpiste olikin n. 100 metrin päässä.

Heti kansallispuiston alueelle saavuttuamme näimme värikkään linnun ja pian myös norsuja. Oli isoja norsuja ja pieniä poikasia. Olivat kyllä todella ihania ja söpöjä livenä! Näimme niitä siinä puiston alussa ja kun lähdimme syvemmälle puistoon, emme norsuihin enää törmänneet. Jeepin kyydistä saimme nähdä norsuja tosi läheltä.

Pääsimme näkemään norsuja läheltä
Safarijeeppi oli avojeeppi kangaskatolla

Mitä eläimiä esiintyy Udawalawessa?

Näimme riikinkukkoja, runsaasti lintuja (en ole lintutietäjä), kettuja, vesipuhveleita, krokotiileja ja koobran. Oma highlight oli norsut, jotka näin safarin alussa.

Istuimme uteliaina ja jännittyneinä, mihin eläimiin vielä tulisimme törmäämään. Erään lammen rannalla törmäsimme eläimen pääkalloon.

Puistossa esiintyy 250 norsun lisäksi muitakin eläimiä kuten pilkkupeuroja, saukkoja, käärmeitä ja liskoja, apinoita, villisikoja ja totta puhuakseni, niin monta yksittäistä eläinlajia joista en ole koskaan edes kuullutkaan.

Riikinkukko
Kettuja
Puhveleita

Safari oli elämys, jonka halusin ehdottomasti kokea Sri Lankan matkalla. Tämä oli jotain erilaista, mikä jäi erityisesti mieleen. Emme mitenkään valtavan paljon eläimiä nähneet, mutta pääsimme laajasti kansallispuistoa kiertämään ja pääasia oli, että näimme norsuja. Kuskimme sanoi, että iltasafari on parempi, aamupäivisin on kuulemma paljon eläimiä kuumuuden vuoksi piilossa.

Emme osallistuneet mihinkään suurempaan joukkosafariin, vaan meillä oli yksityinen kuljettaja joka koitti valita reittejä sen mukaan, missä ei juuri sillä hetkellä muita olisi. Autossa ei myöskään ollut muita matkustajia meidän lisäksi.

Safari kesti hieman yli 2 tuntia ja palasimme safarikuskin pihaan. Jatkoimme täältä majapaikan omistajan kyydillä kohti rannikkoa ja hetken päästä tulikin vastaan isompi safarikeskus, missä oli runsaasti autoja (pää lähtöpaikka). Olimme lähteneet hieman sivummalta ja rauhallisemmalta puolelta. Siksi oli hyvä, että safari järjestyi kontaktien kautta, eikä suuren safarimyyjän kautta.

Safareja voi tiedustella suoraan safarinjärjestäjiltä, mutta kannattaa myös tiedustella majapaikasta, järjestyykö heiltä esimerkiksi kyyti safarille.

Safarikuskimme ja majapaikan isäntä pitämässä huolta taaperostamme

Minkä safarin siis valita Sri Lankassa?

Olimme tyytyväisiä valintaamme Udawalaween, mutta toisaalta emme muissa kansallispuistoissa käyneet, joten vertailupohjaa ei ole.

Suosituimmat kansallispuistot ovat Udawalawe ja Yala saaren eteläosassa, sillä ne osuvat luontevasti usein matkareitille, kun moni yhdistää junamatkan maan keskiosissa Sri Lankan matkalla. Matkailijana haluan kuitenkin usein vältellä kaikkein suosituimpia paikkoja ja siksi olen tyytyväinen, että emme Yalaan päätyneet.

Mikäli liikkuu maan pohjois-osissa esimerkiksi Sigiriyassa, niin hyvä valinta voisi olla vähemmän tunnettu kansallispuisto maan pohjoisosassa. On myös eläinten etu, jos alueella liikkuu vähemmän autoja ja turistit levittäytyisivät eri kansallispuistoihin sen sijaan että keskittyisivät muutamiin isoihin. Enkä usko, että muut kansallispuistot ovat näitä kahta huonompia, vähemmän suosittuja vain, joten niitäkin kannattaa harkita – riippuen siitä, mitä eläimiä haluaa safarilla nähdä. Jälkiviisaana harkitsisin pienempää puistoa, vaikka Udawalawekin on hyvä!

Oletko käynyt Sri Lankassa safarilla? Missä kansallispuistossa, minkälainen se oli ja mitä tykkäsit?

6 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Parilla safarilla kävimme Sri Lankassa. Kävimme ensinnäkin Hurulu Eco Parkissa, joka ei ole kansallispuisto, mutta siellä nähtiin runsaasti norsuja. Lisäksi kävimme muutaman safarin verran Kumana-kansallispuistossa, joka on samaa kokonaisuutta Suur-Yalan kanssa. Meillä kävi todella hyvä tuuri ja näimme lähietäisyydeltä leopardin ja huulikarhun, ja myös niitä norsuja! Paikka oli myös todella rauhallinen, joten suositus sille.

  • Elina

    Tuosta Hurululusta en oo kuullut 🙂 sen tiedän, että kansallispuistojen lisäksi Sri Lankassa on myös useita luonnonsuojelualueita. Teille luontomatkailijoille on Sri Lanka ja noin monet eri safarit olleet todella antoisia! Hyvin ootte eläimiä nähneet! Kiva kun kerroit teidän kokemuksista! 🙂 Huulikarhu olis ollu kyllä hauska nähdä 😀

    • Eveliina / Reissukuume

      Kiva postaus!

      Jos ja kun safarille suuntasin, haluaisin tietysti nähdä mahdollisimman paljon eläimiä 😀 Ja olla täysin varma siitä, etten roposillani tue mitään epäilyttävää/epäeettistä toimintaa.

      • Elina

        Se on kyllä totta! Me ei tuolloin kyllä selvitelty mitään etukäteen, onneks ajat on muuttunu ja nykyään ollaan näiden asioiden kanssa tarkempia. Joskus voi olla tosi vaikeaa myös selvittää, toivottavasti suunta olis jatkossa koko ajan vastuullisempaan suuntaan.

  • Hannele

    Itse kävin Udawalawessa ja Yalassa, joista lähipäivinä valmistunee oma blogipostaukseni. Sen verran noista safareista, että aikaisin aamulla eli heti auringon noustessa ovat eläimet virkeimmillään ja näin ollen paras aika olla pelipaikoilla. Tämä vaatinee tietenkin sen, että on joko yöpynyt porttien lähellä tai valmis lähtemään pidemmältä reissuun keskellä yötä. Yksi upeimpia kokemuksiani on ollut Serengetiin laskeutuminen samaan aikaan kun aurinko nousi ja oli vielä viileää. Kun aurinko nousee ja auto laskeutuu, on aurinko välillä ”noussut” ja välillä ei:):) En unohda sitä fiilistä ikinä.

    • Elina

      Oi vitsi kuinka upea kokemus se on varmasti ollut!! 😍 Totta tuo, että oikein varhainen aamu olis myös hyvä hetki käydä ! Me oltiin 10-12 ja oli jo liian myöhään eläinten kannalta! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *