Vuokatti kesällä

Olen lomaillut Vuokatissa parinkymmen vuoden aikana noin kymmenisen kertaa ja tänä kesänä palasimme Vuokattiin pitkästä aikaa. Vuokattiin liittyy useampia muistoja vuosien varrelta ja siksi se tuntuu jo erityiseltä paikalta. Vuokatissa on erittäin monipuolinen tarjonta urheilun, liikunnan ja seikkailupuistojen osalta, unohtamatta itse kylpylää ja golfia. Sitä mitä ei Vuokatissa voi harrastaa, sitä ei edes osaa kaivata.

Vuokatti on aktiivisen ihmisen kohde ja sen kyllä herkästi huomaa, paikka tunnetaan etenkin hiihtäjien ja kestävyysurheilijoiden paikkana. Täällä on ihan mahtavat puitteet ja niihin on täällä hyvin panostettu, luonnollisesti myös oman urheiluopiston vuoksi. Vaikka tarjontaa on paljon, päädyn lähes joka kerta Vuokattiin vain olemaan, se on niin tuttu paikka, että poikkeuksellisesti maltan olla siellä tekemättä yhtään mitään. Silti pitää joka kerta kiertää ne samat tutut vakiopaikat uudestaan. Mitkä ovat sitten ne paikat, jotka kierrän Vuokatissa kerta toisensa jälkeen?

Vuokatinvaara

Vuokatissa on 13 vaaran jono, joista Vuokatinvaaralla sijaitseva laskettelukeskus on 326 metriä korkea. Ylös pääsee ympäri vuoden myös autolla ja siitäkin huomaa, että täällä on kestävyysurheilun harjoitteluun panostettu, pelkästään urheilijoille on varattu ihan oma kaista asfalttia. Vuokatinvaaralta näkee kauas ja täältä on hienot maisemat järvien ja metsien yli. Huipulla on pari näköalatasannetta, mutta melkein siitä hyppyrimäen kohdalta on hienoimmat näkymät Katinkullan suuntaan. Näitä maisemia on lukuisia kertoja tullut katseltua lumilauta jalassa, olenkin pelkän olemisen lisäksi enimmäkseen ollut Vuokatissa lumilautailemassa. Parkkipaikalta pääsee lähtemään usealle eri patikkapolulle ja aika lähellä parkkipaikkaa, sijaitsee lyhyen matkan päässä Eino Leinon vaelluspolun varrella tulistelupaikka pienen lammen rannalla. Kun latu ja patikointi karttaa katsoo, ei voi kun ihastella reittien runsautta.

Naapurinvaara

Jos loman aikana tulee olo, että haluaisi lähteä jossakin käymään ajelulla, niin Naapurivaaran huvikeskus sijaitsee vain 5 minuutin ajomatkan päässä. Naapurivaara toimii usean artistin keikkapaikkana ja kerran hainkin Sotkamosta keikkavaatteet illaksi Suvi Teräsniskan keikalle, mutta lopulta veikin reissuväsymys voiton. Naapurivaaralle ajetaan loivasti mäkeä ylös ja sieltä aukeaa hienot maisemat Vuokatin vaarajonolle ja täältäkin voi halutessaan lähteä patikoimaan. Naapurivaaran lomakeskus sijaitsee myös lähettyvillä Nuasjärven rannalla ja siellä on lintutorni.

Katinkullan alue

Katinkulta on kylpylöiden klassikko ja Vuokatin sydän. Katinkullan saunamaailmaa on uusittu 2018 ja mies kehui sen olleen tosi kiva! Jos Katinkultaa ei olisi, ei olisi todennäköisesti Vuokattiakaan tässä mittakaavassa. Katinkullan edustan kävelyranta on tosi viihtyisä ja täällä on runsaasti lomahuoneistoja, joiden lähes jokaisen pihalla seisoo kussakin kaksi polkupyörää. Polkupyörällä liikkuminen onkin täällä tosi kätevää. Itsellä ehkä lämpimimmät muistot vuosien varrella liittyy nimenomaan Katinkullan ympäristössä ulkoilemiseen yhdessä koiran kanssa. Milloin ollaan oltu laavulla, milloin eksytty golfkentälle ja toisinaan vain ihasteltu maisemia järvelle.

Tämä kuva on vuosien takaa loppukeväästä
Katinkullan alueella on muutamia laavuja,
lähin on vain muutaman sadan metrin päässä Katinkullasta pienessä metsässä.

Me yövytään Vuokatissa ollessamme lähempänä S-marketia ja majapaikan ja Katinkullan väliin jää kiva frisbeegolfrata ja keilahalli. Katinkultaan yhdistän herkästi keilailun, sillä muistan pienenä keilanneeni ensimmäistä kertaa Katinkullan radoilla ja sittemmin tässä erillisessä keilahallissa. Tällä kertaa kävimme myös koirapuistossa joka sijaitsee päätien ja huoneistojen välittömässä läheisyydessä.

Vuokatti frisbeegolfrata

Katinkullan alueella on myös kolme kivaa leikkipuistoa. Seikkailusaari, joka on nimensä mukaisesti pienessä saaressa, siellä lapsen suosikkeja oli etenkin maassa oleva trampolini ja kiva kiipeilyteline. Toinen sijaitsee aivan Katinkultaa vastapäätä, se oli näistä isoin. Leikkipuistossa on vaijerikeinu, runsaasti kiipeilytelineitä ja perinteisiä klassikoita, kuten hiekkalaatikko ja keinut. Kolmas leikkipuisto sijaitsee Katinkulta alueen alkupäässä lomahuoneistojen ja omakotitalo alueen rajalla, frisbeegolfradan takana. Leikkipuiston teemana on Angry Birds. Itseasiassa myös S-marketinkin takana on neljäs leikkipuisto, joka on enemmän vakituisten asukkaiden käytössä.

Vuokatti seikkailusaari leikkipuisto perheen pienimmille
Katinkulta leikkipuisto sopii hyvin isommille lapsille
Angry birds leikkipuisto
Vuokatti leikkipuisto

Sotkamo

Sotkamossakin kannattaa käydä, se sijaitsee vain alle 10 km päässä Vuokatista. Sotkamossa on kivoja paikallisia putiikkeja. Katukuvassa on monen ketjuliikkeen sijaan paljon yksittäisten yrittäjien pystyttämiä yrityksiä, kuten esimerkiksi Saastamoisen kenkäkauppa (äitini suosikki). Meidän oli tarkoitus varata enemmän aikaa Sotkamon keskustan fiilistelyyn tällä kertaa, mutta yllättäen taas meillä oli sateista keliä lomalla luvassa.

Hiukan ranta

Hiukan ranta on upea! Mitkä maisemat täältäkin aukeaa Vuokatin vaarojen ja järven suuntaan. Hiukan rannalla on lapsille tosi kiva leikkipuisto ja urheilijoille mm. gritbird. Hiukan rannalta lähtee 2,5 ja 4 km luonto ja kulttuuripolku sekä muita patikkapolkuja. Olemme lähes aina lomailleet Vuokatissa loppukeväästä, jolloin ei vielä uimaranta kelejä ole ollut. Elokuussakin sää oli vaihteleva ja sateinen, eli uimaan ei enää tohtinut mennä.

Hiukan rannan leikkipuisto
Hiukan dyynit

Jotain uutta

Vaikka suurimmaksi osaksi tällä lomalla ”vain oltiin”, koettiin me täällä jotain uuttakin. Itseasiassa päädyimme Vuokattiin tänä vuonna siksi, että se toimi hyvänä tukikohtana pariin lähellä olevaan kansallispuistoon Hiidenporttiin ja Tiilikkajärveen. Kävimme kummassakin (oma postaus) ja molempiin oli vajaa tunnin ajomatka Vuokatista. Kävimme Haapalassa syömässä viimeisenä iltana ja vakuutuimme myös heidän pienpanimo tarjonnastaan. Asunnon vieraskirjasta luin muiden Vuokatti kokemuksia ja siellä suositeltiin mm. ravintola kippoa ja katinkullan classic pizza ravintolaa. Niitä täytyy testata ensi kerralla! Osittain senkin vuoksi olimme nyt elokuussa Vuokatissa, koska vanhempani ovat mahdollisesti luopumassa tästä elokuun lomaviikko-osakkeesta, joten sen jälkeen ei varmastikaan tule kovin helposti enää lähdettyä Vuokattiin nimenomaan kesällä. Vuokattiin palataan varmasti vielä useamman kerran.

Kainuun vaarat
Oletko käynyt Vuokatissa? Mitkä on sun Vuokatti suositukset? 

0 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *