Muscatin nähtävyyksiä ja fiiliksiä sekä hotellisuositus Muscatissa

Omanin matkalla yövyimme 4 yötä maan pääkaupungissa, Muscatissa. Olimme kuulleet monelta, että Muscatiin riittää hyvin kaksi päivää ja omien kokemusten mukaan tämä pitää hyvin paikkaansa. Tässä postauksessa jaan Muscatin nähtävyyksiä, jotka itsellä jäi sieltä parhaiten mieleen. Kerron myös kokemuksia meidän majapaikasta Muscatissa.

Postaus sisältää mainoslinkin, joka on merkitty *merkillä

Meillä ei ollut alun perin juurikaan suunnitelmia itse Muscatiin, vaan pidimme sitä tukikohtana muihin retkikohteisiin. Ehkä jo luit tästä postauksesta, kuinka kaikki menikin sitten Muscatin päässä ihan pieleen.

Mikäli olisin ennustaja ja olisin tiennyt, ettei yksikään Muscatista tehty retki toteutuisi 3 päivän aikana, olisin ehdottomasti perehtynyt Muscatiin vielä enemmän. Nyt meillä meni paljon aikaa siihen, että suunnittelimme päiviämme uusiksi peruuntuneiden suunnitelmien vuoksi.

Muscat on yllättävän laaja kaupunki ja siellä siirtyminen toiselta laidalta toiselle vie aikaa, vähintään puoli tuntia. Siksi on hyvä, että suunnittelee Muscat nähtävyydet järkevästi ja käy kerralla sen suunnan nähtävyydet läpi, ettei mene turhaan edes takaisin ajoon aikaa. Siksi esittelen tässä postauksessa nähtävyydet sijaintijärjestyksessä, lentokenttää lähimmät edeten kohti Muscatin itäpuolta.

Diymanyat Islands

Diymanyat saaret ovat luonnonsuojelualueita ja suosittu retki ja snorklauskohde Saab kaupungin edustalla. Saabin satamaan ajaa Muscatissa n. puolessa tunnissa (riippuen siitä, mistä päin Muscatia lähtee).

Tunnetusti retkeni tänne ei toteutunut, joten näkemättä jäi mm. korallit, värikkäät kalat, kilpikonnat, valaat ja hait. Diymanyat saaret sisällyttäisin kuitenkin ehdottomasti seuraavalla Oman matkalla matkaohjelmaan.

Sulttaani Qaboosin suurmoskeija

Tänne kannattaa suunnata, sillä tämä on ehkä mieleenpainuvin nähtävyys Muscatissa. Moskeijaan on turisteille ilmainen sisäänpääsy lauantaista torstaihin klo 8-11 välisenä aikana.

Moskeijaan tulee pukeutua peittävästi, kannattaa pakata mukaan oma huivi jolla saa peitettyä hiukset, myös käsivarret tulee peittää pitkähihaisella paidalla, samoin jalat housuilla tai koko pitkällä mekolla. Itsellä oli pitkä mekko päällä, mutta nilkat näkyi joten se ei ollut riittävän peittävä.

Moskeijan sisäänkäynniltä saa vuokrattua kaapuja ja huiveja (hinta 2,50 rahaa), pantiksi otetaan mm. ajokortti tai rahaa, meillä meni moskeijassa noin tunti. Moskeija on näyttävä ja etenkin sieltä jäi mieleen suurmoskeijan suuri rukousmatto, joka on maailman toisiksi suurin matto, sekä 14 metriä korkea näyttävä kristallikruunu on mieleenpainuva. Sulttaani Qaboosin moskeijassa on paljon kauniita yksityiskohtia.

Moskeijaa vastapäätä tien toisella puolella sijaitsee Omanin valtion virastotalo. Taksit moskeijan parkkipaikalta ovat kiskurihintaisia, joten kannattaa kiertää niin kauan kunnes saa kohtuuhintaisen kyydin takaisin keskustaan (taksien hinnoista kerron lisää seuraavassa postauksessa).

Muscatin oopperatalo, Qurum Park ja Qurum Beach

Muscatin oopperatalo on myös yksi näyttävä nähtävyys Muscatissa ja sekin näkyy moottoritien varrelta. Oopperatalon lähettyvillä on myös Qurum Park ja Qurum Beach, joten näissä kolmessa kohteessa kannattaa samalla kertaa käydä.

Qurum Park on suuri puisto, mihin paikalliset tulevat viettämään aikaa. Puistossa on lapsille paljon leikkipaikkoja, myös amfiteatteri ja perinnekylä. Puiston vierestä löytyy pieni huvipuisto, Qurum Parkiin on ilmainen sisäänpääsy.

Qurum Beach sijaitsee muutaman kilometrin päässä Qurum Parkista. Se on pitkä ja Muscatin suosituin ranta. Ranta sijaitsee kapealla kaistaleella, jolla menee maantie ja toisella puolella on luonnonsuojelualue Wadi Adai. Me tosin koimme Qurum Beachin vesisateessa.

Mutrah Souq, Mutrah Corniche ja linnoitus

Mutrah Souq on Muscatin suurin markkinapaikka. Se on kiinni klo 13-16 välisenä aikana, joten tänne kannattaa suunnata vasta illalla kun aurinko on laskenut ja markkinapaikka alkaa heräämään iltaa vasten eloon. Kapeat kujat sekoittavat suuntavaiston nopeasti ja myytävää on kaikkea kultakoruista, koriste-esineisiin, lasten leluihin ja vaatteisiin.

Souqissa tulee tiputtaa ainakin 50 % myyjän hinnasta pois. Kävelymatkan päässä souqista sijaitsee myös kalamarkkinat.

Mutrah Corniche on kuvankaunis katu souqin edustalla ja illalla kannattaa suunnata katse taivaalle, sillä täällä näkyy kuunsirpin makaavaan poikittain taivaalla. Täällä on ihana aistia aitoa Omanilaista tunnelmaa, mielestäni juuri tämä Corniche on yksi Muscatin kauneimmista paikoista.

Souqin vieressä ja Cornichetten varrella on Muscatin linnoitus. Katua jatkamalla eteenpäin, pääsee useille näköalapaikoille, mistä aukeaa kauniit maisemat Mutrahin kaupunginosan, vuoriston ja meren ylle.

Muscatin vanha kaupunginosa ja patikointia

Souqilta jatkamalla vielä eteenpäin, saavutaan Muscatin vanhaan kaupunginosaan joka on sitä aitoa, vanhaa Muscatia. Täältä löytyy Muscatin portti joka toimii Gate Museona, sinne on ilmainen sisäänpääsy.

Alueelta löytyy myös Omanin kansallismuseo (National Museum of Oman) ja sulttaanin virka-asunto Al Alam Palace, joka on myös suosittu nähtävyys Muscatissa. Palatsiin ei pääse sisälle, mutta sitä voi ihailla ulkoapäin. Alueella on vanhoja linnoituksia jotka me näimme paremmin mereltä käsin.

Muscatin vanhan kaupunginosan ja Mutrahin suunnalla on paljon näköalapaikkoja ja patikointireittejä. Muscatin kaupungin vieressä kulkee vuoristojono, joten vuoret ovat aivan vieressä.

Meriretki Muscatin edustalla

Mikäli lähtee meriretkelle, kannattaa varata retki johon sisältyy kuljetus hotellista. Me suuntasimme Marina Bandarin satamaan taksilla ja se tuli mennen tullen yhtä kalliiksi kuin itse retki ja takseja ei satamassa ollut, joten onneksi pääsimme retkenjärjestäjän työntekijän kyydissä pois satamasta.

Meriretki kestää 2 tuntia ja mereltä käsin näkee vuoristot, Al Bustan Palacen, Al Alam Palacen, 150 vuotta vanhan hautausmaan, linnoituksia, laivaston vanhan tukikohdan, näköalatornin ja Mutrahin kaupunginosan. Kallion seinään on kirjoitettu alueen vanhojen laivojen nimiä.

Näimme veneestä myös paholaisrauskun joka hypähti vedestä ilmaan pariin otteeseen. Pidimme myös silmämme auki delfiinien varalta, mutta niitä näkee täällä parhaiten aamupäivisin.

Tämä parin tunnin auringonlasku veneretki oli ainut retki, jonka Muscatissa ollessamme teimme. Siinä mielessä se oli tervetullut tuulahdus Muscatin epäonniselle reissulle. Kyllähän mereltä käsin nämä nähtävyydet näki tosi kivasti, että siinä mielessä oli mukava veneretki.

Hotellisuositus Muscatissa: Ramada Encore hotelli

Muscatissa *majoituimme tässä Ramada Encore hotellissa, joka sijaitsee moottoritien varressa. Hotelli 4 yöksi maksoi n. 260 euroa kahdelta henkilöltä ja oli mielestäni edullinen tasokkaaksi hotelliksi. Hintaan sisältyi aamupala, joka oli hyvä ja siellä oli tarjolla myös paikallisia makuja, etenkin jogurtit ja hedelmät oli omia suosikkeja.

Ramada Encore hotelli on uudehko, neljän tähden hotelli. Se on kävelymatkan päässä Oman Avenues Mall ostoskeskuksesta. Hotellin yhteydessä on autonvuokraamo, mistä voi halutessaan vuokrata auton ja hotellin edustalla on parkkipaikkoja ja myös bussipysäkki on hotellin edustalla.

Saimme huoneluokan korotuksen, mutta luimme myöhemmin että niin oli moni muukin saanut, hyvää palvelua joka tapauksessa hotellilta. Hotellin henkilökunta oli ystävällistä ja saimme heiltä paljon vinkkejä ja tietoa Muscatista ja lähialueista.

Hotellihuone oli tilava, siisti ja moderni ja sängyissä oli mukava nukkua. Meidän huoneesta avautui näkymät vuoristoon, moottoritielle, paikalliseen asutukseen, moskeijaan sekä Sulttaani Qaboosin moskeijan kupoli näkyi myös ikkunasta. Suurmoskeijaan on hotellilta n. 5 min matka ja lentokentälle n. 15 min.

Mikäli tietää pyörivänsä enemmän Mutrahin suunnalla, ottaisin majapaikan kenties sieltä lähempää. Mikäli on oma auto käytössä, ei hotellin sijainnilla ole niin suurta merkitystä. Hotellin lähellä sijaitseva ranta Ghubrah park ei ollut kovin kummoinen, ennemmin kannattaa suunnata suoraan Qurumiin.

Ramada Encoren hotellin kattoterassilta löytyy uima-allas, harmi ettei altaalta aukea maisemat kaupungin ylle. Me ehdimme poikkeuksellisesti nauttia tällä ”kaupunkilomalla” myös hotellin uima-altaasta pariinkin otteeseen ja hotellissa on myös kuntosali ja spa.

Olimme tyytyväisiä sekä hotelliin, sen henkilökuntaan, huoneeseen, aamiaiseen ja sijaintiin. Ainut miinus juttu oli se, että olimme kumpikin lukeneet huoneeseen kuuluvan kylpytakki ja kylpytossut, mutta niitä ei huoneessa näkynyt. Eli ei kovin suuri murhe ja aamuyöllä kun suuntasimme kentälle, oli kiva kun hotelli oli lähempänä lentokenttää.

Fiiliksiä Muscatista

Parasta Muscatissa oli se, kun pääsi lähelle paikallista elämää. Hotellin takana on elävää aluetta etenkin iltaisin, siellä oli pieniä kauppoja, pajoja ja ravintoloita.

Muihin turisteihin en juurikaan törmännyt tai ainakaan kiinnittänyt huomiota, täällä sai aistia ja fiilistellä paikallista ja aitoa tunnelmaa. Kaupunkina Muscat ei kuitenkaan löytänyt tietä sydämeeni, eli siellä oli kiva käydä ja oli myös kiva jatkaa matkaa, mutta ei ollut mitään moitittavaakaan.

Muscat toimii hyvänä kiintopisteenä, mistä tehdä päiväretkiä muualle. Täällä riittää hyvin nähtävää muutamaksi päiväksi, mutta mielestäni se on ihan tarpeeksi, ei jäänyt itsellä fiilistä, että kaupungista olisi jäänyt jotenkin paljosta paitsi vaikka siellä vietti aikaa vain 3 päivää, eikä sitäkään aikaa mitenkään aktiivisesti kaupunkia kiertäen.

Omaniin matkustaessa kannattaa sisällyttää Omanin kulttuurinen osuus Muscatiin ja suunnata sitten muualle, niin meidänkin oli tarkoitus tehdä, mutta kohtalo päätti meidän osalta toisin.

Seuraavassa postauksessa kerron enemmän käytännön kokemuksia Muscatista ja Omanista.

26 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Muscat kuulostaa kiinnostavalta kaupungilta. Yleensä pääkaupungit eivät ole omia suosikkikohteita, mutta Muscatissa tuntuu olevan myös erilaisia luontokohteita lähellä. Harmi, että tuo Diymanyat saarten retki ei toteutunut, se kuulostaisi kyllä todella kivalta ja kiinnostavalta.

  • Elina

   Olipa Mikko hyvä pointti, mitä en oo itekään tullut ajatelleeksi. Tai siis… Ennen tykkäsin matkustaa myös kaupunkilomakohteisiin, mutta havahduin tässä hetki sitten, etten edes muista koska olisin ollut kunnolla viimeksi kaupunkilomalla, saatikka jossain pääkaupungissa?? Viime vuodet on vienyt koko ajan vaan tien päälle, rauhallisiin / pieniin kohteisiin, tai luontoon ja kaupunkikohteet ovat jääneet ihan jalkoihin. Täälläkin meillä siis oli tarkoitus keskittyä lähialueen luontokohteisiin enemmän eikä siksi ollut suunnitelmia jäädä kaupunkiin. Kaupunkiloma tästä kuitenkin tuli, vaikken sitä ihan 100 % kaupunkilomaksi mieltänyt kun se ei nyt ollut se meidän juttu… 😀

    • Elina

     Niinpä! Respan tyyppi, en tiiä tosin tiiä kuinka helposti he näitä korotuksia tekee, mut nyt ainakin vetos tähän säähän, että sillä verukkeella saatiin parempi huone. Just et jos tiet on täynnä vettä eikä mihinkään pääse, niin voidaan sitten vaikka hotellihuoneessa viettää aikaa 😀

   • Elina

    Voi ei, lähellä kävitte. Onneksi maailmassa on niin paljon uusia / muita kohteita, ettei tämän pitäisi jäädä pitkäksi aikaa harmittamaan 🙂

 • Eveliina / Reissukuume

  Toi on kyllä parasta, kun pääsee näkemään ja kokemaan paikallista menoa 🙂 Me taidettiinkin tuosta puhua Färsaarilla, että (pää)kaupunkikohteet ei enää oikeastaan kiinnosta. Paljon kivempaa on suunnata pienempiin paikkoihin autolla 🙂

  • Elina

   Juuri näin, tästä taidettiin tosiaan jo vuosi sitten puhua! 🙂 Ihme juttu, ehkä jossain vaiheessa pitäisi taas alkaa kaupunkilomillakin käydä enemmän 😀

 • Cilla Maria Travel

  Munkaan mielestä Muscat ei ollu mitenkään super kiinnostava. Oltiin hoodeilla vaan pari yötä: tullessa Muttrahissa ja lähtiessä Muscatissa. Omanin parasta antia on ehdottomasti pienet kylät ja luonto. Oma suosikkini on kyllä Nizwa. Siellä kokee tuon kulttuuripuolenkin tosi hyvin. Nizwan linnoituksessa on paljon perinne-esityksiä ja ohjelmaa mm. lapsiperheille. Tykkäsin myös Bidiyasta, jossa majoituttiin pari yötä Wahiba Sandsin vierailun aikana. Ei paljoa turisteja näkynyt! Oman on ehkä yks parhaiten ”säilyneistä” arabimaista, koska siellä ei juuri ole myöskään siirtotyöläisiä, ja maa avautui muutenkin melko myöhään. Lisäks Omanissa on paljon ibadi-muslimeja, joita ei löydy naapurimaista.

  • Elina

   Kiva kuulla Cilla sun tuoreista Oman kokemuksista! 🙂 Ja helpottavaa kuulla myös, että säkään et niin piitannut kaupungista. Kyllä siellä hyvin lomaili, mutta ajatukset oli tosiaan ihan muissa lähikohteissa eikä kaupunki itsessään tehnyt mitään kummoista vaikutusta. Se on kyllä totta, että Omanissa ei juurikaan muita turisteja hirveästi näkynyt. Tämä korostui etenkin Salalahissa missä päästiin käymään nähtävyyksillä, ketään ei ollu missään 😀

 • Heidi / Maailman äärellä

  Muscat ei ehkä itsessään olisi kohde, jonne haluaisin, mutta näkyi siinä lähellä olevan paljon kiinnostavaakin. Heti rupesi kiinnostamaan nämä vuoret ja patikkapolut, joista mainitsit. Te ette tainneet kuitenkaan ehtiä reissulla patikoimaan? Myös Diymanyat saaret vaikuttaa hienolta kohteelta, harmi ettei teidän retki sinne onnistunut.

  • Elina

   Joo me ei nyt tällä kertaa patikoimassa käyty, ei itseasiassa ollut edes suunnitelmissa vaikka normaalisti tykkään patikoida. Jos oltaisiin Wadeille päästy, niin siellä olis toki patikkaa tullu. Paljon patikoitavaa tuolla kuitenkin on! 🙂

 • Anmarien

  Muscat ei ollutkaan ennestään tuttu paikka itselle ja kiva aina lukea tarkemmin matkakohteista, joita ei ole itse edes ajatellutkaan. Aika hulppean näköinen tuo moskeija, sellaisessa olisi mielenkiintoista käydä.

  • Elina

   Matkainspiraatio voi lähteä kytemään yllättävistä asioista, siis jopa tosi pienistä asioista. Just noin, että on paljon kohteita joita ei ole edes ajatellut ja sitten herääkin kiinnostus. Tosi moni kohde on itsellekin edelleen tosi tuntematonta, siksi niistä on kiva lukea lisää kun ei niitä juurikaan lähemmin tunne.

 • Sarianne / Matkalla kaikkialle

  Muscat ei jäänyt itsellä niin erityisenä mieleen, mutta lähiseudut ja luonto kylläkin. Olin tuolla reissulla hieman Muscatin ulkopuolella yötä ja teimme päiväretkiä juurikin suurmoskeijaan ja souqiin, mikä tuntui sopivalta ratkaisulta. Kivasti olette kuitenkin ehtineet nähdä Omania, vaikka kaikki ei mennytkään putkeen reissussa! 🙂

  • Elina

   No tuo souq ja moskeija on ollut ihan hyvän kattava setti Muscatista. Ne mäkin jatkossa valitsisin, jos olis vain vähän aikaa siellä! 🙂

 • Aila ja Juha

  Olipa mielenkiintoinen kertomus paikoista, joista vain osa on ollut edes nimenä tiedossa. Toiseen kulttuuriin tutustuminen avartaa aina myös omaa ajattelua.
  Juha

  • Elina

   Näin on, musta on tosi mielenkiintoista kuulla paikallisilta lähemmin heidän elämästään, se on usein varsin erilaista kuin oma elämä mitä täällä suomessa tulee eleltyä 😀

 • Anna | Tämä matka -blogi

  Muscatissa olen käynyt joskus 18 vuotta sitten. Ihan kamalasti en enää muista. Olen miettinyt uusintakäyntiä, sillä Oman on kyllä kiehtova maa.

  Harmi nuo retkien peruuntumiset. Menee aina sitten säätämiseksi.

 • Terhi

  Täytyy sanoa, että teillä oli harvinaisen paljon vastoinkäymisiä Musqatissa, mutta mitäpä ihminen luonnonvoimille mahtaa. Musqat säilyi kuitenkin mielessäni potentiaalisena matkustuskohteena. Joten kiitos vinkeistä.

  • Elina

   Kiva jos heräsi pieni inspiraation kipinä Omania kohtaan, se on kyllä kaikkien kehujen arvoinen! Haluaisin itekin sinne vielä palata joskus takaisin ja toteuttaa väliin jääneet retket. Luontoa tulee kunnioittaa ja sen vuoksi mekään ei uskallettu / haluttu ottaa mitään riskiä.

 • Paula - Gone with the Gastons

  Olipas harmillista tuo teidän retkien peruuntuminen. Ihan mielenkiintoinen pikku visiitti tämäkin kuitenkin tuntuu olevan vaikka siihen ei montaa päivä tarvitakkaan. Kuulostaa siltä, että löysitte kuitenkin tekemistä ja paholaisrauskukin tuli nähtyä. Itseäni kiinnostaisi käydä tuolla suunnalla kyllä ja siksi on aina ihan kiva lukea mitä kaikkea siellä voi tehdä.

  • Elina

   Joo oli kyllä sellainen farssi tämä ! 😀 mutta tuonne on hyvä varata muutama päivä ja loput päivät suunnata suosiolla muualle, sillä nähtävää riittää Muscatin ulkopuolella runsaasti.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *