Berliinin nähtävyyksiä pähkinänkuoressa

Postaus sisältää mainoslinkin, joka on merkitty *merkillä.

Berliini on yllättävän rauhallinen ollakseen pääkaupunki. Kaupungissa oli tosi hiljaista ja rauhallista ja kaupungin rentous tuntui ja näkyi katukuvassa. Keväällä 2016 lähdimme ystäväni houkuttelemana kolmistaan Berliiniin, jonka laaja metroverkosto vei meitä 5 päivän lomalla ympäri kaupunkia ja koska olimme siellä ensimmäistä kertaa, tutustuimme tietenkin sen nähtävyyksiin, joita esittelen seuraavaksi. *Yövyimme ihan perus 3 tähden hotellissa: Apple city hotellissa.

OLUET

Aloitetaan oluesta, sillä mieheni ei unohda Berliinin hyvänmakuisia oluita, joita sai matkan aikana maistella eri paikoissa ja vieläpä huokeaan hintaan. Brandenburgin portin lähettyvillä oli Sky niminen baari (jota ei mahdollisesti enää ole?), mistä otimme olutmaistiaiset. Eteemme tuotiin metrin verran 8 x 0,2 l eri makuisia oluita ja me ystäväni kanssa valitsimme itsellemme listalta hieman erikoisempia oluita, kuten banaani ja persikkaolutta. Vehnäolut oli kuitenkin se, mikä jäi jonkun mielestä tältä matkalta ylivoimaiseksi suosikiksi. Olutmaistiainen maksoi 14,95 eur. ei paha kahdeksasta minituopista. Nautimme oluista hyvän maun rajoissa ja hyvässä seurassa.

MAAMERKIT

Berliinin kenties tunnetuin maamerkki on edellä mainitsemani Brandenburgin portti ja sen edessä oleva bulevardi ja suuren suuri puisto. Olihan kaupunginportti aika näyttävä korkeine pylväineen. Brandenburgin portin kävelyetäisyyden päässä on valtiopäivätalo. Valtiopäivätalon kupoliin pääsee maksutta ja sieltä on näkymät Berliinin ylle, mutta lippu tulee varata etuktäeen. Yritimme ainakin kolme kertaa mennä, mutta joka kerta oli mutkia matkassa, milloin oli virallinen.henk.tod (joka vaaditaan) jäänyt majapaikkaan, milloin oli aivan liian pitkät jonot, joten emme menneet…

Bradenburgin portti
Valtiopäiväntalo

MUSEOT

Alexanderplatzin lähettyvillä on Berliinin museosaari, jonka alueella on 5 erilaista museota näyttävissä rakennuksissa; vanha museo (antiikin esineitä), uusi museo (esihistoriallisia kokoelmia), Bode-museo (myöhäisantiikkia ja taidetta), vanha kansallisgalleria (maalaus ja veistoskokoelmia) ja Pergamon museo (monumentaalisia arkeologisia rakennuksia). Kyseiset museot ei itseä henk.koht kiinnosta, joten yhdessäkään emme käyneet. Mielestäni alue oli kiva ihan sellaisenaankin ja museosaaren kanavan vieressä seilasi jokilaivoja.

Museosaaren sijaan kävimme Museum der Charitén lääketieteen historia museossa ja se oli kenties koko reissun mieleenpainuvin juttu. Museossa esiteltiin ihmisten erilaisia sairauksia ja miltä eri sairaudet näyttävät kuten. silmäsairaudet, aivosairaudet, sappikivet, vino selkäranka, sisäelimien eri sairauksia. Oli läpileikattuja elimiä, jotta hahmotti miltä sairaus oikeasti näytti sisältä. Esillä oli pääkalloja ja epämuodostuneita sikiöitä. En suosittele kaikkein herkimmille! Lisää sairauksia mitä siellä esiteltiin: leukemia, tuberkuloosi, rasvamaksa, aivokasvain, sikiöiden sairauksia, kuten alkoholia juoneen äidin sikiön vauriot, liikaa tai liian vähän A-vitamiinia saaneet, monta jalkaa / ei lainkaan jalkoja, monta päätä, aivot ulkopuolella… Järkyttävää ja oli aika kauheaa, vaikka samaan aikaan tosi mielenkiintoista nähdä, miltä esimerkiksi tupakoivien keuhkot näyttävät. Oli aika pysäyttävää nähdä, miltä sairaudet konkreettisesti näyttävät. Ainakin tuolloin oli näyttely käännetty vain osittain englanniksi, joten aika paljon teoriaa jäi ymmärtämättä kun oli vain saksaksi, mutta itseä kiinnosti eniten nähdä konkreettiset mallit.

Juutalaisten aukio, eli holokaustinen muistomerkki oli toinen mieleenpainuva paikka. Eri korkuiset betonikivet ja aaltoilevat käytävät ovat kuolleitten juutalaisten muistomerkki, josta kävijä saa itse tehdä omat tulkintansa, ovatko hautakiviä vai mitä kivet ja niiden vaihtelevat koot yrittävät symboloida. Toisinaan betonipylväät olivat todella korkeita ja kävijä hyvin syvällä kivien keskellä. Näyttävän ja todella mieleenpainuvan juutalaisten aukion yhteydessä on ilmainen juutalaisten museo, joka oli mielenkiintoinen historiasta kiinnostuneille. Museo kertoo juutalaisten vainohistoriasta, heidän terveisistään kotiin ja tietoa heidän perheistään.

”My Dear, don’t separate from Michel. Don’t let yourself be taken to the children’s home. Write to Papa, maybe he can help you, and write to Paulette. Ask the furrier across the way for his advice. Maybe God will pity you. We are leaving tomorrow, for who knows where. I’m hugging you, in tears. I would so much have loved to hug you again, my poor children, I will never see you again.”

<3

”What is my life worth even if I remain alive? Whom to return to in my old home town of Warsaw? For what and for whom do I carry on this whole pursuit of life, enduring, holding out – for what?!”

Museosaari

PAIKAT

Alexanderplatzissa sijaitsee Berliinin tunnettu TV-torni, aukiolla oli keväälläkin (joulu) markkinapaikka ja ostospaikkoja. Oli paljon museoita, yliopistoja, oopperataloja ja kirkkoja matkan varrella. Kävelymatkan päässä tosiaan sijaitsee museosaari, joka on iso ja vaikuttava. Kurfurstendamm on Berliinin länsipuolen pääkatu ja selvästi erilainen kuin kaupungin itäpuoli. Kurfurstendammilla on pitkä ostoskatu ja Berliinin tunnettu eläintarha. Tämä kaupunginpuoli oli länsimaalainen, selvästi kalliimpi paikka kuin muut Berliinin osat. Itäpuoli on mielestäni mielenkiintoisempi, halvempi ja rennompi ja myös monikulttuurinen ja nuorempi. Kaupungissa kaikki kävelivät lenkkareilla, eikä hienohelmoja näkynyt katukuvassa juuri lainkaan. Kävin KaDeWe (paikallinen tavaratalo) aulassa ja käännyin kannoillani, kun oli aivan liian kalliin näköinen paikka, katsoin parhaakseni käyttää aikani paremmin muualla. Europa centerin jättäisin myös välistä, aikansa mennyt ostospaikka. Gendarmenmarkt on kuulemma Euroopan kauneimpia aukioita ja se on historiallisesti merkittävä paikka jo 1600-luvulta. Vanhan kauppatorin ympärillä on mm. konserttitalo ja kaksi katedraalia joka toimii nykyisin museona.

Gendarmenmarktin aukio
”Joulumarkkinoita” keväällä Berliinissä, Alexanderplatz
Kurfurstendamm
Ihanan näköinen kauppa, huom. oltiin matkalla huhtikuussa!

EAST SIDE GALLERY

Itäpuolen Berliinin muurin näyttely kuuluu ehdottomasti osaksi Berliinin kokemukseen. Yllätyin kuitenkin, kuinka pitkä pätkä muurista oli metalliaidan takana – hyvä niin, ei pääse töhrimään. Muuri on täynnä historiaa ja hienoksi tehty. Muuri on n. 1,3 km pitkä, joten kävelimme sitä hissukseen chillaillen. On kyllä näkemisen arvoinen paikka. Itse keskityin lähinnä kuvien katselemiseen, mutta jos oikein miettii, niin onhan itse muurilla ollut tosi iso rooli historiassa. Jokiranta sijaitsee muurin takana ja siellä istui moni ilta-auringossa istuskelemassa, niin mekin.

Berliinin kulahtaneella lentokentällä matkalla takaisin kotiin, istuimme auringonpaisteessa ja haaveilimme seuraavasta matkasta. Berliini on:

 • Kivan rento kaupunki, missä näkemistä ja tekemistä riittää
 • Edullinen, varsinkin kaupungin itäpuoli
 • Kattavasta bussi ja metro verkostosta huolimatta kävely kilometrejä kertyi päivittäin 10-15 km, joten on iso kaupunki
 • Kannattaa ostaa monen päivän citycard AB, jolla saa liikkua ympäri kaupunkia busseilla ja metrolla ja jos Potsdamissa haluaa käydä, niin kannattaa valita ABC vyöhykkeen kortti
 • Lentokentältä pääsee kätevästi TXL bussilla suoraan keskustaan ja päärautatieasemalle
 • Bratwurstia kannattaa maistaa
Tehtiin Berliinistä myös päiväretki Sachsenhausenin keskitysleirille, josta voi lukea lisää tästä postauksesta.
Mua kiinnostais Saksa laajemminkin, onhan se iso maa! Mitä sieltä suosittelisit? Ja koska me tutustuimme vasta Berliinin perus nähtävyyksiin, mitä suosittelisit seuraavalle kerralle?

18 kommenttia

 • Katriina

  Saksa on monipuolinen matkailumaa. Berliinissä ja koko Saksassa on niin paljon koettavaa ja nähtävää, että suosittelen tutustumaan tarjontaan esimerkiksi Visit Berlin´in ja Travel Germanyn sivuilla.
  Mm. noilla sivuilla on englanniksikin asiantuntijoiden ehdotuksia jokaiselle harrastuksien, kiinnostuksen kohteiden , kulkuneuvon, rahakukkaron ja kulkuvälineen mukaan.

 • Anonyymi

  Baijeria ristiin rastiin, ihastuttavia kaupunkeja riittää. Tai Bodenseen alue ja vaikka Konstanz siellä. Laivalla ja junilla voi seilata päivälipuilla.

 • Elina

  Kiitos vastauksesta! 🙂 Niinpä, uskon että siellä olis paljon näkemistä ja kokemista! Ja koska on iso maa, on vaikea tiivistää maata yhteen muottiin kun on niin paljon kaikkea!

 • Elina

  Kiitoksia vinkeistä, kuulostaa hyvältä! Pitääpä tutustua noihin enemmän sitten kun joskus tuonne päin taas pääsee 🙂

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Münchenissa ja oikeastaan koko Baijerin osavaltiossa on paljon nähtävää. Berliinissä sen sijaan en olekaan vielä päässyt käymään, kiinnostaisi kyllä. Erityisesti muutama museo, muistomerkki ja tietysti muuri kiinnostaisi päästä itsekin näkemään.

 • Elina

  Berliinissä on kyllä paljon historiaan liittyvää, et on kyllä siinäkin mielessä monipuolinen kaupunki. Etelä-Saksassa en oo ite taas käynyt ja se kyllä kiinnostaa ja sit se joku laakso, joka on pyöräilijöiden suosiossa, onkohan se Kölnin lähellä, Musel tms? Munchenista oon vaan kuullu, et monille ollu pettymys, mut tiedä sitten?

 • Jenna

  Olen Berliinissä käynyt useampiakin kertoja ja nuo perusnähtävyydet on tultu kierrettyä vain sillä ensimmäisellä kerralla, muista reissuista en sitten muistakaan että missä sitä on oltu 😀 Saksassa haluaisin ennen kaikkea lähteä vaeltamaan tulevilla reissuilla. Ihan lemppari on Konstanz aivan Etelä-Saksassa, mutta ehkä lähinnä sen takia että sinne pääsen Sveitsistä junalla helpoiten järven läheisyyteen.

 • Elina

  Jep, luulen kans et jos Berliiniin vielä toiste päätyy, niin tulee enemmän vaan chillailtua kun perus jutut on jo nähtynä 🙂 Mua kiinnostais kans just enemmän luonto ja vuoret Etelä-Saksassa! 🙂 Pitääpä tutkia tuo Konstanz, kuulostaa ainakin ihanalta paikalta kun on järven läheisyydessä!

 • Pirkko / Meriharakka

  Seniorina Berliiniä on tullut tallattua kolmeen otteeseen, joista ensimmäinen aikaan, jolloin kaupunki oli vielä jaettu. Tuolloin Checkpoint Charlie oli oikea raja-asema, josta kyllä Suomen passilla pääsi läpi – nyttemminhän se on lähinnä turistinähtävyys.
  Museosaarella kävimme vasta viimeisimmällä reissullamme, erityisesti Nefertitin rintakuvan takia (katso tästä, ellei ole tuttu: https://meriharakka.net/2018/05/30/3-x-berliini/)
  Tuosta Brandenburgin portista muuten, jos budjetti vaan antaa myöten, kannattaa Berliinissä majoittua edes yhdeksi yöksi Adloniin. Saimme vielä huoneen siten, että siitä oli näköala tuonne Brandenburgin portille ja iltavalaistuksessa omasta huoneesta katsottua näkyä oli kyllä parasta Berliiniä!

 • Elina

  Onpa kiva et kaupunki on tullut nähtyä ennen ja jälkeen! Vaikka muuria ei enää ole jakamassa kaupunkia kahtia, on ymmärtääkseni tänä päivänä vieläkin jako on todella selvä paikallisten keskuudessa. Kiitos vinkistä, kuulostaa aika hienolta majapaikalta, olis kyllä hieno näkymä ikkunasta! 🙂

 • Tea.stromman

  Berliinissä pitäisi kyllä käydä varsinkin tuolla museosaaressa. Berliinin muurista tulee mieleen jääkaappimagneettini jossa minullakin on pala muuria. Voi kyllä epäillä, että muuri on myyty jo moneen kertaan, onhan tuokin palanen ostettu jo vuonna 2005. Berliinissämielestäni parasta antia ovat teatterit ja kabareet.

 • Elina

  Totta! Kulttuuri tarjontaa on kaupungissa runsaasti. Ollaan kans puhuttu, et joskus vois lähteä Berliiniin keikalle! Hauska tuo muutin magneetti! 🙂

 • Kohteena maailma / Rami

  Berliiniin itselle on aina liittynyt vahvasti rosoisuus, historia ja olut eli kaikkea sitä, mitä tämä postaus tarjosi 🙂 Tekisi mieli mennä Berliiniin pian uudestaan, edellisestä visiitistä taitaa olla jo kymmenkunta vuotta aikaa. Upea kaupunki, jossa on hieno vain olla ja fiilistellä – vähän samanlainen kuin kaupunki kuin Amsterdam.

 • Noora / Seikkailumielellä

  Berliini on tuttu kohde, olen käynyt siellä ainakin viidesti, jos en ihan ole seonnut laskuissa. Useampi ystäväni on asunut kaupungissa, joten tästä syystä visiittejäkin on kertynyt. Kuten Rami tuossa aiemmin kirjoitti, Berliini on hyvä kaupunki ihan vaan kiertelyyn ja fiilistelyyn ja itselle etenkin nämä tuttujen luona vietetyt reissut ovat tarjonneet juuri tätä puolta kaupungista. Yksittäisenä vinkkinä tulee mieleen Mauerparkin valtava ulkokirpputori, joka järjestetään muistaakseni sunnuntaisin. Myös kaupungin lukuisissa ravintoloissa, baareissa ja kahviloissa kiertelyyn voisin helposti kuluttaa useammankin päivän.

 • Elina

  Totta! Se on kyllä hyvä kaupunki pelkkään fiilistelyyn! Ens kerralla täälläkin jätetään nähtävyydet vähemmälle ja nautitaan vaan kaupungista 🙂

 • Elina

  Se on kyllä kiva puoli jos matkustaa johonkin kohteeseen tapaamaan ystävää, saa ihan eri tavalla irti siitä kaupungista kun liikkuu ikäänkuin paikallisen silmin siellä, tässä tapauksessa paikallisen kanssa. Ne on ihania reissuja ne! Oi tuo suuri ulkokirpputori olis tosi mielenkiintoinen, kiitos vinkistä! 🙂

 • Elina

  Berliinissä riittää kyllä paljon nähtävää! Ja just jos vaikka kesällä menee, niin puistoissakin saisi vietettyä paljon aikaa. Se on kyllä niin kätevän matkan päässä, muistaakseni vaan parin tunnin lento 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *