Grönlannin suosituin kohde Ilulissat ja sen nähtävyydet

Grönlannin suosituin kohde on Ilulissat, joka on kolmanneksi suurin taajama koko Grönlannin saarella. Ilulissat sijaitsee länsigrönlannissa, suurin piirtein saaren keskivaiheilla. Ilulissatissa on n. 4700 asukasta ja me vietimme tässä kylässä yhteensä 4 yötä. Mitkä on Ilulissatin nähtävyydet, jotka siellä kannattaa kokea?

Eve päätti meidän tämän kevään matkakohteen ja minun käytännön tehtäväksi jäi varata lennot, majoitukset ja retket. Tottakai sovimme keskenään, mihin vaihtoehtoihin päädymme mutta lopulta en itse perehtynyt Grönlantiin matkakohteena lainkaan ennen matkaa, vaan hoidin pakolliset jutut ja lähdin reissuun tuttuun tapaan kahta kättä heiluttaen.

Eve oli tehnyt sen verran taustatutkimusta, että Grönlannin pääkaupungin Nuukin päätimme jättää matkasuunnitelmista pois, sillä se ei itsessään vaikuttanut niin mielenkiintoiselta ja Ilulissatissa saisimme toteuttaa enemmän sellaisia retkiä joista haaveilimme.

Itselleni Ilulissat tuntui oikealta kohteelta, koska se kuuluu Disko Bayhin ja siellä voi helposti nähdä jäävuoria. Jäävuoret ja jäätiköt oli itselleni suurin vetonaula Grönlannin matkalle. Ilulissatin jäävuono kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteeseen, joten kohde ei voi olla kovin huono. Nämä kaikki Ilulissatin parhaat kohteet ja nähtävyydet koimme matkamme aikana:

Ilulissat – Satama

Tullessa lentokentältä jää vasemmalle puolelle hautausmaa. Tämän jälkeen tulee pari suurempaa hotellia ja näiden jälkeen aukeaa komea näkymä Ilulissatin kaupunkiin ja sen satamaan.

Satama-alueen ylittää (aika ruma) silta, jonka reunalla lukee isoilla kirjaimilla Ilulissat. Meidän matkamme aikana oli satama jäässä ja veneet makasivat jään päällä ihan sikin sokin. Sataman vieressä on näköalapaikka ja rappuset, joissa tuli päivän porraskiintiö täyteen.

Ilulissat – City Walk

Me osallistuimme vasta matkan viimeisenä päivänä kaupunkikierrokselle, mutta suosittelen hoitamaan sen alta pois jo heti alkumatkasta. Kaupunkikävelyitä järjestää useampi eri retkienjärjestäjä (lista Ilulissatin retkienjärjestäjistä löytyy mm. täältä). Me osallistuimme Albatrosin kautta kierrokselle, tosin myöhästyimme siitä 40 minuuttia (tarinan tästä kuulette myöhemmin).

Kaupunkikierroksella kuulee hieman syvemmin Ilulissatista, sen historiasta ja oppii tietenkin paljon uutta kaupungista. Paljon sellaista, mitä ei olisi itse hoksannut lainkaan. Me esimerkiksi kävelimme päivittäin paikallisen metsästäjien/kalastajien myymälän ohi tajuamatta, mikä se paikka oikeastaan edes oli.

Kävelykierroksella tutustutaan mm. paikalliseen historiaan, sen rakennuksiin ja niiden taustoihin sekä myös Grönlantilaisiin. Yksi kaunis rakennus Ilulissatissa on sen vanha kirkko.

Käsityöpaja, huomaa H7 katolla (liittyy maailmansotaan)

Ilulissat – Historian museo

En ole itse museoihmisiä, mutta olen aina ollut tosi kiinnostunut saamelaisista, heidän kulttuuristaan ja arktisesta elämästä. Lapsena suuren vaikutuksen teki Pietarsaaressa sijaitseva arktinen museo Nanoq, jonka nimi tarkoittaa Grönlanniksi jääkarhua. Ilulissat taas tarkoittaa grönlanniksi jäävuoria.

Kävin Nanoqissa perheeni kanssa pari kesää sitten uudestaan ja olin yhtä vaikuttunut. Tämän takia ihmettelen suuresti itsekin, miksi ihmeessä en ole aiemmin haaveillut Grönlannista? Museo kiehtoi jo lapsena niin paljon, että nimesin myös silloin voimassaolleen sähköpostiosoitteeni Nanoqin mukaan.

Nyt en kuitenkaan enää puhu Suomessa sijaitsevasta museosta, vaan ihan paikan päällä olevasta museosta, jossa voi tutustua alueen kulttuuriin, historiaan ja myös erityisesti Grönlannin historian merkittävän henkilön Knud Rasmussenin näkökulmasta.

Museossa pääsee näkemään paikallisia vaatteita, kerrotaan rekikoirista, valaan pyytämisestä, paikallisesta ravinnosta, kajakeista yms. tykkään, kun on paljon katseltavaa lukemisen sijaan. Museossa on kolme kerrosta, mutta se on nopeasti kierretty.

Sisäänpääsymaksu on 100 DKK. Ilualissatissa on myös taidemuseo, johon pääsee tällä samalla museokortilla, eli kaksi museota yhden hinnalla.

Ilulissat – Jäävuono

Ilulissatin jäävuono kuuluu Unescon maailmanperintökohteeseen ja jäävuoria pääsee Ilulissatissa ihastelemaan sekä mantereelta, että mereltä. Meidän meriretket ei valitettavasti toteutuneet, joten ihastelimme niitä pelkästään mantereelta eikä sekään huono vaihtoehto ollut.

Kerron lisää itse jäävuonosta toisessa postauksessa. Uskon kuitenkin, että Ilulissatin jäävuono on paikan vetovoimaisin paikka, lisäksi maisema muuttuu jatkuvasti jäävuorten siirtyvän hitaasti eteenpäin (kunnes pysähtyvät jopa pariksi vuodeksi matalikkoon).

Ilulissat – Sermermiut

Jäävuonon tavoin, Sermermiutin alue kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon ja juuri täällä voi kyseisiä vuonoja ihastella. Sermermiutista lähtee 3 eri pituista patikkapolkua, pitkä (6,9 km) sininen, lyhyt (1,3 km) punainen ja keskipitkä (2,7 km) keltainen.

Me kiersimme keltaisen reitin ja siitä on tulossa oma postauksensa. Reitin varrelta näkee myös tosi hyvin alueella olevat jäävuoret. Suosittelen kulkemaan reitin vastapäivään, sillä ainakin tällä kertaa jäivät jäävuoret jatkuvasti selän taakse, toki maisema merellä muuttuu koko ajan…

Ilulissat – Icefjordscenter

Sermermiutin reittien alkupäässä on paikallinen luontokeskus – Icefjordscenter. Täällä kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa syvemmin Grönlantilaiseen jäähän. Sisäänpääsymaksu on 150 DKK.

Söimme Isfjordscenterin kahvilassa välipalaa ja kokeilimme virtuaalilaseja, joilla pääsi tutustumaan jäätikölle ihan oikealle jäiden tutkimuskentälle. Lisäksi täältä löytyi X-room, jonka seinällä on kartta ja lukuisia eri kaiuttimia. Jokaisesta kuuluu kyseisen paikkakunnan reaaliaikainen ääni, oli se sitten tuulen, jään tai lumen erilaisia ääniä. Se oli tosi jännä kokemus!

Esillä on eri-ikäisiä jääpaloja, jotka on porattu ylös syvältä ja jäänpinta kertoo paljon eri aikakausista. Isfjordscenterissä on 7 min. kestävä lyhytelokuva jään sulamisesta. Päätin piipahtaa vielä uudestaan X roomissa ja säikähdinkin todella pahanpäiväisesti, kun Eve yhtäkkiä katosi sillä aikaa.

Kiersin Isfjordscenterin ainakin 3 kertaa kokonaan ympäri (lopulta aika pieni paikka), kävin läpi kaikki vessat invavessoja myöten ja avoinna olevat huoneet, kävin eteisessä varmistamassa useamman kerran, että hänen kenkänsä on siellä edelleen, soitin lukuisia kertoja mutta puhelu katkesi aina, tyttö oli kadonnut.

Ehdin jo alkaa miettiä, että nyt on joku jostain avaruudesta käynyt hänet nappaamassa, ei ihminen voi kadota noin totaalisesti. Tiedättekö sellaisen hädän, kun vanhempi on hukannut lapsensa esimerkiksi kaupassa? Eve oli kuitenkin kaikessa rauhassa istunut ”elokuvissa” ja ovea ei saanut sen aikana auki.

Ilulissat – Näköalapaikka

Ilulissatissa ja sen lähiympäristössä on varmasti useita näköalapaikkoja, etenkin revontulia mennään jonkun läheisen kukkulan päälle ihastelemaan. Meidän suosikeiksi tuli mm. Knud Rasmussenin patsaan vieressä sijaitseva pieni nyppylä ja sen päällä penkki missä istua ja ihastella merta.

Toinen suosikkipaikka missä kävimme oli keskustan Hotel Ilulissatin (Best Western) kattoterassi. Kattoterasille on ilmainen sisäänpääsy ja hotelli sijaitsi ihan meidän majapaikan vieressä, joten sinne karkasimme jopa yöpaidoissa ihastelemaan auringonlaskua.

Mitä tehdä Ilulissatissa talvella?

Ilulissat on melko pieni paikka ja sen lähiympäristöön ei oikein pääse muuta kuin veneellä tai moottorikelkalla / koiravaljakolla, joten vaihtoehdot on välissä jos ei halua lähteä retkelle.

Meiltä tosiaan peruuntui sekä veneretki että melontaretki jäävuorille. Kävimme yhdistetyllä moottorikelkka + koiravaljakkoretkellä (suosittelen! tästä lisää myöhemmin), sekä erillisellä moottorikelkkaretkellä Oqaatsut kylään. Sinne on saatavilla myös retkiä, joissa yhdistyy joko lumikenkäily tai pilkkiminen.

Retkien toteutumista ja matkan ajankohtaa kannattaa suunnitella tällä sivustolla, sieltä hahmottaa mitä retkiä järjestetään minäkin kuukausina. Tässä lyhyt listaus siitä, mitä vaihtoehtoja on (kevät)-talvella saatavilla:

 • Moottorikelkkailu
 • Koiravaljakko
 • Veneretki jäätikölle
 • Melontaretki jäätikölle (rajoitettu ajankohta)
 • Lumikenkäily
 • Opastettu kävely Sermermiut
 • Moottorikelkkaretki läheisiin kyliin
 • Yöpyminen Igloo Lodgessa
 • Revontulet
 • Helikopteriajelu

Meillä reissun ajankohta ajoittui kevättalvelle siksi, että halusimme päästä nimenomaan koiravaljakkoajelulle. Teiden puuttumisen vuoksi kesällä kaikki ”sisämaan” aktiviteetit jää pois ja suurin osa retkistä toteutetaan meriteitse.

Ilulissat osoittautui tosi kivaksi tukikohdaksi Grönlannissa ja sen pienessä keskustassa on myös muutamia ihania putiikkeja, mistä löysimme sekä itsellemme että läheisillemme kivoja tuliaisia. Itse yllätyin, kuinka paljon Mitsubischi Outlander autoja täällä oli, varmaan joka toinen auto oli sen merkkinen. Saimme siitä monet naurut, kun aina jäin bongailemaan ja laskemaan ohiajavia Mitsubishi Outlandereita.

18 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Miten se olikaan, että minkä vuoksi nuo retket peruuntuivat? Mahtaako se olla miten yleistä, että retkiä perutaan? Ilulissa olisi kyllä varmasti kohde, missä mekin Grönlannissa kävisimme. Hienoltä näyttävä kylä! Näkyikö Grönlannissa muuten vielä näinkin myöhään keväällä revontulia?

  • Elina

   Meri oli jäässä, joten veneet eivät päässeet merille :/ kuulemma tosi harvinaista ! Kuulemma meri Ilulissatin edustalla on ollut jäässä viimeksi kunnolla vuonna 1997, että ihan kiva tuuri taas sattui kohdalle retkien suhteen 😀 Piti vissiin kyllä olla revontulia, oli ainakin parina yönä kirkas taivas ja meillä olikin niinä öinä herätyskello soimassa, mutta kun vilkuiltiin taivaalle, niin ei mitään näkynyt ja kömmittiin takaisin nukkumaan. Jälkeenpäin hoksattiin, että ehkä olisi pitänyt mennä toiselle puolelle rakennusta katsomaan, josko siellä päin olisi näkynyt revontulia. Nyt nekin jäi kokonaan välistä 🙁 mutta toisaalta… niitä näkee myös suomessa, joten ei kovin suuri menetys.

 • Anssi / Afrikkaan, Afrikkaan!

  Postaukset Grönlannista on kyllä parasta mitä Suomen blogikentällä lienee tapahtunut tänä vuonna tähän asti ja ootte te hurjia, kun lähditte talvella tuonne. Minäkin kovasti haluaisin Grönlantiin, mutta aikaisintaan kesäkuussa syystä että Suomessakin on lunta, jäätä ja kylmä. Toisaalta, onhan tuo kuva jäässä olevasta satamasta tosi upea (kaikkien muiden kuvien ohella)! 🙂

  Ilulissat se varmaan olisi käyntilistalla, kun tuonne saarelle joskus lähtee….

  • Elina

   Kiitos, mahtavaa kuulla että meidän reissut on inspiroineet! Moni onkin kommentoinut, että lähtisi tuonne vasta kesällä. Silloinkin Grönlanti olisi varmasti upea kokemus, ite halusin nähdä Grönlannin lumen peitossa enkä vehreänä (”grön”lanti) 😀 Mikäli seuraava Grönlanti reissu osuisi kohdalle, lähtisin itekin sinne kesällä.

  • Eveliina / Reissukuume

   Kiitos komment(e)ista Anssi! Kiva kuulla, että muutkin kuin me on olleet tästä reissusta innoissaan! 🙂 Suosio on ehkä jopa yllättänyt. Ajateltiin, et mahtaako ketään kiinnostaa näin kylmä paikka – varsinkaan tämän 7 kuukautta kestäneen Suomen talven jälkeen 😀

   Ja Elina: sun ilme oli kyllä niin huolestunut, kun astelin sieltä elokuvateatterista ulos 😀 Mä siellä tyytyväisenä katsoin uusintaa, kun en uloskaan enää päässyt 😀

 • Paula - Gone with the Gastons

  Minä niiiiiin haluaisin käydä Grönlannissa! Harmittaa jotenkin, että vietin yhtenä vuonna pari kuukautta Islannissa enkä sitten saanut aikaiseksi siitä lähteä Grönlantiin käymään. Mutta nythän tässä saa ihan uuden inspiraation tätä lukiessa. En tiennyt, että siellä on kuitenkin noinkin paljon matkailijoille tekemistä. Jotenkin ajattelin, että siellä ei paljoa ihmisiä käy.

  • Elina

   En mä usko, että siellä edelleenkään nyt niin hirveästi väkeä käy 😀 En ite tunne ketään, joka olisi siellä käynyt. Jälkiviisaus on paras viisaus ja tuo tunne on tuttua, jälkikäteen on helppo harmitella miksei käynyt jossain kohteessa joka olisi ollut ihan vieressä. Mutta… Toivottavasti pääsette tuonne joskus ihan erikseen! 🙂

 • Pirkko / Meriharakka

  Minusta öinen veneretki kesäyönä jäävuonolle tuolla oli NIIN upea juttu, että jo sen takia suosittelisin ehdottomasti kesämatkaa. Mutta elämä on valintoja, koiravaljakkoretki ei kesällä oikein onnistu sulaneilla reiteillä …

  • Elina

   Kaikkea ei voi saada yhdellä reissulla, mutta uskon että tuo auringonlaskuristeily jäävuonolle olis mieletön elämys! 🙂

 • Ne Tammelat

  Kahlaan hartaasti läpi kaikki teidän vinkit Grönlantiin, sillä kohde kiinnostaa todella paljon! Olipa kiva, että löysitte kuitenkin korvaavaa mielenkiintoista tekemistä ja Evekin löytyi lopulta 🙂

  • Elina

   Peruuntuneilla retkillä oli kuitenkin positiivinen kääntöpuolensa, kun oli aikaa sitten muulle ohjelmalle 😀 ja onneks Eve löytyi!

 • Virpi/ Virpin Maailma matkablogi

  Itse olen sellainen ikuisen kesän metsästäjä, mutta Grönlanti kuulostaa kyllä huikean upealta paikalta. Koiravaljakolle ehdottomasti haluaisin päästä. Lumikenkäilyä haluaisin kokeilla. Ja x-room kuulosti mielenkiintoiselta!

  • Elina

   Nämä oli kaikki todella ihania elämyksiä! Uskon, että vaikka kuinka olisi kesäihminen niin Grönlanti olisi kenelle tahansa mieleenpainuva elämys!

 • Aila Ja Juha

  Olipa ihanaa lukea ja katsoa tätä, vaikka jotenkin heti aloin palella, kun katselin näitä lumisia ja jäisiä kuvia. Mutta siksi juuri hienoa, että sain katselemalla olla matkassanne. Nuo museon vaatekuvat saivat pysähtymään niihin, ihailen aina, kun joku tekee jotain noin monimutkaista, tarkkaa ja kaunista. Revontulet olisivat houkutelleet myös, ja kai se olisi hienoa nähdä jäävuoria noin läheltä. Ihana matka teillä on ollut. Aila

  • Elina

   Kiitos Aila! Ei siellä onneks ollut hirveän kylmä, tuli usein jopa kuuma toppatakissa 😀 Käsityöt ja perinnepuvut on kyllä todella hienoja, minusta ei olis sellaisten tekemiseen!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *