Symppis Aberfeldyn kylä ja visiitti viskitislaamoon

Postaus sisältää mainoslinkin, joka merkitty *merkillä.

Lomamme toiseksi viimeisenä päivänä ajoimme Aberfeldyyn maaseudun halki. Kun saavuimme Aberfeldyyn, ihastuin siihen heti. Olin perillä vasta muutaman minuutin kun tuli tunne, että tulen pitämään tästä paikasta. Se oli juuri sellainen paikka mitä yleensä metsästän, aito ja rauhallinen pikku kylä ja sen lempeyttä lisäsi maaseudun ympäröivä rauhoittava fiilis. Majoituimme kylän alkupäässä *Schiehallion nimiseen hotelliin joka oli siisti ja hotellihuone tuntui ylelliseltä monen Airbnb asunnossa vietetyn yön jälkeen.

Aberfeldyn viskitislaamo

Kirjauduimme hotelliin ja lähdimme samantien n. 10 minuutin kävelymatkan päässä sijaitsevaan Dewar’s Aberfeldy viskitislaamoon. Valitsimme esittelykierroksen jonka 10,5 punnan hintaan sisältyi yksi valinnainen maistiainen neljästä eri viski vaihtoehdosta. Saimme oppaaksemme Suomessa 27 vuotta asuneen Jeremyn, joka olisi varmasti vetänyt kierroksen myös Suomeksi ellei ryhmässä olisi ollut muun kielisiä mukana. Juttelin hänen kanssaan kierroksen jälkeen ja minua kiinnosti mitä hän oli Suomessa ollessaan tehnyt ja koska palannut takaisin Skotlantiin. Kierroksen ajaksi tuli puhelimet sammuttaa, eikä kuvia saanut tehtaan puolella ottaa. Halutessaan sai kierroksen jälkeen omaan sähköpostiin tislaamon omat viralliset kuvat.

Kierros kesti noin 45 minuuttia ja oli mielenkiintoista kuulla kuinka he viskinsä valmistavat kolmen eri vaiheen kautta, miltä konkreettisesti unmalted ja malted jyvä näyttää ja mikä ero niissä on viskin valmistuksessa. Jokaisella valmistajalla on varmasti paljon yhteneväisyyksiä mutta myös paljon eroja. Saimme käydä haistelemassa eri käymisvaiheessa olevia kattiloita ja lopuksi meille kerrottiin erilaisista viski tynnyreistä. Aberfeldyssä puhutaan ”The Angels share”, kun vuosien saatossa tynnyreistä haihtuu viskiä ilmaan, eli osa viskistä menee enkeleille. Vierailu tislaamossa oli mielenkiintoinen ja miehille ehkä reissun kohokohta. Kierroksen jälkeen kävimme tislaamon yhteydessä olevassa pienessä myymälässä, pihalla tuoksui viskin valmistuminen.

Aberfeldyn kylä

Illalla lähdin yksin tutustumaan tähän sympaattiseen ja idylliseen kylään. Oli maanantai-ilta, eikä liikennettä ja ihmisiä näkynyt juuri missään, jos näkyi istuivat ne parissa pubissa, joten sain ihan yksin kävellä. Oli niin rauhallinen ja kaunis kesä iltakin, päivä oli ollut lämmin.

Aberfeldyssä on vanha mylly, jonka yhteyteen on tehty kirjakauppa ja kahvila. Se oli näin myöhään jo kiinni. Kävelin kauniin omakotitaloalueen läpi kohti Aberfeldyn vanhaa kivisiltaa jonka vieressä oli iso vehreä puisto ja patsas. Täällä parasta oli vain aidon Skotlantilaisen kylän fiilistely ja sen ihastelu. Iltalenkiksi juoksin takaisin hotelliin, jotta taaperon vahteina olleet miehet pääsivät myös tutustumaan tähän kylään.

Seuraavana aamuna söimme hotellissa hyvän aamiaisen, ilman lisämaksua sai itse valita listalta aamiais menun ja vaihtoehtoja oli aika monta. Otimme kaikki perinteisen Skotlantilaisen aamiaisen ja se oli tälläkin kertaa hyvää. Aamiaisen jälkeen lähdimme leikkipuistoon, jonka olin edellisenä iltana bongannut. Emme nimittäin olleet juurikaan törmänneet leikkipuistoihin viikon Skotlannin matkalla ja taapero alkoi jo autossa istumisen ja linnojen rappusten kiipeämisen lisäksi kaipaamaan fyysistä leikkimistä. Ilo oli suuri ja valtavasti energiaa löytyi kun pääsi vihdoin leikkipuistoon. On niin hauskaa aina löytää erilaisia leikkipuistoja, oli ne sitten kotimaassa tai ulkomailla. Tässä leikkipuistossa oli vanha junan veturi, spider keinu jossa oli selkänoja, tasapainolautoja, pyörivä lautanen, pitkä liukumäki, kiipeilytorni jne…

Takaisin kohti Edinburghia

Kun oltiin leikitty tarpeeksi, lähdimme vielä katsomaan ulkoapäin muutaman kilometrin päässä sijaitsevan Menzies linnan.

Aberfeldystä lähdimme hissukseen ajamaan kohti Edinburghin lentokenttää. Ajettiin jälleen kauniin maaseudun läpi, jonka laitumilla oli paljon lehmiä ja valtavan paljon lampaita. Skotlannissa ajaessa näkyi aina välillä tuntemattomia, pieniä tislaamoja matkan varrella.

Viikossa ehdimme nähdä paljon ja tykättiin kaikki Skotlannista, se tuntui jotenkin tosi mutkattomalta, siellä oli helppo olla. Roadtripimme oli aika kattava, eikä ketään jäänyt kaivertamaan, että jossakin olisi pitänyt vielä käydä, monipuolisesti nähtiin Skotlannista palasia, Edinburgh – Glen Coe – Glenfinnan – Dornie – Isle of Skye – Loch Ness ja Aberfeldy. Kiitos Skotlanti, olet todella kaunis! Ensi kerralla voisin ottaa teltan mukaan.

0 kommenttia

  • Noora / Seikkailumielellä

    Skotlannista saa viikossa varmasti todella kattavasti irti! Olen itse käynyt vastaavalla viskikierroksella Edinburghissa, oli mielenkiintoista kuulla viskin valmistuksesta ja historiasta, vaikka en mikään viskin ystävä olekaan. Maistelimme myös keskeneräistä viskitislettä ja tietysti valmiita tuotteita, tutustuen eri alueilta tulevien viskien ominaispiirteisiin. Tällaiset paikalliset juoma- ja ruokakokemukset ovat aina mukava osa matkaa ja kertovat omalla tavallaan kohteen kulttuurista, vaikka tuote ei ihan omaan makuhermoon iskisikään 🙂

  • Elina

    Totta! Osuit asian ytimeen 🙂 Mies on kiinnostunut viskistä, en itse niinkään, mutta oli mielenkiintoista käydä vaikken itse viskiä juokaan 🙂 Ja Skotlanti on niin vahva viskimaa, et se vaan jotenkin kuuluu siihen 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *