Terveisiä Grönlannista: kokemuksia, fiiliksiä ja matkan yhteenveto
Tapasimme Reissukuumeen Even kanssa viime keväänä ensimmäistä kertaa Färsaarilla. Meillä synkkasi niin hyvin, että päätimme matkustaa jatkossakin yhdessä. Tänä vuonna yhteinen matkamme suuntautui Grönlantiin. Minkälainen matkamme Grönlantiin oli? Tässä Grönlanti kokemuksia käytännön vinkkelistä, matkan yhteenveto sekä tietysti tärkeimmät: Miltä tuntui matkustaa Grönlantiin? Mitä fiiliksiä matkalta jäi?
Postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *merkillä
Tällä kertaa se oli Eve, joka keksi seuraavan matkakohteemme. En ollut aiemmin edes haaveillut Grönlannista, enkä itseasiassa edes tiedä että miksen, sillä pidän todella paljon arktisista kohteista ja maapallon pohjoisista karuista kohteista. Nyt jälkeenpäin on helppo jopa sanoa, että tottakai olen aina halunnut matkustaa juuri tänne.
Onneksi Eve kysyi mukaan enkä epäröinyt hetkeäkään kun jo suostuin lähteä mukaan uudelle yhteiselle seikkailulle. Yhteinen matkamme Färsaarille oli ollut onnistunut, jopa niin onnistunut, että menomatkalla päätimme aprillipäivän kunniaksi huijata seuraajiamme, että matkustamme uudestaan Färsaarille.
Päätimme lähteä Grönlantiin loppukeväästä niin, että perillä olisi vielä lunta. Meitä molempia kiinnosti nimenomaan talvinen ja luminen Grönlanti kesäisen sijaan.
Grönlanti kuuluu Tanskalle ja siellä puhutaan tanskaa, grönlantia ja englantia. Vanhempi sukupolvi puhuu tanskaa ja grönlantia, mutta ei englantia, nuorempi sukupolvi taas grönlantia ja englantia mutta ei tanskaa.
Olimme matkasta ennakkoon todella innoissamme, mutta vasta lentokentällä ja lentokoneessa meitä alkoi oikein pahasti jännittämään.
Tajuammeko, kuinka eristyksessä olemme muusta maailmasta? Jos jotain sattuu, lähin lääkäri saattaa olla lentomatkan päässä toisessa kaupungissa. Tajuammeko, että myös luonnonolot voi tuoda omat (pienet) riskinsä? Ainakin puolisomme oli meidän eksoottisesta matkakohteesta hieman huolestuneita.
Mietimme jo, voimmeko vielä perua matkan. Muistan Köpiksen kentällä sanoneeni Evelle, että monesti matkat jotka jännittävät eniten, ovat usein juuri niitä kaikkein onnistuneimpia ja mieleenpainuvimpia matkoja.
Miten matkustimme Grönlantiin?
Grönlantiin voi matkustaa risteillen tai lentäen joko Kööpenhaminasta tai Reykjavikista. Me lensimme Grönlantiin Kööpenhaminan kautta, mihin jäimme mennen tullen yhdeksi yöksi.
Lensimme Air Greenlandilla joka lentää reittiä Airbus 330 laajarunkokoneella. Mennessä meillä oli poikkeuksellisesti tylsä JetTimen matkustajakone, mutta lennolla saimme kuitenkin ilmaiset ruoat ja juomat, vaikka viihdejärjestelmää ei koneessa menomatkalla ollut (paluumatkalla oli).
Matka-aika Kööpenhaminasta Kangerlussuaqiin on vajaa 5 tuntia. Kangerlussuaq on Grönlannin risteyskenttä ja ainoa lentokenttä, mihin toistaiseksi lennetään kansainvälisiä lentoja (tähän tulee lähivuosina muutos).
Kangerlussuaqista voi jatkaa Grönlannin sisäisillä lennoilla muualle Grönlantiin. Me jäimme mennessä yöksi Kangerlussuaqiin, mistä käsin voi toteuttaa erilaisia retkiä ja sieltä pääsee tekemään helposti retken jäätikölle (oma postaus). Kannattaa hyödyntää pitkä välilasku Kangerlussuaqissa ja nähdä samalla Grönlantia monipuolisemmin.
Lennot Kööpenhaminasta Kangerlussuaqiin maksoivat n. 780 euroa + Helsinki – Kööpenhamina lennot päälle. Kokonaishinnaksi lennoille tuli 927 euroa per hlö.
Aikaero Suomeen on -4 tuntia ja Tanskaan -3 tuntia. Tosi nopeasti pääsimme paikalliseen aikaan kiinni, kun valvoimme ensimmäisenä yönä myöhempään.
Kuinka kauan olimme perillä?
Olimme yhteensä viikon reissussa ja mennen tullen yövyimme 1 yön Kööpenhaminassa (viimeisen yön nukuimme Kööpenhaminan lentokentällä). 1 yön Kangerlussuaqissa ja 4 yötä Ilullissatissa, mihin lensimme n. 50 minuutissa Kangerlussuaqista.
Grönlannissa ei ole kaupunkien ja kylien välissä teitä, joten siirtyminen paikasta toiseen tapahtuu joko lentämällä, meriteitse tai lyhyemmät pätkät moottorikelkoilla tai koiravaljakolla.
Mielestämme 4 yötä oli juuri sopivasti Ilullissatissa, mutta mikäli suunnittelee retkipäivät tehokkaasti, voi lyhyempikin aika riittää. Ilman retkiä on nimittäin paikka nopeasti nähty. Me jätimme yhden ylimääräisen päivän säämuutoksille ja lopulta kävikin niin, että 2 suunniteltua meriretkeä eivät toteutuneet koko aikana koska meri oli jäässä.
Majoitus Kangerlussuaqissa
Voin antaa lämpimät suositukset majapaikkoihimme, missä Grönlannissa majoituimme. Kangerlussuaqissa majoituimme Polar Lodge majapaikassa.
Olin katsonut googlemapsista, että majapaikka sijaitsee n. 20 min kävelymatkan päässä lentokentältä. Perillä ilmenikin, että majapaikka sijaitsi vain 100 metriä lentokentältä! Googlen reitti nimittäin halusi jotenkin kiertää kiitoradan toiselta puolelta.
Sijainti on siis mitä parhain ja lentoliikennettä on sen verran vähän, ettei siitä häirinnyt lainkaan. Majoitus koostui yhdestä huoneesta, jossa oli 2 sänkyä ja kirjoituspöytä. Vessa ja suihku löytyy ulko-oven vierestä. Aamupala oli todella vaatimaton, leipää ja muroja, kahvia ja mehua. Ei sen enempää, mutta parempi kuin ei mitään ja riitti saamaan jotakin mahanpohjalle.
Majapaikassa ja lentokentällä oli maksuton wifi. Ylipäätään wifi on vielä harvinaista Grönlannissa. Olimme tähän Kangerlussuaqin majapaikkaan tosi tyytyväisiä, yksi yö maksoi kahdelta n. 126 euroa.
Majoitus Ilullissatissa
Meidän oli alunperin tarkoitus yöpyä Oqaatsut nimisessä kylässä, n. 20 km päässä Ilullissatista. Kylä on pieni ja siellä ei ole lainkaan teitä. Perille pääsee joko meriteitse tai talvisin moottorikelkalla tai koiravaljakolla. Meri oli nyt ensimmäistä kertaa lähes 30 vuoteen jäässä, joten meriteitse emme päässeet matkamme aikana yhtään mihinkään.
Totesimme, että liikkuminen Oqaatsut kylästä Ilullissattiin tulisi kalliiksi ja vaikeaksi sekä aikaa vieväksi, joten peruimme sen. Onneksi peruimme, sillä olimme erittäin tyytyväisiä majoitukseemme jonka varasimme Ilullissatin ydinkeskustasta. 4 yötä Hotel Nukassa maksoi kahdelta n. 460 euroa.
Majoitukseemme *Hotel Nukassa sisältyi myös maksuton lentokenttäkuljetus mennen tullen, muutenkin henkilökunnan kanssa kommunikointi oli leppoista ja vaivatonta. Sisäänkirjautuminen on tulopäivänä klo 14.00, myös tässä hotellissa on maksuton wifi.
Hotel Nuka on siisti, pieni hotelli. Huoneessamme oli 2 sänkyä, pöytä, keittiönurkkaus (keittolevy, jääkaappi, vedenkeitin), oma vessa ja suihku. Aamiainen sisältyi hintaan ja saimme käydä hotellia vastapäätä aamiaisella Cafe Nukassa. Siellä oli tarjolla leipää, muroja ja kanamunia ja muutama hedelmä.
Mm. Hotelli Arktik ja Hotel Soma sijaitsevat lähempänä lentokenttää, mutta ehkä turhan kaukana ydinkeskustasta. Nyt pääsimme joka paikkaan helposti kävellen ja kaikki oli kävelymatkan päässä.
Majoituksesta on siinä mielessä erityisen lämpimät muistot, sillä nauroimme siellä ihan tolkuttoman paljon! Meidän Grönlanti kokemusten perusteella täältä Ilullissatissa emme voi muuta kuin suositella tätä majapaikkaa.
Mitä teimme Ilullissatissa?
Meidän oli tarkoitus käydä veneretkellä katsomassa jäävuoria (retki ei toteutunut), kävimme yhdistetyllä moottorikelkka + koiravaljakkoretkellä (oma postaus). Meidän piti myös käydä merellä melomassa (retki ei toteutunut), sen sijaan teimme retken yllä mainittuun Oqaatsut kylään, jolloin näimme paikan missä meidän piti alunperin yöpyä. Retkenjärjestäjän moottorikelkkaretki Oqaatsutiin oli hinta-laatusuhteeltaan huono ja turvaton (oma postaus).
Kävimme Ilullissatissa myös Sermermiutissa joka on Unescon maailmanperintökohde ja siellä ihastelemassa jäävuoria. Kävimme patikoimassa, Isfjordcenterissä (paikallinen luontokeskus). Lisäksi osallistuimme kaupunkikävelylle, kävimme Ilullissatin historian museossa. Ilullissatista ja näistä kohteista kerron myöhemmin lisää omassa postauksessa.
Etenkin talvella aktiviteettien määrä on melko rajallinen ja oikeastaan mikäli ei osallistu kalliille retkille, näkee ja kokee melko vähän. Jäävuoret voi kuitenkin kokea myös Ilullissatissa ja vieläpä ilmaiseksi mantereelta käsin, Sermermiutissa. Muuten ainoat retkiohjelma vaihtoehdot ovat lähinnä moottorikelkkailua ja koiravaljakkoa. Eve tulee omassa blogissaan avaamaan enemmän, mitä voi alueella kokea minäkin vuodenaikana.
Hintataso ja ruokailu
Hintataso on kutakuinkin Tanskan hintatasoa (Grönlanti kuuluu Tanskalle), perillä pärjää hyvin pankki ja luottokortilla, käteistä ei tarvinnut missään, valuuttana on Tanskan kruunut.
Lennot perille ovat kalliita, mutta niin ovat myös perillä olevat retket. Meillä meni toteutuneisiin retkiin reilu 900 euroa per hlö ja peruuntuneista retkistä saimme rahat takaisin. Eve tulee myös omassa blogissaan avaamaan enemmän matkamme kustannuksia.
Kahteen retkeen sisältyi ruokailu, joten kävimme ulkona syömässä vain kolmesti. Nämä ateriat juomineen maksoi n. 24-30 euroa per hlö. Ravintoloita on Ilullissatissa useita ja me menimme lähinnä vain majapaikkamme lähimpiin ravintoloihin syömään. Kulinaristin kohde ei Grönlanti ole, vaikka täältäkin löytyy michelin tähden ravintoloita.
Ruokakauppoja on Ilullissatissa useita ja suurin niistä on Brugseni joka on avoinna klo 7-21. Mikäli yöpyy esim. tässä Hotel Nukassa, voi huoneessa tehdä myös omia ruokia. Grönlannin kraanavettä voi juoda, mutta hullua on se, että heidän runsaasta jäästä huolimatta he tuovat ulkomailta pullovettä (ranskasta) ja jääpaloja (islannista).
Sää ja pukeutuminen Grönlannissa
Matkustimme huhtikuun alussa, joka on jo mukavan aurinkoista kevättä. Olimme varautuneet kaikkeen – 5 / – 25 asteen välille, mutta koko matkamme ajan oli lämpötila – 5 asteen molemmin puolin, eli ei ollut kylmä.
Kun aurinko paistoi, oli todella lämmintä, täällä myös tuuli yllättävän vähän. Olin jotenkin ajatellut, että koska meri on vieressä (toki nyt jäässä, sekin vaikutti varmasti säähän) ja jäävuoria, niin olisi kostean kylmä ilma. Mukana oli paksu toppatakki ja kuoritakki, molempia käytin mutta ennemmin käyttäisin vielä tässä vaiheessa toppatakkia, etenkin paikoillaan tuli nopeasti läpikylmä.
Puoliso naureskeli ennen reissua googlattuani: ”kuinka pukeutua Grönlannissa” – ihan niin kuin en suomalaisena osaisi varautua kylmään! Koska emme kuitenkaan mihinkään viikon jäätikkövaellukselle olleet lähdössä, pärjää ihan maalaisjärjellä, kerrospukeutumisella ja säänkestävillä vaatteilla.
Retkillä oli hyvä olla toppahousut jalassa ja kenkinä minulla oli mukana *nämä Kamikin lämpimät talvisaappaat, joiden sisällä pidin villasukkia. Talvisaappaat olivat lämpimät ja pitivät yllättävän hyvin pystyssä myös jäällä. Tällä kertaa lämpötilojen puolesta olisi perillä saattanut pärjätä hyvin myös lämpimillä vaelluskengillä (villasukkien kanssa).
Lämpimäksi talvitakiksi ostin matkaa varten *tämän Helly Hansenin talvitakin, joka on erittäin lämmin, tuulen ja vedenkestävä. Matkalla mukana oli myös merinovillaa sekä villapaita ja ohuempi fleecepaita. Lentomatkalle trikoohousut ja huppari, kaupungilla pyöriessä riitti lämpimät leggingsit toppahousujen sijaan.
Air Greenlandin lentolippuun sisältyy ruumaan menevä laukku (20 kg), joten on varaa pakata myös paksuja vaatteita mukaan. Koska sitä on enimmäkseen ulkona ulkovaatteissa, riittää melko pieni määrä sisävaatteita mukaan. Pakkasin mukaan monikäyttöisiä vaatteita, mitä pystyi käyttämään sekä sisällä, ulkona, että toppavaatteiden alla.
Mukana oli ohuet sormikkaat ja paksut nahkahanskat ja retkillä pidin molempia tuomassa lisälämpöä. Tuubihuivi oli myös hyvä kasvoille moottorikelkka ja koiravaljakkoretkellä. Pitkään istuessa paikallaan tuli nimittäin läpikylmä, vaikka ei ollut kovin montaa astetta pakkasta.
Retkenjärjestäjiä Ilullissatissa
Kun pari retkeä oli jo peruttu, päädyimme lähteä kiertämään ja koputtamaan eri retkenjärjestäjien ovia. Moni oli kiinni, joko ajankohdasta tai jäätilanteesta johtuen.
Retket Grönlannissa ovat kalliita tai etenkin jos niitä varaa useita kuten me teimme, niin retkien loppusumma voi paisua. Retkiä kannattaa kuitenkin ehdottomasti tehdä, sillä niillä saa Grönlannista vielä enemmän irti.
Me varasimme meidän retket enimmäkseen Guide to Greenland ja World of Greenlandin kautta. Kannattaa kuitenkin vertailla hintoja kun saatavilla on myös muita pieniä, paikallisia retkenjärjestäjiä:
- https://diskoline.gl
- Explore ilullissat
- https://ilullissatescape.gl (lämmin suositus!)
- https://whaletours.gl
- https://ilullissatadventure.com
- IWC-tours (suositus)
- https://arcticexcursions.com
- https://uniquetours.gl (en suoranaisesti suosittele)
- Albatros Arctic Circle
- https://inuk.dk
Grönlanti kokemukset
Tuntui todella epätodelliselta matkustaa Grönlantiin. Tuntui ihan siltä, kuin olisin tipahtanut luontodokumentin kuvauksiin tajuamatta olevani itse livenä paikan päällä. Täällä näytti juuri samalta kuin kotona tv-ruudulta katseltaessa, suuria ja karuja maisemia.
En välttämättä edes vieläkään sisäistä, että olen oikeasti käynyt Grönlannissa. Eve taisi kysyä minulta ensimmäisenä päivänä, luulenko että haluaisin tämän matkan jälkeen vielä palata Grönlantiin? Vastasin kuin tykin suusta: tämä matka riittää, en usko että palaan. Loppulomasta olin jo toista mieltä, Grönlanti oli tehnyt vaikutuksen. Never say never.
Grönlantilaiset elävät metsästyksestä ja kalastuksesta, oli jotenkin ihana päästä näin lähelle aitoa alkuperäiskulttuuria. Täällä pyydystetään edelleen valaita ja hylkeitä ja paikalliset, lentoemäntiä myöden käyttivät hylkeennahasta tehtyjä kenkiä ja housuja. Pääsimme kuulemaan ja kokemaan paikallista elämää, ihan synttärikutsuja myöten, missä tuli jopa maistettua pienen pienen palan valaan lihaa.
Lopuksi tärkeimmät: Fiilikset Grönlannista
Meillä oli Even kanssa aivan mahtava, hauska ja elämysrikas reissu, vaikka outoja juttuja reissussa tapahtuikin (ehkä niistä lisää joskus myöhemmin?). Onneksi Eve pyysi reissuun mukaan, muuten ei olisi kyllä tullut välttämättä ihan heti lähdettyä tänne. Sain koko reissun ajan kunnon nauruterapiaa, oli niin helppo olla ja reissata yhdessä kun olemme niin samanhenkisiä.
Moni kysyi meiltä, miksi ihmeessä halusimme suomalaisina matkustaa Grönlantiin, kun suomessakin on kylmää, jäätä ja lunta? Grönlantia ei voi edes verrata Suomeen, se on ihan oma maailmansa.
Itsellä Grönlantiin veti nimenomaan jäävuoret ja jäätiköt, niitä ei meillä suomessa ole, vaikka vahingossa niin oppaallemme väitinkin (hän kysyi mikä on Suomen vientituote ja kuulin väärin, joten vastasin ”Icebergs”).
Suuren vaikutuksen teki nimenomaan jäätiköiden ja jäävuorien näkeminen, halusin nähdä ne ennen kuin lopullisesti sulavat pois, ne veti kyllä hiljaiseksi. Kuten meidän ensimmäisen päivän opas sanoi ”this is what everyone is talking about”. En voinut olla pysähtymättä ja miettimättä omaa ja lasten tulevaisuutta tällä maapallolla, mitä kaikkea meillä onkaan vielä edessä… Ilmastonmuutos ja jäätiköt…
Grönlantilaiset eivät itse ole huolissaan ilmastonmuutoksesta, koska ovat sopeutuvaisia, mutta ovat kyllä huolissaan muusta maailmasta, sillä jäätiköiden sulaminen voi nostattaa merenpintaa 6-7 metriä.
Parasta Grönlannin matkassa oli matkaseura, karut maisemat vuorineen ja jäätikköineen, koiravaljakkoretki ja mielenkiintoiset kohtaamiset Grönlantilaiseen kulttuuriin.
Tässäpä oli pähkinänkuoressa omia Grönlanti kokemuksia, tulen kertomaan lisää muiden postauksien yhteydessä ja saa kysellä lisää, jos tulee jotain kysymyksiä mieleen. Haaveiletko sinä Grönlannista?
15 kommenttia
Eveliina / Reissukuume
Oi, tää oli kiva kooste meidän reissusta! Viikkoon mahtui kyllä hurja määrä elämyksiä, upeita maisemia ja hurrrrrjan paljon naurua 😀
Elina
Niin mahtui <3 <3
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Kyllä, Grönlanti toden totta kiinnostaisi kovasti. Maisemat siellä näyttävät upeilta. Minuakin arktiset kohteet yleisestikin kiinnostavat. Antarktiksella käyneenä voin myös todeta, että ei noita alueita voi oikein Suomeen edes verrata, vaikka lunta on täälläkin.
Elina
Totta, juuri näin. Se että siellä on kylmä ja lunta, ei tee siitä Suomea 😀 Toivottavasti tekin pääsette Grönlantiin! 🙂
Merja / Merjan matkassa
Teidän matkaa oli mielenkiintoista seurata somen kautta. Grönlanti kiinnostaisi ja muistan jonkun tv-ohjelman innoittamana tutkineeni miten sinne pääsee, mitä siellä voi tehdä jne. Muistan eksyneeni jonkun retkijärjestäjän sivulle, jossa yksi retki maksoi monta tuhatta euroa. Gulps!
Elina
Ihana kuulla, että oot seurannut aktiivisesti meidän reissua! 🙂 joo huh, onneksi ei retket nyt maksaneet tuhatta euroa kappale vaikka kaikkiin retkiin upposikin yhteensä lähes tuhat euroa. Kallis kohde kyllä on.
Mari/ Maailma kotina
Grönlanti kiinnostaa. Tykkään kaikkialla olevista saarista. Mutta kesällä. Muistan joskus 20 v sitten, kun yksi asiakkaani meni Grönlantiin viikon koiravaljakkosafarille. Kuulosti ihan liian eksoottiselta.
Elina
Oi sun kaverilla on sillon ollut kyllä mieletön reissu! Kesällä kiinnostaisi myös käydä Grönlannissa ja silloin aukeaisi paljon enemmän retkimahdollisuuksia merelle.
Ne Tammelat
Oon niin iloinen, että teidän matka tänne onnistui ja oli ihanaa seurata sitä Instagramin kautta! <3 Grönlanti puuttuu vielä meiltä, mutta kiinnostelee kyllä todella paljon.
Elina
Tästä tuli kyllä onnistunut reissu vaikka matkan aikana tapahtui pelottavan paljon kummallisia asioita. Ihanaa kun olitte hengessä mukana ja innolla odotan jo teidän Grönlannin reissua! 😀
Aila ja Juha
Mielenkiintoista luettavaa, vaikka olen juuri yksi niistä, jotka kysyisivät, miksi ihmeessä halusitte suomalaisina matkustaa Grönlantiin, kun Suomessakin on kylmää, jäätä ja lunta? Meidän haaveet nimittäin aina suuntaavat toisin, pois kylmästä, jäästä ja lumesta. Mutta kyllä silti nuo maisemat ja retket kivoja ovat kuvista katsella, kun ei tarvitse itse palella. Tuo itselle nautinnollisen matkaseuran löytyminen kuulostaa tosi kivalta. Ja kun kerroit noista ilmastonmuutoshuolista, niissä jaan kyllä ajatuksesi. Mitä voisimme tehdä, ettei? Aila
Elina
Pelottavia ja isoja kysymyksiä 🙁 Ihminen tuntuu niiden edessä varsin pieneltä, eikä välttämättä tätä voida enää pysäyttää, se on menoa jo. Ei auta kuin pysyä veneen kyydissä. Itseasiassa jo mietin tässä kun täällä kotonakin oli nyt kevättulvia, että jos merenpinta tulevaisuudessa nousee, voisiko koteja alkaa rakentamaan ponttien päälle, että olisi kelluva koti ja sillä sitten voisi matkustaa perämoottori perässä joka paikkaan 😀 ehkä maailma sopeutuu sitten siihenkin, vaikka monia kaupunkeja jäisi veden alle.
Pirkko / Meriharakka
Me olimme tuolla kesällä ja silloin(kin) aavistuksen viileä sää tyolla osui kivasti Suomea silloin vaivanneen ”käristyskupolin” kanssa. Myös Huippuvuorilla olimme joskus onnistuneesti helteitä paossa 🙂
Anna| Tämä matka -blogi
Kyllähän siellä olisi käytävä. Hintataso on vaan aika suolainen.
Vähän sama kuin Islannissa. Mutta toisaalta ymmärtäähän tuon, kun ovat niin erityksissä.
Paluuviite: