Sermermiut – jäävuoria ja patikointia Unescon maailmanperintökohteessa

Grönlannin Ilulissatissa sijaitseva Sermermiut on osa Unescon maailmanperintökohdetta ja on inuiittien entinen asutusalue. Sermermiutille on Ilulissatin keskustasta matkaa vain 1,5 km ja sinne voi helposti tehdä omatoimiretken ja käydä samalla Isfjordscenterissä. Me ilmoittauduimme kävelyretkelle oppaan kanssa ja patikoimme lopulta takaisin keskustaan.

Olimme varanneet kävelyretken IWS Toursin kautta ja etsimme tapaamispaikkaa hyvän tovin löytämättä sitä. Lopulta meidän opas löysi meidät kadulta, meidän tapaamispaikka oli ollut ihan meidän hotellin edessä. Lähdimme kävelemään ja ohitimme pian maailman suurimman koirareen.

Opas kertoi paikallisista kalastajista, metsästäjistä ja rekikoirista. Täällä on suomalaiset veneet tosi suosittuja, myös paikallisten koulukuvioista kuultiin enemmän. Nuoret joutuvat monesti muuttamaan kokonaan toiselle paikkakunnalle, kun kolmannen asteen opetusta ei ole kuin vaan neljällä paikkakunnalla koko Grönlannissa. Ammattinsa moni joutuu käydä ”hakemassa” Tanskasta.

Sermermiutin alueelle saa Unescon tittelin vuoksi ainoastaan kalastajat tulla moottorikelkoilla ja kalastajilla on alueella edelleen oma satama. Täällä kalastetaan suurimmaksi osaksi ruijanpallasta.

Opas näytti meille videota miekkavalaista jotka olivat jääneet jumiin sulaan reikään eivätkä päässeet sieltä enää omin avuin pois. Tällaiset tilanteet stressaannuttavat miekkavalaat ja lopulta ne sairastuisivat. Tällä perusteltiin sitä, että ne lopulta tapetaan koska ne kuolisivat siinä tilanteessa muutenkin.

Saimme maistaa kuivattua kalaa joka oli niin rasvaista, että rasva lähtee käsistä ainoastaan kulumalla. Yritin pyyhkiä käsiä paperiin ja reissussa pidin hanskoja samassa taskussa kuin tätä paperia. Kun olin jo tullut reissusta kotiin, kysyi mies autossa, mikä täällä oikein haisee, täällä haisee ihan kalalta. Niin vaan se haju oli edelleen hanskoissani ja takissani.

Ilulissatin jäävuoret

Vihdoin näimme jäävuoria! Olimme jo reissun loppupuolella ja kaikki jäävuoriin liittyvät retket olivat peruuntuneet. Onneksi näimme niitä vielä täällä, ihan Ilulissatin keskustan tuntumassa.

Opas kertoi, että lähelle rantaa ei saa mennä, koska täällä on todellinen tsunamivaara. Mikäli suuri jäälohkare irtoaa, voi se aiheuttaa niin suuren aallon. Tämän Sermermiutin kylän asukkaat ovat sen vuoksi jopa joutuneet muuttamaan täältä pois, suuren tsunamivaaran vuoksi.

Jäävuorille kestää tulla jäätiköiltä jopa 2 vuotta nykyisille paikoille. Tässä kohtaa on sen verran matalampaa, että ne jäävät tähän jumiin ja nyt nähtävät jäävuoret saattavat vasta ensi vuonna liikahtaa eteenpäin sen jälkeen kun on tullut tarpeeksi painetta puskea niitä taas eteenpäin.

Täällä on viimeksi vuonna 1997 ollut kunnon jää merellä ja juuri meidän tuurilla se on juuri nyt Ilulissatin edustalla jäässä, emmekä pääse merelle. Tällä puolen meri on tosin osittain auki, mutta täältä satamasta pääsevät vain kalastajat matkaan, ei turistit.

Jäävuoret veti kyllä hiljaiseksi, sellaisia on nähnyt korkeintaan vain kuvissa ja tv:ssä. Oli outoa ja vaikuttavaa nähdä sellainen omin silmin.

Sermermiut patikointireitit

Sermermiutilla on kolme eri pituista patikointireittiä, olimme tiedustelleet niiden pituuksista ja haastavuuksista aiemmin tapaamiltamme turisteilta. En ollut itse siis perehtynyt niihin lainkaan, muuten kuin pituuksiltaan.

Kaikki reitit lähtevät Isfjordscenteriltä, punainen on lyhin 1,3 km, keltainen keskipitkä 2,7 km ja sininen pisin 6,9 km.

Punainen reitti tekee pistoksen rantaan ja sen voi yhdistää varsinaiseen Sermermiutin omaan polkuun, joka johdattaa kallioille. Sininen reitti tekee pidemmän ympyräreitin ja keltainen on myös ympyräreitti ja siksi kiva, että sen voi aloittaa ja/tai päättää lähelle Ilulissatin keskustaan.

Kysyin oppaalta keltaisen reitin kulkuajasta, sillä olimme ilmoittautuneet vielä iltapäivälle kaupunkikävelykierrokselle. Opas ilmoitti patikointiajaksi noin tunnin ja ilmoitin Evelle, että meidän on lähdettävä viimeistään klo 12.30 jotta ehdimme varmasti klo 13.45 tapaamispaikkaan.

Sermermiut – keltainen reitti

Ai että kun odotan Even postausta tältä reitiltä, voin vakuuttaa että meidän postaukset eroavat tunnelmaltaan tosi paljon toisistaan. Siinä missä itse ajattelin reitin olevan yksi hauska seikkailu, olisi Eve mieluummin kääntynyt takaisin jos olisi tiennyt mihin on kanssani joutumassa. Kertokoot Eve oman versionsa tapahtumien kulusta 🙂

Lähdimme Isfjordscenteriltä jo valmiiksi hieman myöhässä, klo 12.45, eli meillä olisi tunti aikaa patikoida, aivan kuten opas meille oli kertonut. Lähdin kuitenkin heti alkuun johdattamaan meitä eri suuntaan, kun seurasin mönkijän jälkiä enkä varsinaista polkua. Onneksi Eve oli pitänyt silmät auki ja pääsimme nopeasti takaisin oikealle polulle.

Reitin merkinnät on merkattu keltaisilla palloilla kiviin, mutta yöllä oli satanut lunta, joten reitillä ei ollut oikein muita jälkiä mitä seurata. Parissa kohtaa hukkasimme reitin melkein kokonaan, maasto oli niin tasaista ja valkoista.

Reitin alkupäähän jää hautausmaa, jolla kannattaa käydä vaikkei koko reittiä kiertäisikään. En tiedä, olisiko reitti kulkenut tasaista reittiä vielä eteenpäin, sillä suksien jäljet johtivat eteenpäin. Näimme kuitenkin kukkulan päällä keltaisen reittimerkinnän ja lähdimme kapuamaan sitä ylös.

En todellakaan vieläkään tiedä, oliko kyseinen huippu vain ylimääräinen huiputus vai kulkiko reitti juuri siinä vai oikeasti jossain muualla. Maastokartan mukaan reitti kuitenkin kulki tämän mäen yli. Ylhäällä oltiin ja kalliot olivat osittain lumen ja jään peitossa. Pian saimme jo lähteä takaisin alamäkeen, vaikka täältä aukesi kauniit näkymät jäävuonolle.

Eve olisi tässä vaiheessa toivonut, että olisimme kääntyneet takaisin. Vakuutin kuitenkin, että nyt ollaan jo menossa alaspäin ja kohta alhaalla, joten sitten olisi (ehkä) lähinnä suoraa tietä takaisin keskustaan. Tapasimme pari vastaantulevaa, jotka kertoivat reittiä olevan jäljellä n. 1,5 km. Sehän menisi nopeasti.

Reitti on osittain kallioista

Vielä oli pari nousua ja pari hutia reitiltä. Reitin toisessa päässä odotti yksi kalapatsas ja penkki, sekä rappuset alaspäin. Reitti loppui mutta vielä oli matkaa takaisin keskustaan. Soitin jo matkanvarrelta meidän retkenjärjestäjälle, että tulemme myöhästymään kävelykierrokselta. Tunnissa emme reitiltä selvinneet, vaan siihen kului aikaa reilu 1,5 tuntia.

Suositeltu patikka-aika tälle 2,7 km matkalle on 1,5-2 tuntia. Reitillä on nousuja ja laskuja, mutta myös tasaisia kohtia. Reitti kulkee suurimmaksi osaksi lähellä merta, joten maisemat täältä jäävuorille ovat kauniita. Sulanmaan aikaan reitti on helpommin kuljettavissa, kun lumi ja jää ei ole sotkemassa reittiä.

Ilulissat näkyvissä

Olin olettanut reitin olevan helppo ja tasainen, mutta en ollut mistään tietenkään asiaa etukäteen tarkistanut. Reitti oli kokonaisuudessaan kiva ja kävelemisen arvoinen maisemareitti!

12 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Oliko reitti kuitenkin kuljettavissa tavallisilla kengillä ilman, että tarvitsi lumikenkiä tai kengät olisivat olleet patikoinnin jälkeen täynnä lunta? Ilmeisesti myöhästyminen ei haiannut ja pääsitte kävelykierrokselle, mutta vähän myöhässä…

    Jäävuoret ja jäätiköt toden totta ovat hienoja. Niitä katsellessa itselle kyllä aika pieni olo!

    • Elina

      Hyvä kysymys, helppo vastaus ! 😀 Ei tarvi lumikenkiä (ehkä sydäntalvella saattaisi tarvita) ja ei ollu niin paljoa lunta, että jalka olisi uponnut hankeen vaan oli kevyt lumipeite ja alla oleva lumi kantoi hyvin. Eli tuolla olisi tuolla kerralla pärjännyt hyvin vaikka vaelluskengillä. Mikäli poikkeaa reitiltä, sillon voi ehkä hanki upottaa.

      Joo 40 min myöhästyttiin retkeltä ja muutama käyntikohde jäi välistä. Tuumasin Evelle, että pidetään sormet ristissä että törmätään ryhmään paluumatkalla ja sitten bongasin ne yhdeltä museolta ja liityttiin sitten loppuajaksi ryhmän mukaan. Hyvä niin, sillä puhelimessa he ei halunneet antaa mitään koordenaatteja missä päin olisivat vaan sanoivat, että meidän tulisi sopia uudesta retkipäivästä. Tämä ei enää onnistunut kun lähdimme seuraavana päivänä jo pois.

  • Anssi / Afrikkaan, Afrikkaan!

    Kun katselee noita sulana olevia merialueita, niin suomalaisena ajattelee, että hyvinhän sinne pääsisi seilaamaan ja jopa melomaan. Ilmeisesti tuollaista tsunamivaaraa ei sitten ole kaikkialla, jos vesille kuitenkin joskus pääsee. Itse en varmaan olisi ollut lopulta edes pettynyt, vaikken olisi vesille päässytkään, sillä onhan nuo jäävuoret tosi upeita ihan kuivalta maaltakin. 🙂

    • Elina

      Joo nämä sulana olevat merialueet oli hieman sivussa Ilulissatin keskustasta, tuolla oli kalastajien satama ja he pääsi merelle mutta Ilulissatin edustalla oli meri jäässä eikä siksi mikään vene päässyt kulkemaan. Harmiteltiin kyllä kun nähtiin nuo sulavedet, että miksei me tonne päästy. Siellä oli kuitenkin yks paikallinen tähystelemässä jäätilannetta, sillä hänen venensä oli jumissa Ilulissatissa ja hän olisi halunnut saada sen tälle puolelle missä meri oli auki. Mutta onneksi nähtiin jäävuoret myös mantereelta käsin! 🙂

  • Heidi / Maailman äärellä

    Ai miten ihanan näköistä! Minulla olisi varmaan mennyt tohon patikkaretkeen vielä paljon kauemmin aikaa, kun olisi ollut pakko kuvata tuota upeaa valkoista maisemaa joka suunnasta. Oliko siellä muuten miten kylmä?

    • Elina

      Me lähettiin aamupäivän kävelykierrokselle joskus klo 9 aikoihin ja sen piti kestää 1,5 tuntia. Seuraava retki oli klo 14, joten ajateltiin, että tuossa välissä olisi reilusti aikaa siirtyä tuon patikkareitin takaisin ennenkuin seuraava retki alkaisi. Meillä meni kuitenkin vielä Isfjordscenterillä oma aikansa ja sitten tuli jo kiire… Tuolla oli n. -5 astetta kylmä koko reissun ajan, eli ei todellakaan ollut mitenkään kylmä! 🙂

  • INDIVUE

    Mielenkiintoisia ja erikoisia kuvia ja muistoja olet kartuttanut. Mahtoiko siellä oli kylmä valokuvaamiseen? Mietin vain, kun männä talvena sormeni palellutin pelkästään Helsingissä, kun jäätynyttä merta kuvasin.

    • Elina

      Sormiin tuli joissakin paikoissa kylmä jos kuvasi ilman käsineitä, mutta muuten ei tullut onneksi paleltua tuolla 🙂 Tuossa missä meri oli auki, oli kyllä ihan eri tavalla kylmä, sellainen läpikylmä tuli kun seistiin hetken paikallaan ja tuuli pääsi eri tavalla, mutta pakkasta ei ollut paljoa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *