Lammintupa – Lapsiperheiden ehdoton käyntikohde Rukalla

Rukalla sijaitsevasta Lammintuvasta on tullut lapsillemme yksi Rukan talvikauden ehdottomista käyntikohteista. Lammintupa sijaitsee Rukan ulkoilureitin varrella, joten lapsiperheiden lisäksi ulkoilijat pysähtyvät pitämään siellä taukoa. Mitä Lammintuvalla on ja miksi siellä kannattaa käydä?

Lammintupa sijaitsee n. 10 km päässä Rukalta itään ja sinne ajaa Rukalta n. 10-15 minuutissa. Lammintuvan osoite on: Lammintuvantie 9, 93830 Rukatunturi

Lammintuvalle pääsee ympäri vuoden, sillä Lammintuvan ympäri kiertää Vuosselin monikäyttöreitti, jolla voi talvisin hiihtää, pyöräillä ja kävellä (ilman koiria). Reitti on luokiteltu helpoksi ja se on 11,8 km pitkä.

Lammintuvan huskyajelu

Lammintupa järjestää matalan kynnyksen huskyajelua, sillä pitkän huskyajelun lisäksi siellä on mahdollista kiertää n. 10-15 minuuttia kestävän 2,5 km pituisen huskyajelun ihan itse rekiä ajaen.

Tämän 2,5 km pituisen huskyajelun voi varata joko etukäteen netistä klo 9-11 väliselle ajalle tai sitten ilman ajanvarausta voi paikan päälle tulla non-stop huskyajelulle ajalle klo 11-15. Huskyajelu maksaa 30 euroa per henkilö (minimi 2 hlö).

Lapsi istui reen kyydissä kun otin ohjat käsiini, ennen huskyajeleulle lähtemistä annetaan kattavat ohjeet, kuinka rekiä ohjata ja kuinka sitä jarruttaa. Moottorikelkka ajaa jonkin matkaa edellä, joten jos jotain sattuisi, niin apu on lähellä.

Itseä suoraan sanottuna jännitti tosi paljon ohjata itse valjakkoa, sillä pelkäsin että ajaisimme puuhun, mutta koirat osaavat homman ja tuntevat reitin hyvin, joten välitöntä vaaraa ei ole. Ohjeet olivat yksinkertaisuudessaan, että pidä koko ajan kiinni, jarruta mutkissa ja alamäissä ja että on luotettava koiriin, sillä koirat tietävät mitä tekevät.

Omaa valjakkoajelua haittasi silloin sankka lumisade, jolloin sain jatkuvasti siristää silmiä jotta näin ylipäätään mihin päin olimme menossa. Valjakkoreitti kulkee metsän keskellä ja lapsi nautti suunnattoman paljon kyydissä, itsekin olisin ehkä mieluummin halunnut olla kyydissä kuin ohjaksissa, mutta kyllä vielä joskus hyppään toisen kerran valjakon ohjaksiin.

Talvella 2022-2023 oli Lammintuvalla huskykoiria yhteensä 150, joista 100 oli täällä. Valjakkoajelun jälkeen saa käydä silittämässä ja rapsuttamassa suloisia huskeja. Ilman huskyajelua ei koiria pääse lähemmin tapaamaan muuta kuin aidan takaa.

Lasten moottorikelkkailu

Lammintuvalla voivat yli 3-vuotiaat lapset ajaa 20 minuuttia (20 euroa) lasten moottorikelkkaa. Kypärä on valmiina ja lasta opastetaan kuinka moottorikelkkaa ohjataan, missä on kaasu ja jarru ja miten kelkka pysähtyy jos jotakin sattuisi.

Lammintuvalla on kaksi eri pituista lasten moottorikelkkarataa, lyhyempi on heti huskeja vastapäätä ja toinen pidempi on hiihtoreitin varrella, kahvilan takana. Se kulkee metsän keskellä eikä näköyhteyttä kelkkareitille ole. Vanhemman on hyvä kävellä lapsen takana, sillä meillä kävi niin että lapsen kelkka sammui metsän keskelle, enkä usko että lapsi olisi saanut sitä omin päin taas käyntiin.

Lapsen mielestä moottorikelkalla ajo oli jännittävää, mutta hauskaa. Molemmilla kerroilla lapsi jaksoi ajaa vain puolet ajasta ja lapsi tykkäsi enemmän lyhyemmästä radasta. Sille pidemmälle radalle on vähemmän ruuhkaa, joten sitä kannattaa kysyä mikäli lyhyempään on useampi lapsi jonossa. Jos on sisaruksia, voi ajoaikaa jakaa. Itseäkin olisi tehnyt mieli hypätä kelkan rattiin, mutta ei ehkä kuitenkaan lasten kelkkaan.

Lastenmaa ja Lammintuvan herkulliset munkit

Lammintuvalle on ilmainen sisäänpääsy ja kuka tahansa voi tulla sinne. Lammintuvan lastenmaa on myös ilmainen ja sieltä löytyy lasten ulkoleluja, kiikku, liukumäki, pari napakelkkaa ja useampi tunneli. Napakelkka on ollut tosi tykätty.

Yksi hyvä syy tulla Lammintuvalle on sen mielettömän herkulliset ja vastaleivotut munkit. Munkit ovat isot ja oikein sulavat suussa. Lammintuvalla on tarjolla myös keittolounasta, mitä emme ole vielä maistaneet mutta seuraavalla kerralla voisi tänne tulla ihan jopa syömään. Munkeilla on joka tapauksessa aina käytävä.

Lammintuvalla on myös tarjolla poroajelua. Poroajelulla saa istua poronreessä ja poro kuljettaa metsän keskellä. Poroja voi ihastella myös aitauksen takaa Lammintuvan pihapiirissä. Paikalla oli yksisarvinen poro.

Lammintupa Rukalla on siis ehdoton käyntikohde niin lapsiperheille kuin muille ulkoilijoille, jotka haluavat tulla kokemaan huskyajelut, herkulliset munkit tai ulkoilureitit.

8 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Tämä paikka on meillä vielä käymättä, vaikka Rukalla olemme useaan kertaan käyneet. Kieltämättä varsin herkulliselta näyttävät munkit, pitääkin siis laittaa kohde jo niiden vuoksi itselle mieleen seuraavaa Rukalla käyntiä varten. Huskyajelukin on meillä vielä kokematta.

 • Eveliina / Reissukuume

  Lammintuvalla tuli piipahdettua yhdellä Rukan reissulla! Piti käydä siellä useampana päivänä, mutta siellä oli aina niin paljon ruuhkaa, että siirrettiin hommaa eteenpäin.

  Mieleen jäi älyttömän hyvät munkit (suuri kehu tällaiselta ei-pullansyöjältä :D), mutta myös pieni huoli eläinten hyvinvoinnista.

  • Elina

   Nuo munkit on kyllä todella herkullisia! 🙂 Nyt viimeksi kun oltiin kevättalvella, niin suurin osa koirakopeista oli tyhjillään, mietin mihin koirat on viety kun edellisellä kerralla niissä oli todella paljon koiria. Oltiin nyt vielä hiihtolomien aikaan ja koiria oli tosi vähän. Ehkä olivat kaikki juuri silloin omilla koiravaljakkoretkillään?

 • Pirkko / Meriharakka

  Tästä tulee väistämättä mieleen sisarentyttärieni kanssa aikoinaan pohjoiseen tekemämme reissu. Tarjolla oli poroajeluja, joka minustakin kuullosti ihan kivalta. Teini-ikäinen oli vähän sitä mieltä, ettei hän nyt moista, lapsellista ja nuorempi sitten vanhempaa matkien yhtyi häneen. Mutten antanut periksi ja menimme. Eka 5 minuuttia ja tytöt olivat molemmat ihan innoissaan 🙂

  • Elina

   Voi ihanaa! Tuo on kyllä niin tuttua! Lapset ovat usein ”en halua mennä” / ”tylsää” ja sitten kun kuitenkin menee, niin aina ovat kuitenkin lopulta tykänneet! 🙂

 • Anmarien

  Mulla on vielä Lappi käymättä kokonaan talvella, mutta ehkä sinnekin vielä joku vuosi ehtii. Ihanan aktiivinen paikka, missä pääsee itse tekemään juttuja. En tiennytkään, että valjakkoa voi päästä itse ajamaan eikä vain istumaan kyydissä!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *