Häänhinmäen näkötornilla

Häänhinmäen näkötorni sijaitsee Hankasalmella ja torni on jo itsessään nähtävyys (sen vuoksi tänne tänä kesänä tulimme) ja maasto täällä on myös hienoa ja miellyttävää ulkoilla. Me kävimme tornilla patikoiden ja alueella on runsaasti muitakin polkuja mitä pitkin patikoida tai maastopyöräillä.

Häänhinmäki

Parkkipaikka on riittävän iso, siellä on kuivakäymälä ja opasteet kahteen suuntaan. Me lähdimme kohti Häänhinmäen näkötornia, mihin on matkaa vain 0,5 km. Huoltomies tuli meitä vastaan ja antoi reittivinkkejä. Mikäli muistan vielä oikein, hän suositteli tämän lisäksi mm. hienoa reittiä Purtovuorelle/Poltinlammille (?), jolloin nousua olisi jonkin verran ja sitä myötä myös hienoja maisemia. Alueella on muutenkin monta merkittyä pientä nähtävyyttä mm. luola, tervahauta ja iso puu.
Häänhinmäen aluetta hoidetaan talkoovoimin ilman yhteiskunnan tukea, esim. tämä mies johon törmäsimme, oli kuljettamassa mönkijällä litrakaupalla vettä tornille. Alueesta koituu kustannuksia mm. polttopuista, sorastuksista, pitkospuista, reittikartoista, opasteviitoista, polttoainekuluista, materiaaleista, aurauksesta, kunnossapidosta, tiemaksuista, kaasupulloista, korjauksista, vakuutuksista ja parkkipaikan laajennuksesta. Siinä on kyllä pitkä listä kuluja ja kävijällä on mahdollisuus maksaa näistä korvaus omantunnon mukaan MobilePaylla tai tilinumerolla.

Häänhinmäen reitti

Kävelemme kuusimetsän halki kalliolle, missä alkaa kaunis mäntyvoittoinen metsä ja maata koristaa runsaat jäkälät. Reitti ei tosiaan ole pitkä parkkipaikalta, vain 0,5 km. Saavumme Häänhintuvalle jonka edustalla on nuotiopaikka. Jo Häänhinmäen autiotupa (joka on eri kuin itse näkötornin tupa), on kuuluisa retkeilijöiden keskuudessa sen hyvän varustelun vuoksi.
Huolestun, olemmeko sittenkin ajaneet väärälle parkkipaikalle ja tulleet väärän tuvan pihaan, sillä en näe korkeaa näkötornia missään, kyllähän niin ison tornin pitäisi näkyä! Mies huikkaa että tuolla se on, se on vain hyvin maastoutunut puiden taakse.
Häänhintupa autiotupa

Häänhinmäen torni – tämän takia tänne tultiin!

Häänhinmäen torni on 20 metriä korkea ja sinne johtaa 122 porrasta, välissä on välitasanteita penkkeineen. Näkötornin huipulle on vuonna 2020 rakennettu n. 20 neliön taukotupa joka toimii tuuli ja aurinkosähköllä. Tuvassa on kaasulla toimiva keittiö (jääkaappi, liesi, veden ja kahvinkeitin), lämmitys, keittiönpöytä, pari levitettävää sohvaa ja näköalat joka suuntaan. Tupa on rakennettu puhtaasti talkoovoimin.
Tornin tupa rakennettiin alunperin varausmajoitukseen, mutta koska tuvan rakentamiseen on saatu hankerahaa eikä toiminta saa siten olla kaupallista, on yöpymis käytäntöihin tullut kesällä 2021 muutoksia, mikä ei toistaiseksi mahdollista varauksien tekemisiä tupaan. Tupa toimii pääasiassa päivätupana klo 10-20 ja sallii vain tilapäisen majoituksen ennakkovarauksin. Alueen toiminnasta vastaa Hankasalmen Latu & Polku, jonka FB-sivuilta löytyy ajantasaiset tiedot aukioloaikoihin, tuvan tilanteeseen ja alueen tapahtumiin yms.
Tornista aukeaa upeat, metsäiset maisemat joka suuntaan, korkeuseroja on ja edessä näkyy Iso Häänhinjärvi, jonka vastarannalle pääsee myös patikoiden. Yhteensä Häänhinmäen alueella on 35 km ulkoilureitistöä. Tornin alapuolella on ulkohuussi ja rajapyykin vieressä tulipaikka.
Lähdemme tulipaikalta oikealle kohti kallioita, jonka päällä on vielä pienen pieni tupa ”peikkola”. Peikkolan edestä lähtee kallioiden päältä Kattilapolku 1,2 km metsäistä neulasmatto polkuja pitkin takaisin autolle ja tällöin saa tehtyä pienen rengasreitin.
Peikkola
Häänhintuvalta pääsee myös pitkospuita pitkin tornille
Kattilapolku
Paikka oli niin hieno kuin mitä osasin siltä odottaakin, tosi kiva ulkoilupaikka! Uskon, että alue tulee vetämään ulkoilijoita kasvavissa määrin ja mistä sitä tietää, kuinka aluetta vielä tulevaisuudessa kehitetään. Tosi hienoa työtä on täällä tähän asti tehty ja vielä puhtaasti talkootyöllä, kiitos kun on mahdollistettu näin hienot puitteet ulkoilijoille!
Me tulimme Häänhinmäelle Suonenjoen suunnasta, jolloin ajoimme pitkästi soratietä. Onneksi katoin matkan varrella navigaattoria, sillä se ohjasi Talkooahontielle ”Häänhinmäen näkötorni” – toki sitäkin kautta pääsee myös, mutta sitä ei suositella pienen parkkipaikan vuoksi. Häänhintuvan parkkipaikalta on lyhyempi matka tulla (navigaattoriin: häänhintuvantie 160). Meidän reittivalinta perille pitkää soratietä pitkin oli hiukan väärä, joten kannattaa eri suunnasta tulla paikalle esim. tien 641 ja Sirkkamäentien kautta jolloin soratieosuus lyhenee. Purtomäentien risteyksessä on punainen torni merkkinä oikeasta tiestä ja sen jälkeen on selkeät opasteet perille. Tarkistathan Googlen Mapsin tarkan osoitteen.

2 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Hienon näköistä maastoa tosiaan! Itse toivoisin, että noissa "vapaahtoisen maksun -tapauksissa" olisi jokin ehdotus siitä maksun suuruudesta. Mielellään niitä maksaa. Polkuen sorastaminen voi tosin olla joidenkin mielestä vähän kyseenalaista ja itsekin ehkä mieluummin kävelisin metsäpoluilla sorapolun sijaan. Toisaalta se varmasti mahdollistaa yhä useammalle ihmisille mahdollisuuden nauttia noista poluista.

  • Elina

    Joo se voi olla vaikea arvioida olisko se maksu esim 2e, 5e, 10e vai mitä luokkaa. Kyllähän niitä mielellään tukee, kun kuluja on tosiaan paljon ja itse saa vaan tulla sinne nauttimaan puitteista.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *