Koiran kanssa Ruotsiin ja Tanskaan, näin se onnistuu käytännössä

Niin se k-tauti löysi meidänkin perheeseen, lähes 3 vuoden odottelun jälkeen. 10 päivää sairastelua on takana, enkä vieläkään ole täysin toipunut. Kova kaipuu kirjoittamiseen kuitenkin on, joten päätin kirjoittaa oman voinnin mukaan lyhyestä ja kepeästä aiheesta. Mikäs sen mukavampaa, kuin kirjoittaa tässä tapauksessa koirasta ja sen kanssa matkustamisesta pohjoismaissa. Mitä asioita tulee ottaa huomioon kun matkustaa koiran kanssa Ruotsiin ja / tai Tanskaan?

Koiran kanssa ulkomaille, hoida ensin nämä

Ennenkuin voi reissuun lähteä, on muutamia perusasioita jotka tulee olla kunnossa, jotta reissu ylipäätään onnistuu. Kirjoitan koiran näkökulmasta, mutta näitä voi soveltaa myös kissaan. En kirjoita sen tarkemmin hinnoista, sillä ne voivat vaihdella niin paljon paikkakunnan ja eläinlääkäriaseman mukaan ja mukaan tulla poliklinikkamaksuja jne.

  • Koiralla tulee olla voimassaolevat rokotusohjelman mukaiset rokotukset
    • Rokotukset ovat parvo, penikkatauti, rabies, tarttuva maksatulehdus ja kennelyskä.
    • Kennelyskää suositellaan, mikäli koira on paljon kontaktissa muiden koirien kanssa ja on esimerkiksi matkalla ulkomaille koiranäyttelyihin, missä on paljon muita koiria.
    • Rokotuksesta on oltava vähintään 21 päivää.
  • Tunnistemerkintä, eli siru
    • Kun rotukoirat rekisteröidään, laitetaan heille jo pentuna siru. Esimerkiksi sekarotuisilla koirilla saattaa siksi siru puuttua. Koira on sirutettava ennen matkaa, mikäli sellainen vielä puuttuu.
  • Koiran EU-passi
    • Koiran EU-passin edellytyksenä on, että koira on sirutettu.
    • Passiin merkitään koiran tunnistemerkinnät, voimassaolevat rokotukset sekä omistajan tiedot.
    • Koiran EU-passi maksaa n. 10-15 euroa.
Reissukoiran ensimmäinen ulkomaanmatka

Matkustaminen koiran kanssa Ruotsiin

Meidän edesmenneistä koirista ei tullut reissukoiria kuin vasta viimeisinä elinvuosinaan (kiitos niistä yhteisistä muistoista Norjassa). Vältimme heidän kanssa Ruotsiin matkustamista, koska se vain tuntui jotenkin niin hankalalta ja monimutkaiselta. Norjaan matkustaessa ei tarvinnut huolehtia ekinokokkilääkityksestä, kun emme matkustaneet Ruotsin kautta.

Kun kesällä lähdimme Inga- koiran kanssa 3 viikon roadtripille Ruotsiin ja Tanskaan, oli viimein aika perehtyä siihen, mitä Suomesta Ruotsiin koiran kanssa matkustaminen oikein vaatii.

Se vaatii ylläolevat perusasiat, jotka meillä oli kaikki nuorella koiralla kunnossa. Koira oli jo pentuna sirutettu ja rokotettu ja rokotuspassiksi otimme heti EU-passin tavallisen rokotekirjan sijaan, niin kulkee kaikki ajantasaiset rokotetiedot aina mukana reissussa. Ruotsiin matkustaminen vaatii vielä kaksi muutakin asiaa:

  • Ilmoitus Ruotsin Tulliin
    • Ilmoitus hoituu helposti ja nopeasti vain muutamassa minuutissa tästä linkistä. Linkin takaa klikkaat ”Anmäl att du ska resa med din hund eller katt”. Sivusto muuttuu suomenkieliseksi ja koirasta täytetään mm. sen tunnistetiedot ja tiedot omistajasta.
    • Ilmoittamalla koiran etukäteen, voit Ruotsin päässä valita tullissa vihreän linjan.
    • Mikäli et ilmoita koiraa etukäteen, tai olet unohtanut ilmoittaa koiran tulliin, tällöin menet tullissa punaiselle linjalle.
    • HUOM. Mikäli matkustat Ruotsiin Norjasta, tällöin ei tarvitse tulli-ilmoitusta tehdä.
  • Huolehdi koiran ekinokokkilääkityksestä

Koiran ekinokokkilääkitys

Ekinokokki on heisimatoihin kuuluva lihansyöjä loinen, jota ei esiinny Suomessa. Ekinokokki on vaarallinen ihmiselle ja siksi on tärkeää myös ennaltaehkäistä sen tulo ulkomailta, sillä koira voi toimia pääisäntänä loiselle. Koira voi saada tartunnan syömällä toukkarakkulan, joka on peräisin esimerkiksi lampaasta, naudasta, porosta tai hirvestä, siasta tai myyrästä. Ruokaviraston sivuilta voit lukea tarkemmin ekinokokin eri muodoista ja tartuntatavoista.

Pitkä vai lyhyt ekinokokkilääkitys

Koira lääkitään ekinokokkia vastaan joko pitkän tai lyhyen kaavan mukaan. Valinta riippuu siitä, kuinka pitkään koira oleskelee ulkomailla. Ekinokokkilääkitys koskee vain koiraa eikä esimerkiksi kissaa.

  • Pitkä eli 28 vrk sääntö
    • Mikäli matkustaa säännöllisesti, matka kestää pitkään tai maiden rajoja ylitetään monta kertaa.
    • Ennen matkaa koira lääkitään 2 x kertaa.
    • Lääkityksen välillä on oltava korkeintaan 28 vrk ja vähintään 1 vrk toisistaan.
    • Kun lääkitys on kunnossa, saa koira matkustaa vapaasti EU-alueella, Sveitsissä, Norjassa ja Islannissa korkeintaan 28 vrk ajan.
    • Mikäli matka kestää pidempään, ylläpidetään lääkitystä matkan päällä 28 vrk välein.
    • Suomeen saavuttua annetaan vielä kolmas lääkitys.

Ruotsin ja Tanskan matkalla sovelsimme tätä 28 vrk sääntöä, koska matka kesti alle 28 vrk ja koska vaihdoimme maata, ei se vaatinut eläinlääkärissä käyntiä matkan aikana, ainoastaan ennen matkaa ja matkan jälkeen Suomessa.

  • Lyhyt 1-5 vrk (24-120 h) sääntö
    • Mikäli matka on kertaluontoinen.
    • Ekinokokkilääkitys voidaan antaa kohdemaassa aikaisintaan 120 tuntia ja viimeistään 24 tuntia ennen Suomeen saapumista.
    • Mikäli matka kestää alle 24 tuntia, tulee noudattaa pitkää kaavaa (28 vrk) ja lääkitä koira kahdesti jo ennen matkaa ja kerran matkan jälkeen Suomessa.
    • Lyhyessä kaavassa ei tarvita lääkitystä Suomen puolella, ellei matka suuntaa esimerkiksi Ruotsin kautta Norjaan. Koska Norja vaatii myös ekinokokkilääkityksen antamisen Ruotsin kautta viimeistään 24 tuntia ennen, silloin voidaan lääkitys antaa jo Suomessa.

Koska koiranhoitajamme lähtivät iloksemme mukaan syksyn ruskamatkalle Ruotsiin, päätimme ottaa Inga koiran pidennetylle viikonloppumatkalle mukaan. Tällä kertaa sovelsimme lyhyttä sääntöä. Matka kesti alle 5 vrk ja viikonloppu oli tulossa, joten kävimme jo maahan tuloa seuraavana päivänä ottamassa ekinokokkilääkitys ja merkintä koiran passiin lähimmältä eläinlääkäriltä paluumatkaa varten.

Katsoin vain sopivan paikkakunnan matkanvarrella, missä eläinlääkäreitä olisi ja laitoin sinne sähhköpostia, että olemme tulossa sinne Suomesta ja että tarvitsemme paluumatkalle ekinokokkilääkitystä, joten aika järjestyi helposti ja ekinokokkilääke annettiin eläinhoitajien toimesta aulassa – tämän hankalampaa se ei ollut.

Ekinokokkilääkitys oli hoidettu alta pois Ruotsissa alle 5 minuutissa

Koiran kanssa Ruotsista Tanskaan

Tanska ei vaadi koiran ilmoitusta tulliin ja koska meillä oli ekinokokkilääkitys kunnossa, pystyimme vain ajamaan ilman mitään ilmoituksia Tanskaan. Olimme kyllä epävarmoja ja googlettelimme kuumeisesti ennen rajan ylitystä, että eikö todellakaan tarvitse mitään ilmoittaa, mutta mitään selkeää poikkeavaa informaatiota en tämän tiimoilta löytänyt.

Ekinokokkilääkitys tulee olla voimassa myös Tanskassa ja kun matkustaa oman lemmikin kanssa, on asiat kunnossa kunhan koira on rokotettu, sirutettu ja sillä on EU-passi. Tanskassa ollaan kuitenkin todella tarkkoja siitä, että koiria ei saa pitää vapaana, joten sen suhteen tulee olla valpas.

Tanskassa tulee Suomea huomattavasti tiukemmin noudattaa koiran kiinnipitoa, mutta eri puolilla Tanskaa on koirametsiä, jotka ovat itselleni edelleen hieman mysteeri niiden poikkeavista kiinnipito säännöksistä.

Olin hyvin iloinen, kun löysin tällaisen koirametsän erään leirintäalueen läheisyydestä, joten päästin koirametsässä koiran irti ja pidin sen välittömässä läheisyydessä, mutta tulin epävarmaksi kun metsän keskeltä löysin aidatun koirapuiston. Enkö sittenkään saanut pitää vielä tässä vaiheessa koiraa irti, oliko koirametsä vain koirapuisto metsän sisällä?

Olen ymmärtänyt, että koirametsät ovat koirapuistoista poikkeavia metsäalueita, missä koiran saa poikkeuksellisesti pitää vapaana ja tarkoituksella sallittuja nimenomaan koirille. Tällä vältetään sitä, että koirat olisivat vapaana jokaisessa metsässä ja sallitaan tiukan lain puitteissa kuitenkin toisinaan pitää koiria lainmukaisesti vapaana.

Pahoittelut, mikäli olen nyt väärinymmärryksessä rikkonut Tanskan lakia, Tanskassa vain halutaan pitää huolta herkästä luonnosta, mikä on ainoastaan hyvä asia. Kun lähdimme Ruotsista Tanskaan koiran kanssa, teimme taas ilmoituksen Ruotsin tulliin ulkomailta saapuvasta koirasta.

Tanskassa kuoppasimme ajatukset Legolandista, koska meillä oli koira mukana.
Legolandiin sai kuitenkin ottaa koiran mukaan.

Käytännön kokemukset koiran kanssa matkustaessa Ruotsiin ja Tanskaan

Matkustimme Ruotsiin laivalla Turusta Tukholmaan ja varasimme lemmikkihytin. Hytti on hyvä paikka koiralle matkustaa, jos muut lähtevät syömään tai kiertämään laivaa. Useimmissa laivoissa on koiraloungeja, missä voi olla koiran kanssa laivamatkan ajan. Laivan kannella on yleensä koiran pissapaikka (Ruotsi-Tanska välisen reitin laivassa sitä ei ollut), mutta Inga koira ei suostunut käydä laivalla kertaakaan pissalla, vaikka monen monta kertaa yritettiin.

Tämän vuoksi on hyvä käyttää koira pissalla juuri ennen laivaan siirtymistä. Me olimme ennen laivaan siirtymistä kävelleet Turun keskustassa useamman tunnin, joten ajateltiin että koira oli käynyt jo tarpeillaan. Satamassa saatiin kuitenkin odottaa laivaan nousua vielä tunnin ajan ja koska laivamatka kesti lähemmäs 11 tuntia eikä koira suostunut käydä laivalla pissalla, joutui hän pidättämään todella pitkän ajan. Tukholman päässä oli myös kovat aamuruuhkat, joten sielläkin meillä meni pitkään ennenkuin pääsimme ruuhkista pois johonkin sivuun pissattamaan koiraa.

Siinä mielessä laivamatka Vaasasta Uumajaan on koiran kannalta hyvä, kun laivamatka kestää vähemmän aikaa. Inga koira ei tosin sielläkään suostunut käydä pissalla, mutta oli kuitenkin lyhyempi aika pinnata. Ingaa jännitti laivan äänet (myönnän, että laivan perällä nukkuessa ne jännittivät minuakin) ja koira selvästi oli peloissaan laivan moottoreiden äänistä. Koira ei myöskään suostunut tulla ulos autosta laivan autokannella, sillä pelkäsi sitäkin paljon, joten saatiin hetki taistella ennenkuin saatiin 30 kg mötikkä autosta ulos. Monen laivamatkan jälkeen on koira tähän kuitenkin nyt siedätetty ja laivan autokannet eivät ole enää niin pelottavia.

Nyt kun tämän ekinokokkilääkitysten prosessin on kerran kokenut ja käynyt läpi, on koiran vieminen Ruotsiin ja Tanskaan entistä helpompaa ja vaivattomampaa. Se maksaa vain vaivan eläinlääkärissä käynnin verran, mutta sitten se on hoidettu. Mainittakoon, että koiran lyhyt lääkitys maksoi Ruotsin puolella 43 euroa, joten ei kovinkaan paljoa.

Mikäli herää vielä kysymyksiä, suosittelen aina olemaan suoraan yhteydessä omaan eläinlääkäriin, sillä maahantulosäännökset voivat vuosien varrella myös usein muuttua.

Oletko matkustanut koiran kanssa Ruotsiin tai oletko sellaista harkinnut?

15 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Me sairastettiin se tauti keväällä, varsin lieväoireinen, mutta kovasti pisti väsyttämään.

    Itsellä kun ei ole koiraa, niin en ole matkustellut. Lapsena meillä oli koira, niin Suomessa jonkin verran matkustettiin, mutta ei ulkomailla.

    Toivottavasti toipuminen menee hyvin!

  • Elina

    Joo paha se on mennä matkustamaan koiran kanssa, jos ei sellaista ole 😀 Täälläkin on kovasti väsyttänyt, torstaina ja tänään nukuin arviolta yhteensä 5 tunnin päikkärit. Onneksi tauti on hellittämään päin, niin maistuu elämä sitten taas hyvältä <3

  • Mari / Kodinvaihtaja

    Meidän piti ottaa koiramme Norjan reissulle, mutta kun vaihtui viime tipassa Viroon, niin jätettiin hänet kotiin. Oli hyvä valinta. Tuntui, että mihinkään majapaikkaamme emme häntä olisi saaneet ottaa. Tällä kapealla kokemuksella en koe Viroa koiraystävälliseksi maaksi, en kyllä tiedä, onko sinulla tarkempaa tietoa??

    • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

      Virossa hotellit ovat yleensä pieniä, ja niissä on tosi vähän koirahuoneita, koska lainsäädäntö kieltää niitä käyttää muiden vieraiden majoittamisen, kun korkanomistajien. Muuten Virossa on hyvin paljon erilaisia koirille tarkoitettuja puistoja ja aktivittetteja.

    • Elina

      Se on kyllä hankalampaa jos tuntuu, että joka paikkaan on koirat kiellettyjä :/ Koiraystävällisen maan tunnistaa niin helposti siitä, kun saa nimenomaan niin positiviisen kokemuksen ”oho tännekin sai ottaa koiran mukaan” (esim Legoland). Virossa ei olla koskaan koiran kanssa oltu, mutta lähivuosina varmaan sekin tulee koettua.

  • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

    Mun silmissä se oli kyllä työlästä. Huomattavasti työläämpää, kun lapsen kanssa matkustaessa. Ehkä se on vain kokemuksen puutetta. Meillä ei ollut lemmikkejä vuosiin, ja minusta se on aika tylsää, koska olen aina ollut kissaihmisiä. Tykkään, että jokin elukka on kotona. Nyt ei vielä onnistuu, mutta ehkä joskus vielä pystymme ottamaan lemmikin kotiin.

    • Elina

      Meidän entiset koirat pisti aina shown pystyyn, minne ikinä mentiinkään, joten siinä oli sekä stressiä että häpeää mukana, eli ei kovin leppoisaa matkustamista niiden kanssa 😀 Inga kulkee hiljaa ja huomaamattomasti mukana, että sitä välillä jopa unohtaa että se on reissussa mukana.

      Tietysti joutuu sitten aina miettimään, jos on jotain sisäaktiviteettia, että mihin koira menee siksi aikaa mutta ollaan sitten vuoroteltu että toinen on jäänyt koiran kanssa, niin ei oo tarvinnut jättää koiraa mihinkään yksin. Mm. kun oltiin kylpylässä ja kylpylä avautui vasta klo 12, jolloin meidän piti chekata ulos hotellihuoneesta, muu perhe lähti kylpylään ja ite päivystin koiran kanssa sitten lenkkipolulla 😀

      Lemmikeistä on aina paljon iloa <3

  • Sandra / The Present is Perfect

    Ollaan matkustettu, mutta itse olin silloin teini-ikäinen, joten vanhemmat hoitivat nuo käytännön hommat, passit ja muut. Tämä postaus oli siksi kiinnostava, vaikka koiraa meillä ei vielä ole. Joku päivä varmasti on, ja tuo matka on juuri se, mitä tulisi itsekin tehtyä. Sen muistan teini-iän seikkailusta koiran kanssa, että meidän russelikaan ei suostunut pissaamaan laivalla.

    • Elina

      Ihana! 😀 Mä luulen, että on aika yleistä ettei koirat tykkää käydä niillä laivan vessapaikoilla, tai oon kuullut niin paljon vastaavia tapauksia. Ihana kuulla, että ehkä teille tässä tulevaisuudessa koissu tulee perheeseen! 🙂

  • Anne | Elämää Nomadina

    Voi miten söpö koira!! Näin koiraihmisenä tämä oli kivaa luettavaa, vaikka ei omaa lemmikkiä olekaan. Näin koko ajan tien päällä olevana oman koiran ottaminen ei oikein houkuta, vaikka kyllähän jotkut reissaa paljonkin lemmikkien kanssa. Meille on nyt toistaiseksi riittänyt koirien ja muiden lemmikkien hoitaminen house-sittereinä, kivaa hommaa sekin, tilapäistä tassuterapiaa 🙂 Tsemppiä koronasta toipumiseen!

    • Elina

      Reissaaminen ja koiranomistaminen on haastava yhdistelmä ja uskon että on monelle myös este ottaa koira vaikka kovasti haluaisi. Se hoitopaikan järjestäminen on aina oma juttunsa, sopiiko hoitajille tai jos menee koirahoitolaan, kuinka iso lasku siitä tulee. Sitten kun matkustaa kaukomaille ja lentokoneella, niin silloin luonnollisesti joutuu koiran jättämään kotiin. Toivotaan, että saataisiin mahdollisimman paljon otettua koiraa mukaan mutta onneksi meille on hyvät koiranhoitajat, jotka sitten koiranhoitajasta huolehtii kun lähdemme kauemmas 🙂

  • Eveliina / Reissukuume

    Kivan kepeä postaus mielenkiintoisesta aiheesta 🙂

    Dodon kanssa on tullut matkustettua vähän siellä sun täällä, ja se onkin varsinainen reissukoira. Alkuun aina stressasi ja varmistelin asiat miljoonaan kertaan, mutta nykyään mennään huomattavasti rennommalla asenteella!

    • Elina

      Niinpä, alussa joutuu miettimään kaikki käytännön asiat miten ne oikein sujuu mutta sitten pikku hiljaa sitä vaan lähtee rutiinilla ja koirallekin se on ihan täysin normaalia olla välillä reissussa 😀

  • Soile Mörsäri

    Heippa ja kiitos tästä loistavasta postauksesta. Meillä on tarkoitus toukokuussa mennä Ruotsin kautta Tanskaan autolla ja tässäpä tulikin kätevästi kaikki tieto mitä tarvitaan. Se jäi mietityttään, että pitänee ilmeisesti tehdä se tulli-ilmoitus Ruotsiin uudestaan koiran saapumisesta Ruotsiin kun palaamme Tanskasta?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *