Getsvedjeberget ja muita näköalapaikkoja Höga Kustenilla

Postaus sisältää mainoslinkin, joka on merkitty *merkillä.

Ensimmäinen asia, mikä minut houkutteli Höga Kustenille oli paikan mahtavat näköalat merelle. Siksi keskityimme pidennetyn viikonlopun aikana huiputtamaan Höga Kustenin vuoria. Ensimmäinen huippu oli Getsvedjeberget, seuraavana päivänä huiputimme myös Skulebergetin ja Slåttdalebergetin. Kaikki kolme ovat Höga Kustenin suosituimpia huippuja. Lopuksi vinkkaan vielä muista näköalapaikoista Höga Kustenilla.

Getsvedjeberget

Getsvedjeberget on ollut olemassa yli 10 000 vuotta, mutta patikointikansa löysi sen vasta vuonna 2020 ja sen suosio räjähti käsiin. En yhtään ihmettele että miksi, sillä siellä sijaitsee Ruotsin versio Norjan Predikstolenista.

Getsvedjebergetin parkkipaikka sijaitsee Skuleberget Havscampingin yhteydessä tai sen takana. Reitti huipulle on uusi ja hyvin merkitty. Reitti on noin 1 km pitkä ja kulkee kivikkoista ja kallioista reittiä pitkin, jatkuvasti nousten. Reitti alkaa melko jyrkästi, mutta tasaantuu loivasti. Paikoitellen on niin isoja kiviä, että ne muistuttavat melkein jättiläisen rappusia.

Reitti on siitä kiva, että siinä on useampi välitasanne mistä ihastella maisemia. Aina luulimme, että nyt olemme jo huipulla, eihän yksi kilometri pitäisi pitkä matka olla. Matkanvarrella tuli hauska luola, mistä etenkin lapset tykkäsivät.

Huomasimme jatkuvasti kallioissa ja reitin varrella erikoisia jälkiä jääkaudesta, joten täälläkin jääkauden jäljet näkyy selvästi. Muistan lukeneeni, että jokainen peruskoulussa opiskeleva olisi hyvä käydä Höga Kustenilla, sillä siellä ilmenee niin monimuotoisesti kaikki asiat, mitä maantiedon tunneilla opitaan.

Höga Kusten getsvedjeberget reitti
Tämä on se pieni ”luola”

Viimein huipulla ja evästauko! Itse en juurikaan ehtinyt istahtaa, kun lähdin jo metsästämään predikstolenia, joka löytyy kallioiden takaa kohti merta. Miehet kävivät sillä aikaa katsastamassa Getsvedjebergetin huipun, mistä aukesi 360 näkymät mm. Skulebergetille.

Alas tullessa alkoi satamaan, joten kivet ja kalliot alkoivat olla liukkaita, joten saimme hyvin varovaisesti kävellä alas kivikkoista polkua pitkin. Matkaan meillä meni mennen tullen yhteensä n. 1 h 45 min. taukoineen.

Maastossa oli kaunista jäkälää

Muita näköalapaikkoja Höga Kustenilla

Höga Kustenilla on niin paljon huippuja patikoitavana ja koko ajan muodostuu lisää, joten täältä ei kohteet lopu kesken. Siksi on aivan mahdotonta luetella tyhjentävästi kaikkia Höga Kustenin huippuja, koska niitä on vain yksinkertaisesti niin paljon.

Poimin muutamia eri näköalapaikkoja reissuun, joita emme itse kuitenkaan ehtineet tällä kertaa patikoida. Tässä muutamia vaihtoehtoja lyhyesti mainittuna:

 • Fäberget (Docksta)
  • 2,4 km huipulle, nousua 145 m. Hieno tuulensuoja huipulla, lähtö Kustladanilta. Hieman ennen huippua tulee vastaan hieno, vanha mäntymetsä. Täälläkin on pieni versio predikstolenista.
 • Perolsbo (Docksta)
  • Kustladanilta huipulle 1,4 km, Vibyggerå G kirkolta 1,8 km, nousua 125 m. Näköalat Dockstan lahdelle.
 • Herrestaberget (Docksta)
  • Lähtö Friluftsbystä 1,5 km tai Vibyggerå G kirkolta 3,1 km. Näköalapaikalle nousua 130 m. Voi tehdä myös ympyräreittinä, jolloin kokonais matkaksi tulee kylän läpi n. 6 km.
 • Dalsberget (Nordingrå)
  • Korkein vuori Höga Kustenilla, 332,5 metriä korkea, reitti n. 2-3 km, lähtö Mälandista. Myös Själandsklinten ja Omneberget sijaitsee Nordingråssa.
 • Stortorget (Häggvik)
  • Höga Kustenin klassisin näköala, lähtöpaikka Mannaminnestä, reitti on jyrkkä. 15-30 min. patikka huipulle.
 • Högklinten (Mjällom)
  • Kuulemma helppokulkuinen patikka 281 metrin korkeuteen, n. 2 km huipulle. Huipun alapuolella maailman korkeimmalla paikalla sijaitseva pirunpelto. Matkan varrella myös luolia.
 • Långtjärnhällorna (Skuleskogen)
  • Skuleskogen kansallispuiston itäpuolelta lähtiessä tulee pari näköalapaikkaa vastaan helpon pitkospuu patikan päässä. Patikkaa reilu kilometri / suunta.

Jos oikein innostuu patikoimaan pidempiäkin reittejä Höga Kustenilla, *suosittelen hankkimaan Höga Kustenin kartan, mistä näkee tosi kattavasti ja monipuolisesti eri reittejä ja mm. Höga Kusten Ledenin. Ilman karttaa pärjää kuitenkin hyvin lyhyillä päiväpatikoilla. Meillä on Calazonen Höga Kustenin (sininen on uusin) kirja. Myös siinä esitellään kattavasti eri reittejä Höga Kustenilla (ruotsiksi).

Pari muuta klassista kohdetta Höga Kustenilla ovat Skuleberget ja Slåttdalsberget, niistä voit lukea lisää omista postauksista. Nämä kolme huippua toimivat hyvin ensikohteina.

Getsvedjebergin huipulle on lyhyt mutta jyrkähkö ja kivikkoinen nousu, meidän 5-vuotias tykkäsi kun sai kiivetä. Maisemat Getsvedjebergetiltä on kyllä huikean hienot ja kalliokieleke on hieno myös, joten on käymisen arvoinen huippu tämäkin.

4 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Oho, kylläpä reittejä löytyykin paljon! Ja taas täytyy todeta, että näyttääpä syksyiset maisemat hienoilta ja näkymät kalliolta ovat upeat! Ensin ajattelin aluetta viikonloppu kohteena, mutta tuolla hurahtaisi varmasti viikkokin todella nopeasti!

  • Elina

   Kyllä! Patikoitavaa ja nähtävää riittää viikoksi ihan varmasti! Me oltiin nyt pe-su (laiva tuli Uumajaan torstai-iltana), niin periaatteessa viikonlopun. Kyllähän senkin aikana ehtii nämä ”pakolliset” nähdä, mutta edelleen jäi tosi paljon vielä näkemättä. Täällä jo haaveilen kolmannesta kerrasta! 😀 Eli jos kerta lähtee, niin kannattaa varata aikaa.

  • Elina

   Joo ja tässä vaan niitä näköalapaikkoja, sitten on paljon muitakin reittejä alueella. Jos ei sun mies innostu, niin mä voin lähteä sun kanssa! 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *