Porojoogaa kuusamossa

Ihana elämys Kuusamossa: Joogaa yhdessä porojen kanssa

Kun maaliskuussa lähdimme ensimmäistä kertaa osaomistus mökillemme Kuusamoon, oli tarkoitus lähinnä tutustua mökkiin ja sen lähiympäristöön ja ottaa ensimmäisellä kerralla rennosti. Viikko oli lopulta yllättävän aktiivinen, taisin vähän ottaa takaisin tammikuun lomasta, kun moni aktiviteetti ei silloin toteutunutkaan.

Nyt vietin Kuusamossa kolme päivää lapsen kanssa hiihtokoulussa, pilkittiin mökin jäällä, kävimme patikoimassa Myllykoskella, pääsimme viimein rinteeseen, kävin tytön kanssa Lammintuvalla huskyajelulla ja kenties hauskin tapaus; kävin porojoogassa!

Olen aina pitänyt ihan valtavan paljon poroista: ellen olisi koiraihmisiä, olisi poro ehdottomasti lempieläimeni. Porot on äärettömän söpöjä, viattomia, hauskoja ja ennen kaikkea kauniita eläimiä. Todellisuudessa en kuitenkaan tunne perinpohjin porojen todellista elämää ja niiden luonnetta. Siksi olikin hyvä, että Kujalan porotilalla oli vastassa Juha, joka kertoi poroista mielenkiintoisia faktoja.

Kujalan porotilalla

Missä ja milloin?

Porojoogaa järjestetään Kujalan porotilalla, joka sijaitsee Kuusamon ja Rukan puolessa välissä (Kemijärventie 131). Kujalan porotilaa pitävät Juha ja Jenni Kujala ja kyseessä on vanha, aito porotila joka on ollut olemassa vuodesta 1860 lähtien. Porotilalla pääsee käymään vain tilauksesta ja siellä järjestetään porojoogan lisäksi mm. porotilavierailuja, erilaisia rekiajeluita ja porojen aamuruokintaa.

Lue lisää: Kujalan porotilan elämykset.

Porojoogaa järjestetään kahdesti viikossa, torstaisin ja sunnuntaisin klo 9.00. Huhtikuun lopulla syntyvät porovasat, jolloin jooga on tauolla. Tämän jälkeen lähtevät porot sulan maan ajaksi luontoon ja silloin aitauksessa on vähemmän poroja, talvella on taas kaikki porot aitauksessa.

Porojoogan ohjaaja, Piritta Liikka sai ajatuksen porojoogasta pandemien alkaessa. Mielestäni tämä ajatus oli aivan huippu oivallus! Piritta järjestää Ruka-Kuusamon alueella lukuisia muita joogatunteja ulkona. Innostuin itse joogasta viime vuonna käytyäni Yinjooga kurssilla. Jooga on ihana laji ja tuntuu omalta jutulta, tykkään. Siksi ilmoittauduin heti porojoogaan, kun huomasin näin mielenkiintoisen elämyksen olevan tarjolla. Porojooga maksaa 39 euroa (vierailu porotilalla yht. 1½ tuntia).

Lue lisää: MunPolku joogatunnit Kuusamossa

Poroaitauksessa

Porojoogaa Kuusamossa

Ennen joogatunnin alkua kokoonnuttiin Kujalan porotilan parkkipaikalle, missä Juha kertoi yhdessä Uno-poron kanssa porojen elämästä. Poroilla on maailman eläimistä toiseksi lämpimin turkki, siksi niiden tuotteita hyödynnetään niin paljon. Kujalan porotilalla on myymälä, missä myydään mm. porotuotteita, lihaa, paikallista porotaidetta ja käsitöitä, myymälässä pääsee käymään porojoogan päätteeksi. Ostin täältä poronsarvista tehdyn avaimenperän meidän juuri saatuihin mökin avaimiin.

Tunnin aluksi nappaamme porontaljat mukaan, niiden on tarkoitus toimia joogamattoina. Tämäkin on aivan ihana oivallus! Siirrymme aitoon poroaitaukseen, missä on satoja poroja ja nenään kantautuva tuoksu muistuttaa lähinnä hevostallia, se herättää ajattelemaan, että nyt ollaan oikeasti mielenkiintoisessa paikassa. Kävelemme poroaitauksen poikki ja Piritta kertoo enemmän itsestään ja porojoogan taustoista.

Pian Juha käynnistää moottorikelkan ja lähtee meitä kohti, sadat porot perässään. Näky on epätodellinen, tällaista olen nähnyt lukuisia kertoja tv:ssä ja nyt saan itse olla poroaitauksessa ja satojen porojen keskellä. Juha ajaa ruokaa poroille ja porot kerääntyvät ympärillemme syömään, lähes koko tunnin ajaksi.

Porot tulivat vauhdilla aitauksen toisesta päästä

Teemme yksinkertaisia, helppoja ja tuttuja liikkeitä joogasta ja käytämme asanoita pohjoisen eläinmaailmasta. Olo on hieman kömpelö paksujen toppavaatteiden kanssa ja epätasaisen maaston vuoksi, mutta se ei haittaa. Tämä on niin upea elämys, että haluan vain nauttia tästä kaikesta juuri nyt. Saan olla ulkoilmassa porojen keskellä, kuunnella porokellojen kilkatuksia. Rauhoittua ja rentoutua. Tunti porojoogaa tyhjentää tehokkaasti pään, tuntuu ihanalta maata porotaljan päällä, pitää silmiä kiinni ja vain kuunnella ympäröiviä luonnon ääniä. Opin myös, kuinka pitkä matka on poronkusema.

Lue lisää: YLEn tekemä juttu porojoogasta / Eksoottinen porojooga lumoaa

Lue lisää: Missä muualla voi nähdä poroja Kuusamossa?

Joogaa porojen kanssa
Porojooga on ihana elämys!

Porojooga Kuusamossa on elämys, niin täydellinen keksintö toteuttaa hyvää oloa luonnossa, ulkoilmassa, eläinten keskellä. Ihanaa ja rentoa josta ei voi tulla muutakuin hyvä fiilis, suosittelen!

2 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Luinkin tästä tämän talven aikana ensimmäistä kertaa, kieltämättä kuulostaa hauskalta kokemukselta. Ja samaa mieltä olen myös siitä, että ovat veikeitä eläimiä! Vaikka joskus kärsivällisyys on kyllä koetuksella niiden ollessa tiellä autoilijoista täysin välittämättä, jolloin muodostuu välillä suuriakin jonoja.

    • Elina

      On kyllä erikoinen ja ainutlaatuinen idea yhdistää luonto ja hyvinvointi! Haha, sepä! Porot on kyllä niin hassuja! 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *