Vuoden 2022 matkavuosi yhteenveto

Jälleen on aika jo perinteeksi muodostuneen matkavuosi yhteenvedon, missä tänä vuonna matkustettiin. On mielenkiintoista myös katsoa, minkälaisista kohteista alkuvuodesta haaveilin ja miltä vuosi lopulta näytti. Mielestäni tämä vuosi on kulunut ihan mielettömän nopeasti. Olen tänä vuonna kuullut lähes poikkeuksetta jokaiselta tapaamaltani henkilöltä ”te olette olleet paljon reissussa”, johon olen todennut, ai ollaanko? Nyt kun tätä listaa katsoo, niin näköjään ollaan aika säännöllisesti jossakin käyty, vaikkei meillä ole mitään ns. merkittävän isoja reissuja ollut.

Tammikuussa Äläslompoloon ja Kilpisjärvelle

Alkuvuodelle oli muutaman viikon loma Lapissa suunnitelmissa ja lomalle oli paljon odotuksia ja suunnitelmia. Asiat eivät menneet putkeen, kun sain epämääräisiä terveyshuolia ja moni suunnitelma valui kuin hiekka läpi sormien. Reissu oli joka tapauksessa lopulta mukava, kun pääsimme nauttimaan pohjoisen talvisista maisemista.

Mennessä koukkasimme Rukan kautta ja sieltä jatkoimme Äkäslompoloon missä lomailimme viikon. Äkäslompolosta jatkoimme kohti Kilpisjärveä, joka kruunasi koko matkan. Majapaikastamme saimme joka päivä ihailla Saana-tunturia ja vaikka oli todella kylmä, oli Kilpisjärvellä aivan ihana olla. Paluumatka alkoi suunniteltua aikaisemmin ja viimeisen yön vietimme Torniossa.

Maaliskuussa Kuusamoon

Tammikuussa tehty koukku Rukalle johti mökkikauppoihin ja meistä tuli alkuvuodesta Kuusamon mökin osaomistajia. Pitkä mökkimatka taas johti lumipalloefektinä auton vaihtamisen täyssähköautoon ja se taas herätteli laajemmin ajatuksia automatkustamisesta.

Pääsimme Kuusamon mökille ensi kertaa maaliskuussa ja tunsin niin suurta onnea ja kiitollisuutta, että olimme saaneet monien vuosien haaveilujen jälkeen mökin, minne rakentaa perheenä uusia yhteisiä kokemuksia ja muistoja. Tyttö oppi tällä reissulla laskettelemaan, joten se oli mieleenpainuva kokemus.

Huhtikuussa Uumajaan

Saimme uuden auton kuukauden odotusajalla ja heti kun olimme auton saaneet, lähdimme sillä käymään Ruotsin Uumajassa uudella Aurora Botnia laivalla. Vietimme päivä Uumajassa risteilyllä kivan päivän Uumajassa ja olin jo siitäkin niin super iloinen ja innoissaan, kun pääsin parin vuoden tauon jälkeen edes sen verran ulkomaille. Uumajassa kävimme kuvamuseossa ja kaupoilla, oli piristävä reissu!

Toukokuussa jälleen Kuusamon mökille

Vappuna lähdimme jo lauantaina Kuusamoon ja yövyimme yhden yön Holiday Club Kuusamon Tropiikissa. Tuntui hassulta heti varata Kuusamosta hotelli, kun meillä jo oli siellä majoituspaikka mihin mennä. Mökin käyttöviikko alkaa kuitenkin vasta sunnuntaina, joten lähdimme sinne etuajassa ja päätimme samalla testata Kuusamon kylpylän.

Kuusamon Tropiikki oli ihan kiva kokemus, alue vaikutti monipuoliselta ja itse kylpylä oli mukavan piristävä ja lapset tykkäsivät tietenkin todella paljon. Kuusamossa vietimme sekä vappua että äitienpäivää, laskettelimme Rukalla, kävimme Sallassa, patikoimme ja kävelimme paljon järven jäällä.

Kuusamon Tropiikki
Vappu mökillä

Kesäkuussa roadtripille Tanskaan

Alkukesästä lähdimme ensin Ruotsiin ja sieltä Tanskaan ja lopulta olimme 3 viikkoa teltalla ja autolla matkassa. Näitä kokemuksia on nyt talven ja kevään aikana tipahtelemassa blogiin enemmänkin, joten saatte lukea reissusta lisää sitä mukaa kun ehdin kirjoitella. Oli aivan ihana ja onnistunut reissu!

Juuri kun palasimme takaisin Suomeen, loppui kesän ainoat helteet ja loppukesä oli yllättävän kolea. Siksi tuntui, että kesä meni todella nopeasti ohi, enkä ehtinyt niin paljoa nauttia Suomen kesästä kuin mitä olin ajatellut. Suomen kesä on yllättävän lyhyt, joten siksi on kiva viettää kesää myös Suomessa.

Heinäkuussa lähiretkeilyä ja melontaa

Olimme kesäkuun alussa osallistuneet melontakurssille ja heinäkuussa meloimme enemmän ilmatäytteisellä kajakillamme. Oli kyllä tosi kiva täydentäjä meidän retkeilyyn, joka tänä kesänä jäi harmittavan vähälle. Kävimme melomassa Etelä-Konnevedellä viikonlopun ajan ja sekin oli todella onnistunut ja rentouttava kokemus.

Pyörin tänäkin vuonna heinäkuussa paljon kotinurkilla Pohjanmaalla ja kävimme mm. Pietarsaaren Fäbodassa, Kyrö Distilleryssä ja katsomassa Kimon Ruukin. Nautin todella paljon ihan vain lähimatkailusta.

Meinasin jo unohtaa, mutta kävin heinäkuussa myös päivä Tallinnassa risteilyllä, joka oli myöskin piristävä. Heinäkuun lopulla lähdimme jälleen Kuusamoon, missä taas mökkeilimme, patikoimme Riisitunturilla, Pyhä-Luostolla ja Hossassa sekä meloimme järvellä.

Melominen on kivaa
Iloinen päiväretkeilijä Kuusamossa

Elokuussa vietä yö ulkona

Elokuun puolella ei varsinaisesti matkustettu, mutta lähdimme puolison kanssa Etelä-Pohjanmaalle Soiniin viettämään nuku yö ulkona haastetta. Nukuimme yön riippumatossa ja se oli mukava kokemus, ihan varmasti jatkamme riippumattoilua myös ensi kesänä. Toivottavasti ensi kesänä olisi taas enemmän aikaa retkeillä.

Syyskuussa pari ruskamatkaa

Elokuussa koitti arki kun palasin hoitovapaalta töihin ja lapset päiväkotiin. Siksi olin jo haudannut pienetkin haaveet ruskamatkasta, sillä en halunnut heti jäädä töistä lomalle ja halusin keskittyä työelämään. Iski kuitenkin niin kova Lappi kuume, joten päätimme piipahtaa Aavasaksassa viikonlopun verran ja saimme kokea sittenkin Lapin ruskaa.

Syyskuun lopussa lähdimme käymään pidennetyn viikonlopun verran Höga Kustenilla, missä olimme myös kesällä käyneet ja sillä reissulla alueeseen ihastuneet. Nyt ihastuimme vielä lisää eikä vieläkään tuntunut siltä, että olisi saanut paikasta tarpeekseen.

Lokakuussa korona

Syksy on mennyt omalla kohdallani ihan sumussa, sillä sairastimme koko perhe lokakuussa ensi kertaa koronan ja itsellä se oli raju flunssa, eikä tuntunut kyllä yhtään lievältä ja helpolta taudilta. Muut perheenjäsenet selvisivät huomattavasti lievemmillä oireilla. Oli oikea päätös jäädä lähimatkailemaan siihen asti, kunnes tauti on kerran koettu ja nähty miten siihen reagoidaan.

Lapset sairastelivat vuorotellen muita tauteja toistakuukautta ja poissaolopäiviä kertyi päiväkodista syksyn aikana yli toistakymmentä. Ei ollut yhtäkään viikkoa, ettei joku olisi ollut kipeänä. Onneksi meillä ei ollut juuri niihin aikoihin mitään reissuja varattuna. Tietää ensi vuonna, ettei syksylle suunnittele matkoja.

Syksy meni kirjaimellisesti sumussa ja tuli todella vähän ulkoiltua

Marraskuussa Kuusamoon

Tämän vuoden aikana ehdin käydä Kuusamossa yhteensä 5 kertaa, mikä tuntuu yllättävän paljolta. Jos me emme ole mökillä olleet, on siellä ollut joku lähipiiriläinen. Ajattelin, että kun mökki on hankittu, tulee siellä myös käydä ”koko rahan edestä”, vaikka ehtiihän sinne mennä harvemminkin. Ensi vuonna tulee käyntejä varmasti olemaan vähemmän, ehkä 2-3 kertaa.

Marraskuussa kävimme viikonlopun verran Helsingissä, lapsille oli jännittävää kokea ratikat, junat ja isomman kaupungin tunnelma. Huomasi hyvin kontrastin, että olemme pitkään viettäneet aikaa maaseudulla poissa kaupunkien vilinästä.

Loppukuusta lähdin mökille tunnelmoimaan joulua ja olihan se kokemus lähteä sinne aivan yksin, jännitti todella paljon mutta kaikki meni lopulta hyvin ja nautin olostani mökillä, rennosti ottaen ja joulufiilistellen.

Joulukuussa viimein ”kunnolla” ulkomaille

”Pieni toivonpilkahdus on, että pandemia olisi marraskuuhun mennessä hellittänyt ja silloin pääsisi vihdoin lentämään johonkin kauemmas lämpöiseen.”

Vuonna 2022 tiedossa matkasuunnitelmia vai pelkkiä haaveita?

No, pandemia ei ole kai hellittänyt, mutta onneksemme saimme sairastettua taudin ennen suunniteltua lomamatkaa. Olin nimittäin jo aikaisemmin päättänyt, että viimeistään tämän vuoden lopulla aion taas hypätä lentokoneeseen. Olimme matkanneet maata pitkin naapurimaissa jo lähes kolmen vuoden ajan.

Tietenkin kokemukset täällä lähellä ovat olleet pelkästään positiivisia ja olemme saaneet kokea paljon ihania kohteita, mutta nyt oli korkea aika lähteä pidemmälle. Tuntui, että hyvin moni muu oli jo ehtinyt käydä ulkomailla jopa useampaan kertaan ja me junnasimme vielä pohjoismaissa.

Palasimme tällä viikolla Israelista ja tästä reissusta tulen kertomaan luonnollisesti täällä blogissa myöhemmin lisää. Oli kyllä aika ihmeellistä olla taas ulkomailla ja tuntui siltä, kuin olisi kirjaimellisesti astunut ihan eri maailmaan. Samaan aikaan tuntui siltä, kuin ei koko pandemiaa olisi ollutkaan vaan jatkoin vanhoihin saappaisiin hypäten samaa reissuminä mentaliteettia.

Israelista käsin kävin Jordaniassa ja se oli kyllä yksi sellainen hauskan jännittävä pikku seikkailu, että taas muistaa mitä matkustaminen on. Lähdimme Israeliin ottamaan rennosti ja meillä oli todella löysät aikataulut, mutta silti olin matkalla todella väsynyt iltaisin ja tuntuu, että reissusta toipumiseen on mennyt yllättävän paljon aikaa.

En ole edes vielä oikein osannut jäsennellä ajatuksiani koko matkasta. Se oli myös yllättävän stressaava (mies stressasi lapsia ja minä stressasin miestä), joten tuntui poikkeuksellisen raskaalta reissulta, sillä meillä on aina matkat sujuneet hyvin. Ei matka huono ollut, mutta fiilis olisi voinut olla parempi. Nyt oli haastavaa aikaa matkustaa taaperon kanssa, mutta kokemuksia saatiin joka tapauksessa paljon uusia ja nehän jää loppuelämäksi parhaiten mieleen.

2022 matkavuosi yhteenveto

Alkuvuodesta en suunnitellut tätä vuotta kovin tarkasti, vaan päätin muutaman kunnon matkan jotka halusin vuoden aikana toteuttaa. Ne matkat olivat alkuvuoden matka pohjoiseen, Tanskan roadtrip ja jokin kohde loppuvuodesta lämpöisessä. Kaikki ne toteutuivat ja muutama suunnittelematon pienempi reissu siinä välissä. Mitään sen suurempia matkoja ei jäänyt välistä, kun ei suunnitelmia sellaisten varaan ollut. Muutama kotimaan kohde jäi kuitenkin edelleen odottamaan uutta ajankohtaa.

Matkavuosi oli aika pehmeä tarkoituksella ja saimme pikku hiljaa palata takaisin kohti reissuelämää. Vuoden suosikkimatkaksi valikoitui syksyn pidennetty viikonloppu Höga Kustenille, mutta myös Tanskan roadtrip oli todella onnistunut ja mieluisa matka.

Israelin matka jäi siinä mielessä hyvin mieleen, kun se oli ensimmäinen lento pandemian aikana ja pojan ensimmäinen ”kunnon” ulkomaan matka. Kotona ovat muut minulle naureskelleet, kun koko ajan puhun siitä, etten ole pitkään aikaan ulkomailla käynyt vaikka olemme kuitenkin reissanneet niin Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Ulkomailla olen lähinnä tarkoittanut sitä, että lähtee pohjoismaita kauemmaksi lentäen.

Minne vuonna 2023?

Tässä ihan hiljattain blogissa pohdin, mitä reissaamiselle nyt tapahtuu kun viimein päästään kauempana käymään. Tämän Israelin matkan aikana heräsi taas vanha kipinä maailman näkemiseen ja matkustamiseen ja vanhan tavan mukaisesti jo paluumatkalla mietin, minne suuntaan seuraavaksi.

En kuitenkaan uskalla suunnitella hetkeen uutta matkaa, vaan haluan antaa tilaa ennen kuin edes mietin seuraavaa. Päässä lentelee kuitenkin monenlaisia haaveita, mutta tällä hetkellä meillä ei ole mitään tarkempia suunnitelmia tai mitään varattuna ensi vuodelle. Se että suunnitelma ei ole, ei tarkoita sitä että emme matkustaisi. Emme vain vielä tiedä minne ja milloin, tuntuu että itselläkin on nyt vähän pasmat taas sekaisin matkasuunnitelmista kun pääsi kauempana käymään. Ensi vuonna tullaan varmasti matkustamaan enemmän taas ulkomailla.

Alustavasti olemme ensi vuonna lähdössä jälleen Höga Kustenille, Italiaan ja (tietenkin) Kuusamoon, sekä mahdollisesti Norjaan ellei mieli ehdi muuttua ennen kesää. Loppuvuodesta haluaisin taas lähteä johonkin kauemmas, mutta ne suunnitelmat ovat vielä turhan aikaisia, alustavia vaihtoehtoja on kyllä mielessä.

En kuitenkaan ihan heti halua matkustaa tällä kokoonpanolla ainakaan lentäen, vaan odottaa että taapero tästä vielä vähän kasvaa. En enää muistanut kuinka paljon lentomatkustamisessa joutuu koko ajan odottaa jotakin, ne on pitkiä päiviä. Itse pärjään kyllä odottamisen kanssa, mutta 2-vuotiaan vieteripojan kanssa ei kiitos ihan heti.

Nyt kuitenkin rauhoitutaan ja hiljennytään joulun viettoon ja vuodenvaihteen jälkeen aletaan taas haaveilemaan enemmän ensi vuodesta. Oikein rauhallista joulua kaikille <3

22 kommenttia

 • Mari/Kodinvaihtaja

  Ihanaa lähimatkailua. Itsellä ensi vuoteen monta kaukomatkaa. Alan epäilemään niiden järkevyyttä, sillä taitaa olla kaikkia uudelleen reititetty ja jopa päivillä eteenpäin. Sitten soittelet ja sumplit töitä uudelleen yms…

  • Elina

   Oi ei kun menee hankalaksi aikataulujen kanssa, mutta eiköhän ne lopulta kuitenkin jotenkin järjesty ja saat mukavia reissuja 🙂

  • Elina

   Kiitos! Uskon kans, että ensi vuoden aikana matkustamisen suunta alkaa selkeentyä, kun palataan takaisin normaaliin. Jotakin pandemian ajalta opittua toimintamallia varmasti jatketaan, mutta mukaan tulee myös vanhaa sieltä ”vanhasta reissuelämästä”. Katsotaan! Lentäminen itsessään oli kyllä taas kivaa pitkästä aikaa, mut haasteeksi toi haastavassa iässä mukana ollut taapero joka ei pysynyt hetkeäkään paikoillaan 😀

 • Anne | Elämää Nomadina

  Mukavan retkeilypainotteista reissausta kotimaassa ja vähän kauempanakin, Israelista ja Jordaniasta kiinnostaa kyllä lukea, siellä suunnassa ei olla itse vielä käyty! Meiltäkin on pian koostetta tästä vuodesta tulossa, mutta ensi vuoden osalta kaikki on aikalailla auki, Espanjassa nyt pari kuukautta ensin, mutta sen jälkeen toivottavasti jossain vaiheessa viimein jonnekin kaukomaille! Ihanaa joulun aikaa teidän perheelle!

 • Martina

  Onpa kivan kuuloinen matkavuosi teillä. Lähimatkailu on mukavaa, mutta kyllä kauemmaksi suuntautuneita reissujakin on ollut koronavuosien aikana ikävä. Parasta on kun saa tehdä monenlaisia reissuja. Juuri siltä teidänkin reissuvuosi kuulostaa.

  • Elina

   Monipuolisesti matkustaminen on aina tuntunut omalta jutulta ja kyllä ulkomaille on ollut myös ikävä. Nyt oli niin erilaista ja samaan aikaan ihanaa olla pitkästä aikaa kunnolla reissussa, aivan ihmeellinen fiilis. Sitä lisää! 🙂

 • Pirkko / Meriharakka

  Noita Höga Kusten -juttuja ainakin muistan kiinnostuneena lukeneeni.
  Kovin pohjoiset jutut, kuten vaikka Kuusamon suunnalta, eivät oikein juuri minulle nappaa, kun matkaa sinne täälltä pääkaupunkiseudulta lähtiessä kertyy jo yhteen suuntaan turhan paljon, jos ei ajamisesta pidä.

  • Elina

   Kiva kuulla, että Höga Kusten postaukset oli kiinnostavia 🙂 Kuusamosta oon kirjoittanut todella vähän (mutta juttuja sieltäkin on tulossa), kun se tuntuu olevan monille niin tuttu kohde jo 😀 Itestä tuntuu, että lähden sinne lähinnä mökkeilemään enkä lomailemaan 😀

 • Sari /matkalla lähelle tai kauas

  Kyllä lähitienoossakin riittää ihmeteltävää. Kivasti teillä reissuja ollut. Varovaisesti täälläkin tulevan vuoden matkoja suunnitellan. Tuntuu, että työt menee lomien eteen. Aika näyttää. Rauhaisaa joulua ja hyvää matka vuotta 2023!

  • Elina

   Joo hyvin riittää lähelläkin paljon koeattavaa. Toivonkin, ettei kipinä kotimaan matkailuun sammuisi, vaikka kovasti tekee ulkomaille taas mieli.

 • Ismo for Takeoff

  Teillä on riittänyt varsinkin kotimaanmatkailua ja onhan se selvää, että jos on Kuusamossa mökkiviikkoja maksettuina, niin tottahan niitä pitää käyttää. Kuusamo on kyllä mahtava paikka noin reilun viikon kokemuksella, kyllä siellä käydä kehtaa. Kilpisjärvellä kävin kaverin kanssa syyspatikoimassa joskus parikymmentä vuotta sitten Haltille ja takaisin ja oli se kyllä komeaa seutua. Tuon laivamatkanne Uumajaan muistan lukeneenikin.
  Meillä on tämä vuosi mennyt kotimaan (Serbian) kamaralla. Ensi vuonna tulee liikuttua kyllä taas vähän kauemmaskin, mutta suunnitelmat ovat kyllä täysin auki.

  • Elina

   Totta! Sen vuoksi tuo Kuusamon paikka uskallettiin hankkiakin, kun tiedettiin että sillä suunnalla riittää koluttavaa ja paljon upeita luontokohteita, ettei ihan heti lopu kesken. Kilpisjärvi on minä vuodenaikana tahansa tosi kaunis! Tuntuu, että tosi monella on matkasuunnitelmat vielä ihan auki! Voi myös olla, että nousseet sähkön hinnat ym muuta aiheuttaa niin paljon epävarmuutta. Kuulostaa kivalta, että olette Serbiassa myös paljon kotimaa matkailleet! 🙂 Helppoa ja mukavaa lähimatkailua 🙂

 • Eveliina / Reissukuume

  Teillä on ollut kiva matkavuosi! Ja tosi kivoja Suomi-kohteita! Ne on kiva lisä kaikkien näiden ”kävin tänä vuonna 20 uudessa maassa” -postausten joukossa 😀 Toki täällä jo into piukeana odottelen Israelin postauksia 😉

  Ihanaa ja rentouttavaa joulua teidän perheelle! Ja totta kai, mahtavaa reissuvuotta 2023! 🥰

  • Elina

   Musta taas tuntuu, ettei tänä vuonna kotimaassa juuri missään muualla käytykään kuin Kuusamossa 😀 Toivottavasti edes pieni kipinä kotimaan matkailuun vielä jäis henkiin, eikä jäisi ihan kokonaan näiden ulkomaa haaveiden alle 🙂 Israelin postauksia tulee varmasti heti vuodenvaihteen tienoilla 🙂

 • Katja / Pinkkis

  Tosi kivan kuuloisia reissuja! Se on kyllä jännä, miten usein onkin silleen että itestä tuntuu ettei oo juurikaan reissannut ja sitten jos sen erehtyy sanomaan ääneen niin saa muistuttelua että no oothan 😀 Toki tämäkin on niin suhteellista, jonkun mielestä on paljon jos reissaa enemmän kuin kerran-pari vuodessa, jonkun mielestä kerran kuussa on harvoin.
  Nämä yhteenvetopostaukset on aina jotenkin tosi kivoja lukea.
  Näin uuden vuoden kynnyksellä kyllä taas päässä risteilee niin mahdottomasti kaikkia uusia suunnitelmia ja haaveita, saa nähdä mitä ensi vuosi tuo tullessaan.

  • Elina

   Se on totta ja just niin suhteellista ! 😀 Ei sitä välttämättä itse huomaa, ennenkuin alkaa kirjoittaa ylös / laskemaan missä onkaan käynyt ! 🙂

 • Kohteena maailma / Rami

  Kuusamosta on tullut teidän suosikkipaikka sattuneesta syystä, ja se on kyllä huippu kaikin puolin! Itsekin siellä mielelläni käyn niin usein kuin mahdollista, todella monipuolinen kohde.

  Kaiken kaikkiaan mukava matkailuvuosi teillä takana.

  • Elina

   Kiitos Rami, niin on – Kuusamon seutu on todella monipuolinen kohde ihan ympärivuoden! Samat kohteet saattaa olla ihan erilaisia elämyksiä eri vuodenaikoina ja paljon on siellä nähtävää ja koettavaa 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *