Telttaretkellä koirien kanssa Lauhanvuoren kansallispuistossa

Länsirannikolla ei ylitarjontaa kansallispuistoista, saatikka vaellusreiteistä ole. Meiltä lähimpään kansallispuistoon on noin parin tunnin ajomatka. Vaikka läheltäkin silti patikointireittejä löytyy, kaipaan välillä jotain hieman parempaa reittiä mihin lähteä telttailemaan. Juuri tästä syystä olen päätynyt kahdesti telttailemaan Lauhanvuoren kansallispuistoon ja kerran ollaan tehty päiväretki sinne. Paikassa houkuttelee paikan yksinkertaiset reitit, jolloin ei huku reittivaihtoehtoihin. Jos kaipaat helppoa telttailukohdetta joka sopii myös lapsiperheelle, niin tässä yksi hyväksi todettu vaihtoehto. Suosin mielelläni usein luontokohteita, joista löytyy rengasreittejä, täällä terassikierros ja pirunkierros ovat kumpikin tuoreita rengasreittejä, jotka eivät ole kovin montaa vuotta siellä olleet, lisätietoja Lauhanvuoren reiteistä löydät täältä. Lauhanvuori sijaitsee noin Kristiinankaupungin korkeudella Isojoen, Kauhajoen ja Honkajoen kunnissa ja se soveltuu hyvin myös maastopyöräilyyn leveiden neulasmatto reittien ansiosta.

Ollaan lähdetty patikoimaan jokaisella kerralla aina eri paikasta, niin Lauhanvuoren näkötornilta, Kivijadalta ja Spitaalijärveltä. Ollaanhan Pohjanmaan lakeuksilla, joten tornista näkee monen kymmenen kilometrin päähän, sillä Lauhanvuori itsessään on alueen korkein ”vuori” (231 m). Lauhanvuoren juurelta lähtee luontopolku ja reitti myös Kaivolammelle, missä sijaitsee alueen toinen telttailupaikka, jonne kesti patikoida vajaa tunnin.

Spitaalijärvi

Lauhanvuorelta voi myös suunnata leveää neulasmatto reittiä pitkin Spitaalijärvelle, minne on näköalatornin parkkipaikalta matkaa noin pari kilometriä. Spitaalijärvi on koko paikan kauneus ja siellä sijaitseekin Lauhanvuoren telttailualue. Spitaalijärven telttailualueelta löytyy laituri, tulentekopaikka, ulkokäymälä ja kaivo/lähde. 500 metrin päässä toisella puolella Spitaalijärveä sijaitsee keittokatos, mihin mahtuu suurempikin porukka, tulentekopaikka, pieni laituri ja ulkokäymälät. Täältä jatkuu reitti muurahaisen (7,5 km) ja kivijadan suuntaan (4,6 km). Läheiselle parkkipaikalle on matkaa vain noin 500 metriä, joten kolmivuotiaamme jaksoi hyvin kävellä autolta suoraan telttailupaikalle, jolloin kokonaismatkaa kertyi noin kilometri suuntaansa. Spitaalijärvelle pääsee tätä kautta esteetöntä reittiä pitkin ja parkkipaikalla on varattu tilaa myös matkailuajoneuvoille.

Spitaalijärven leiripuolelle paistaa hienosti ilta-aurinko ja tyyni Spitaalijärvi onkin todella rauhoittava. Illalla kuultiin ensin käen kukkuvan, jonka jälkeen käki lensikin ylitsemme. Yöllä lauloivat järvellä joutsenet ja yön vessareissulla saa säikähtää maassa makaavia rupikonnia.

Kun meillä ei ole omaa mökkiä, pidän Spitaalijärveä ikäänkuin ”vara mökkinä”, mihin tulla viettämään aikaa ja nauttimaan järvimaisemasta. Neljä vuotta sitten, kun paikassa yövyin ensimmäisen kerran keskikesällä oli paikalla meidän teltan lisäksi vain toinen retkeilijä. Tänä kesänä toukokuun lopussa, yöpyi samassa paikassa jo kymmenkunta telttailijaa, silti riitti omaa rauhaa. Telttailtiin tällä kertaa ensimmäistä kertaa koirien kanssa ja se meni loppujen lopuksi ihan kiitettävän hyvin, toinen nukkui remmi puuhun sidottuna mättään päällä ja toinen ihan tyytyväisenä teltan absidissa. Pari kertaa jouduin tarkistamaan, nukkuuko koira tosiaan vielä siellä mutta kyllä nukkui, vaikka pari kertaa menikin omin päin yöllä teltasta ulos. Jännitin aamuyöhön saakka yötä koirien kanssa, joten loppujen lopuksi muut nukkuivat paitsi minä itse. Täytyy kuitenkin huomauttaa, että ensimmäisellä kerralla kun täällä yövyin, oli mukana edesmennyt koirani joka silloin piti minua ja ystävääni koko yön hereillä sen vuoksi, ettei viihtynyt teltassa. Siitä oppineeni ostimme nykyisen teltan juuri koiria ajatellen.

Vaikka lähdimme kotoa jo hyvissä ajoin, meni ilta leirissä kuin hujauksessa: kävelymatka autolta, teltan pystytystä, ruoan tekemistä ja tiskaamista, kahvin keittämistä ja loppuillan seurustelimme erään pariskunnan kanssa, joiden kanssa oli kiva rupatella kotimaan matkailusta, retkikohteista ja elämästä ylipäänsä. Saan tällaisista kohtaamisista usein paljon energiaa, kun pääsen kuulemaan uusia ajatuksia. Aamulla keitimme puurot ja kahvit ja purettiin leiri. Vaihdoimme kesän retkeily/matkailu ajatuksia vielä toisen pariskunnan kanssa tiskipaikalla. Spitaalijärven rannalla on lähdepohjainen kaivo, josta saa tuoretta juomavettä.

Kolme vuotta sitten esikoinen ensimmäisellä retkellä

Reitti Kivijadalta Spitaalijärvelle

Kun teimme Lauhanvuorelle vain päiväretken, jätimme auton Kivijadalle ja kävelimme siitä Spitaalijärvelle paistamaan makkaraa. Reitti oli hieno ja rauhoittava, oli suota ja kuivaa mäntymetsää, kukkia ja lähteitä matkan varrella. Kävelimme takaisin autolle auringonlaskun aikaan ja sekin teki reitistä vielä hienomman. Tauon jälkeen Suomen Lapinkoiramme vain päätti, että hän ei enää takaisin kävele ja teki totaaleja stoppeja, joten puoliso sai kantaa neidin autolle saakka noin 5 km matkan. Tämä oli myös esikoisemme ensimmäinen patikointi, joten reissu oli kaikinpuolin ikimuistoinen.

800 metriä pitkä Kivijata oli aikamoinen, ei siinä auttanut kun vaan ihmetellä sitä kivien määrää. Mikäli auton jättää Kivijadalle, voi siitä käsin kiertää tämän 3-vuotta sitten rakenteilla olleen Pirunkierroksen (4,4 km). Kivijadalta ei ole pitkä matka Aumakivelle.

Lauhanvuori on sopiva päiväretkeilyyn sopivien reittien vuoksi, mutta soveltuu myös hyvin telttailuun tai pidemmälle reitille. Leirikaverimme olivat kiertäneet puiston 23 km pitkän Lauhanvuoren kierroksen päivän aikana. Lauhanvuorelle palaamme kyllä mielellämme, sillä kierrettävää edelleen on. Lauhanvuoren kyljessä sijaitsee myös toinen pieni kansallispuisto: Kauhaneva-pohjankankaan kansallispuisto

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *