Kesä 2020 on täällä, mitä lopulta suunnitelmissa?

Miltäköhän tämä mennyt kevät mahtaa tuntua vuosien päästä, mitähän ajatuksia se herättää? On kyllä ollut aivan erikoinen kevät ja onneksi alkaa elämä jo normalisoitumaan, uskaltaa nähdä vapaammin ihmisiä, lähteä terassille syömään ja kiertää Suomea. Keväällä koko maailma pysähtyi ja samalla myös matkustaminen. Kukaan ei matkustanut enää minnekkään, eikä kyllä tehnyt mielikään. Korona otettiin sen verran vakavasti, että siinä vapaa-ajanmatkat jäi kyllä prioriteettilistan häntäpäähän. Korona oli monelle varmasti osittain toivottu ja kaivattu pysähtyminen, sellaisena sen itse ainakin koin. Keväällä sai kyllä haudata kaikki ajatukset tulevaisuuden lomasuunnitelmista, tai oikeastaan niitä ei uskaltanut edes miettiä, kaikki matkustamiseen liittyvät ajatukset vain jäi pois.

Maaliskuussa ennen kuin tilanne äityi niin pahaksi, pohdin mahdollisia vaihtoehtoja kesälomalle: postaus 10 + 5 eri vaihtoehtoa kesälomalle, suurin osa ajatuksistani sijoittui vielä silloin johonkin päin Eurooppaa. Vaikka Norjakin oli listalla mukana, ajattelin ettei me sinne todennäköisesti tänä vuonna lähdetä, siitä syystä että oltiin siellä juuri syksyllä ja nyt saisi olla jonkun muun kohteen vuoro. Lähempänä kesää aloin jo kuitenkin haaveilla, että pitäisikö sittenkin edes sinne Pohjois-Suomeen suunnata, kun ulkomaat on kerta täysin poissa laskuista. Selvää oli, että tämä kesä vietettäisiin kokonaan kotimaassa.

Maaliskuusta lähtien ollaan oltu kotona etätöissä ja pyöritty lähinnä vain kotikylässä, joten alkaa tuntumaan siltä, että kesälomasta on otettava kaikki irti ja päästävä tuulettumaan tien päälle. En halua kesälomaa omalla kotipihalla kököttää, sillä siihen on ollut riittävästi aikaa näin alkukesästä ja viikonloppuisin. Keväällä uskaltauduin varaamaan meille mökkiviikonlopun Ähtäristä elokuulle, se oli ensimmäinen varovainen varaus koronan aikaan.

Koska kesälomasuunnitelmat olivat aivan auki ja ollaan mökkikuumeiltu paljon, päädyin vielä varaamaan meille juhannukseksi mökin. Sekin tuntui turvalliselta koronan aikaan, kun ajattelin meidän päätyvän omalta pihalta suoraan mökin pihalle. Joten juhannuksena suunnataan Pohjois-Karjalaan Lieksaan, missä meitä odottaa kerrankin mökkijuhannus. Kun olimme toissa viikonloppuna Lauhanvuoren kansallispuistossa, tapasimme siellä pariskunnan joka todella lämpimästi suositteli Ruunaan koskenlaskua. Kävimme vuosia sitten Kuusamossa kokeilemassa koskenlaskua ensimmäistä kertaa (postaus koskenlaskua Kuusamossa) ja innostuin kyllä heti tästä Ruunaan mahdollisuudesta. Mökki sijaitsee vain kiven heiton päässä Patvinsuon kansallispuistosta, joten suunnitelmissa on tehdä päiväretki myös sinne sekä paluumatkalla piipahdus Kolille, kun puoliso ei ole siellä aiemmin käynyt. Pääpaino Itä-Suomessa on kuitenkin nauttiminen mökkeilystä, järvimaisemasta ja kesästä.

Meillä on puolison kanssa osittain eri aikaan lomat, joten oman loman alussa ajattelin suunnata ensin Hankoon (postaus Ihanan kaunis ja monipuolinen Hangon seutu), missä saisin kerrankin olla ajan kanssa. Viime kesänä jo sieltä lähtiessäni mietin, miksen voisi viettää sieltä käsin kesälomaani, joten niin ajattelin tänä kesänä juuri tehdä. Toivon mukaan tänä vuonna retki Bengtskärin majakalle toteutuu, sillä viime kesänä se peruuntui päivä toisensa jälkeen kovan tuulen vuoksi. Ottaisin mielelläni Hankoon mukaan myös polkupyörän, sillä rantabulevardeja on kätevä kiertää polkupyörällä, lisäksi haluaisin pyöräillä paikkoihin, mihin en ole jalkaisin tai autolla ehtinyt aiemmin tutustua. Haluaisin käydä tänä kesänä myös perheen kanssa Naantalin Muumimaailmassa, mutta se on vielä epäselvää, menemmekö sinne erikseen viikonlopuksi vai käymmekö siellä Hangosta käsin.
Kun uutisista tuli tieto, että Norja avaa rajansa Suomalaisille 15.6 lähtien, laittoi tämä tieto vipinää kinttuihin. En ollut ajatellut olevani etulinjassa kun ensimmäisiä rajoja avataan, mutta pidän Norjan tilannetta nyt turvallisena ja etenkin Varangin niemimaa on muutenkin harvaan asuttua seutua. Vähän ehdin jo loppukeväästä miettiä, että kannattaako meidän Itä-Lappiin tänä kesänä lähteä, jos ei samalla reissulla ole mahdollista toteuttaa Pohjois-Norjan valloituksen neljättä, eli viimeistä palasta. Varangin niemimaasta alettiin haaveilemaan heti viime Norjan reissun jälkeen.
Tein nopean päätöksen siitä, että suuntaamme kesälomalla vielä Varangin niemimaalle. Puolessa tunnissa oli yhtäkkiä kaikki kesälomasuunnitelmat selvillä. Vietämme pohjoisessa aikaa pari viikkoa, joista ensimmäisen telttaillen Norjan puolella ja toisen viikon mökkeilen Ivalossa. Pyörimme näillä seuduilla vähän fiiliksen mukaan, ei mitään tarkempia suunnitelmia tässä vaiheessa.
Päätimme, että otamme koiravanhukset mukaan pohjoiseen (yksi unelma lisää päästä reissuun koirien kanssa), eli pian saan hankkia niille omat passit. Muutama vuosi sitten mukaan pääseminen oli sen verran lähellä, että hankin silloin jo sirut valmiiksi. Meidän toisella koiralla todettiin juuri nivelrikko, joten se laittoi suunnitelmia vähän uuteen uskoon tuon pohjoisen suhteen. Se tarkoittaa sitä, että joudumme tällä kertaa luopumaan pidemmistä päiväpatikoinneista ja etsimään vain lyhyempiä kevyitä reittejä koiran ehdoilla tai vaihtoehtoisesti etsiä paikan päältä koirahoitola patikan ajaksi. Jos tiedossasi on koirahoitola (tai lyhyitä ja kivoja reittejä) tuolla seudulla, niin saa mielellään vinkata kommenttikenttään!
Viime kesänä pohdin myös Oulujärveä ja Hailuotoa ja varsinkin Hailuoto on kummitellut jo pidempään päässä, siellä tahtoisin päästä käymään saaren karuuden vuoksi. Näen sen mielessäni jotenkin idyllisenä paikkana, saas nähdä minkälainen se on kun sen itse kokee. Sekin on sellainen potentiaalinen viikonloppukohde jolloin yövyttäisiin paikan päällä teltassa, mutta vielä mietin yhdistäisikö sen tähän pohjoisen reissuun, sillä suunta on sama. Järkevintähän on yhdistää samalla suunnalla olevat kohteet, sen sijaan että ajaisi samaa tietä usean kerran kesän aikana.
Kun kesän suunnitelmat olivat selvillä, tunsin jälleen sitä kutkuttavaa innostunutta tunnetta, jonka olin jo ehtinyt unohtaa tämän koronan aikana. Miltä tuntuukaan, kun oli taas jotain todella mielekästä mitä odottaa! Matkat tuovat niin paljon iloista energiaa. Toivottavasti nämä kaikki suunnitelmat toteutuu, sillä huomaan kyllä kaipaavani uusia seikkailuja pitkän pysähtymisen jälkeen. Meillä kun on jo tiedossa, että syksyllä ja loppuvuodesta emme pääse enää reissaamaan, joten nämä kesälomamatkat jäävät todennäköisesti vuoden viimeisiksi. Kauemmaksi matkustamista en tässä vaiheessa vielä edes harkitse.
Tämän kesän suunnitelmat on siis:
 • Itä-Suomen reissu:
  • Lieksan mökkiloma
  • Ruunaan kosket
  • Patvinsuon kansallispuisto
  • Koli
 • Etelä-Suomen reissu:
  • Naantali
  • Hanko
  • Bengtskär
 • Pohjoisen reissu:
  • Hailuoto
  • Kemijärvi
  • Ivalo / Inarijärvi
  • Sevettijärvi
  • Kirkkoniemi
  • Varangin niemimaa
  • Utsjoki
  • Tenojoki
Aika kivoja suunnitelmia, joista etenkin Itä-Lappi on odottanut toteutumistaan jo useamman vuoden ajan! Tänä kesänä saan kokea monta kotimaankohdetta, jotka ovat vuosi vuodelta vain siirtyneet. Ihan huomaamatta, täyttyi kalenteri kesäksi vaikka ensin ajattelin, ettei suunnitelmia kesäksi juuri ole. Toki hieman varpaillaan saa edelleen olla, koronatilanne ei ole edelleenkään ohi ja tilanne voi muuttua nopeastikin nykyistä tilannetta huonompaan suuntaan. Toivotaan ettei muutu ja ihmiset saisivat viettää ansaitun, huolettoman kesän!
Mihin sinä ajattelit suunnata kesällä? 🙂

3 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Kivoja suunnitelmia! Tuo Patvinsuo on muuten ihan tosi hieno kohde, omasta mielestäni ehkäpä hienoin noista suohon perustuvista Suomen kansallispuistosta! Jos vain on virtaa, niin Patvinkierto on hyvä idea! Ja onhan Kolin maisemat myös vertaansa vailla. Jos nimenomaan niihin (Ukko-Koli, Akka-Koli ja Paha-Koli), kannattanee suosia arkipäivää ja mieluiten aikaista aamua tai iltaa, sillä muuten ihmisiä on helposti tungokseksi asti.

  Koska meidän oli tarkoitus viettää kesä Pohjois-Amerikassa, on meidänkin pitänyt tehdä uusia suunnitelmia. Suomen lisäksi tuo Pohjois-Norja on kyllä alkanut kiinnostamaan myös täällä.

 • Elina

  Kiitos vinkistä! 🙂 En oo vielä tarkemmin perehtynyt reitteihin, paha tapa jättää ne aina lähemmäs h-hetkeä 😀 Mitä nyt katoin, niin Patvinkierros on turhan pitkä päiväreitiksi, mut olis varmaan just tosi sopiva jos olis edes yhden yön siellä! 🙂 Ajattelin ehkä Suomunkiertoa (15 km), mutta se ei taida vissiin oikein kulkea suon läpi, vaan järven rantaa pitkin. Onhan tässä vielä muutama päivä aikaa miettiä. Mut kiva kuulla kokemuksista, et hieno suo puisto!

  Joo, niin monilla muuttui kyllä suunnitelmat tältä kesää, mut pitää vaan ajatella tätä mahdollisuutena antaa aikaa myös kotimaalle. Uskon että moni löytää tämä kesänä tosi hienoja paikkoja täältä kotimaastakin ja ehkä siitä sellainen kotimaa buumikin saa lisää virtaa! 🙂 Suosittelen lämpimästi myös Pohjois-Norjaa! Niin hienoa seutua!

  Tänään jo mietin, et pitäis enemmän vaan lähteä fiiliksen mukaan vaan johonkin eikä suunnitella kaikkea näin ennakkoon 🙂

 • Elina

  Niin ja Kolilla käydään varmaan vaan maisemia paikalla, ettei kierretä pidempää lenkkiä kun ajomatkaa kotiin on sen jälkeen vielä se 7h. Mutta sielläkin kyllä ihan mahottomasti reittejä, joskus pitää lähteä sinne ajan kanssa kiertämään !

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *