Illallinen aikuiseen makuun palkitulla High Coast viskitislaamolla

Viski ja ginin ystävillä on Pohjanmaan maailmankuulun Kyrön lisäksi Merenkurkun toisella puolella pari mielenkiintoista kohdetta, High Coast Whisky ja Hernö Gin. On heti todettava, etten itse ole kummankaan juoman ystävä, mutta kuten tässä Kyrö postauksessa totesin, on puolisoni viskimiehiä ja sen myötä olen vuosien varrella päätynyt kokemaan myös erilaisia viskitislaamoja. Lähdimme illalliselle High Coast viskitislaamolle, joka oli hyvin positiivinen kokemus niin ruoan kuin juoman suhteen.

Lähtiessämme tammikuussa aikuisten kesken pidennetyksi viikonlopuksi Höga Kustenille, yksi ohjelmanumeroista oli käynti High Coastin viskitislaamolla. Itse tislaamokierrokselle emme päätyneet, sillä niitä järjestetään näin sesongin ulkopuolella vain lauantaisin.

Mikäli tislaamokierrokselle haluaa lähteä, kestää se n. 70 minuuttia ja kierros maksaa 195 kruunua ja maistelu kestää 60 min ja maksaa 350 kruunua. Täältä voit lukea lisää tislaamokierroksesta ja maistelusta.

High Coast Whisky sijaitsee Ruotsissa, Härnösandin ja Örnsköldsvikin välissä, Höga Kustenin ”takana” hieman sisämaassa, kuitenkin sopivan lyhyen matkan päässä rannikolta. Samalla suunnalla sijaitsee myös Höga Kustenin tunnettu silta, jonka alla kulkee Ångermanälv ja juuri sen varrella tämä tislaamo sijaitsee.

Nordingrån alue on korkean rannikon sydän

Illallinen High Coast viskitislaamolla

Lähdimme perjantaina illalliselle High Coast viskitislaamoon, missä saimme erittäin hyvää palvelua ja ruokaa. Yksi Höga Kustenin ominaispiirteistä on erittäin ystävälliset ja lämminhenkiset paikalliset, alueen ihmiset jäävät maisemien lisäksi täältä hyvin mieleen.

Emme puolison kanssa enää muistaneet, milloin olisimme käyneet viimeksi kahdestaan ravintolassa syömässä, siitä on ikuisuus. Totesimme kuitenkin samaan hengenvetoon, että emme ole fine dining henkisiä, joten kovaa kaipuuta ei lautasen ääreen ole ollut. Oli ehkä jopa hieman outoa olla kahdestaan, mutta erittäin hyvää teki saada olla myös vain kahdestaan tiiviin perhe-elämän keskellä.

Mietimme olisiko pitänyt varata pöytä ennakkoon, mutta kun saavuimme paikalle, oli siellä runsaasti tilaa mistä valita paikan. Vilkuilin innokkaana ravintolan seiniä, jonka taulut kertoivat tarinaa paikasta ja tunnelmaa lisäsi taustalla soiva country musiikki.

Tislaamon menusta löytyi meille herkulliset ruoat ja ruoka oli hienosti aseteltu lautaselle ja maultaan todella hyvää! Mieskin totesi entrecôtestaan, ettei muista koska olisi syönyt näin hyvää ruokaa viimeksi.

High coast viskit

Emme osallistuneet tislaamokierrokselle tai maistelukierrokselle, mutta mies sai tarjoilijalta tilattua maistelutarjottimen, jolle valitsi kaksi viskiä, myöhemmin vielä kolmannen.

Tarjoilija toi paksun kansion, joka sisälsi kaikki tislaamon viskit eikä hänkään tarkalleen ottaen tiennyt kuinka monta erilaista viskiä heidän tarjonnassaan oli, sillä niitä oli useita satoja. Olin hieman epäuskoinen, että todellako koko tämä kansio on heidän omassa valikoimassaan, kyllä oli ja yritin vielä laskea heidän viskipulloja vitriinistä, mutta sekosin jatkuvasti laskuissa enkä lopulta päässyt mihinkään lopputulokseen.

High coast on aloittanut toimintansa vuonna 2010, jolloin he rakennuttivat myös nykyisen rakennuksen joen rantaan. Sulan maan aikaan voi ravintolassa istua myös terassilla, nyt erotimme pimeässä illassa joen horistontin juuri ja juuri.

Mies valitsi 1,5 cl maistiaisen hav nimistä, joka oli puolisavuinen, toinen jota hän maistoi oli savuinen viski nimeltä timmer ja lopuksi maistoi vielä havin toista versiota joka on kypsytetty konjakkitynnyrissä. Viskien nimet ovat saaneet alkunsa alueen maailmanperintäalueen luonnon mukaan, hav, älv, berg, timmer.

Puoliso tykästyi todella paljon viskien makuun, jotka olivat hänelle todella positiivinen yllätys. Näistä suosikiksi muodostui havin konjakkitynnyrissä kypsytetty viski. High Coast viskit on palkittu useissa eri kategorioissa maailmanlaajuisesti ja ihmettelimme, miksemme ole näihin törmänneet lainkaan suomessa.

Yritimme pöydän äärellä googletella, löytyykö näitä viskejä suomesta ja lopputulos oli että ei löydy, näin suuri valikoima eikä ne ole löytäneet tietään Merenkurkun toiselle puolelle. Tislaamon entinen nimi on ollut BOX ja silläkään nimellä ei löytynyt yhtäkään pulloa suomen puolelta. Vinkkasimme tarjoilijalle, että markkinoisivat heidän tuotteitaan myös Suomeen.

High Coastin viskifestivaalit

High Coast tislaamolla järjestetään kesäisin viskifestarit ja tänä vuonna (2023) ne järjestetään kesäkuun lopulla tislaamon pihalla. Festarialueella on glamping mahdollisuus ja pihapiirissä on mahdollisuus yöpyä myös teltalla tai karavaanarilla. Tislaamon parkkipaikalla on myös teslan sähköauton latauspaikka.

Viskifestarit kestävät 2 päivää ja siellä on tarjolla livemusiikkia ja sinne voi ostaa eri maisteluita. Tarjolla on luonnollisesti heidän omia viskejään mutta myös erikoisviskejä muualta maailmalta.

Alueelle on sisäänpääsymaksu, perjantai 295 kr, lauantai 395 kr tai molemmat päivät 645 kr. Maistelut ovat alkaen 300 kr. ja niitä on erilaisia teemapaketteja. Houkuttelisi lähteä näin avecin roolissa sivistyneesti viskifestareille vain maistelemaan ja ihastelemaan alueen miljöötä kesällä, mutta katsotaan nyt minä vuonna ehditään.

Höga Kusten olut & Hernö Gin

Monille ehkä jo ennestään tuttu on Höga Kusten olut, joka on maultaan 70 % lageria ja 30 % alea. Oluen sanotaan olevan silta lagerista aleen, aivan kuten Höga Kusten silta yhdistää Ångermanälvenin. Höga Kusten olutta valmistetaan Sollefteåssa Zeunertsin pienpanimossa, jonka Kopperberg nykyisin omistaa.

Alueella on myös toinenkin tunnettu tislaamo, Hernö Gin. High Coast whisky ja Hernö Gin on ikäänkuin Pohjanmaan Kyrön vastineita. Hernö Giniä löytyy suomen valikoimista, mutta emme ole kumpikaan sitä maistaneet.

Hernö Ginin tislaamo sijaitsee Höga Kustenin eteläpuolella Härnösandissa, missä voi myös käydä tislaamolla, ravintolassa syömässä ja maistelukierroksilla.

Jos taloudestanne tai tuttavapiiristä löytyy viskinystäviä, vinkatkaa heillekin tästä paikasta. Me tykästyimme ruokaan, paikan tunnelmaan ja mies viskien makuun. Suosittelemme käymään!

6 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Viskinystäviä tuttavapiiristä kyllä löytyy, pitää ilman muuta vinkata. Onpa uskomatton määrä erilaisia tuotteita, eritoten, kun tislaamo on noinkin nuori. Olisi kiinnostavaa päästä käymään tuolla ja kuulla hieman tislaamon historiasta.

 • Ne Tammelat

  Meidän taloudestakin löytyy viskin ystävä, joten vinkkaus menee eteenpäin. Monesti näissä on kyllä kivasti ohjelmaa ja ihmeteltävää myös puolisoille. Tosi mukavalta paikalta näyttää ja viskifestareilla on varmasti hyvä tunnelma!

  • Elina

   Kiva kuulla, että sielläkin tykätään viskistä! 🙂 Se on totta, paikkojen synty- ja kasvutarinat on aina kiinnostavia, aivan kuten Mikkokin totesi. Näissä paikoissa on kiva pelkästään jo ihmetellä 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *