Minkälaisista matkakohteista haaveilen juuri nyt? Matkahaaveet vrs. reality

Kun maailma pandemian alkaessa sulkeutui ja matkustaminen oli vain kaukainen haave, jäin silloin pohtimaan, mitkä ovat ne suurimmat matkahaaveet, jotka tahtoisin elämäni aikana vielä joskus toteuttaa. Aioin julkaista tämän päivitetyn bucket listan jo yli vuosi sitten, mutta se jäi ja tänä aikana on maailma jo ehtinyt aueta, mutta kohteet listalla ovat edelleen pysyneet samana, mikä kertoo siitä, että ne ovat todellisia matkahaaveita.

Matkakuume on yksi maailman tarttuvimmista taudeista. Bucket listaa matkakohteista on mahdotonta kirjoittaa tyhjentävästi, sillä se elää jatkuvasti ja yleensä vain kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän matkustaa. Olen tähän postaukseen valinnut viisi kohdetta, jotka eniten mielessäni kummittelivat maailman ollessa suljettuna. Lisäksi on paljon kohteita mihin tahtoisin palata, mutta palaan niihin joskus myöhemmin.

Edellisessä postauksessa jaoin jo ajatuksia ja fiiliksiä siitä, kun maailma meille taas aukeaa ja tässä postauksessa on tarkoitus avata enemmän ajatuksia pitkäaikaisista bucket list kohteista ulkomailta ja mitkä taas ovat sellaisia todellisia ja realistisia matkahaaveita, jotka vastaavat tämän päivän toiveita.

Suurimmat matkahaaveet x 5

Pandemian aikana leikin ajatuksella, että jos tulevaisuudessa matkustaisin harkitusti ja hartaasti, mitkä olisivat ne tärkeimmät maat joissa tahtoisin ihan oikeasti päästä vielä joskus käymään? Pohjoismaat olen jättänyt itsestäänselvyyksinä listauksesta kokonaan pois.

1. Yhdysvallat

Yksi kohde nousi pandemian aikana ylitse muiden ja se oli Yhdysvallat ja Kalifornia. En ole koskaan käynyt Kaliforniassa ja se mielikuvien fiilis Kalifornian rantabulevardeista ja huojuvista palmuista löi vaan läpi, voin niin elävästi kuvitella sen tunnelman. Aina kun kuulen Paula Vesalan Tequilan, nousevat nämä haaveet mieleen, siinä kappaleessa on juuri sitä tunnelmaa, jota odotan kokevani. Meidän Floridan matka peruuntui vuonna 2017, joten senkin vuoksi Yhdysvallat on jäänyt kovasti kummittelemaan ja haluaisin myös Floridaan kokemaan sen Karibian vivahteisen tunnelman.

2. Portugali

Meidän oli tarkoitus lähteä Portugaliin samana vuonna kun pandemia tuli ja se ei sitten tietenkään toteutunut. Kummitätini asuu osan vuodesta Portugalissa, joten senkin vuoksi ollaan jo luvattu mennä käymään. Toivottavasti matka toteutuisi lähivuosina. Haluan ihan ensimmäisenä mennä herkuttelemaan Portugalilaisilla leivoksilla, onneksi on sitä odotellessa samoja leivoksia saatavilla myös Lidlistä.

3. Kanada

Kanada on maa, johon haluaisin todella palavasti matkustaa ajan kanssa. Kanadan matkan suhteen ei ole mitään alustavia suunnitelmia, vaan odotetaan sopivaa hetkeä, milloin sinne voisi lähteä. Tykästyin Kanadaan aivan valtavasti tehtyäni sinne stopoverin. Kanada tarjoaisi miehelle NHL-jääkiekkoa ja koko perheelle luontoelämyksiä. Kanada tuntuu helposti lähestyttävältä maalta, jossa uskon meidän viihtyvän hyvin (ehkä haluan sinnekin sitten muuttaa…).

4. Sansibar

Tansania on kohde, missä haluaisin myös todella mielelläni päästä joskus käymään. Tansanian luonto ja Sansibarin valkoiset hiekkarannat ovat pinttyneet mieleeni kohteista, jotka haluan kokea. Mitään suurempaa syytä ei ajatuksille ole kuin pelkkä fiilis ja mielikuvat.

5. Islanti

Monesti mielessä on useita mielenkiintoisia maita, joissa haluaisi käydä mutta tuntuu, ettei niille koskaan tunnu löytyvän sopivaa hetkeä matkustaa. Pohjoismaista kovasti tykkäävänä, olisi vääryys olla matkustamatta joskus Islantiin.

Karuja maisemia rakastavana ihastuisin Islantiin ihan varmasti, etenkin kun maisemat näkisi omin silmin. Islannilla ja etenkin Reykjavikilla on ollut mielessäni aika ruuhkaisen turismin maine, joka on jarruttanut sinne matkustamista ja siksi sinne matkustaminen on aina jäänyt.

Muista kohteista Aasia maanosana ei juuri houkuttele, mutta Japani on sellainen maa, jonka luonto olisi mielenkiintoista myös kokea, mutta voi olla että Japani on myös yksi sellainen maa joka vain lykkääntyy ja lykkääntyy hamaan tulevaisuuteen.

Oikeasti näitä maita olisi paljon enemmänkin, mutta yritin rajata maat niihin, jotka kaikkein eniten nyt kiinnostavat, puhumattakaan kohteista joihin haluan palata.

Matkahaaveet vrs. todelliset matkahaaveet

Maailmassa on todella paljon upeita paikkoja, mutta minulla ei ole tarvetta käydä niissä kaikissa. Hyväksyn sen, etten välttämättä koskaan matkusta kohteeseen, missä olisi joskus kiva käydä. Siksi moni matkahaave saattaa jäädä vain haaveeksi, vaikka oikeasti jatkuvasti toteutan omia haaveita ja unelmia.

”Vaikka maailman laidalle vaeltaisin. Sä et oo siellä, sä et oo siellä.
Kaukaisille saarille katoaisin. Etsimässä rauhaa.
Menneet pyhien temppelit jos näkisin. Mitään en löydä, mitään en löydä.
Vaikka tuhat vuotta mä kävelisin. Etsimässä rauhaa.”

Paula Vesala – Etsimässä rauhaa

Olen ehkä onnekas kun olen löytänyt maailmasta paikan, missä tunnen sydämen olevan kotona. Se tuo rauhaa ja tasapainoa jota tämän päivän maailmassa arvostan. Puhun pohjoisesta ja pohjoismaista, avoimista, rauhallisista ja luonnonläheisistä kohteista. Tunnen sydämessäni sanoinkuvaamatonta tunnetta aina kun esimerkiksi saavun Kilpisjärvelle ja Norjaan ja niinä hetkinä kun sydän tekee kuperkeikkoja, mietin miksi haluan enää matkustaa muualle jos täällä tuntuu aina näin hyvältä?

Miksi en vain antaisi muun maailman olla ja keskittyisi 100 % näihin asioihin? No siksi, että pinttyneesti minulla on edelleen vanhoja matkahaaveita, jotka haluan joka tapauksessa joskus päästä kokemaan. En kerää maita, mutta silti tavoitteena on saada täyteen 50 maata. Siihen on matkaa enää 5 uuden maan verran ja paljon haluaisin palata vanhoihin kohteisiin.

Useimmiten tekee mieli luontoon, joskus on piristävää pitkästä aikaa päästä ihmisten ilmoille kaupunkiin, vaikken kaupungeissa yleensä viihdykään, toisinaan tekee vain mieli lämpöön ja leppoisaan lomaan (vaikka emme yleensä silloinkaan viihdytä kauaa paikallaan, vaan liikumme silti paljon paikasta toiseen). Saatan myös kyllästyä nopeasti samankaltaisiin kohteisiin, joten siksi haluan vaihtelua matkakohteisiin. Mutta edelleen ne todelliset matkahaaveet liittyvät pohjoisen tuntureille ja pohjoismaiden karuun kauneuteen.

Tässä suurimmat matkahaaveeni, mutta todellisuudessa olemme matkustamassa ihan erilaisiin kohteisiin. Matkustan todella paljon fiiliksen mukaan, minne juuri nyt tuntuisi hyvältä matkustaa ja siksi moni ennalta haaveilemani kohde saattaa siirtyä aina vain eteenpäin.

Näiden ”suurten” matkahaaveiden sijaan huomaan haaveilevani huomattavasti pienemmistä matkoista ja edelleen lähikohteista, joten tässä tämän päivän matkahaaveet:

Tallinnan joulumarkkinat

Oikeasti jo mietin jossain vaiheessa, että pitäisikö tuleva talven lomamatka perua ja vain lähteä Tallinnaan kylpylälomalle ja joulumarkkinoille. Lähiloma joulua fiilistellen alkoi tuntua todella houkuttelevalta, mutta valitettavasti emme ehdi tänä vuonna Tallinnaan lähteä. Haluaisin oppia ottamaan enemmän ilon irti viikonloppumatkoista.

Kuusamo

Odotan tosi paljon jo paluuta Kuusamon mökille ja talvisiin maisemiin. Tyttö oppi Rukalla viime keväänä laskettelemaan, joten odotamme kovasti että pääsemme tänä talvena rinteisiin laskettelemaan. Odotan mökin järven kuun loisteessa hohtavaa hankea ja kirkasta tähtitaivasta ja revontulia. Odotan mökin takkatulta, kynttilän valoja ja saunan lämpöä. Odotan raikasta ja kiprakkaa pakkaskeliä ja kauniita pohjoisen maisemia.

Kylpyläloma kotimaassa

En ole kovinkaan paljoa kotimaassa käynyt eri kylpylöissä, mutta kylpylät ovat lapsille aivan parhautta. Olimme vappuna yhden yön Kuusamon Tropiikissa ja siitä heräsi palo kokea kotimaan kylpylöitä enemmänkin. En ole itse mikään pulikoija, mutta tiedän että lapset rakastaisivat sitä. Kyllähän aina pienikin irtiotto piristää ihan valtavasti. En vain tunne kovin hyvin kotimaan kylpylätarjontaa, joten en tiedä mihin kohteeseen ensin suuntaisin.

Höga Kusten

Kuten olette blogista hiljattain lukeneet, niin olen hurahtanut Ruotsin Korkeaan Rannikkoon niin paljon, että haaveilen jatkuvasti sinne paluusta ja mietin milloin ehtisin palata sinne takaisin. Viimeistään ensi kesänä kun alustavien suunnitelmien mukaan lähdemme Keski-Norjaan ja mahdollisesti käymään myös Etelä-Norjassa. Emme ole muutamaan vuoteen Norjassa käyneet joten sinnekin on jo ikävä takaisin.

Junalla matkustaminen

Olen jo pitkään haaveillut hyppääväni junaan ja päätyväni vain johonkin. En ole yhtään miettinyt, mihin junalla lähtisin mutta se siinä seikkailussa houkutteleekin, kun voi päätyä fiiliksen mukaan vaikka minne. Haluan joku vuosi toteuttaa interrailin uudestaan vaikka yhdessä lapsen kanssa.

Iso-syöte & Rokua

Iso-Syöte / Syöte ja Rokua ovat roikkuneet jo todella pitkään omalla kotimaan bucket listalla kohteista, joissa haluaisin niin pian kuin mahdollista käydä. Kävimme Rokualla keväällä 2021 pikaisesti, mutta se käynti ei vielä riittänyt, sillä haluan palata sinne ajan kanssa takaisin.

Iso-Syöte taas kiinnostaa talvikohteena, niin lasketellen kuin maastopyöräillen ja toivon, että haave tänä talvena toteutuisi. Lisäksi Suomessa on edelleen lukuisia kansallispuistoja, jotka haluan kokea.

Italia

Olemme ystäväperheen kanssa jo alustavasti sopineet yhteisestä matkasta Italiaan. Emme ole vielä mitään tarkempaa kohdetta tai ajankohtaa lyöneet lukkoon. Mietin vielä lennetäänkö suoraan Italiaan vai ajetaanko mahdollisesti sinne omalla autolla. Olen pitkään haaveillut roadtripistä Euroopassa ja siinä olisi hyvä sauma toteuttaa tämä haave samalla. Aikataulullisista syistä voi olla, että kuitenkin lennetään perille kohteeseen, sillä valitettavasti meillä on vain rajattu määrä lomaa käytettävissä kaikille haaveille.

Espanjankielinen maa

Olen hiljattain alkanut haaveilemaan pelkästään siitä, että kuulisin ympärilläni espanjaa. Mitään konkreettista matkakohdetta ei ole tiedossa tai näköpiirissä, mutta minulle kelpaisi kaikki Kanariansaarista, Manner-Espanjaan ja Karibian saarilta Meksikoon. Olin jo päättänyt meille sopivan kohteen Kanarialta talveksi, mutta päädyimme viime hetkellä äitini suosituksesta toisaalle.

Tällaisista ihmeellisistä ajatuksista nämä matkahaaveet vain syntyvät ja vaikka vain yhden musiikkikappaleen perusteella voi seuraava kohde löytyä.

Ja miljoona muuta matkahaavetta

Siis ihan oikeasti, matkahaaveita voisi jatkaa ihan maailman loppuun asti. Koska matkustan aina fiiliksen mukaan, enkä ihan jatkuvasti bucket listaa kruksaamalla (vaikka sekin on vuosien varrella pienentynyt kiitettävästi ja määrätietoisesti), eteen tulee jatkuvasti muita pienempiä haaveita joita toteuttaa.

Löydän itseni usein ihan muualta, kuin mistä olen alunperin haaveillut, joten matkasuunnitelmat saattavat muuttua hyvinkin nopeasti.

Lisäksi olen aina ollut huono tutustumaan lähikohteisiin, kun ajatukset ovat aina olleet jossain kauempana. Viime vuosina olen tsempannut tämän eteen enemmän kuin koskaan aiemmin ja haluaisin kehittyä siinä vielä lisää. Kuinka paljon pienetkin päiväretket kotoa voikaan piristää ja Suomi on muutakin kuin kansallispuistoja, joten retkeilylle ja vaelluksille haluan myös löytää enemmän aikaa.

Lopputuloksena on edelleen ulkomaan kohteita, joissa haluaisin vielä joskus päästä käymään, mutta samaan aikaan haluan harkita jokaista matkaa entistä tarkemmin ja jatkaa luontomatkailua kotimaassa ja pohjoismaissa. Aika näyttää, minkälaisiin kohteisiin lopulta päädymme.

20 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Joo, luontomatkailu on tosiaan meillekin lähellä sydäntä. Meillä ulkomaillekin suuntautuvissa matkoissa luonto on hyvin keskeisessä roolissa, niin se oli esimerkiksi juuri Nepalissa, kun kiersimme Annapurna Circuitin ja kävimme Chitwanin kansallispuistossa bongailemassa eläimiä. Tällä hetkellä Kanada ja Yhdysvallat upeine luontokohteineen ovat aika kärjessä seuraavaa ulkomaille suuntautuvaa matkakohdetta miettiessämme.

  • Elina

   Kuulostaa aivan upealta! Joo kyllä ulkomaille kun lähtee, niin se luontomatkailu seuraa sielläkin mukana ellei sitten kaupunkilomalle varta vasten lähde. Teidän Nepalin matka on ollut tosi upea!! Nepali kiinnostaa itseäkin maana, mutta tuntuu että se on jossain hamassa tulevaisuudessa sitten ! 🙂

    • Elina

     Vuonna 2015 tein viimeksi blogiin bucket listan ja kun sitä luin uudestaan, niin suurin osa toiveista on toteutunut. Samoin kotimaassa on ollu paljon kohteita, joissa oon halunnut käydä ja monet niistäkin on toteutettu. Eli kyllä, haaveet on tehty toteutettavaksi. Tämä listaus on ehkä realistinen 5-vuoden bucket lista ja sen jälkeen saa taas katsoa minne päin haluaa jatkossa matkustaa 🙂

 • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

  Kuulostaa tutulta tuo ajatus, että joihinkin paikkoihin haluaisi, mutta sille ei tunnu oikein olevan sopivaa ajankohtaa. Itsellä Islanti kuuluu myös tuohon kategoriaan, mutta minulla siksi, että kaipaan lomilta aurinkotankkausta. Tähän asti ei olla raaskittu käyttää matkustustilaisuutta suuntaamalla niin kylmään kohteeseen kin Islanti. Ehkä joskus ajatukset muuttuu – tai vuodessa on mahdollisuus matkustaa enemmän kuin vuosilomien verran, jolloin osan voi lohkaista myös matkustamalla vähemmän aurinkoisiin kohteisiin.

  • Elina

   Ymmärrän just sun ajatukset, haluais aina ensisijaisesti sellaisiin kohteisiin jotka tuntuu kaikkein rakkaimmalta, muut kohteet tulee sen jälkeen toissijaisena. Mä oon siinä mielessä kaikkiruokainen matkailija, että tykkään vähän kaikesta ja viihdyn erinomaisesti sekä lämpimässä että kylmässä kohteessa 🙂

 • Stacy

  Kalifornia, siellä kerran asuneena, on paikka, jonka tutkimisesta ei tule loppua. Mikään aikabudjetti ei ole realistinen Kalifornian suhteen. Japani taitaa olla ihan samanlainen, en ole käynyt. Kuitenkin tunnen Kalifornian paremmin kuin useimmat siellä syntyneistä.
  Minulla oli tuollainen junahaave, kun kävin Haaparannan asemalla. Voisi porhaltaa junalla sieltä vaikka Köpikseen ja samalla nähdä ison siivun Ruotsia. Niin kuin käytännössä koko siivun.

  • Elina

   Joo! Paulan blogia lukiessa on käynyt niin monta kertaa ilmi, ettei näkeminen ja kokeminen sieltä lopu varmaan koko elinaikana kesken! Ihan mielettömän paljon eri paikkoja. Ollaan Yhdysvalloissa kerran käyty Nycissä ja tuntuu oudolta, ettei sen enempää olla jenkeissä edes matkustettu. Tykättäis matkustaa siellä enemmän ja toivottavasti ensi talvena pääsisi Pohjois-Amerikkaan. Junahaaveet on ihania! Juna-asemilla tulee usein juuri tuo fiilis! 🙂

 • Pirkko / Meriharakka

  … ja miljoona muuta matkahaavetta.
  Omiin kokemuksiini perustuen matkojen osalta, kuten tietysti muutenkin, listat on vaan priorisoitava ja päätettävä mitä haluaa, oikeasti, seuraavaksi. Osaltamme tällaisia päätöksiä ovat olleet esimerkiksi käydä jonkun maanosan kaikki valtiot. Osana tuota päätöstä on sitten lykätty muita matkaideoita kunnes tuo yksi on valmis ja sitten valittu seuraava. Olenkin tavannut sanoa, että ne kymmenen (?) helppoa Tallinnan matkaa täytyy jättää tekemättä, jos haluaa toteuttaa jonkun vähän isomman matkahaaveen – muuten aika ja energia ja rahat kuluvat niihin helppoihin!

 • Elina

  Pirkko tämä oli oikein osuvasti sanottu! Osuit oikein asian ytimeen, kun oon puhunut paljon siitä, että haluan matkustaa harkitummin. Oon tarkoittanut sillä juuri tätä, että haluan jättää enemmän pienempiä ja vähemmän tärkeitä matkoja tekemättä (esim sellaisia mihin vain pääsisi halvoilla lennoilla ja sitten matkalla kuluukin paljon rahaa) ja keskittyä näihin jotka todella kiinnostavat. Vielä on näitä ”helppoja lähikohteita” jotka haluan oikeasti toteuttaa, mutta sitten haluan panostaa matkoihin niin, että kun lähdetään niin mennään oikeasti sellaisiin kohteisiin jotka eniten kiinnostavat. Paljon on haaveita, missä olis kiva käydä mutta saattavat haaveiksi myös jäädä. Kiitos kun sain taas avata enemmän näitä mielen solmuja 🙂

  Lisäksi tuli viikonloppuna huomattua kun käytiin autolla Helsingissä, että siihenkin kuluu aina vähintään puolipäivää (jos menee junalla), kun siirtyy Helsinkiin. Pelkästään täältä länsirannikolta siirtyessä HEL lentokentälle menee aikaa, rahaa ja energiaa nelihenkiseltä perheeltä. En kovin usein jaksais sitä siivua mennä 😀

 • Eveliina / Reissukuume

  Tosi hyvää pohdintaa! Ja täällä on paljon samanlaisia mietteitä 🙂

  Mulla on joku kriisi menossa nimenomaan matkustustavan suhteen ja haluaisinkin lähteä autolla (tai junalla) kiertelemään maailmaa. Mutta toisaalta moni paikka, joista unelmoin vaatii lentämistä. Hankalaa 😀

 • Ismo for Take Off

  Noista kohteista Islanti on myös haaveena, samoin USA. Portugali on kyllä mukava matkailumaa. USA:ssa houkuttelee NYC ja myös tuo Kalifornia, jossa asustaisi ystäviäkin. Hullua kyllä, ensimmäisen ja ainoan kerran kun olen lentänyt Amerikkaan, laskeuduin ensimmäiseksi Ranskaan, Guadeloupelle.
  Ns. omissa kohteissa ovat erityisesti Georgia ja muut stanit, siellä päin ollaan käyty vain Armeniassa. Käydyistä kohteista Japani olisi ykkösenä, mutta myös Italiaan olisi kiva päästä. Käytiin siellä viimeksi joulukuussa -19. Malaga on tähtäimessä vuoden alussa, samoin Malta, työn puolesta jälleen.

 • Mari/Kodinvaihtaja

  Minullakin on jäänyt kummittelemaan koronan perumat matkat: Marokko ja Etelä-Afrikka. Ja Finnair perui Islannin matkani – ikuinen ”viha” Finnairille….

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Portugalilainen keittiö on muutenkin mainio, ei vain pasteles de nata – piirakoita. Maa on varsin mielenkiintoinen matkakohde. Siellä on paljon karuja maisemia myös – tykkäät varmasti 🙂.

  Aasiasta Japani kiinnostaa minuakin. Mutta haluaisin päästä myös uudestaan Kiinaan. Siellä on sekä historian että luonnon kohteita paljon näkemättä vielä.

  Täällä Maltalla maisemien vaihtelu on onneksi helppo: ajaa 10 km ja kun olisi matkustanut ajassa tai toiselle puolelle maailmaa.

  Road tripit Euroopan haki ovat olleet meille tosi hieno kokemus. Mutta ne todellakin vie aikaa. Italiaan ja takaisin pitää varata 15-18 päivää plus aikaa perillä. Noepamminkin pääsee, mutta se on sitten pelkkä ajamista.

  • Elina

   Kiitos Nadine Portugalin lisäsuosituksesta! 🙂 Kiinassa olisi tosiaan ihan valtavan paljon näkemistä, siitä maasta matkailukohteena tietää yllättävän vähän (lue: kiinanmuuri). Olipa hyvä, että hahmottelit noita optimaalisia aikoja mitä varata mihinkäkin. Melkein se 3 viikkoa saisi siinä tapauksessa vähintään olla, viikko per suunta ja viikko perillä, tai silloin saisi kyllä monen maan läpi vaan ajaa… Monessa mielenkiintoisessa paikassa kun pysähtyis, niin aikaahan sinne vaaditaan 🙂

 • Kohteena maailma / Rami

  Aika lailla samanlaisia reissuhaaveita meillä on, ja myöskin todellisuus 😁 No pikkuhiljaa itsellä on alkanut toteutumaan pidemmällekin suuntautuneet reissut, mutta kyllä sitä edelleen kotimaata ja lähistön ulkomaankohteita tulee kierrettyä paljon. Ja ennen kaikkea samoja kohteita.

  • Elina

   Ihana Rami, kiva kuulla että löytyi samaistuspintaa siihen miltä matkahaaveet näyttäytyy omissa mielikuvissa, mutta lopulta sitä reissaakin yllättävän paljon vaan lähellä 😀 Ennen oli kivaa matkustaa aina uuteen kohteeseen, mutta nyt on tosiaan alkanut kaipaamaan paljon takaisin jo vanhoihin, hyviin todettuihin kohteisiin.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *