Uusi vuosikymmenen ja matkatottumukseni tulevaisuudessa?

Elokuussa kun kirjoitin analyysissa matkatottumukseni postauksen, herätti se paljon ajatuksia myös tulevasta ja lupasin niistä myöhemmin kirjoittaa. Kyseinen postaus kertoi itselleni sen, että olen matkustanut 10 vuoden aikana yllättävän paljon pohjoiseen ja että on ollut tiettyjä kausia, kun olen matkustanut joko rantalomille, kaupunkilomille tai luontolomille. Olen uudistunut matkailijana 5 vuoden välein ja nyt on jälleen aika miettiä jotain uutta. Tuntuu, ettei kaukomaille ole tullut matkustettua siinä määrin mitä omat matkahaaveet sanelevat. Haaveilemani paikat eivät ole kuitenkaan tänä päivänä niin ehdottomia, toiset lykkääntyvät vuodesta toiseen koko ajan eteenpäin ja niiden tilalle tulee uusia haaveita. Haluan jollain tavalla ravistella itseni vapaaksi vuosia sitten tehdystä bucket listasta ja matkustaa enemmän pelkästään fiiliksen mukaan ja yksi matka kerrallaan.

 

Haluan jatkossa panostaa enemmän matkan laatuun ja perilläoloaikaan, kuin matkojen määrään.


Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että vuodessa matkojen väliin jäisi 3 – 4 kk minkä olen matkakuumeilijana todennut olevan sopiva aika odottaa seuraavaa matkaa. Ihanteellisessa tilanteessa lentäisin sitten vain pari kertaa vuodessa. Koska matkustaisin harvemmin, haluaisin viipyä matkalla hieman pidempään ja yhdistää samalla kertaa useita kohteita, kuten ollaan tähänkin asti toisinaan tehty. Kaukomaille suunnatessa suosisin suoria lentoja tai jos matka vaatisi välilaskun, valitsisin stopover kohteen. Teoriassa pyrkimyksenä on vähentää reilusti nykyistä impulsiivista matkustus tahtia. Tämä toisi itselleni enemmän mielenrauhaa ja aikaa, sillä pystyisin paremmin keskittymään yhteen matkaan kerralla, sen sijaan että päässäni pyörisi jatkuvasti useita matkoihin liittyviä suunnitelmia. Pidän matkojen suunnittelusta, se vasta niin kutkuttavaa onkin, mutta koska sitä on ollut viime vuosina niin paljon, huomaan etten ole jaksanut keskittyä matkan sisällön suunnitteluun kuten ennen vanhaa. Tämä siksi, jotta voisin entistä paremmin nauttia jatkossakin matkailusta <3

Jos jättäisin 1-2 matkaa vuodessa tekemättä, voisin saman rahamäärän sijoittaa yhteen päämatkoista. Matkustaminen perheen kokoonpanolla on nyt myös kalliimpaa kuin mitä matkustaminen oli aiempina vuosina, siksi harkitsen jokaisen matkakohteen entistä tarkemmin. Kun saa odottaa seuraavaa matkaa hiukan pidempään, sitä arvostaa eri tavalla kun siihen ehtii kerääntyä paljon enemmän odotuksia.

”Tänä vuonna tulen lentämään vähemmän kuin viime vuonna ja ensi vuonna taas vähemmän kuin tänä vuonna. Asetan itselleni vuosittaisen lentorajan, haluan pyrkiä matkustamaan tulevaisuudessa harvemmin ja harkitummin (pohdin tätä aihetta hieman enemmän myöhemmin). Kun lennän ja matkustan, voin olla paikan päällä pidempään kuin pidennetyn viikonlopun verran. Kotimaan siirtymät aina kun mahdollista junalla, eikä lentämällä.”

I L M A S T O – Mitä kuuluu tulevaisuus?

Kun vuonna 2018 yksittäisten lentojen määrä oli 17, viime vuonna 12, ajattelin lentokertojen ylärajan olevan tänä vuonna 10, ensi vuonna kenties 8 tai 6. En ole itseäni asettamassa kuitenkaan mihinkään karanteeniin lentämisestä, vaikka se siltä voi kuulostaakin, haluan vain selkeyttä tähän matkustamiseen.

Kieltämättä vähän hymähdyttää omat ajatukset, sillä nykyinen tapa matkustaa on niin tuttua ja rutinoituneissa tottumuksissa kiinni, että se vaatisi vahvaa päättämistä, aikaa ja uuden tavan sisään ajamista, jotta voisi alkaa toimia eri tavalla. Usein päädymme valitsemaan helpon ratkaisun, sen sijaan että miettisimme kunnolla, mitä tekisimme.

Monet vuodet olen esimerkiksi haaveillut enemmän junalla tai autolla matkustamisesta (jossa ollaan osittain onnistuttu automatkustamisen suhteen). Junamatkailu on itselleni ainakin sellainen, josta pidän ja jonka mahdollisuuksia haluan kasvattaa meidän taloudessa – eri asia suostuuko muut tähän. Junamatkailu on myös hidas tapa matkustaa, jolloin se siirtyminen on myös osa matkaa, eikä vain tapa siirtyä paikasta toiseen.

Haluan kehittyä matkailijana ja se tapahtuu vain uusien kokemusten kautta, tekemällä jotakin toisin kuin mitä on tähän asti tehnyt. Haluan oppia matkustamaan hitaammin tai ainakin katsoa, onko se meidän juttu vai sopiiko meille sittenkin paremmin tämä aktiivisesti paikasta toiseen meneminen. Koska kesälomalla aikaa on yleensä enemmän, pystyisi silloin lentämisen sijaan toteuttaa jonkun hieman hitaamman siirtymisen ja matkustusmuodon.

 

Summasummarum: Kun vähennän matkustamista, voin suunnitella matkaa entistä paremmin, säästää samalla enemmän rahaa seuraavaan matkaan, jolloin matkakohteet aukenevat vielä laajemmin, viipyä kerralla pidempään ja saada enemmän muistoja ja kokemuksia matkaan. Päämääräni on saada matkustaa sellaisiin kohteisiin jotka tuntuvat juuri sillä hetkellä kutsuvilta, saada uusia kokemuksia ja niiden myötä henkistä pääomaa.

Minne vuonna 2020?

Syksyllä pyörittelin tämän talven lomakohteeksi tosi kivoja vaihtoehtoja, mutta mikään niistä ei kuitenkaan tuntunut kolahtavan täysin. Oli vahva tunne siitä, että nyt tarvitsen pitkästä aikaa oikean rantaloman, joten kriteerini talvilomakohteeseen oli lämpö, tropiikki, paljon palmuja ja uima-allas. Alueena oli vaihtoehtoina joko Kaakkois-Aasia tai Karibia.

Matkustan näköjään paljon tunteella, sillä matkakohteeksi päätyi sellainen yllättäjä, jota en ollut aiemmin edes harkinnut. Kaikkien vaihtoehtojen jälkeen päädyimme varaamaan lennot Dominikaaniseen tasavaltaan, Punta Canaan joka täyttää kriteerit kaipaamasta palmu lomasta.

Pääsemme sinne Finnairin suorin lennoin Airbus 350-koneella ja saamme ensimmäistä kertaa kokeilla All-Inclusive hotellia, mikä tulee lapsiperheelle olemaan aika kiva vaihtoehto. Järjestimme itse erikseen lennot ja majapaikan, joten tämä vaihtoehto oli n. 500 euroa halvempi kuin sama matka suoraan matkanjärjestäjältä.

Odotan tätä matkaa todella paljon! Meillä on ollut huono tuuri edellisten Karibialle suuntaavien matkojen suhteen, joten nyt kolmas kerta toden sanoo. Viime vuodet olemme aktiivisesti vaihtaneet aina paikkaa matkakohteissa, joten nyt halusin kerrankin sellaisen loman, missä voidaan olla koko loma yhdessä paikassa.

Muita matkoja ei tälle vuodelle olla varattu tai päätetty, mutta yksi kohde on jonka haluan tänä vuonna toteuttaa ja se on Portugali. Se ei ole kovin aktiivisesti ollut haavelistalla, mutta viime vuosina se on noussut yhä enemmän mieleeni ja haluan sinne nyt tänä vuonna matkustaa.

Muita haaveita ei tälle vuodelle ole, katsotaan mitä tulee eteen ja mikä tuntuu tänä vuonna sopivalta toteuttaa. Vaikka ilmastokriisi iskee päälle, en voi luopua matkustamisesta kokonaan, eikä pidäkään. Tänä vuonna olen vain valinnut vähentää matkojen määrää.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *