Mitä pidin Venetsiasta? Tässä meidän kokemukset ja fiilikset

Postaus sisältää mainoslinkin, joka on merkitty *merkillä

Venetsia sijaitsee Pohjois-Italiassa, Adrianmeren rannalla ja se itseasiassa koostuu useista saarista. Venetsiassa ei ole lainkaan autoja saaren alkupäätä lukuunottamatta, vaan liikkuminen hoituu joko venetaksilla tai kävellen. Yövyimme Venetsiassa 3 yötä ja tässä postauksessa kerron meidän fiiliksistä ja kokemuksia Venetsiasta ja majapaikasta, missä majoituimme.

Lentokentältä voi siirtyä Venetsiaan suoraan venetaksilla. Majapaikkamme sen sijaan oli mantereella, joten otimme bussin nro 5 majapaikkaan jonne matka kesti lentokentältä varttitunnin.

Matkustimme Italiaan huhtikuun loppupuolella (2019). Iltaisin oli viileää ja aamuisin koleaa, mutta päivällä oli lämmintä ja silloin olisi voinut pukeutua kesäisemmin. Eli kesävaatteita sekä hieman lämpösempiä vaatteita sai pakata mukaan, kun sää huhtikuussa oli vielä vaihtelevaa.

Lapsirakkaat Italialaiset

Italialaiset arvostavat ja rakastavat lapsia ja sen huomasi herkästi. Joka kerta kun matkustimme bussissa, antoi joku matkustaja pyytämättä tilaa minulle ja lapselle, jotta pääsin istumaan lapsen kanssa. Italiassa ylipäätään ollaan niin lapsirakkaita, joten oli todella ihanaa matkustaa siellä lapsen kanssa.

Tyttömme sattui kirjaimellisesti törmäämään kaupungilla erääseen mieheen, joka otti tytön syliin, oli hirveän pahoillaan ja antoi hänelle halin. Suhtautui tyttöön tosi lämpimästi, aivan kuin olisi ottanut oman tyttärensä syliin ja koko hänen muu perheensä tuli myös siihen huomioimaan tytön. Tämäkin oli jotain sellaista, mitä en suomessa koskaan näkisi, valitettavasti. Niin ihanaa nähdä, kuinka eri maissa suhtaudutaan lapsiin ihan eri tavalla kuin suomessa.

Majoittuminen Venetsiassa leirintäalueella

Emme majoittuneet perinteisesti ja romanttisesti Venetsian saarella, *vaan mantereen puolella leirintäalueella Camping Veneziassa Villagessa. Yövyimme pienessä, mutta siistissä parakissa. Olimme päivisin menossa, joten parakissa kävimme vain nukkumassa ja siellä oli kaikki tarpeellinen. Tyyliin sänky, suihku, vessa ja jääkaappi.

Majoitus maksoi leirintäalueella 3 yöltä 150 euroa, lisäksi tuli maksaa kaupunkivero majapaikkaan. Aamiainen oli maksullinen (4,5 €) ja siihen sisältyi croissant, jogurtti, mehu ja kahvi. Aamiainen ei ollut runsas, mutta täytti vatsan yllättävän hyvin.

Yöllä tosiaan heräsimme siihen, kun sänkymme ja koko parakki heilui – tässä postauksessa kerroin siitä jo aiemmin. Luulin siis, että kyseessä oli vähintään maanjäristys, mutta lopulta syyksi selvisi seinänaapurit.

Majoituimme kahden huoneiston parakissa pienellä terassilla

Leirintäalueella oli lapselle leikkipuisto, missä oli keinuja, kiipeilytelineitä, liukumäki ja hämähäkkikeinu. Ehkä hieman isommalle lapselle sopivampia kuin taaperolle. Leirintäalueella oli myös sisäuima-allas (jota emme käyttäneet) ja pesula. Bussipysäkki oli ihan lähellä ja sieltä pääsi 10 minuutissa Venetsiaan (1,5 € suunta), liikenne oli myös rauhallista.

Venetsian leirintäalue oli viihtyisän oloinen paikka, itsellä tuli tosi vahvasti oma lapsuus mieleen, sillä majoituimme omassa lapsuudessa usein leirintäalueilla. Mieskin oli tosi fiiliksissä, kun istui parakin terassilla ja seurasi elämää leirintäalueella. Täällä heräsi myös pitkäaikaiset toiveet koiran kanssa matkustamisesta, sillä leirintäalueella oli paljon koiria.

Tykkäsimme paikan vaatimattomasta tyylistä yllättävän paljon, leirintäalue oli edullinen ja kuitenkin lyhyen matkan päässä Venetsiasta ja täällä oli lapsella tilaa liikkua ja leikkiä silloin kun emme olleet kaupungissa.

Leirintäalueelta pääsi kätevästi bussilla 10 minuutissa Venetsiaan
Majoittuminen leirintäalueella oli positiivinen yllätys

Kokemuksemme Venetsiasta

Venetsiaan johtaa pitkä silta, jota pitkin tulimme leirintäalueelta bussilla. Sen jälkeen autoihin ei Venetsiassa enää törmännyt. Kävelimme kaupungissa vailla määränpäätä, kapeita kujia sikin sokin. Omaan hyvän suuntavaiston, mutta Venetsia on niin sokkeloinen paikka, siltoja ja kujia on joka suuntaan, joten suuntavaistosta ei enää ollut mitään hyötyä.

Saimme kaupungista parhaiten kiinni juuri vain harhailemalla sivukujilla ja rauhallisimmilla alueilla. Kaupunki osaa olla rauhallinen, mikäli suuntaa sivummalle. Siirtyminen paikasta toiseen on hidasta, sillä kujat tosiaan ovat sokkeloisia ja rappusia on paljon. Matkarattailla etenemisellä oli myös omat hidasteet lukuisten rappusten takia.

Venetsiassa on sivummalla runsaasti katuja, joilla saa kävellä rauhassa muilta

Yleensä saan lähinnä pakoreaktion, jos eksyn paikkaan missä on todella paljon turisteja. Onneksi suuntasimme ensin rauhallisimmille vesille ja saimme sitä kautta positiivisen ensivaikutelman kaupungista.

Kun katsoi ympärilleen, oli lähes jokainen vastaantuleva myös turisti – koko kaupunki oli täynnä turisteja eikä paikalliset halua sen vuoksi enää edes Venetsiassa asua.

Myöhemmin eksyimme suosituimmille reiteille, jotka todellakin oli ihan tukossa turisteista. Suosituimmat sillatkin (esim. Rialto) olivat aivan täynnä ihmisiä. Paljon oli myös gondoli veneitä liikenteessä.

Rialton silta on suosittu nähtävyys Venetsiassa
Osa kaduista oli todella tukossa, silloin tulee vain siirtyä sivukujille
Gondoliajelut on Venetsiassa myös todella suosittuja

Venetsia on kaunis kaupunki

Grande Kanale oli hieno ja myös San Marcon aukio oli iso, hieno ja vaikuttava! Vaikka sielläkin oli paljon väkeä, niin oli se silti hieno paikka. Paikalliset olivat kohteliaita, ystävällisiä ja lapsirakkaita.

Vaikka harhailimme fiiliksen mukaan, piti välillä tarkistaa kartasta missä päin oikein olemme. Olisimme olleet aivan hukassa ilman karttaa. Venetsia on yllättävän laaja alue ja pieniä saaria on paljon. Emme kovin laajasti nähtävyyksille eksyneet, vaan lähinnä vain fiilistelimme kaupunkia, sillä se oli kaunis joka puolella.

San Marcon aukiolla
San Marcon tornissa olisin tahtonut käydä, mutten jaksanut jonottaa kun jonot olivat pitkiä

Turisteista huolimatta, on Venetsia todella kaunis kaupunki! Tykkäsimme kaupungista ja kuvittelin jo tulevani Venetsiaan joskus yksin uudestaan vain harhailemaan katuja pitkin. Tunnelma kaupungissa oli leppoisa.

Käytimme vasta viimeisenä päivänä venetaksia ja totesimme sen silloin todella helpoksi ja miellyttäväksi tavaksi liikkua Venetsiassa. Venetaksilla siirtyminen on nopeampaa ja välttyy kapeiden kujien tukoksista. Suosittelen käyttämään, kanaaleista käsin näkee kaupungin ihan eri tavalla! Venetsia on ainutlaatuinen kaupunki ihan vain senkin vuoksi, että siellä liikutaan suurimmaksi osaksi vesiteitse. Kaupunkia pystyy kuitenkin hyvin kiertämään myös kävellen.

Venetsian ”pääkatu”
Kannattaa tutustua kaupunkiin veneestä käsin ja tehdä välillä niillä siirtymiä

Venetsia jakaa mielipiteitä, osa on sitä mieltä että se on ihan kamala turistirysä ja kieltämättä itselläkin oli varautuneet odotukset kaupunkiin. Ymmärrän hyvin niitä, joille Venetsian turisti paljous on liikaa, sillä se todellakin on liikaa.

Silti se osasi yllättää positiivisesti kauneudellaan ja ihanilla ihmisillä, onnistuin saamaan kiinni hyvän fiiliksen kaupungista. Teimme Venetsiasta päiväretken Buranoon, mistä tulen kertomaan seuraavassa postauksessa, Venetsiasta jatkoimme matkaa muualle Italiaan.

21 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Minullakin on Venetsiasta sellainen olo, että turisteja on omaan makuun ihan liikaa, ja ehkä siksi siellä ei ole vielä tullut käytyä. Todella kauniilta Venetsia kuitenkin näyttää. Mukavaa myös, että kaupungissa on myös rauhallisempia paikkoja, joista voi nauttia ilman turistipaljoutta.

  • Elina

   Näin on, ihan oikea mielikuva! Pitkään itsekin ”vastustin” Venetsiaa, mutta oli mukava käydä. Veikkaisin, että kesällä siellä on vielä pahempi ryysis… Tuolloin keväällä ei haissut mikään, siitäkin on ollut niin paljon puhetta, että siellä haisis pahalle. Nuo sivukujat oli kyllä parhaita paloja, en nauttinut enkä nauti myös jos on liikaa turisteja.

 • Tanja for Takeoff

  Mullakin meni vuosia, että suostuin matkustamaan Venetsiaan, mutta se oli rakkautta ensisilmäyksellä. – Kirjaimellisesti: ihastuin jo rautatieasemalta aukeavaan kanaalinäkymään.

  Kujilla harhailu on ihan parasta! Turistit onneksi vellovat vain muutamilla pääväylillä, eikä tosiaan tarvi astella montaakaan kujaa sivummalle, että on ihan paikallisten keskellä ja kuulee veneton kieltä.

  • Elina

   Ihana kuulla! 🙂 Osa ihastuu kaupunkiin, osalle riittää kerta – siks onkin niin vaikeaa tietää etukäteen, miten paikkaan tulee suhtautumaan. Se näky siinä bussi/rautatieasemalla on kyllä jo todella ihastuttava! 🙂 Siitä jatkettiin muistaakseni vain suoraan, kun muut lähtivät vasemmalle. Onneksi ne pahimmat ruuhkat oli tosiaan keskittynyt vain tietyille kaduille ja tosi nopeasti sitä pääsi rauhallisimmille kujille! Yllätyin itsekin siitä, että pidinkin kaupungista sen ristiriitaisesta maineesta huolimatta 🙂 Jotenkin vaan nään itseni siellä valkoviinilasi kädessä joskus uudestaan, tietysti joku muu paikka Italiassa olis varmasti yhtä ihana <3

   • Tanja for Takeoff

    Ihastus Venetsiaan tuli kyllä ihan puskista. Menin asenteella, että katsotaan tämä nyt kerran, mutta siitä tuli paikka, jonne pitää aina vain palata. Venetsia olikin viimeinen matkakohteemme ennen pandemiaa joulukuussa -19 ja piti palata helmikuussa, mutta se sitten jäi. Mutta ehkäpä pian taas!

 • Eveliina / Reissukuume

  Komppaan Tanjaa, en ole vieläkään suostunut matkustamaan Venetsiaan, koska olen lukenut kauhutarinoita sen likaisuudesta ja ruuhkaisuudesta. Pelkään, että pettyisin silti pahasti.

  Ja ohhoh, Italiassa on todellakin hyvin erilainen suhtautumistapa lapsiin kuin täällä 😀 Lähinnä tuntuu, että Suomessa lapsellisten pitää aina olla pyytelemässä anteeksi lapsista lähtevää ääntä tms.

  • Elina

   Luulen että se on syystäkin monen mielikuva paikasta ja moni jättää sinne siksi myös menemättä. Onhan maailmassa lukuisia muitakin kohteita joihin matkustaa! 🙂 Itelläkin oli varautunut fiilis ja tosiaan yllätyin että pidin paikasta, vaikka normaalisti en pidä yhtään massaturismi kohteista.

 • Pirkko / Meriharakka

  ”Turisteista huolimatta, on Venetsia todella kaunis kaupunki!” – tämä siis turistin mielipide 🙂
  Itsekin olen syyllistynyt Venetsiassa käymiseen, mutta kun jo useampi vuosi sitten näin ohjelman, jossa haastateltiin ikänsä Venetsiassa asuneita vanhempia ihmisiä, jotka eivät voi poistua kotoaan, sillä miten he noilla turistien kansoittamilla kaduilla hitaina ja ehkä haurainakin pystyisivät liikkumaan, alkoi todella tuntua siltä, että tuonne ei pidä enää mennä. Toki tässäkin on haasteena raha ja toimeentulo ja kaupunkikuva – kauanhan meni venetsialaisilta edes kieltää suurimpien risteilylaivojen tulo kaupungin edustalle. Eli puolensa ja puolensa, mutta jotenkin se, että paikallisten on pakko muuttaa pois kaupungista, kun se muuttuu teemapuistoksi tuntuu kyllä pahalta.

  • Elina

   Haha, yritän aina kirjoittaessa muistuttaa ja tiedostaa, että itsekin oon yksi turisteista! 😀 se on ihan täysin totta, nyt meni sanat solmuun 🙂 Se on kyllä tosi surullista kyllä, että yhdestä kaupungista joka on aiemmin ollut muiden kotikaupunki, joutuu asukkaat muuttamaan pois kun paikasta tulee vain yksi iso turistikeskittymä. Siinä oot kyllä oikeassa, se olis lähinnä jo ekoteko jos jättää matkustamatta Venetsiaan.

 • Aron / Ja sitten matkaan

  Venetsia tosiaan jakaa mielipiteitä. Monilla on siitä negatiivinen kuva juuri tuon turistipaljouden vuoksi, vaikka ei kaupungissa olisi koskaan käynytkään. Kuulun itsekin tähän joukkoon. Silti juuri noiden kauniiden rakennusten vuoksi haluaisin paikan joskus nähdä. Ja onhan tuollakin niitä hiljaisempia nurkkia, kuten kuvistasi näkyy. Kesälomalla olemme mahdollisesti suuntaamassa Italiaan, joten pidetäänpä Venetsia mielessä suunnitelmia tehdessä.

 • Elina

  Näin on ja sekin on matkustamisessa niin jännää, että usein on joku mielikuva paikasta joka voi sitten paljon muuttuakin kun siellä lopulta käy. Samoin Dubaista on monilla aina ollu tosi vahvat mielipiteet, vaikkei siellä olisi koskaan käynyt. Jos vähänkään arvelluttaa, niin voihan Venetsiaan tehdä vaikka vaan päiväretken jostain muualta Pohjois-Italiasta 🙂

 • Merja / Merjan matkassa

  En ole käynyt Venetsiassa, mutta se ei johdu siitä, että siellä olisi paljon turisteja tai että olen kuullut huonoja kokemuksia. Yksinkertaisesti muut kohteet ovat menneet ohi ja koska puoliso ei ole siitä innostunut, olen odotellut sellaista hetkeä että voisin lähteä kaverin kanssa tai yksin. Hieman on mietityttänyt jäänkö ikuisiksi ajoiksi pyörimään Venetsian kapeille kujille, kun en löydä sieltä pois. 🙂 Kiva kuulla, että teillä oli onnistunut matka.

  • Elina

   Ymmärrän niin täysin! Jonossa on lukuisia kohteita, jotka vaan odottaa oikeaa matkaseuraa ja hetkeä! Meilläkin on useita kohteita, joita itseä kiinnostaa mutta puolisoa ei 😀

  • Elina

   Olis kyllä hyvät yhteydet ja sieltä voi niin helposti siirtyä myös muualle päin Pohjois-Italiaa! 🙂 Ei voi, ellei sitten justiin siirry sivukujille 🙂

 • Jaana

  Kivasti kirjoitettu juttu ja mukava lukea paikasta jossa on käynyt. Mieleen tulivat myös mukavat muistot miten innostuneesti italialaiset ovat ihastelleet ja huomioineet pellavapäisiä lapsiani: )

  • Elina

   Ihana kuulla, kiitos! 🙂 Niin on! Ajattelin ennen Italialisista, että ne on vaan hirveän tempperamenttisiä kälkättäjiä, mutta kyllä ne on ollut todella sydämellisiä ja ihania ihmisiä!

 • Anna | Muuttolintu.com

  Venetsialla on meidän sydämissä erityinen paikka, koska mentiin siellä kihloihin. Tänä vuonna on harkinnassa, josko palattaisiin pitkästä aikaa yli 10 vuoden jälkeen. Muistelen, että parasta siellä oli juurikin päämäärätön vaeltelu hiljaisemmilla kaduilla.

 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

  Venetsia on kaunis ja varmasti monen bucket list kohteena. Ja kyllähän nämäkin kuvat sen todistavat, että upea kaupunki on eikä suotta niin suosittu! Turistien määrä on kyllä harmillisen suuri ja se varmasti haittaa tosiaan jos ei turistirysistä pidä. Itse en pidä, mutta toisaalta olisihan sitä Venetsiassa ainakin kerran elämässä käytävä edes pienellä reissulla näkemässä ja kokemassa itse. 🙂

  • Elina

   Samaa mieltä 🙂 Se on niin klassikko, että pieni uteliaisuus varmasti voisi nousta, mitä pitäisin paikasta itse? Mäkään en todellakaan pidä turistirysistä, mutta silti tuo ihastutti! Mutta ymmärrän hyvin myös niitä, joille yksi kerta voi hyvin riittää – sitten se on ainakin omin silmin nähty! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *